Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej nie ale możesz tą teorię rozwinąć.

Co rozwinąć? Wszystko napisałem.

Przyczyną może być zamknięcie dopływu powietrza przez użytkownika - jak na filmie. Tak może być zarówno przy doprowadzeniu powietrza z zewnątrz, jak i przy pobieraniu go z pomieszczenia.

Przy doprowadzeniu powietrza z zewnątrz przyczyną może być również zasypanie czerpni tegoż doprowadzenia śniegiem.

Jaka może być przyczyna odcięcia powietrza inna, niż działanie użytkownika gdy kominek pobiera powietrze z wnętrza domu?

Przy doprowadzeniu powietrza z zewnątrz przyczyną może być również zasypanie czerpni tegoż doprowadzenia śniegiem.

Jaka może być przyczyna odcięcia powietrza inna, niż działanie użytkownika gdy kominek pobiera powietrze z wnętrza domu?

Gdzie ta czerpnia musiałaby być, żeby ją zasypało na mur? Jaki to śnieg musiałby padać? Moja czerpnia jest w ścianie domu i różne zimy bywały, nawet takie ze śniegiem powyżej kolan i metrowymi zaspami, a okolice czerpni zawsze były wolne od śniegu.

Nie bardzo sobie wyobrażam, że użytkownik mógłby calkowicie odciąć pobór powietrza wszystko jedno, czy czerpie je z zewnątrz, czy z wewnątrz. Żadne przepustnice nie zamykają się szczelnie (!).

Patrz #12906

Kaizen, wybacz, ale ja mój kozo-kominek i wkład komnikowy własnymi rękami rozbierałam. A po to żeby to zrobić sporo się naczytałam i naoglądałam. Wkład, który mam rozbierałam, bo po raz drugi zacięła się dźwignia doprowadzenia powietrza wewnątrz. Za pierwszym razem odblokował ją serwis. Za drugim razem zrobiłam to sama. Również sama instalowałam rurę doprowadzającą powietrze zewnętrzne, a w niej przepustnicę. Wiem jak wygląda i jak funkcjonuje. Nie ma siły, żeby zamknąć całkowicie doprowadzenie powietrza.

Ten film, to marketingowa ściema.

Ten film, to marketingowa ściema.

Nagranie z kamery z wybuchu kominka nazywasz marketingową ściemą?

Filmik owszem świadczy o głupocie użytkownika i o niczym więcej.

W tym wypadku owszem, świadczy o głupocie użytkownika - bo to kominek pobierający powietrze z wnętrza.

Świadczy jednak też o tym, że odcięcie dopływu powietrza jest w stanie doprowadzić do wybuchu - a w konsekwencji do pożaru. Odciąć dopływ może użytkownik. Może też śnieg, jak czerpnia jest na zewnątrz i nie jest dość wysoko. A zazwyczaj nie jest wysoko, bo należy doprowadzenie robić poniżej termoizolacji podłogi na gruncie a mało kto chce sobie szpecić wygląd dając kolano i rurę z metr czy półtora (u mnie jest nawet obniżona opaska w tym miejscu - tylko, że ja doprowadzenia nie używam a jakbym to chciał zmienić, to niestety, oszpecę sobie elewację rurą)

Czym grozi brak dopływu powietrza do kominka w przypadku zasypania śniegiem czerpni?

Nagranie z kamery z wybuchu kominka nazywasz marketingową ściemą?

W tym wypadku owszem, świadczy o głupocie użytkownika - bo to kominek pobierający powietrze z wnętrza.

Świadczy jednak też o tym, że odcięcie dopływu powietrza jest w stanie doprowadzić do wybuchu -

Ta koza raz pobiera powietrze z czerpni a innym razem z wnętrza? Pewnie posiada automatyczny przełącznik.

...Interesujące jest, że odcięcie dopływu powietrza, czyli jego brak, doprowadza do wybuchu.

Może ktoś robił takie doświadczenia i potwierdzi?

....

Edytowane przez dbx

Kaizen, pomyśl troszkę, czy taki wybuch otworzyłby drzwiczki, czy wywalił szybę :lol2:

To jak wyjaśnisz to, co widać na filmie? Czary?

Widziałaś, jak w tym kominku otwierają się drzwi (jest takie ujęcie)? Co w tym dziwnego, że się otworzyły? Uważasz, że ten film, to czarny marketing? Ten autor ma wiele filmów. W tym o kominku. Kiedyś się naszukałem, co to za model. Jakoś słaby ten marketing, skoro tak trudno znaleźć producenta i model. Pomyśl troszkę.

Edytowane przez Kaizen

W tym o kominku. Kiedyś się naszukałem, co to za model. Jakoś słaby ten marketing, skoro tak trudno znaleźć producenta i model. Pomyśl troszkę.

Nie musiałeś szukać. Ta koza jest podpisana – Koza AB S DR :lol2: Co sądzić o produktach Kratek wiem wystarczająco dużo, bo mam ich wkład kominkowy.

• Like 1

Kaizen a wiesz jak się gasi elektryki i nie tylko? Na tym filmiku wybuchło nie dlatego że był odcięty dopływ powietrza a właśnie dlatego że ten dopływ był bo to palenisko nieszczelne.

Dopływ był odcięty. Gdyby nie to, to by nic nie wybuchło tylko normalnie się paliło.

Sądzisz, że przy zasypaniu czerpni śniegiem efekt byłby inny?

Kaizen, proszę cię rozbierz jakikolwiek wkład kominkowy i dopiero wypowiadaj się na temat odcinania dopływu powietrza. Tam nie ma szczelności, a nawet jest celowa nieszczelność, bo jest celowo zostawiona przestrzeń dla przepływu powietrza i to zarówno wewnątrz wkładu (to miejsce, gdzie regulujesz przesuwną rączką poniej drzwiczek), jak i na doprowadzeniu zewnętrznym jeśli jest. Na dodatek wkłady kratek, choć opisane jeśli chodzi o normy, to drzwiczki mają nieszczelne i tyle.

Kaizen, proszę cię rozbierz jakikolwiek wkład kominkowy i dopiero wypowiadaj się na temat odcinania dopływu powietrza. Tam nie ma szczelności, a nawet jest celowa nieszczelność, bo jest celowo zostawiona przestrzeń dla przepływu powietrza i to zarówno wewnątrz wkładu (to miejsce, gdzie regulujesz przesuwną rączką poniej drzwiczek), jak i na doprowadzeniu zewnętrznym jeśli jest. Na dodatek wkłady kratek, choć opisane jeśli chodzi o normy, to drzwiczki mają nieszczelne i tyle.

I jaki to ma wpływ na efekt końcowy widać na filmiku.

Gdyby był idealnie szczelny to by tego nie było.

A powiedz mi, gdzie w moim kominku ma być niby nieszczelność?

Ja znalazłem tylko w osi od szybra. Pomijalna. Reszta uszczelniona. Tylko tak, nie jest to nowoczesna tandeta i mało kto ma szczelny kominek. U mnie raczej takiego wybuchu by nie było (testowałem tylko zostawiając resztki żaru - nie dopalały się, zostawał węgiel drzewny).

Edytowane przez Kaizen

Dopływ był odcięty. Gdyby nie to, to by nic nie wybuchło tylko normalnie się paliło.

Sądzisz, że przy zasypaniu czerpni śniegiem efekt byłby inny?

Bzdury wypisujesz do tego manipulujesz faktami. Jak będziesz takim durniem by dokładać paliwo i ograniczać powietrze do minimum to taki efekt będzie (nie zawsze). Do wybuchowego spalania potrzebna jest odpowiednioa mieszanka paliwowo powietrzna i bez tego ostatniego nie powstanie. Nawet mąka może stać się materiałem wybuchowym ;-) Nie każda nieszczelność gazu kończy się wybuchem mieszkań (domów) potrzebna jest odpowiednia mieszanka no i zapłon. Tutaj zapłon drzemie sobie w palenisku. Nikt mądry nie dokłada na mały żar drewna i nie czeka do jego rozpalenia. Gdyby drewno jakiś czas się paliło i zasypało by czerpnię to ogień wolno by zgasł i tyle (przy szczelnym palenisku), w tym przypadku wolno by się wypalił bo to palenisko nieszczelne. Ktoś napisał mi na priv bym nie dydkutował z tymi Twoimi głupotami ale to nie wyjście bo inni gotowi to brać za prawdę a tak nie jest. Przypominam że gaszenie pożarów polega przede wszystkim na odcięciu dopływu powietrza, a właściwie znajdującego się w nim tlenu.

Nikt mądry nie dokłada na mały żar drewna i nie czeka do jego rozpalenia.

Mi się często zdarza rozpalać i odchodzić od kominka. Może to i głupie... Ale czym grozi, jak zostawię otwarty dopływ powietrza?

Ktoś, kto tak rozpali w śnieżycę w kominku z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz ryzykuje takim efektem, jak na filmie.

Ktoś napisał mi na priv bym nie dydkutował z tymi Twoimi głupotami

To ani moje, ani głupoty. Ten wybuch jest faktem. Przyczyną jest zamknięcie dopływu powietrza - też fakt. Dyskutujesz z faktami.