Kominki Piotr Batura 26.12.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 To może zrezygnuj z drewna kup pojemnik taki do biokominka na dno i spalaj bioetanol, poukładasz polana z drewna ceramicznego na tym. Biokominki spalają w bardzo wąskich i długich komorach. Albo od razu kasetę do biokominków.Prawdopodobnie w wyniku niewiedzy, proponujesz bardzo niebezpieczne rozwiązanie. Te pojemniki są do użytku otwartego. Kasety na bioetanol, z szybą, wymagają specjalnej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.12.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Rozwiń bo się wystrachałem, myślałem o o tego typu ogólnodostępnym palniku. http://nice-house.pl/czarny-palnik-biokominek/520-biokominek-palnik-kominek-tradycyjny-36cm.html Edytowane 26 Grudnia 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.12.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Rozwiń bo się wystrachałem, myślałem o o tego typu ogólnodostępnym palniku. http://nice-house.pl/czarny-palnik-biokominek/520-biokominek-palnik-kominek-tradycyjny-36cm.html Kombinowałem z firmą Planika na targi róże dziwne rzeczy...Powiem tylko tyle, że wkładanie pudełeczek zwanych palnikiem na bioetanol do wkładu kominkowego grozi wybuchem lub samopodpaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.12.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Ale miałeś jakieś przykre zdarzenie z tym paliwem, bo na targach zdaje się, że widziałem, jak go używałeś.. Do rozpalania w kominku jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.12.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Do rozpalania w kominku jest super. Do czasu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ale miałeś jakieś przykre zdarzenie z tym paliwem, bo na targach zdaje się, że widziałem, jak go używałeś.. Do rozpalania w kominku jest super. Miałem...Generalnie nie używam i odradzam klientom płynne podpałki. Moje osobiste doświadczenia są takie, że na zimnym starcie nie ma problemów. Pojawiają się kłopoty z dolewaniem. Trudno wyczuć jak długo odczekać z dolewaniem. Na ile wystygnie dany pojemnik. Może dojść do samozapłonu, który nas zaskoczy. Inny problem to zbieranie gazów, jeśli dolewamy ręcznie do pojemnika umieszczonego w kasecie. Takiego rozgrzanego, w którym wypaliło się paliwo, który dopiero co zgasł. Zanim zapalimy zapałkę, gromadzą się opary. Musze pisać dalej? ...Dlatego postanowiłem używać tylko automatów. Z czujnikiem temperatury, który blokuje wlew. Doskonałe rozwiązanie to oddzielny zbiornik z samoczynnym zasysaniem paliwa. Dość przykre były przypadki dolewania paliwa na czynnych urządzeniach. Dwa w Poznaniu, jeden we Wrocławiu. Stopień poparzenia pechowych dolewaczy doprowadził chyba we wszystkich przypadkach do zgonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.12.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Do czasu;-) Maczam grubsze pellety i kładę u góry na stosie. Spróbój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.12.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Miałem...Generalnie nie używam i odradzam klientom płynne podpałki. Moje osobiste doświadczenia są takie, że na zimnym starcie nie ma problemów. Pojawiają się kłopoty z dolewaniem. Trudno wyczuć jak długo odczekać z dolewaniem. Na ile wystygnie dany pojemnik. Może dojść do samozapłonu, który nas zaskoczy. Inny problem to zbieranie gazów, jeśli dolewamy ręcznie do pojemnika umieszczonego w kasecie. Takiego rozgrzanego, w którym wypaliło się paliwo, który dopiero co zgasł. Zanim zapalimy zapałkę, gromadzą się opary. Musze pisać dalej? ...Dlatego postanowiłem używać tylko automatów. Z czujnikiem temperatury, który blokuje wlew. Doskonałe rozwiązanie to oddzielny zbiornik z samoczynnym zasysaniem paliwa. Dość przykre były przypadki dolewania paliwa na czynnych urządzeniach. Dwa w Poznaniu, jeden we Wrocławiu. Stopień poparzenia pechowych dolewaczy doprowadził chyba we wszystkich przypadkach do zgonów. To jest to jednak problem, potrzebne by były przynajmniej 2 kasety, jedną się wyjmuje po wypaleniu i wkłada następną zalaną i podpala ta pierwsza wystygnie zanim się następna wypali. A możesz zalinkować jak ten automat wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 To jest to jednak problem, potrzebne by były przynajmniej 2 kasety, jedną się wyjmuje po wypaleniu i wkłada następną zalaną i podpala ta pierwsza wystygnie zanim się następna wypali. A możesz zalinkować jak ten automat wygląda. Planika takie robi, Spartherm....Drogie jak diabli, ale doskonałe. Ostatnio na targach kasetę Planiki testowaliśmy. Coś koło 6000 chyba....Wszystko na pilota (z wyjątkiem zmiany baniaczków... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Maczam grubsze pellety i kładę u góry na stosie. Spróbój.Ja zbieram szyszki sosnowe na podpałkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.12.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ja zbieram szyszki sosnowe na podpałkę... Szyszki zostaw wiewiórkom. Planika takie robi, Spartherm....Drogie jak diabli, ale doskonałe. Ostatnio na targach kasetę Planiki testowaliśmy. Coś koło 6000 chyba....Wszystko na pilota (z wyjątkiem zmiany baniaczków... ) Znalazłem, wygląda groźnie takie tankowanie ale pewnie czujniki za to odpowiadają. https://www.youtube.com/watch?v=vDabRwHPjnI&feature=emb_title Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.12.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 I jeszcze takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturMi 27.12.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Witam,Planuje zakup kominka z zamknieta komora spalania, bede mial wentylacje mechaniczna. Uzywany bedzie rekreacyjnie i w razie awarii sieci elektrycznej. Mam dom prawie w lesie z dala od innych gospodarstw. Wielkosc pokoju ok 36m2. Kominek jakiej mocy powinienem zakupic zeby nie zrobic sauny w salonie ale zeby miec przyjemne cieplo w razie ,,W''. Dom dobrze ocieplony. Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Kominek jakiej mocy powinienem zakupic zeby nie zrobic sauny w salonie ale zeby miec przyjemne cieplo w razie ,,W''. Dom dobrze ocieplony. Nawet najmniejszy kominek zrobi Ci saunę w salonie. Żeby tego uniknąć potrzebujesz dużej akumulacji - z tonę czy dwie (nie daj się naciągnąć na sto czy dwieście kilo za kosmiczne pieniądze). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc_niedzielny_ 27.12.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Wkład który chcę kupić Hajduk Volcano AT 9kW ma wlot powietrza fi150. Ja pod kominek mam doprowadzoną rurę (kanalizacyjną) fi110. Wylot spalin we wkładzie i otwór w kominie jest taki sam fi200. Czy nie będzie problemów z pracą kominka w związku z mniejszą średnicą rury doprowadzającej powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Wkład który chcę kupić Hajduk Volcano AT 9kW ma wlot powietrza fi150. Ja pod kominek mam doprowadzoną rurę (kanalizacyjną) fi110. Wylot spalin we wkładzie i otwór w kominie jest taki sam fi200. Czy nie będzie problemów z pracą kominka w związku z mniejszą średnicą rury doprowadzającej powietrze?Jak mawiają starzy Górale: Będzie, albo nie będzie... Moim zdaniem mogą wystąpić problemy przy rozpalaniu. Należy wówczas uchylić drzwiczki na jakiś czas. To dobra praktyka nawet przy większych dolotach powietrza do spalania. Na początku potrzeba go ekstremalnie dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narciarz_2 30.12.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Jeśli kominek jest na parterze to czy jest mozliwe, poprowadzenie kanałów z ciepłym powietrzem w dół, do piwnicy/garażu tak aby gdy jest okazjonalnie palony dogrzewał poziom -1 ? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Jeśli kominek jest na parterze to czy jest mozliwe, poprowadzenie kanałów z ciepłym powietrzem w dół, do piwnicy/garażu tak aby gdy jest okazjonalnie palony dogrzewał poziom -1 ? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie?Można tłoczyć powietrze w dół specjalną turbiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athrarvan 06.01.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Witam! Zrobiłem obudowę kominka z wełny i grzeją mi się profile konstrukcyjne. Jak zabezpieczyć je przed przegrzewaniem? Oklejenie taśma aluminiowa nie wystarcza.Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Pozdrawiam,, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.01.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Witam! Zrobiłem obudowę kominka z wełny i grzeją mi się profile konstrukcyjne. Jak zabezpieczyć je przed przegrzewaniem? Oklejenie taśma aluminiowa nie wystarcza. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Pozdrawiam,, A Usuń wełnę z dwóch powodów. Pierwszy już znasz – nędznie izoluje. Drugi – wdychasz wszystkie świństwa, którymi włókna są spojone, gdy wełna się nagrzewa. Izolacje wokół wkładu kominkowego robi się z płyt izolacyjnych, np. Varmsen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts