dandi3 27.01.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Edzia wie bo już długo się w tym gabinecie na tych jenotach mości. Tylko redakcja cuś przycichła i sam nie wiem czy czekać czy brać stołek attache kulturalnego w ambasadzie Peru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.01.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 czy casting wciąż trwa? Pytam bo widzialbym to tak, że każdy dzial ma Moderatora. (...) Na innych forach każdy dzial ma moda i wtedy latwiej jest nad wszystkim zapanować. Jeżeli Redakcja do tego wlaśnie dąży to mnie się zawsze marzylo moderowanie Hyde Parku tylko nie wiem czy świat jest na to gotowy...? Żeby każdy dział miał moda, należałoby dokładnie określić zakres obowiązków moderatorów, sposoby interwencji i rozstrzygania kwestii niejasnych - czyli generalnie zasady działania. Osobiście nie widzę potrzeby, by każdy dział miał moda, lepiej jest silnie propagować możliwość zgłaszania uwag poprzez specjalny link - oznaczony trójkątem z wykrzyknikiem Przy tej okazji chcę bardzo podziękować tym wszystkim, którzy z owego sposobu korzystają, pomagając moderatorom i Redakcji w utrzymywaniu porządku. Im więcej moderatorów, tym trudniej dociec czegokolwiek w razie pretensji. Poza tym "inne fora" są inaczej zorganizowane - tam zazwyczaj moderuje się treści wpisów, i tym łatwiej to robić, im ściślej określone są zasady pisania postów Na Forum Muratora zazwyczaj nie moderuje się treści, ograniczając się do interwencji głównie w przypadkach spamowania, naruszeń prawa i dobrych obyczajów. Dokładnie mówi o tym punkt 3.1 Regulaminu MURATOR S.A. nie ponosi odpowiedzialności za merytoryczną wartość i treść Materiałów (w tym wypowiedzi w blogach i na forum, komentarzy oraz zdjęć i ich opisów zamieszczonych przez Użytkowników Portalu i dodanych przez nich linków). MURATOR S.A. zastrzega sobie prawo blokowania dostępu do określonych Materiałów i ich usuwania, również bez podawania przyczyny i powiadamiania Użytkownika, w szczególności jeżeli treść lub charakter wypowiedzi w blogach i na forum, galeriach i komentarzach jest bezprawny lub niezgodny z zasadami współżycia społecznego, wulgarny lub niezgodny z dobrymi obyczajami, łamiący prawo, w tym nawołujący lub ukazujący przemoc, nienawiść rasową, wyznaniową, etniczną, propagującą treści faszystowskie, nazistowskie i inne zakazane. Moderowanie HP w ogóle nie jest wskazane - z założenia dział był pomyślany jako luzacki czyli nie poddawany moderacji np. z tytułu niebudowlanych tematów, z wyjątkiem ciężkich naruszeń prawa i dobrych obyczajów (spam wylatuje zawsze niejako z definicji) Mnie zawsze dziwilo jak Edzia z Ponurym daję rade ogarnąć cale forum. To nie jest takie trudne, jeśli ograniczyć się do doglądania FM. Ja - na własne ryzyko - wziąłem na siebie sprawdzanie większości nowych wpisów i faktycznie jest to już praca - zajmuje to kilka godzin dziennie (minimum 2-3, a często bywało że więcej) Aha, żeby było jasne, nie ma z tego żadnych profitów - to rola całkowicie społeczna (piszę o Edzi, Pitbulu, niegdyś Maksiu i sobie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 27.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Jak nie było to nie było, jak wrócił to ryknął tak, że pół forum struchlało. I Tym sposobem gigantyczna pijarowa machina mnie właśnie wypluła. Dziękuję Ci bardzo Ty ogrodniku Ty jeden!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie widzę sensu moderowania działu który z zasady (i z nazwy, w rzeczy samej ) nie powinien być moderowany. Natomiast jeśli chodziło Ci o możliwości moderowania treści wpisów na swój sposób, to - moim zdaniem - nikt i nigdy nie powinien dostać na to zgody. Zasada wolnej dyskusji stworzyła Forum Muratora, właśnie dlatego, że można tu do upadłego spierać się o sprawy już zdawałoby się jednoznacznie zatwierdzone, jak wyższość wełny nad styropianem (albo odwrotnie) czy sens wybierania humusu spod przyszłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 27.01.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Skoro już gadamy tak strasznie poważnie to właściwie widzę rolę moderatorów bardziej jako sprzątaczy (scalanie postów, wycinanie oftopów) + pilnowanie porządku (w rozumieniu stosowania się do regulaminu forum). Dlatego właśnie napisałem, że zawsze dziwiło mnie jak dwójka moderatorów radzi sobie z excusez le mot takim molochem jakim jest FM. Skoro jednak piszesz, że to nie Wasze zadanie, to rzeczywiście nie rozumiem chęci powoływania nowych stanowisk moderatorskich ze strony Redakcji. Niech się to dalej toczy swoim trybem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.01.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Tak, dokładnie taka jest główna rola moderatorów - sprzątanie i pilnowanie porządku. Spraw poruszanych w Hyde Parku nie powinno się ruszać, jeśli nie łamią zasad. O tym, że jest to delikatna materia, niech świadczy fakt, że w sporej części moich (w sumie niewielu liczebnie) interwencji w tym dziale wolałem zostawić decydujące zdanie Redakcji.A moderatorów Redakcja szuka chyba głównie do działu "Grupy budujące" - i bardzo słusznie, bo w tym stanie, do jakiego doprowadzono tę kategorię FM, praktycznie nie da się tam moderować całości działu. W każdym razie to i tak właśnie Redakcja podejmie ostateczne decyzje, kto i gdzie zostanie modem. Bardziej niż moderatorzy przydali by się na forum eksperci z prawdziwego zdarzenia - czyli stale (często) obecni fachowcy różnych branż , ale nie wiem, czy to wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.01.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witamy nowego moderatora, a jest nim joliska. Witam na pokładzie i życzę wielu sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.01.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 rozumiem, że mam Twój głos poparcia???? czy źle rozumiem??? W razie gdybym się jednak nie mylił, mianuję Cię zawczasu Kluzik Rostkowską mojej kariery. Jasne, że TAK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.02.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam,czy nie byłoby celowe opracowanie jakiegoś opisu narzędzi, jakie ma do dyspozycji moderator i wysłanie takiego przewodnika do moderatorów? Przecież wyposażenie moderatorów w narzędzia, bez ich opisu (instrukcji) jest trochę stawianiem sprawy na głowie.W każdym razie ja i zapewne inni świeżo mianowani moderatorzy oczekują Waszego wsparcia właśnie w formie instrukcji, czy też przewodnika dla moderatora.W moim przypadku zapewne z większości narzędzi tych nigdy nie skorzystam, gdyż cenię sobie nade wszystko wolność i możliwość swobodnej wypowiedzi i nie wyobrażam sobie, bym decydował kto i co może napisać, ale czasem trzeba pilnować zwykłego porządku (szczególnie cięcie zwykłych spamów, nie mających żadnych powiązań z dyskusją, łączenie tematów), by dyskusja nie utonęła w bałaganie. pozdrawiamNtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.02.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witajcie, ponieważ właśnie zostałem moderatorem Grupy Świętokrzyskiej mam pytanie do administracji: czemu nie ma możliwości scalania postów, a edycja postu kończy się jego usunięciem - razem z avatarem piszącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 01.02.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Popieram! Potrzebna jest mała instrukcja. Mnie najbardziej interesuje opcja scalania postów. A ponieważ nasze forum nie jest moderowane (w tym sensie, że posty pojawiają się dopiero po akceptacji moderatora), nie za bardzo rozumiem sens istnienia opcji Zatwierdź/Odrzuć wiadomość. Przynajmniej wiem, do czego służy opcja Usuń wiadomość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.02.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Uwaga! Nie jestem moderatorem Grupy Krakowskiej_1: http://forum.muratordom.pl/group.php?groupid=1380 Proszę więc o sprostowanie informacji na stronie. Proszę też Redakcję o wyjaśnienia: 1) nie została naprawiona sprawa istniejącej od 7 lat Grupy Krakowskiej. Klikając w nią w powyższym linku, nadal trafiamy na 1, zamiast na ostatnią stronę. 2) skąd wziął się nowotwór Grupa Krakowska_1: http://forum.muratordom.pl/group.php?cat=7 , której niby mam być moderatorem? 3) rzadko bywam na forum, gdyż zostało tak monstrualnie rozbudowane, że wentylatorek w komputerze, chłodzący kartę graficzną, właśnie był się spalił, a nowy nadal wyje przy otwieraniu stron na tym zmienionym forum i muszę go oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 02.02.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Przyszłaś się czegoś dowiedzieć czy tak sobie pomarudzić? No bo skoro: 3) rzadko bywam na forum to co Cię obchodzą dwa pierwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 08.02.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Moderator wyjechał na zasłużony urlop. więc w jego imieniu spiesze powiedzieć, że: Wyboru moderatorów dokonali użytkownicy. W niektórych grupach, moderatorzy sami zgłosili się do nas. Nie było sprzeciwów, zostali moderatorami. Co mogą moderatorzy? - Edycja grupy: - Przypisać województwo, - Modyfikować nazwę, - Przypisać miasto, miasta lub nazwy miejscowości, nazwy dzielnic; - Określić typ Grupy – prosimy o ustawienie grup jako publicznych, chyba, że z jakiegoś konkretnego powodu istnieje potrzeba ograniczenia dostępu innym użytkownikom; - wstawić/usunąć avatar; - usuwać posty użytkowników. Nowe funkcjonalności grup budujących umożliwiają prowadzenie wielu wątków w ramach tej samej grupy. Prośba jest taka aby faktycznie pilnować porządku tematycznego. Jeśli mamy wątek ‘wykonawcy z okolicy’ to wątek może zaistnieć osobno, jeśli mamy temat żłobek w okolicy, to może on uzyskać samodzielność. Teraz jest tak, że tematy (posty na różne tematy) funkcjonują obok siebie w jednym wątku, co niezmiernie utrudnia poszukiwanie informacji. Opcja „Rozpocznij nową dyskusję” może zmienić sytuację przykład: http://forum.muratordom.pl/group.php?groupid=2464 >> Witajcie, ponieważ właśnie zostałem moderatorem Grupy Świętokrzyskiej mam pytanie do administracji: >> czemu nie ma możliwości scalania postów, a edycja postu kończy się jego usunięciem - razem z avatarem >> piszącego? Odnośnie wpisu, scalanie postów to opcja do opracowania przez nas. >> A ponieważ nasze forum nie jest moderowane (w tym sensie, że posty pojawiają się dopiero po akceptacji >> moderatora), nie za bardzo rozumiem sens istnienia opcji Zatwierdź/Odrzuć wiadomość. Opcja to jest używana dla grup moderowanych. Można z tych standardowych opcji korzystać lub nie korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 08.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 >> Witajcie, ponieważ właśnie zostałem moderatorem Grupy Świętokrzyskiej mam pytanie do administracji: >> czemu nie ma możliwości scalania postów, a edycja postu kończy się jego usunięciem - razem z avatarem >> piszącego? Odnośnie wpisu, scalanie postów to opcja do opracowania przez nas. O!... Doczekaliśmy się oficjalnej odpowiedzi... A można się spytać, czy macie założony jakiś termin opracowania opcji scalania postów? I tak przy okazji, gdy już jesteśmy na fali oficjalnych odpowiedzi..., ponawiam pytanie: Dlaczego w grupach budujących nie widać sygnatur? Czy jest to działanie zamierzone, czy też niedopatrzenie spowodowane nieustawieniem dla grup budujących opcji "Thread Display Options -> Show Signatures"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 No wlasnie - na naszej grupie regionalnej podobny problem. ale ja np swoja sygnaturke widze, a inni nie. Ale mowia ze na forum moja sygnaturke widac, tylko w grupie nie. Mozna rozwiazac ten problem ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 11.04.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ew-ka i Elfir to nowi moderatorzy forum. Dziękujemy za tę możliwość współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 28.04.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Także Jarek.P został moderatorem forum. W sumie mamy 5 moderatorów:Edzia, Elfir; Ew-ka; Jarek. P, Joliska, Ponury63 Silna grupa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 17.06.2011 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witamy w grupie moderatorów Majki. Gratulujemy i dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.11.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Link nie działaNa moda od PC zgłaszam kol PyxisKto za? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts