Kominki Piotr Batura 07.09.2020 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Spartherm odmówił naprawy Olsberga. Firma która 20 lat temu instalowała kominek nie istnieje. Cieszę się, że dbasz o klientów którym przed 20 laty instalowałeś kominki i jeszcze za 20 lat będziesz im serwisował.Jest opcja, że syn będzie kontynuować dzieło, o ile nie wytniemy lasów w celu pokrycia Ziemi panelami z chińskiego plastiku.....Faktycznie zostaje Ci to co sugeruje Krakers, albo zostawić w spokoju dopóki stoi wszystko jako tako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.09.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 News z lutego - i ciągle tylko "fakt" medialny "na dniach". Coś się jednak w temacie dzieje: https://next.gazeta.pl/next/7,172392,26287605,mazowieckie-zakaz-palenia-w-domowych-kominkach-sejmik-przyjal.html#do_w=52&do_v=66&do_a=292&s=BoxBizImg7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Coś się jednak w temacie dzieje: https://next.gazeta.pl/next/7,172392,26287605,mazowieckie-zakaz-palenia-w-domowych-kominkach-sejmik-przyjal.html#do_w=52&do_v=66&do_a=292&s=BoxBizImg7 No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Czyli ktoś, kto oprócz kominka ma kopciucha w kominku nie zapali w nim drewna legalnie - będzie szuflował węgiel... Albo spali w kopciuchu to samo drewno, które miał spalać w kominku (pewnie często o lepszych parametrach). Też mi ekologia. Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy. I pojawia się pytanie - skąd użytkownik kominka ma wiedzieć, że dzisiaj nie może palić? Edytowane 10 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.09.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy. I pojawia się pytanie - skąd użytkownik kominka ma wiedzieć, że dzisiaj nie może palić? nie może palić w dni smogowe ale o nocach nikt nie wspominał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.09.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 No, to radni są inteligentni bezobjawowo. Śmieciuchy mogą kopcić, kominki, które są jedynym źródłem ciepła mogą kopcić. A nie można kopcić tylko w dni smogowe rekreacyjnie. Czyli ktoś, kto oprócz kominka ma kopciucha w kominku nie zapali w nim drewna legalnie - będzie szuflował węgiel... Albo spali w kopciuchu to samo drewno, które miał spalać w kominku (pewnie często o lepszych parametrach). U mnie w kominku palą (rekreacyjnie, lub dogrzewając) raczej posiadacze gazu... Chciałbym, żeby podobną uchwałę przegłosowali w województwie śląskim. Takich dni jest u nas więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.09.2020 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Jak dla mnie to jednak pozorny ruch - bo wg najbliższej mnie stacji GIOS klik do bazy w zeszłym sezonie było takich dni... trzy. I pojawia się pytanie - skąd użytkownik kominka ma wiedzieć, że dzisiaj nie może palić? U mnie dwie najbliżej zlokalizowane stacje pokazały w okresie od 1 listopada 2019 do 1 kwietnia 2020 - jedna 5 druga 8 dni. Mamy być alertami powiadamiani jeśli danego dnia zostanie przekroczona wartość 50 ug/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yannoo 24.09.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Witam, chciałbym obudować wkład z płaszczem wodnym najpierw szamotką, z zewnątrz cegłą zwykłą. Na co powinienem zwrócić uwagę. Może ktoś może mi podesłać jakieś praktyczne linki, zdjęcia... Za każdą pomoc będę wdzięczny!Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 24.09.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Taka obudowa dla wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu, bo prawie cała energia z paleniska i tak pójdzie w wodę, a sama obudowa nigdy nie zakumuluje tyle ciepła, by to było jakkolwiek odczuwalne. Lepiej w tym przypadku pójść w rozwiązanie prostsze i tańsze, czyli albo sama cegła bez szamotu albo płyty k-w + jakieś kafelki (czy coś w tym stylu) imitujące cegiełkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.09.2020 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Witam, chciałbym obudować wkład z płaszczem wodnym najpierw szamotką, z zewnątrz cegłą zwykłą. Na co powinienem zwrócić uwagę. Może ktoś może mi podesłać jakieś praktyczne linki, zdjęcia... Za każdą pomoc będę wdzięczny! Z góry dziękuję i pozdrawiamW jakim celu chcesz tak kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.09.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 https://allegro.pl/oferta/plyta-szamotowa-kominkowa-szamot-na-twoj-wymiar-8969337458Szajs pęka od patrzenia na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupakabra007 03.10.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 witam. szukam wkładu kominkowego i zastanawiam się między maja 8 a simple 8. jaka jest realna różnica między kominkami ? czy warto dopłacać 1400zł do maji 8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.10.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Witam. Jak uszczelnić styk szyb w narożniku kominka narożnego? Może jest jakiś preparat typu silikon? Szyby w narożniku są nieszczelne, jest pomiędzy nimi szpara. Podczas mycia kominka rozmoczona sadza spływa w dół i gromadzi się w ramce, skąd trudno ją usunąć. Po rozgrzaniu kominka zaczyna wręcz się gotować, parować i strasznie to śmierdzi. Niestety ale z tego względu nie zamontowałbym już kominka narożnego. Kominek 4 letni z kratek.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.10.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Witam. Jak uszczelnić styk szyb w narożniku kominka narożnego? Może jest jakiś preparat typu silikon? Szyby w narożniku są nieszczelne, jest pomiędzy nimi szpara. Podczas mycia kominka rozmoczona sadza spływa w dół i gromadzi się w ramce, skąd trudno ją usunąć. Po rozgrzaniu kominka zaczyna wręcz się gotować, parować i strasznie to śmierdzi. Niestety ale z tego względu nie zamontowałbym już kominka narożnego. Kominek 4 letni z kratek.pl [ATTACH=CONFIG]448879[/ATTACH] Jeśli chodzi o uszczelnienie to nie pomogę ci. Ale musisz myć szyby inaczej. Powinno pomóc. Ja wprawdzie mam kominek z prostą szybą, ale miałam podobny problem z płynem do mycia, który spływał w oprawę szyby. Najpierw zetrzyj na sucho zadymienie po obu stronach szyby. Płynem pryśnij na szmatkę lub gąbkę i przecieraj szybę. Potem do sucha wytrzyj miękką szmatką. Możesz też używać flizelinowego ręcznika kuchennego. Jeśli używasz dobrego płynu do szyb kominkowych i nie pozwalasz by na szybie były wielodniowe przypalenia, pójdzie bardzo łatwo. Skuteczne płyny kupuję w Selgrosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.10.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A ja nie kupuję żadnych płynów, papierowy ręcznik zwilżony wodą i popiół z paleniska, kilka sezonów już tak myta szyba i żadnych śladów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.10.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Ale ty masz hiper suche drewno i o ile pamiętam niekratkowy wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupakabra007 07.10.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 ponawiam pytanie. czy ktoś wie jaka jest realna różnica między maja 8 a simple 8 z kratki ? czy w tej cenie i podobnych parametrach jest coś godnego polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.10.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ale ty masz hiper suche drewno i o ile pamiętam niekratkowy wkład Fakt że to nie kratkowy wkład, co do drewna to normalnie suche i nie ma to wpływu na sposób czyszczenia szyby. Spróbuj kiedyś tak dla zabawy, papierowy ręcznik delikatnie zwilżony, biały delikatny popiół drzewny, oczywiście nie na szybę zasmoloną przez 2 tygodnie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Fakt że to nie kratkowy wkład, co do drewna to normalnie suche i nie ma to wpływu na sposób czyszczenia szyby. Spróbuj kiedyś tak dla zabawy, papierowy ręcznik delikatnie zwilżony, biały delikatny popiół drzewny, oczywiście nie na szybę zasmoloną przez 2 tygodnie;-) Foch nie smolę szyby tygodniami Spróbuję, bo mój kominkowy jamnik zawsze zapaskudzi przy krawędziach bocznych. W 100 cm ciężko palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.10.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 ponawiam pytanie. czy ktoś wie jaka jest realna różnica między maja 8 a simple 8 z kratki ? czy w tej cenie i podobnych parametrach jest coś godnego polecenia ?Poszukaj i poczytaj opinie. Dwa opisy masz na bieżąco wyżej...Sporo problemów generują tanie wkłady. Ludzie o tym piszą, a wy traktujecie te opisy jak powietrze. Jakby nie było żadnego problemu. Za wszelką cenę szukacie jakiejś deski ratunku, potwierdzenia by dalej to kupować najtaniej i źle....Jeśli takie są Twoje założenia, kup tańszą wersję. Będziesz miał źle, ale taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupakabra007 08.10.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Poszukaj i poczytaj opinie. Dwa opisy masz na bieżąco wyżej...Sporo problemów generują tanie wkłady. Ludzie o tym piszą, a wy traktujecie te opisy jak powietrze. Jakby nie było żadnego problemu. Za wszelką cenę szukacie jakiejś deski ratunku, potwierdzenia by dalej to kupować najtaniej i źle....Jeśli takie są Twoje założenia, kup tańszą wersję. Będziesz miał źle, ale taniej. przecież ja nigdzie nie napisałem, że chcę taniej. pytam jaka jest różnica i tyle ? czy w simple jest gorsze szkło, węższa ścianka boczna itp a Ty od razu wyskakujesz z takimi tekstami. napisz merytorycznie z argumentami, że maja 8 jest lepsza z jakiegoś względu to zrozumiem, ale argument kupuj droższe bo lepsze za mną nie przemawia, bo wtedy można i kupić wkład za 10tys. stać mnie na lepszy, ale dlatego próbuję się dowiedzieć jaki wybrać i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts