CityMatic 29.12.2022 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 500°C na solarach co to za cudo? Zapewne chłodzenie mikroreaktora jądrowego:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 08.01.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 [ATTACH=CONFIG]462749[/ATTACH] Taka sytuacja, testy nowych kolektorów już u klientów. Jeśli testy przebiegną pomyślnie, w przyszłym roku trafią do cennika. Taka temperatura? Soczewka czy zwierciadło skupiające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.01.2023 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Taka temperatura? Soczewka czy zwierciadło skupiające? Lustro paraboliczne. Poprzednia generacja dociągała w testach podobno do ~390stC. Nie wiem jakie są zmiany w nowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.03.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Co by nie tworzyć kolejnego wątku.Słuchajcie, interesuje Mnie tego typu rozwiązanie:https://prnt.sc/uEuYjPUNzli4Czy jest gdzieś na forum wątek z tego typu rozwiązaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.03.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Nie ma, do niedawna nawet do ubiegłego roku solarna instalacja dla niektórych jest archaiczna, starodawna, nieopłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii.Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy".Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją.Czytałeś wątek o buforach?Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom... Fakt!Na tym forum takiego wątku nie spotkałem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2023 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii. Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy". Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją. Czytałeś wątek o buforach? Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom... Fakt! Na tym forum takiego wątku nie spotkałem. Adam M. Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji. Która wersja da większą akumulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2023 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji. Która wersja da większą akumulację? Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu? Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2023 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu? Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem? Zgłębiam cały czas, ale idealnie byłoby zobaczyć w działaniu oba rozwiązania. Bufor z wody ma tą zaletę, że to działa i wiemy jak, co do piachu to tanio można uzyskać dużą pojemność ale z odbieraniem energii jest trudniej, tylko przy dużej pojemności odbieranie z niskim parametrem nie powinno być problemem, z naciskiem na "nie powinno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts