_artur_ 19.10.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Panfotograf przestań liczyć kasę ona raz jest, raz jej nie ma. ale jednak lepiej jak jest Ja ukończyłem pracę zawodową w wieku 31 lat żona w wieku 29 lat. Więc nie licz mnie ile kosztuje panel PV bo to tylko kasa a to gratuluję, tylko nie wiem czy aż tyle zarobiłeś? w takim razie szacun wielki.. i chyba ten punkt o braku kasy Cię nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.10.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Co prawda nie jest to temat bezpośredni ale mój "wspomagacz kolektorów" działa wyśmienicie. Jest to jeden z moich wcześniejszych zrealizowanych pomysłów i znając postawę co nie których z nas pewnie tez nie opłacalny w eksploatacji. Ale ta zabawka nie kosztuje już tysiące a pojedyncze setki złotych. A jest to wymiennik wody prysznicowej, gdzie temp. prezentują się tak: 1 - zimna woda z przyłącza 2 - woda po odbiorze ciepła z szarych ścieków trafiająca do zasobnika 3 - szare ścieki z prysznica 4 - szare ścieki do kanalizacji A rozkład temp. tak: Edytowane 19 Października 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 jak masz wymiennik tego zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.10.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 jak masz wymiennik tego zrobiony? Proszę jeszcze raz sformułuj pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 no pytam o konstrukcję wymiennika ciepła z tej wody.. z rurek, w jakimś zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.10.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 no pytam o konstrukcję wymiennika ciepła z tej wody.. z rurek, w jakimś zbiorniku? Odcinek rury kanalizacyjnej z wężownicą w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.10.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Na razie to od wczoraj ty stękasz Jeżeli masz jeszcze resztki rozumu, to pomyśl na jakich parametrach pracuje glikol w wymienniku gruntowym, a na jakich w solarach. Różnice są diametralne. A twój prosty system, jak na razie staje się coraz bardziej skomplikowany. Twoje rozumowanie jest takie, moje jest inne więc się różnimy, w polityce zapewne jeszcze bardziej. Odpowiem Ci tak, że glikol w instalacji solarnej moze pracować na parametrach takich jak wymiennik gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 I wszyscy tak mają Duonie? ja mam lepiej , zależy od regionu. stawka Duon była 11 gr netto, do tego dystrybucja - u mnie akurat wychodzi w sumie niecałe 0,19 zł brutto i obowiązuje przez trzy lata. potem umowa się kończy i będzie trzeba poszukać czegoś innego. taka promocja obowiązywała tylko przez jakiś czas, to co teraz oferują znacznie odbiega od tamtej oferty. należy dodać 8 zł opłaty stałej więcej niż w Tauronie (w moim przypadku, w innych regionach może być inaczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.10.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 a to gratuluję, tylko nie wiem czy aż tyle zarobiłeś? w takim razie szacun wielki.. i chyba ten punkt o braku kasy Cię nie dotyczy Nie ma czego, cały dzień z żoną siedzisz w domu, więc trzeba myśleć o jakiejś działalności gospodarczej aby zabić nudę. Zapytam Cię inaczej po 12 latach w jednej z największych korporacji tego świata na posadzie managera od kluczowych projektów w Polsce ile mogłem dostać odprawy. Maksymalnie to upraszczając 2 mieszkania w Warszawie, które miesiąc w miesiąc dają średnią krajową. A na wsi zabitej dechami średnia krajowa to niezła kasa. Kiedy masz własną ziemię, jak się postarasz własne warzywa ale i własne ogrzewanie, własne zakupy węgla i trawnik do koszenia. Są plusy i minusy wiem jedno nigdy nie chce wracać do Warszawy to jakieś śmierdzące bagno, które pochłania tych którzy tam przyjeżdżają ja po 31 latach od urodzenia przekonałem do tego siebie moją żonę i dziecko. Teraz mam maleńki domek z pomieszczeniami gospodarczymi jakieś 140m2 a w Warszawie miałem mieszkanie 48m2 na 4 piętrze w 12 piętrowym bloku. Głośniej kichniesz i sąsiad przez wentylację mówi Ci "na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.10.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 I następna instalacja, konkretnie z 2002 roku (wiąż napełniona tym samym płynem Tyfocor LS).Kolektor próżniowo rurowy CPC o powierzchni brutto 4,4mk pracujący na zbiornik ciepłej wody użytkowej pojemności 300l, od 20.10.2013 do 20.10.2015 dostarczył 5187kWh przy 3796h pracy pompy zużywając ~304kWh energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.10.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 3,3kW już stoi na dachu, niestety nie udało się wszystkiego odpalić zastał nas wieczór. Końcowa kosmetyka po weekendzie może w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.11.