karster 07.10.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Doradca techniczny producenta komina polecił założyć trójnik na wyjściu powietrza z podłogi i rozdzielić je na wentylację wełny komina oraz zasilanie zamkniętej komory spalania kominka. Mi to jakoś w głowie się nie mieści.Monter kominków z doświadczeniem też tak powiedział PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 07.10.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Ja za taki dodatkowy wkład ze stali kasuję ok 2000-2500 zł z mintażem. Stal 1.4404, o,6mm. Nie grubsza, bo bywa z tym problem - właśnie pożaru sadzy. Do drewna o,6mm jest idealna i wieczna. Tylko że do komina fi 200 montuję rury 180mm. Lepiej mieć odrobinę nadmiaru - może kiedyś coś innego ktoś będzie chciał podłączyć, o większej średnicy wylotu? Trójnik ceramiczny podczas montażu rozcinam na szer 190mm...Zostawiając ceramikę za radą Kaizena, zadbaj o przyłącze elastyczne wchodzące na zewnątrz, a nie do środka. Panie Piotrze, napisał Pan że stal ma nie być grubsza niż 0,6mm. Jestem po rozmowie z dwoma kominiarzami i obaj twierdzą że powinna być nie cieńsza niż 0,8mm bo inaczej nie wytrzyma wysokich temperatur spalin z kominka. O co chodzi? Przybliży Pan dlaczego ma być nie grubsza niż 0,6mm? Chciałbym mieć jakieś argumenty, bo nie wiem czy to nie jest zwykłe naciąganie na materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.10.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Doradca techniczny producenta komina polecił założyć trójnik na wyjściu powietrza z podłogi i rozdzielić je na wentylację wełny komina oraz zasilanie zamkniętej komory spalania kominka. Mi to jakoś w głowie się nie mieści. Monter kominków z doświadczeniem też tak powiedział Pozdrawiam Karol Niech da to na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.10.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Wyłącznik na wyczystce, tylko? Ja bym oczujnikował okna drzwi itd;-) Przy WM wszystko ma znaczenie skoro i dziurka od klucza i kratka komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Jeżeli zakleili otwory klejem, to jest problem. I bez kleju światła nie zobaczysz jak założysz płytę. A do tego dochodzi jeszcze ustnik i często obróbka blacharska. Rozmawiamy o innym systemie...Próbujesz manipulować informacją. O jakim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.10.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Rozwijać się, a nie ciągle gnieciesz glinę, A jaka temperatura jest pod podłogą domu? Co to jest GWC. Przepływ jest powolny, ale skuteczny. To może zakazać w domu wentylacji, bo mróz. Odskraplacz powinien być, nigdy nie wiadomo czy kondensat się pojawi i ile go będzie, jak również co zostanie podłączone do komina. Daszek na kominie dymowym utrudnia czyszczenie, wolę odskraplacz. Wyłącznik jak najbardziej jest dla laików, a tych jest najwięcej, zwłaszcza jak właściciela nie ma w domu.Jeśli to jest "rozwój", to ja idę babrać gliną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.10.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Panie Piotrze, napisał Pan że stal ma nie być grubsza niż 0,6mm. Jestem po rozmowie z dwoma kominiarzami i obaj twierdzą że powinna być nie cieńsza niż 0,8mm bo inaczej nie wytrzyma wysokich temperatur spalin z kominka. O co chodzi? Przybliży Pan dlaczego ma być nie grubsza niż 0,6mm? Chciałbym mieć jakieś argumenty, bo nie wiem czy to nie jest zwykłe naciąganie na materiale.Czytałeś tu?: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka/page80 Flex - najlepsza rura do paliw stałych typu biomasa, to ścianka 0,2 mm. Co na to Twój kominiarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.10.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Wyłącznik na wyczystce, tylko? Ja bym oczujnikował okna drzwi itd;-) Przy WM wszystko ma znaczenie skoro i dziurka od klucza i kratka komina.Jak zaciągnie spaliny przez okno to pożyjesz jakiś czas, chyba że to Śląsk to i na okna czujniki, albo klamki zdemontować, na stałe. A w dziurkę od klucza to najlepiej zapałkę wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 08.10.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Czytałeś tu?: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka/page80 Flex - najlepsza rura do paliw stałych typu biomasa, to ścianka 0,2 mm. Co na to Twój kominiarz? Poczytałem jeszcze w dwóch wątkach dotyczących kominów i na pewno będzie wkład stalowy fi 180, tylko teraz potrzebuje namiary na kumatego kominiarza z trójmiasta. Ci z którymi rozmawiałem chyba nie do końca wiedzieli o czym mówili i po lekturze rozjaśniło mi się na tyle, że muszę szukać kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 10.10.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 animuss: Doradca techniczny producenta komina polecił założyć trójnik na wyjściu powietrza z podłogi i rozdzielić je na wentylację wełny komina oraz zasilanie zamkniętej komory spalania kominka. Mi to jakoś w głowie się nie mieści. Monter kominków z doświadczeniem też tak powiedział Pozdrawiam Karol Niech da to na piśmie. Nikt mi tego nie da na piśmie, przecież wiesz no ale jest rozwój sytuacji, miałem spotkanie z miłym facetem. Dwadzieścia lat w branży zduńskiej pracuje więc zdążył się spotkać z identycznym problemem nie raz. On również stosuje trujnik na dolocie powietrza do komika i rurą setką doprowadza je również do wentylacji wełny wkładu kominowego. Czyli da się. Nie jest to niby nigdzie unormowane przepisami więc i zabronić się tego jakoby nie da (tym samym nie odebrać...) Co myślicie o tym rozwiązaniu? Moja Thorma ma mikroskopijny dolot powietrza (niby rura fi 100 ale potem jest przejście na kanał płaski wkładu o powierzchni max 25cm2). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 10.10.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Pestka Dziękuję Ci raz jeszcze za polecenie mi Thormy, te małe wkłady są genialne Pasuje mi on jak ulał. Zastanawiam się jak wykonać zabudowę (kupiłem 15 płyt z Promat 950-KS + wszelkie preparaty z silci - bo nie mieli w sklepie akurat jednego systemu a płyty promatu sporo tańsze od silci). Zrobić wielką zabudowę na całą szerokość (symetryczną, czyli po prawej stronie jakby tyle samo co komin trzeba zabudować). Do tego dorobić np jakieś wnęki od czoła albo z boku (nie widoczne z salonu/ jadalni ale będące na wprost drzwi wejściowych z wiatrołapu) czy też może zrobić minimalną zabudowę wkładu). PS. Piątka zduńska, to obowiązuje cały czas? Tzn 5cm przerwy wokół wkładu? To by mi pasowało idealnie, 8cm dystansu od ściany - 3cm płyty = 5cm dystansu. Tylko muszę fest z dolotem powietrza się pobawić). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.10.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Chyba raczej 10 cm wokół wkładu. Choć one nie jest dużej mocy. Cieszę się, że ci pasuje. Jak robić zabudowę znajdziesz fotograficzną instrukcję w wątku Brzezińskiego https://forum.muratordom.pl/showthread.php?189482-Kominek-naro%C5%BCny-od-zera-do-10-ty%C5%9B-o)&highlight=kominek+naro%C5%BCny+zera To perełka wiedzy. Bardzo skondensowana, bo tylko 6 stron relacji z samodzielnego obudowywania. Zdjęcia Jacek dołożył drugi raz na końcu, bo te z początku zniknęły. Zabudowałabym całą wnekę. Będzie prosto, nowocześnie, ładnie i bezproblemowo. Żadnych półeczek na froncie poniżej paleniska. Na boku od strony wejścia można zrobić wnękę niiewidoczną od frontu. Ale ja bym dała spokój z taką komplikacją konstrukcji. I jeszcze taka rada To niewielki kominek z dość małym widokiem ognia. Podnieś go wyżej nad podlogę i dla lepszego efektu i dla wygody przy obsłudze paleniska. Chyba, że chcesz poszaleć np. z kaflami Te obrazki robiłam dla Gai, jednej z forumek. To też Thorma. Edytowane 10 Października 2019 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.10.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Pestka Dziękuję Ci raz jeszcze za polecenie mi Thormy, te małe wkłady są genialne Pasuje mi on jak ulał. Zastanawiam się jak wykonać zabudowę (kupiłem 15 płyt z Promat 950-KS + wszelkie preparaty z silci - bo nie mieli w sklepie akurat jednego systemu a płyty promatu sporo tańsze od silci). Zrobić wielką zabudowę na całą szerokość (symetryczną, czyli po prawej stronie jakby tyle samo co komin trzeba zabudować). Do tego dorobić np jakieś wnęki od czoła albo z boku (nie widoczne z salonu/ jadalni ale będące na wprost drzwi wejściowych z wiatrołapu) czy też może zrobić minimalną zabudowę wkładu). PS. Piątka zduńska, to obowiązuje cały czas? Tzn 5cm przerwy wokół wkładu? To by mi pasowało idealnie, 8cm dystansu od ściany - 3cm płyty = 5cm dystansu. Tylko muszę fest z dolotem powietrza się pobawić). Pozdrawiam KarolOdległość minimalną daj taką, jaka jest w wymaganiach producenta (instrukcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.10.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Odległość minimalną daj taką, jaka jest w wymaganiach producenta (instrukcja). Nawet nie wiesz jak na nią liczyłem (na instrukcję). Odległość, wymiary kratek... Nic nie wiem bo nie mam takich informacji. Z kominkiem mam krótką informację w kilku językach (dobrze że chociaż angielski dali bo czeski czy słowacki ani inny niemiecki znany mi nie jest), ale tak nie ma takich informacji. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.10.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ta Thorma to która ? Valencia czy Alikante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.10.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Na stronie producenta jest taka informacja (sorry za automatczne tłumaczenie):Obowiązkowe jest ścisłe przestrzeganie zasad bezpieczeństwa pożarowego objętych normą STN 92 0300. W przypadku pobliskich łatwopalnych materiałów budowlanych lub przedmiotów o stopniu palności B, C1 i C2 zgodnie z STN 73 0823, umieść wkład kominkowy z odpowiednim przewodem kominowym w bezpiecznej odległości, co najmniej 400 mm od tych obiektów. Bezpieczną odległość należy podwoić, jeśli wkład kominkowy z kominem stał blisko materiału o palności C3. To samo dotyczy sytuacji, gdy nie można ustalić stopnia palności materiału. Bezpieczną odległość można zmniejszyć do połowy w przypadku niepalnej, termoizolacyjnej płyty zaciemniającej, min. 5 mm grubości, umieszczone w ten sposób między płytą a chronionym łatwopalnym przedmiotem pozostaje odstęp 25 mm. Jeśli podłoga jest wykonana z łatwopalnego materiału, umieść wkład kominkowy na niepalnej, termoizolacyjnej podkładce o wymiarach ponad konturem wkładu kominkowego o 300 mm z przodu i o 100 mm ze wszystkich pozostałych stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piraciskoo 13.10.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Witam, Chce zainstalować kominek narożny o mocy 13 kW. Kominek będzie służył tylko do okazjonalnego palenia (do ozdoby), nie ma ogrzewać domu. Kominek ma być umiejscowiony w narożniku salonu. Problem polega na tym że bezpośrednio obok będą stały głośniki podłogowe. Powiedzcie w jakiej odległości od szyby bocznej kominka mogą stać takie głośniki? Nigdy nie miałem kominka więc nie mam pojęcia jaka odległość będzie bezpieczna. Na zdjęciach widzę że sporo osób ma meble blisko kominka, pytanie tylko czy jest to bezpieczne? Na zdjęciach/projekcie widać mniej więcej umiejscowienie głośnika (ta brązowa szafka ) i to jak ma wyglądać kominek. Z góry bardzo dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.10.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Bezpieczeństwo zaczyna się od 150 cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 13.10.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Witam, Chce zainstalować kominek narożny o mocy 13 kW. Kominek będzie służył tylko do okazjonalnego palenia (do ozdoby), nie ma ogrzewać domu. Kominek ma być umiejscowiony w narożniku salonu. Problem polega na tym że bezpośrednio obok będą stały głośniki podłogowe. Powiedzcie w jakiej odległości od szyby bocznej kominka mogą stać takie głośniki? Nigdy nie miałem kominka więc nie mam pojęcia jaka odległość będzie bezpieczna. Na zdjęciach widzę że sporo osób ma meble blisko kominka, pytanie tylko czy jest to bezpieczne? Na zdjęciach/projekcie widać mniej więcej umiejscowienie głośnika (ta brązowa szafka ) i to jak ma wyglądać kominek. Z góry bardzo dziękuje za podpowiedzi. [ATTACH=CONFIG]435870[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]435871[/ATTACH] z tego co piszesz wynika, że częściej będziesz słuchał czegoś przez głośniki niż palił w "kominku". A czy pomyśłałeś o czymś takim jak akustyka pomieszczenia wpływająca na poprawność odsłuchów ? Chyba że to tylko fronty kina ...jednak przy takim ustawieniu jaki widać na projekcie kolumny może szlag trafić. Zaopatrz się kilka w par na wymianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.10.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 animuss:Nikt mi tego nie da na piśmie, przecież wiesz no ale jest rozwój sytuacji, miałem spotkanie z miłym facetem. Dwadzieścia lat w branży zduńskiej pracuje więc zdążył się spotkać z identycznym problemem nie raz. On również stosuje trójnik na dolocie powietrza do komika i rurą setką doprowadza je również do wentylacji wełny wkładu kominowego. Czyli da się. Karol Gdybyś miał wybór jako wykonawca kuć posadzkę i wstawiać rurę, lub podłączyć się z trójnika od kominka, to też byś tak robił, mnie to nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts