Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Spartherm odmówił naprawy Olsberga. Firma która 20 lat temu instalowała kominek nie istnieje.

Cieszę się, że dbasz o klientów którym przed 20 laty instalowałeś kominki i jeszcze za 20 lat będziesz im serwisował.

Jest opcja, że syn będzie kontynuować dzieło, o ile nie wytniemy lasów w celu pokrycia Ziemi panelami z chińskiego plastiku.....Faktycznie zostaje Ci to co sugeruje Krakers, albo zostawić w spokoju dopóki stoi wszystko jako tako

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Czyli ktoś, kto oprócz kominka ma kopciucha w kominku nie zapali w nim drewna legalnie - będzie szuflował węgiel... Albo spali w kopciuchu to samo drewno, które miał spalać w kominku (pewnie często o lepszych parametrach). Też mi ekologia.

Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy.

attachment.php?attachmentid=447996

I pojawia się pytanie - skąd użytkownik kominka ma wiedzieć, że dzisiaj nie może palić?

DniSmogowe.jpg

Edytowane przez Kaizen

No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy.

attachment.php?attachmentid=447996

I pojawia się pytanie - skąd użytkownik kominka ma wiedzieć, że dzisiaj nie może palić?

nie może palić w dni smogowe ale o nocach nikt nie wspominał;)

No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Czyli ktoś, kto oprócz kominka ma kopciucha w kominku nie zapali w nim drewna legalnie - będzie szuflował węgiel... Albo spali w kopciuchu to samo drewno, które miał spalać w kominku (pewnie często o lepszych parametrach).

U mnie w kominku palą (rekreacyjnie, lub dogrzewając) raczej posiadacze gazu...

Chciałbym, żeby podobną uchwałę przegłosowali w województwie śląskim.

Takich dni jest u nas więcej.

Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy.

U mnie dwie najbliżej zlokalizowane stacje pokazały w okresie od 1 listopada 2019 do 1 kwietnia 2020 - jedna 5 druga 8 dni.

Mamy być alertami powiadamiani jeśli danego dnia zostanie przekroczona wartość 50 ug/m3.

• 2 weeks później...
Taka obudowa dla wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu, bo prawie cała energia z paleniska i tak pójdzie w wodę, a sama obudowa nigdy nie zakumuluje tyle ciepła, by to było jakkolwiek odczuwalne. Lepiej w tym przypadku pójść w rozwiązanie prostsze i tańsze, czyli albo sama cegła bez szamotu albo płyty k-w + jakieś kafelki (czy coś w tym stylu) imitujące cegiełkę.
  • Like 1

Witam, chciałbym obudować wkład z płaszczem wodnym najpierw szamotką, z zewnątrz cegłą zwykłą. Na co powinienem zwrócić uwagę. Może ktoś może mi podesłać jakieś praktyczne linki, zdjęcia... Za każdą pomoc będę wdzięczny!

Z góry dziękuję i pozdrawiam

W jakim celu chcesz tak kombinować? :)

Witam. Jak uszczelnić styk szyb w narożniku kominka narożnego? Może jest jakiś preparat typu silikon? Szyby w narożniku są nieszczelne, jest pomiędzy nimi szpara. Podczas mycia kominka rozmoczona sadza spływa w dół i gromadzi się w ramce, skąd trudno ją usunąć. Po rozgrzaniu kominka zaczyna wręcz się gotować, parować i strasznie to śmierdzi. Niestety ale z tego względu nie zamontowałbym już kominka narożnego. Kominek 4 letni z kratek.pl

IMG_20201006_190718.jpg

Witam. Jak uszczelnić styk szyb w narożniku kominka narożnego? Może jest jakiś preparat typu silikon? Szyby w narożniku są nieszczelne, jest pomiędzy nimi szpara. Podczas mycia kominka rozmoczona sadza spływa w dół i gromadzi się w ramce, skąd trudno ją usunąć. Po rozgrzaniu kominka zaczyna wręcz się gotować, parować i strasznie to śmierdzi. Niestety ale z tego względu nie zamontowałbym już kominka narożnego. Kominek 4 letni z kratek.pl

[ATTACH=CONFIG]448879[/ATTACH]

Jeśli chodzi o uszczelnienie to nie pomogę ci. Ale musisz myć szyby inaczej. Powinno pomóc. Ja wprawdzie mam kominek z prostą szybą, ale miałam podobny problem z płynem do mycia, który spływał w oprawę szyby.

Najpierw zetrzyj na sucho zadymienie po obu stronach szyby. Płynem pryśnij na szmatkę lub gąbkę i przecieraj szybę. Potem do sucha wytrzyj miękką szmatką. Możesz też używać flizelinowego ręcznika kuchennego. Jeśli używasz dobrego płynu do szyb kominkowych i nie pozwalasz by na szybie były wielodniowe przypalenia, pójdzie bardzo łatwo. Skuteczne płyny kupuję w Selgrosie.

Ale ty masz hiper suche drewno i o ile pamiętam niekratkowy wkład

Fakt że to nie kratkowy wkład, co do drewna to normalnie suche i nie ma to wpływu na sposób czyszczenia szyby. Spróbuj kiedyś tak dla zabawy, papierowy ręcznik delikatnie zwilżony, biały delikatny popiół drzewny, oczywiście nie na szybę zasmoloną przez 2 tygodnie;-)

Fakt że to nie kratkowy wkład, co do drewna to normalnie suche i nie ma to wpływu na sposób czyszczenia szyby. Spróbuj kiedyś tak dla zabawy, papierowy ręcznik delikatnie zwilżony, biały delikatny popiół drzewny, oczywiście nie na szybę zasmoloną przez 2 tygodnie;-)

Foch :( nie smolę szyby tygodniami :) Spróbuję, bo mój kominkowy jamnik zawsze zapaskudzi przy krawędziach bocznych. W 100 cm ciężko palić.

ponawiam pytanie. czy ktoś wie jaka jest realna różnica między maja 8 a simple 8 z kratki ? czy w tej cenie i podobnych parametrach jest coś godnego polecenia ?
Poszukaj i poczytaj opinie. Dwa opisy masz na bieżąco wyżej...Sporo problemów generują tanie wkłady. Ludzie o tym piszą, a wy traktujecie te opisy jak powietrze. Jakby nie było żadnego problemu. Za wszelką cenę szukacie jakiejś deski ratunku, potwierdzenia by dalej to kupować najtaniej i źle....Jeśli takie są Twoje założenia, kup tańszą wersję. Będziesz miał źle, ale taniej.

Poszukaj i poczytaj opinie. Dwa opisy masz na bieżąco wyżej...Sporo problemów generują tanie wkłady. Ludzie o tym piszą, a wy traktujecie te opisy jak powietrze. Jakby nie było żadnego problemu. Za wszelką cenę szukacie jakiejś deski ratunku, potwierdzenia by dalej to kupować najtaniej i źle....Jeśli takie są Twoje założenia, kup tańszą wersję. Będziesz miał źle, ale taniej.

przecież ja nigdzie nie napisałem, że chcę taniej. pytam jaka jest różnica i tyle ? czy w simple jest gorsze szkło, węższa ścianka boczna itp a Ty od razu wyskakujesz z takimi tekstami. napisz merytorycznie z argumentami, że maja 8 jest lepsza z jakiegoś względu to zrozumiem, ale argument kupuj droższe bo lepsze za mną nie przemawia, bo wtedy można i kupić wkład za 10tys. stać mnie na lepszy, ale dlatego próbuję się dowiedzieć jaki wybrać i dlaczego