Remiks 24.05.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Remiks, myślisz, że aż tyle wtedy lałoby się z komina? Nie wiem gdybam sobie, ślady w kominie sugerują sporo wody cieknącej ale gdyby to była woda opadowa to nie wiązało by się z paleniem. Cieknięcie wody po rozpaleniu oznacza kondensację z powietrza, spalin i z czegoś ta woda pochodzi;-) Ps. przez palenisko i komin spora objętość spalin przechodzi co za tym idzie i spora wilgotność pochodząca z powietrza dostarczanego do spalania. Edytowane 24 Maja 2019 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.05.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Nie musi być zaraz 2 tonowy. Piotr już i pisał i pokazywał małe piecokominki Co to znaczy mały piecokominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.05.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Co to znaczy mały piecokominek? Mały znaczy 2T na 0,8m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.05.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Nie wiem gdybam sobie, ślady w kominie sugerują sporo wody cieknącej ale gdyby to była woda opadowa to nie wiązało by się z paleniem. Jak w garnku gotuję wodę, to mi potrafi wykipieć - i wcale nie leje się wtedy z kondensacji. To niemożliwe, żeby tyle wody się wylało w tym miejscu - kondensacja występowałaby na zimnych ścianach komina i spływała do dołu. Mały procent czy nawet ułamek procenta miałby szansę wypłynąć trójnikiem. A uwzględniając, że jest tam sznur to ledwo krople mogłyby się pojawić. I kondensat to jest coś bardziej przypominające konsystencją i kolorem dysperbit, niż wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.05.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Mały znaczy 2T na 0,8m2 Czyli 0,90m x 0,90m x 2,50m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzych 24.05.2019 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Raczej nie chodzi tu o nieszczelnosc obrobek poniewaz nawet jak leje deszcz a w kominku jest nie palone to nie ma zadnych wyciekow i komin w srodku suchy. Dodam ze na kominie jest jeszcze zamontowany regulator ciagu firmy Polmar ale i bez niego sytuacja byla taka sama:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.05.2019 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Raczej nie chodzi tu o nieszczelnosc obrobek poniewaz nawet jak leje deszcz a w kominku jest nie palone to nie ma zadnych wyciekow i komin w srodku suchy. Dodam ze na kominie jest jeszcze zamontowany regulator ciagu firmy Polmar ale i bez niego sytuacja byla taka sama:bash:Dziwna sprawa....poszukiwania przyczyny zdalnie mogą być trudne, ale spróbujmy pójść w dwóch kierunkach. 1. Czy przyłącze ze sznurem siedzi bardzo ciasno? Czy łatwo je z rury wyciągnąć? 2. Paliłeś innym paliwem. Np jakimś dobrym brykietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.05.2019 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Co to znaczy mały piecokominek?Np takie i jeszcze mniejsze: HÖLZLI Małe piecyki akumulacyjne Ten 0.9 x 0,9 x 2,5 m tez wielki nie jest. Zwykle ok 1000 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 25.05.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 A zaglądałeś do wyczystki kiedy zaczyna podsiąkać z trójnika? Jeżeli tyle przebija się przez uszczelnienie to na dole powinno się lać. Ja bym na początek zweryfikował suchość tego drewna i spróbował brykietem jak Piotr radzi, chociaż nawet przy paleniu mokrym kondensat nie powinien wypływać.Czy ta ciecz pachnie dymem, wędzonką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzych 25.05.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Dziwna sprawa....poszukiwania przyczyny zdalnie mogą być trudne, ale spróbujmy pójść w dwóch kierunkach. 1. Czy przyłącze ze sznurem siedzi bardzo ciasno? Czy łatwo je z rury wyciągnąć? 2. Paliłeś innym paliwem. Np jakimś dobrym brykietem? Wlasnie wczoraj pod moja nieobecnosc firma ktora mi montowala ten kominek wymienila sznur na grubszy wiec pewnie poprzedni byl za cienki:bash: ale osobiscie tego nie sprawdzalem. Niestety bede mogl sprawdzic dopiero za 3 tygodnie jak wroce z pracy Co do palenia to stosowalem tylko drewno sprzedawane przez Jotul-a, jak mnie zapewniano bardzo suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzych 25.05.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 A zaglądałeś do wyczystki kiedy zaczyna podsiąkać z trójnika? Jeżeli tyle przebija się przez uszczelnienie to na dole powinno się lać. Ja bym na początek zweryfikował suchość tego drewna i spróbował brykietem jak Piotr radzi, chociaż nawet przy paleniu mokrym kondensat nie powinien wypływać. Czy ta ciecz pachnie dymem, wędzonką? Tak ten wyciek ma wyrazny zapach dymu a do wyczystki zagladalem i widac mokre zacieki podczas rozpalania:( <a href= Faktem jest ze jak kupowalem to drewno a kupilem okolo 20 kartonow kazdy jeden byl otwarty wiec moze wcale nie bylo to drewno suche i rozprowadzane przez Jotula tylko jakis szajs w opakowaniach Jotul-a:jawdrop: Jak wroce do domu to sprobuje tak jak radzicie popalic jakims brykietem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.05.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Zważywczy, że moja – wiellkościowo – wielka kobyła waży 400 kg, a ma zero akumulacji poza plytami wewnątrz paleniska, które właściwie nie mają funkcji akumulacji, to 100 kg jest wagą maluszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.05.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 To wiem tylko jak to podlaczenie prawidlowo wykonac. Firma ktora zatrudnilem mowi ze podlaczone jest wszystko dobrze, tzn oni nie widza bledow w montazu:mad: Może to być wina trójnika w kominie, trafiłeś na felerny, jest źle zrobiony, wykrzywił się w trakcie wypalania, albo ma doklejone jakieś pozostałości, które kierują kondensat do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.05.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Wlasnie wczoraj pod moja nieobecnosc firma ktora mi montowala ten kominek wymienila sznur na grubszy wiec pewnie poprzedni byl za cienki. taki manewr fachowców, spowoduje rozsadzenie trójnika po pewnym czasie, jak ten kondensat odpowiednio nasączy i utwardzi sznur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzych 25.05.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 taki manewr fachowców, spowoduje rozsadzenie trójnika po pewnym czasie, jak ten kondensat odpowiednio nasączy i utwardzi sznur. co w takim razie wedlug Ciebie powinienem zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.05.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Np takie i jeszcze mniejsze: HÖLZLI Małe piecyki akumulacyjne Ten 0.9 x 0,9 x 2,5 m tez wielki nie jest. Zwykle ok 1000 kg. Bardzo ładne tylko też bardzo ładnie kosztują. Sam materiał ładnie kosztuje a dodając do tego robociznę i materiały wykończeniowe to jest ponad 20 tys. zł. Kosztuje tyle co pompa ciepła i więcej niż kocioł gazowy. Tanio to już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.05.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Bardzo ładne tylko też bardzo ładnie kosztują. Sam materiał ładnie kosztuje a dodając do tego robociznę i materiały wykończeniowe to jest ponad 20 tys. zł. Kosztuje tyle co pompa ciepła i więcej niż kocioł gazowy. Tanio to już było.Podałem tylko jako wzór / przykład....Takie coś robię "na" polskich lub czeskich materiałach za 12.000 - 14.000 tysięcy. Jakość nie gorsza, parametry spalania zbadałem w tym samym laboratorium.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.05.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Jak w garnku gotuję wodę, to mi potrafi wykipieć - i wcale nie leje się wtedy z kondensacji. To niemożliwe, żeby tyle wody się wylało w tym miejscu - kondensacja występowałaby na zimnych ścianach komina i spływała do dołu. Mały procent czy nawet ułamek procenta miałby szansę wypłynąć trójnikiem. A uwzględniając, że jest tam sznur to ledwo krople mogłyby się pojawić. I kondensat to jest coś bardziej przypominające konsystencją i kolorem dysperbit, niż wodę. Z garnkiem bardzo dobre porownanie wręcz genialne;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.05.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Tak ten wyciek ma wyrazny zapach dymu a do wyczystki zagladalem i widac mokre zacieki podczas rozpalania:( <a href= Faktem jest ze jak kupowalem to drewno a kupilem okolo 20 kartonow kazdy jeden byl otwarty wiec moze wcale nie bylo to drewno suche i rozprowadzane przez Jotula tylko jakis szajs w opakowaniach Jotul-a:jawdrop: Jak wroce do domu to sprobuje tak jak radzicie popalic jakims brykietem Przerabiałem już chyba wszystkie brykiety. Kup kilka paczek RUF-a Barlinek albo jakiegoś dobrego Pini-Key, rozpal porządnie i zobaczysz, że problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.05.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 No teraz będzie sprawdzał wszystkie dostępne brykiety;-) Wątpię by to była wina opału bo gdyby tak było to musiał by leżakować w wodzie;-) Tak wyglądającego komina nie mam nawet po intensywnych opadach i komin jest otwarty tz. bez zadaszenia. To czy trójnik jest źle osadzony czy źle uszczelniony to rzecz wtórna, w kominie nie powinno być tyle wody (skroplin) a próba uszczelniania itp. może się źle skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts