Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii.

Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy".

Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją.

Czytałeś wątek o buforach?

Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom...

Fakt!

Na tym forum takiego wątku nie spotkałem.

Adam M.

No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii.

Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy".

Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją.

Czytałeś wątek o buforach?

Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom...

Fakt!

Na tym forum takiego wątku nie spotkałem.

Adam M.

Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji.

Która wersja da większą akumulację?

Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji.

Która wersja da większą akumulację?

Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu?

Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem?

Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu?

Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem?

Zgłębiam cały czas, ale idealnie byłoby zobaczyć w działaniu oba rozwiązania. Bufor z wody ma tą zaletę, że to działa i wiemy jak, co do piachu to tanio można uzyskać dużą pojemność ale z odbieraniem energii jest trudniej, tylko przy dużej pojemności odbieranie z niskim parametrem nie powinno być problemem, z naciskiem na "nie powinno".