Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii.

Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy".

Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją.

Czytałeś wątek o buforach?

Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom...

Fakt!

Na tym forum takiego wątku nie spotkałem.

Adam M.

adam_mk napisał:
No, trochę się to zmieniło...Jak wzrosły mocno ceny energii.

Ostatnio coraz częściej pytają mnie - "jak schować ciepełko lata na czas zimy".

Wprawdzie na palcach jednej ręki można policzyć takie realizacje, ale już istnieją.

Czytałeś wątek o buforach?

Rozwiązanie problemu zaczyna się od cysterny ustawionej do pionu i do połowy zakopanej w ziemi, wokół której buduje się dom...

Fakt!

Na tym forum takiego wątku nie spotkałem.

Adam M.

Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji.

Która wersja da większą akumulację?

miloszenko napisał:
Co byś bardziej proponował, 2 x bufor 1000 litrów czy 10 m3 piachu? W budynku planowane PV, solary wodne i ewentualnie kolektor powietrzny na elewacji.

Która wersja da większą akumulację?

Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu?

Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem?

CityMatic napisał:
Sorki, że Tobie ja odpowiem ale nie zagłębiałeś tematu?

Woda ma akumulacyjność ciepła na poziomie 60-80kWh/m3 a piach 30-40 kWh/m3 więc nad czym się zastanawiać?Oczywiście te 10m3 piasku zgromadzi więcej energii tylko jak ją odzyskać tanim kosztem?

Zgłębiam cały czas, ale idealnie byłoby zobaczyć w działaniu oba rozwiązania. Bufor z wody ma tą zaletę, że to działa i wiemy jak, co do piachu to tanio można uzyskać dużą pojemność ale z odbieraniem energii jest trudniej, tylko przy dużej pojemności odbieranie z niskim parametrem nie powinno być problemem, z naciskiem na "nie powinno".