animuss 24.10.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Rozumiem. Mój "nastaw" może ma koło 3-4kg ale potem w ogóle nie dodaję już drewna. Prawdopodobnie cała zabudowa i wkład ma dużą bezwładność cieplną i taki mały jednorazowy nieregularny przepal rozprasza się na rozgrzanie całego kominka a może i zimnego całego mieszkania. Musisz zacząć palić kila razy na dobę albo regularnie w jakiś godzinach dziennie. A jak wygląda sprawa zamykania szybra w trakcie spalania? Ten w czopuchu, moim zdanie zbędny, to zamyka się po wypaleniu paliwa w kominku i otwiera się przy rozpalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetaz86 26.10.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Dzień dobry, jestem w trakcie odnawiania starszego domu i marzy mi się kominek. Kominek ma częściowo zastąpić tradycyjne ogrzewanie i spełniać walory estetyczne. Czy moglibyście coś doradzić? Szukam rozwiązań ekologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Nic nie piszesz o tym starszym domu. Jakie ma w tej chwili ogrzewanie i jakie ma zapotrzebowanie na ciepło. Rozwiązanie ekologiczne to np. pompa ciepła a nie kominek spalający drewno. Kominek raczej nie zastąpi tradycyjnego ogrzewania. Kominek może spełniać walory estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzannaN 26.10.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Cześć,ja dotychczas korzystałam z kominka na drewno. Tym razem w nowej inwestycji pod uwagę biorę też biopaliwo lub gaz. Zwyczajnie myślę o wygodzie. Kominek na drewno jest wspaniały, ale to sprzątanie... Czy ktoś korzysta z kominka gazowego lub na biopaliwo? Proszę o poradę co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.10.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Nic nie piszesz o tym starszym domu. Jakie ma w tej chwili ogrzewanie i jakie ma zapotrzebowanie na ciepło. Rozwiązanie ekologiczne to np. pompa ciepła a nie kominek spalający drewno. Kominek raczej nie zastąpi tradycyjnego ogrzewania. Kominek może spełniać walory estetyczne Amator, profan, ignorant....cóż można dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.10.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Dzień dobry, jestem w trakcie odnawiania starszego domu i marzy mi się kominek. Kominek ma częściowo zastąpić tradycyjne ogrzewanie i spełniać walory estetyczne. Czy moglibyście coś doradzić? Szukam rozwiązań ekologicznych. Jeśli do celów grzewczych, bardziej piecokominek... Ale ta inwestycja ma sens, jeśli będziesz często palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Amator, profan, ignorant....cóż można dodać? Co konkretnego możesz zarzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzannaN 29.10.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Cześć, nie doczekałam się reakcji na mój post - więc jeszcze raz zapytam. Jeśli głównym aspektem jest wygoda użytkowania, bez brudu i "zachodu" - to kominek na jakie paliwo wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2021 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 chyba sama sobie odpowiedziałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.10.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Cześć, nie doczekałam się reakcji na mój post - więc jeszcze raz zapytam. Jeśli głównym aspektem jest wygoda użytkowania, bez brudu i "zachodu" - to kominek na jakie paliwo wybrać? Kominek na drewno nie jest dla ludzi wygodnych. Dla takich są piloty...od TV, od kominka gazowego....Kominek na drewno to świadomość i odpowiedzialność. Opał można oczywiście kupić, nie musisz sama ciąć i rąbać drewna. Ale potrzebna jest edukacja. A to wymaga czasu i zamiłowania. Dyskusje o ekologii zostawmy, bo na tym forum najbardziej ekologiczna wydaje się być pompa ciepła. Niektórzy nawet zapominają dodać, że tylko taka z fotowoltaiką, najlepiej w obiegu zamkniętym. Bo jak na prąd z gniazdka, to też tylko wygoda i niszczenie klimatu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimmson 02.11.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Dzien dobry, co w przypadku jak z kanałów dgp wydostają się dźwięku z pokoju gdzie znajduje się kominek? Słychać rozmowy. Źle zrobiona instalacja? Rury idą kominem. Stawiam, że rury są w lini prostej od kominka(parter) do moich pomieszczen (piętro). Są jakieś szybkie i mało inwazyjne metody wygłuszenia tych dźwięków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.11.2021 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Dzien dobry, co w przypadku jak z kanałów dgp wydostają się dźwięku z pokoju gdzie znajduje się kominek? Słychać rozmowy. Źle zrobiona instalacja? Rury idą kominem. Stawiam, że rury są w lini prostej od kominka(parter) do moich pomieszczen (piętro). Są jakieś szybkie i mało inwazyjne metody wygłuszenia tych dźwięków? Założyłeś nowy wątek więc troszkę cierpliwości, po co pisać o tym samym w kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torherd 28.11.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 WitamPlanuje w domu kominek z DGP (awaryjny system ogrzewania) kominek w piwnicy rozprowadzenie ciepła na parter i poddasze, czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojotwili 28.12.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Witam, jestem na etapie planowania budowy domu tj. adaptacja projektu i załatwianie formalności do pozwolenia. Zastanawiam się jaki kominek do domu ok. 150 m2? Chciałbym żeby pełnił rolę awaryjnego źródła ciepła, w momencie gdy nie będzie prądu/gazu. Nie musi ogrzewać wszystkich pomieszczeń, ale chciałbym żeby minimum salon i jeden/dwa pokoje na piętrze był w stanie zagrzać. Czy w takiej sytuacji pozostaje jedynie grawitacyjny układ dystrybucji gorącego powietrza oraz czy kominki takie (bez zasilania prądem) wymagają konkretnego rodzaju wentylacji (mechanicznej/hybrydowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.12.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 i jeden/dwa pokoje na piętrze był w stanie zagrzać. Jak nowy dom, to po co pchać się w piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.12.2021 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Jak nowy dom, to po co pchać się w piętro? Przy pewnym metrażu jest taniej wybudować taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.12.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Witam, jestem na etapie planowania budowy domu tj. adaptacja projektu i załatwianie formalności do pozwolenia. Zastanawiam się jaki kominek do domu ok. 150 m2? Chciałbym żeby pełnił rolę awaryjnego źródła ciepła, w momencie gdy nie będzie prądu/gazu. Nie musi ogrzewać wszystkich pomieszczeń, ale chciałbym żeby minimum salon i jeden/dwa pokoje na piętrze był w stanie zagrzać. Czy w takiej sytuacji pozostaje jedynie grawitacyjny układ dystrybucji gorącego powietrza oraz czy kominki takie (bez zasilania prądem) wymagają konkretnego rodzaju wentylacji (mechanicznej/hybrydowej). Moim zdaniem, awaryjne źródło ciepła to takie które ma działać podczas trwania awarii. W związku z tym, dywagacje na temat prądu, odłożyłbym na bok i skupił się na urządzeniu prostym, bezawaryjnym, działającym grawitacyjnie (zarówno w kwestii ewakuacji dymu z budynku, jak i tzw DGP). Do takich zalicza się nawet prosta żeliwna koza. Jak Ci tyłek zmarznie przysuniesz się bliżej, nie zastanawiając się, czy komfortowo ciepło jest w najdalszym kącie Twojego mieszkania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Przy pewnym metrażu jest taniej wybudować taki dom. I chciałbyś tam mieszkać, w tych skosach zwłaszcza w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.12.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 animuss w upały jest cudownie. Gorzej dogrzać zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Witaj, i ciemno jak śniegu dowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts