Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

witam, kupiłem kozę romotopa evorę 1, i pytanie czy można wyjąć wewnętrzny szamot co zmniejszy ciężar i ułatwi manewrowanie piecem przy montażu? Widziałem gdzieś film, gdzie montażyści wyjęli szamot przed montowaniem. To była też koza romotopa ale inny model...Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, kupiłem kozę romotopa evorę 1, i pytanie czy można wyjąć wewnętrzny szamot co zmniejszy ciężar i ułatwi manewrowanie piecem przy montażu? Widziałem gdzieś film, gdzie montażyści wyjęli szamot przed montowaniem. To była też koza romotopa ale inny model...Pozdrawiam.

Każdy "szamot" można wyjąć, w moim przypadku to "Refrabox" i przy odkurzaniu peleniska czasem go wyjmuję.

Hejka

Przymierzam się do kominka z instalacją DGP. Dom parterowy 106 m kw powierzchni salon, 3 pokoje, p.pokój, wiatrołap, kuchnia łazienka i wc. Chciałbym to zrobić dobrze, dlatego podpowiedzcie proszę jak najlepiej dobrać przekroje kanałów i cały osprzęt? Ktoś może skusi się na zaprojektowanie nie za milion monet? chyba że przeliczenia nie są skomplikowane to proszę o namiary gdzie znajdę stosowne wzory i tok obliczeń?

Za kilka dni będę miał robioną instalację DGP. Dom z poddaszem, więc bardziej skomplikowana, turbina też będzie odpowiednio mocniesza niż w domu parterowym. Parametry podam jak przyjedzie ekipa. Na ten moment znam przekroje - doprowadzenie powietrza z kominka do turbiny - rura 150, od turbiny do nawiewów 125.

• 4 weeks później...
Mam pytanie odnośnie kominka z płaszczem wodnym i miedzianej instalacji. Czy do króćców obiegu wody na kominku wkręcać od razu złączki miedziane, czy pierwsze zastosować złączkę stalową? Na styku stali i miedzi dochodzi do korozji, więc jeśli wkręcimy do kominka od razu rurę miedzianą, to korodować będzie króciec kominka. Jeśli wkręcimy na początek złączkę stalową, a do niej podłączymy rurę miedzianą, to będzie nam korodować złączka stalowa, którą ewentualnie łatwo można wymienić. Czy moje myślenie jest poprawne? Poza tym jest powiedziane, że jeśli w instalacji jest woda o temp. ponad zdaje się 60C, to zalecana jest instalacja z miedzi. Jak więc wykonuje się takie podłączenia bezpośrednio do króćców płaszcza wodnego od kominka?

Mam pytanie odnośnie kominka z płaszczem wodnym i miedzianej instalacji. Czy do króćców obiegu wody na kominku wkręcać od razu złączki miedziane, czy pierwsze zastosować złączkę stalową? Na styku stali i miedzi dochodzi do korozji, więc jeśli wkręcimy do kominka od razu rurę miedzianą, to korodować będzie króciec kominka. Jeśli wkręcimy na początek złączkę stalową, a do niej podłączymy rurę miedzianą, to będzie nam korodować złączka stalowa, którą ewentualnie łatwo można wymienić. Czy moje myślenie jest poprawne? Poza tym jest powiedziane, że jeśli w instalacji jest woda o temp. ponad zdaje się 60C, to zalecana jest instalacja z miedzi. Jak więc wykonuje się takie podłączenia bezpośrednio do króćców płaszcza wodnego od kominka?
Popytaj hydraulików....

Hejka

Przymierzam się do kominka z instalacją DGP. Dom parterowy 106 m kw powierzchni salon, 3 pokoje, p.pokój, wiatrołap, kuchnia łazienka i wc. Chciałbym to zrobić dobrze, dlatego podpowiedzcie proszę jak najlepiej dobrać przekroje kanałów i cały osprzęt? Ktoś może skusi się na zaprojektowanie nie za milion monet? chyba że przeliczenia nie są skomplikowane to proszę o namiary gdzie znajdę stosowne wzory i tok obliczeń?

Tak jak pisałem wcześniej. U mnie kanał doprowadzający powietrze z kominka do turbiny jest stalowy, sztywny, fi 150, kanały nawiewne - elastyczne, 125. Doprowadzam powietrze do 3 pokoi na poddaszu, najdłuższy kanał nawiewny ma około 6 metrów. Turbina jak na zdjęciu:

IMG_20230403_193359.jpg

Zaplanuj doprowadzenie instalacji, żebyś mógł podłączyć regulator obrotów turbiny.

Mam pytanie odnośnie systemu czystej szyby.

W kominkach znanej marki jest to rozwiązane poprzez odcinki brakującej uszczelki pomiędzy ramą drzwi a szybą przez co ciąg powoduje zasysanie powietrza przez te szpary i tym samym omiata szybę powodując schładzanie dadzy i ograniczenie jej osadzania.

Pytanie brzmi jak długie powinny być owe przerwy bez uszczelnienia.

Witam,

mam pytanie, jaka powinna być minimalna średnica komina, która będzie odpowiadała do montażu kominka z płaszczem wodnym. Podobno zbyt mała średnica będzie miała wpływ na pojawianie się tzw. "wykwitów na kominie"

Dziękuję za informacje.

Średnica zależy od mocy, co tam kupisz masz wyjście czopucha, którego średnicy nie można zmniejszać.

Jak komin ma małą średnicę, to kominek-piecyk pelletowy kupić, mają wyjścia na czopuchu nawet 80mm.

Wykwity na kominie to przez zakup kominka z płaszczem wodnym, który ma płaszcz zbyt nisko w stosunku do paleniska i od sposobu palenia.

Dziękuję za odpowiedź.

Proszę jeszcze o wasze opinie dotyczące kominka DGP. Aktualnie, zastanawiam się nad montażem takiego typu kominka ale trochę nasłuchałem się na temat okopconych wylotów, kurzu, zapachy dymu... i mam wątpliwości czy to dobry wybór. Aktualnie mam kominek zwykły (grawitacyjny), który nadaje się do wymiany stąd to pytanie.

Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania kominka DGP (plusy i minusy).

Dziękuję za odpowiedź.

Proszę jeszcze o wasze opinie dotyczące kominka DGP. Aktualnie, zastanawiam się nad montażem takiego typu kominka ale trochę nasłuchałem się na temat okopconych wylotów, kurzu, zapachy dymu... i mam wątpliwości czy to dobry wybór. Aktualnie mam kominek zwykły (grawitacyjny), który nadaje się do wymiany stąd to pytanie.

Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania kominka DGP (plusy i minusy).

No a jak ten Twój zwykły kominek? Masz brudno, okopcenia, kurz, zapach dymu?

Witam,

mam pytanie, jaka powinna być minimalna średnica komina, która będzie odpowiadała do montażu kominka z płaszczem wodnym. Podobno zbyt mała średnica będzie miała wpływ na pojawianie się tzw. "wykwitów na kominie"

Dziękuję za informacje.

Minimalna średnica komina dymowego to 14x14 cm. Ale to przepisy, które trzeba umieć interpretować i zastosować. Kondensat pojawia się z różnych powodów, raczej związanych z niewłaściwym opałem. Głównie niedosuszonym....Ciąg kominowy to relacja wysokości komina i jego średnicy. Warto odnieść się tutaj do wytycznych producenta urządzenia grzewczego (średnica wylotu dymu). Zwykle podaje taką, jaka odpowiada średnicy komina, przy minimalnej wysokości od przyłącza - ok 4-5 mb. Zmiana średnicy komina w odniesieniu do średnicy wylotu dymu z kominka, w granicach 10-15% nie wpływa negatywnie na pracę urządzenia, ale za takie kombinacje powinien odpowiadać doświadczony fachowiec kominkowy, lub kominiarz.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Poszukuję wkładu kominkowego, który spełniałby następujące warunki:

wkład powietrzny na drewno
    moc około 13 KW
    szyba jak najniżej posadzki
    otwieranie szyby za pomocą gilotyny
    szerokość szyby min 60 cm ; wysokość 45 cm +
    palenisko zamknięte
    przeszklenie proste

Co byście polecili? DEFRO HOME PORTAL ME G wydaję się być OK. cos innego w tej cenie?

Dzięki

Edytowane przez Bednar87

• 1 month później...
Witam serdecznie,

Poszukuję wkładu kominkowego, który spełniałby następujące warunki:

• wkład powietrzny na drewno
    moc około 13 KW
    szyba jak najniżej posadzki
    otwieranie szyby za pomocą gilotyny
    szerokość szyby min 60 cm ; wysokość 45 cm +
    palenisko zamknięte
    przeszklenie proste

Co byście polecili? DEFRO HOME PORTAL ME G wydaję się być OK. cos innego w tej cenie?

Dzięki

To zależy do czego potrzebujesz ten kominek. Jeśli do ozdoby - ok! Jeśli do solidnego palenia czy grzania, komercyjne wkłady mogą ukazywać swoje mankamenty, a serwisy fabryczne znajdować powody by nie uznać reklamacji.

• 3 weeks później...