Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To może zrezygnuj z drewna kup pojemnik taki do biokominka na dno i spalaj bioetanol, poukładasz polana z drewna ceramicznego na tym.

Biokominki spalają w bardzo wąskich i długich komorach.

Albo od razu kasetę do biokominków.

Prawdopodobnie w wyniku niewiedzy, proponujesz bardzo niebezpieczne rozwiązanie. Te pojemniki są do użytku otwartego. Kasety na bioetanol, z szybą, wymagają specjalnej konstrukcji.
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozwiń bo się wystrachałem, myślałem o o tego typu ogólnodostępnym palniku.

__qWeQNNR8LRr_bUrTPCzEWA8aSHcQ_77Jb3LoAT3ly-RBTRgwc-NkDA1OanCAaVRzTs=s85

http://nice-house.pl/czarny-palnik-biokominek/520-biokominek-palnik-kominek-tradycyjny-36cm.html

Edytowane przez animuss
Rozwiń bo się wystrachałem, myślałem o o tego typu ogólnodostępnym palniku.

__qWeQNNR8LRr_bUrTPCzEWA8aSHcQ_77Jb3LoAT3ly-RBTRgwc-NkDA1OanCAaVRzTs=s85

http://nice-house.pl/czarny-palnik-biokominek/520-biokominek-palnik-kominek-tradycyjny-36cm.html

Kombinowałem z firmą Planika na targi róże dziwne rzeczy...Powiem tylko tyle, że wkładanie pudełeczek zwanych palnikiem na bioetanol do wkładu kominkowego grozi wybuchem lub samopodpaleniem.
Ale miałeś jakieś przykre zdarzenie z tym paliwem, bo na targach zdaje się, że widziałem, jak go używałeś..

Do rozpalania w kominku jest super. :D

Miałem...Generalnie nie używam i odradzam klientom płynne podpałki. Moje osobiste doświadczenia są takie, że na zimnym starcie nie ma problemów. Pojawiają się kłopoty z dolewaniem. Trudno wyczuć jak długo odczekać z dolewaniem. Na ile wystygnie dany pojemnik. Może dojść do samozapłonu, który nas zaskoczy. Inny problem to zbieranie gazów, jeśli dolewamy ręcznie do pojemnika umieszczonego w kasecie. Takiego rozgrzanego, w którym wypaliło się paliwo, który dopiero co zgasł. Zanim zapalimy zapałkę, gromadzą się opary. Musze pisać dalej? ;) ...Dlatego postanowiłem używać tylko automatów. Z czujnikiem temperatury, który blokuje wlew. Doskonałe rozwiązanie to oddzielny zbiornik z samoczynnym zasysaniem paliwa.

Dość przykre były przypadki dolewania paliwa na czynnych urządzeniach. Dwa w Poznaniu, jeden we Wrocławiu. Stopień poparzenia pechowych dolewaczy doprowadził chyba we wszystkich przypadkach do zgonów.

Miałem...Generalnie nie używam i odradzam klientom płynne podpałki. Moje osobiste doświadczenia są takie, że na zimnym starcie nie ma problemów. Pojawiają się kłopoty z dolewaniem. Trudno wyczuć jak długo odczekać z dolewaniem. Na ile wystygnie dany pojemnik. Może dojść do samozapłonu, który nas zaskoczy. Inny problem to zbieranie gazów, jeśli dolewamy ręcznie do pojemnika umieszczonego w kasecie. Takiego rozgrzanego, w którym wypaliło się paliwo, który dopiero co zgasł. Zanim zapalimy zapałkę, gromadzą się opary. Musze pisać dalej? ;) ...Dlatego postanowiłem używać tylko automatów. Z czujnikiem temperatury, który blokuje wlew. Doskonałe rozwiązanie to oddzielny zbiornik z samoczynnym zasysaniem paliwa.

Dość przykre były przypadki dolewania paliwa na czynnych urządzeniach. Dwa w Poznaniu, jeden we Wrocławiu. Stopień poparzenia pechowych dolewaczy doprowadził chyba we wszystkich przypadkach do zgonów.

To jest to jednak problem, potrzebne by były przynajmniej 2 kasety, jedną się wyjmuje po wypaleniu i wkłada następną zalaną i podpala ta pierwsza wystygnie zanim się następna wypali.

A możesz zalinkować jak ten automat wygląda.

To jest to jednak problem, potrzebne by były przynajmniej 2 kasety, jedną się wyjmuje po wypaleniu i wkłada następną zalaną i podpala ta pierwsza wystygnie zanim się następna wypali.

A możesz zalinkować jak ten automat wygląda.

Planika takie robi, Spartherm....Drogie jak diabli, ale doskonałe. Ostatnio na targach kasetę Planiki testowaliśmy. Coś koło 6000 chyba....Wszystko na pilota (z wyjątkiem zmiany baniaczków... ;) )

Maczam grubsze pellety i kładę u góry na stosie.

Spróbój.

Ja zbieram szyszki sosnowe na podpałkę...
Ja zbieram szyszki sosnowe na podpałkę...

Szyszki zostaw wiewiórkom. :D

Planika takie robi, Spartherm....Drogie jak diabli, ale doskonałe. Ostatnio na targach kasetę Planiki testowaliśmy. Coś koło 6000 chyba....Wszystko na pilota (z wyjątkiem zmiany baniaczków... ;) )

Znalazłem, wygląda groźnie takie tankowanie ale pewnie czujniki za to odpowiadają.

https://www.youtube.com/watch?v=vDabRwHPjnI&feature=emb_title

Witam,

Planuje zakup kominka z zamknieta komora spalania, bede mial wentylacje mechaniczna. Uzywany bedzie rekreacyjnie i w razie awarii sieci elektrycznej. Mam dom prawie w lesie z dala od innych gospodarstw. Wielkosc pokoju ok 36m2. Kominek jakiej mocy powinienem zakupic zeby nie zrobic sauny w salonie ale zeby miec przyjemne cieplo w razie ,,W''. Dom dobrze ocieplony. Dzieki za porady.

Kominek jakiej mocy powinienem zakupic zeby nie zrobic sauny w salonie ale zeby miec przyjemne cieplo w razie ,,W''. Dom dobrze ocieplony.

Nawet najmniejszy kominek zrobi Ci saunę w salonie.

Żeby tego uniknąć potrzebujesz dużej akumulacji - z tonę czy dwie (nie daj się naciągnąć na sto czy dwieście kilo za kosmiczne pieniądze).

• Like 1
Wkład który chcę kupić Hajduk Volcano AT 9kW ma wlot powietrza fi150. Ja pod kominek mam doprowadzoną rurę (kanalizacyjną) fi110. Wylot spalin we wkładzie i otwór w kominie jest taki sam fi200. Czy nie będzie problemów z pracą kominka w związku z mniejszą średnicą rury doprowadzającej powietrze?
Wkład który chcę kupić Hajduk Volcano AT 9kW ma wlot powietrza fi150. Ja pod kominek mam doprowadzoną rurę (kanalizacyjną) fi110. Wylot spalin we wkładzie i otwór w kominie jest taki sam fi200. Czy nie będzie problemów z pracą kominka w związku z mniejszą średnicą rury doprowadzającej powietrze?
Jak mawiają starzy Górale: Będzie, albo nie będzie... ;) Moim zdaniem mogą wystąpić problemy przy rozpalaniu. Należy wówczas uchylić drzwiczki na jakiś czas. To dobra praktyka nawet przy większych dolotach powietrza do spalania. Na początku potrzeba go ekstremalnie dużo.
  • Like 1
Jeśli kominek jest na parterze to czy jest mozliwe, poprowadzenie kanałów z ciepłym powietrzem w dół, do piwnicy/garażu tak aby gdy jest okazjonalnie palony dogrzewał poziom -1 ? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie?
Jeśli kominek jest na parterze to czy jest mozliwe, poprowadzenie kanałów z ciepłym powietrzem w dół, do piwnicy/garażu tak aby gdy jest okazjonalnie palony dogrzewał poziom -1 ? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie?
Można tłoczyć powietrze w dół specjalną turbiną.

Witam!

Zrobiłem obudowę kominka z wełny i grzeją mi się profile konstrukcyjne. Jak zabezpieczyć je przed przegrzewaniem? Oklejenie taśma aluminiowa nie wystarcza.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,,

A

Witam!

Zrobiłem obudowę kominka z wełny i grzeją mi się profile konstrukcyjne. Jak zabezpieczyć je przed przegrzewaniem? Oklejenie taśma aluminiowa nie wystarcza.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,,

A

Usuń wełnę z dwóch powodów. Pierwszy już znasz – nędznie izoluje. Drugi – wdychasz wszystkie świństwa, którymi włókna są spojone, gdy wełna się nagrzewa.

Izolacje wokół wkładu kominkowego robi się z płyt izolacyjnych, np. Varmsen.