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Październik zleciał osiągając 358kWh Odnośnie PV wszystko zainstalowane i uruchomione testowo, jednak ze względu na licznik nie mogę włączyć ich na stałe bo wszystko liczy na moją niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.11.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jesień idzie, nie ma na to rady i produkcja spada. U mnie w październiku wyprodukowało się tylko 265kWh prądu:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=336721&d=1446977289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.11.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A ile płacicie za prąd na ogrzewanie PC domu (w skali roku)? Około 1000zł/rocznie. Żeby nie było lipy, to zużycie prądu przez pc można sobie pooglądać na żywo na http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=15 Dane pochodzą z oddzielnego podlicznika do którego podpięta jest tylko pc i klima (stąd zużycie latem). Klikając na słupki przechodzimy do "klikniętych" dat. Taryfa G12w, grzanie tylko w taniej po 28gr/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.11.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Taryfa G12w, grzanie tylko w taniej po 28gr/kWh.A gdzie reszta składników ceny z prąd? Czy to już jest cena po podzieleniu przez COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.11.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) To jest cena za 1Kwh energii pozaszczytowej razem z przesyłem, bez opłat stałych. Opłaty stałe to w przybliżeniu na + jakieś 25zł miesięcznie.Dlatego im większe zużycie energii w kwh tym mniejszy wpływ opłat stałych na końcową cenę energii.Mam działkę z domkiem z taryfą G11, nie korzystam w ogóle z energii, zużycie wynosi 0. Co 2 miesiące płacę 10zł.Zasada jest prosta, jeśli mamy już podciągnięty jeden nośnik to wybieramy dla siebie najkorzystniejszą taryfę i korzystamy z niego w stopniu maksymalnym. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.11.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Zasada jest prosta, jeśli mamy już podciągnięty jeden nośnik to wybieramy dla siebie najkorzystniejszą taryfę i korzystamy z niego w stopniu maksymalnym. Nie jestem pewien czy ta cena długo się utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Nie jestem pewien czy ta cena długo się utrzyma. Od siedmiu lat płacę najmniej za prąd. Wszyscy trąbili jak będzie drogo, a jest coraz taniej. Zdaję sobie sprawę, że to może nie trwać wiecznie i dlatego myślę o PV. Ale to na razie pieśń przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 10.11.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Tak czy inaczej to nadal nieźle w porównaniu z poniższą informacją z wątku gazowego: rafaldo, niżej masz moje zużycie przez ostatnie 3 miesiące. Za wrzesień jest skok po podniesieniu temperatury wody z 46 stopni na 52 stopnie i wtedy została włączona pompka cyrkulacyjna. 3 dni w tygodniu używałem kuchenki do gotowania obiadu oraz wody do picia (kawa, herbata)Luksus kosztuje DATA WYSTAWIENIA DATA SPRZEDAŻY KWOTA BRUTTO ZUŻYCIE GAZU 2015-10-12-------- 2015-10-12 ------ 118,09 zł ---------- 32 m3 2015-09-15----------- 2015-09-10 ---------- 110,57 zł ----------------- 28 m3 2015-08-10------------ 2015-08-10 ---------------- 98,90 zł ---------------------- 22 m3 Edit: zapomniałem dodać Że również włączyłem podgrzewanie przeciw legionelli co 7 dni. Facio nie napisał jednak w jakiej taryfie gazowej jest obecnie, ale zapewne w tej środkowej.Obliczmy więc: 118,09zł : październik 32m3=3,69zł/m3 :10kwh/m3 = 0,37zł/kwh110,57zł : wrzesień 28m3=3,95zł/m3 : 10kwh/m3 = 0,39zł/kwh98,90zł : sierpień 22m3= 4,49zł/m3 : 10kwh/m3 = 0,45zł/kwh Takie właśnie są koszty gazu przez co najmniej pół roku. Dopiero po uruchomieniu ogrzewania bilans idzie na plus i każda wyprodukowana kwh bardziej zbliży się do cen energii elektrycznej. Obliczenia nie uwzględniają sprawności kotła, przyjąłem 10kwh energii z 1m3 gazu.W przypadku podgrzewania c.w.u solarami, gaz będzie używany tylko do kuchenki gazowej a wtedy każda kwh zbliży się nawet do 0,70zł. Taki o to tani ten gaz jest.Do całej sprawy dołóżmy jeszcze pikanterii za sprawą dodatkowych opłat stałych za energię elektryczną, która de facto jest podstawowym nośnikiem w domu.W drodze dygresji:Sąsiad przykleił 25cm styropianu do chalupy, zauważyłem czerpnię i wyrzutnię wentylacji mechanicznej, więc pytam po co tyle kominów? ''Aby ładnie wyglądało'' A dlaczego ogrzewanie gazem przy takim ociepleniu? ''A bo jest w ulicy''. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 11.11.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Facio bez problemu opisze swoją taryfę, jest to W-3.12T. W skrócie, w tej taryfie im mniej się zużywa tym więcej się płaci za m3. Obserwuję ten temat z uwagi na moje plany związane z solarami i bateriami fotowoltaicznymi . Planuję może jak się uda finansowo w przyszłym roku zrobić przynajmniej baterie słoneczne tyle że ruchome - z możliwością zmiany kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts