szczukot 29.12.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 WitamPytanko do posiadajacych lub majacych taka wiedze : czy plyty infukcyjne utzrymuja stala temeprature grzania, czy dzialaja tak jak plyty ceramiczne, czyli na przemian wlaczaja sie i wylaczaja, a dlugosc tego cyklu ustala moc grzania.A moze zalezy to od modelu ? Bo w plycie ceramicznej mnie to strasznie irytuje. Stare kucheni elektryczne i gazowe mozna ustawic na caly czas takie samo grzanie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 29.12.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Mam teke, ktoś, gdzieś mówił, że przy mniejszych mocach jest praca przerywana. Natomiast w praktyce ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Wzasadzie to nie wiem czy faktycznie jest to praca przerywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 29.12.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 używam indukcji już od 3 lat i nie zagłębiam się tak bardzo w zasadę działania.Smażymy, gotujemy póżniej zjadamy i wszystko ok.Płyta jak płyta, nie oczekujemy od niej nie wiadomo czego, ma pracować tzn. gotować i to robi, a jaka tam jest temp. i co tam jeszcze to nas to mało obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.12.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 odpowiem przewrotnie- utrzymują stałą temperaturę grzania przez cykliczne włącz/ wyłącz. Płynna regulacja mocy musiały by byc zrealizowana np. na triakach, a tam są zwykłe przekaźniki. Co nie przeszkadza w eksploatacji- robiąc np sos beszamelowy potrzebujesz małej mocy którą bez problemu uzyskasz, a np. kuchenką gazową trudno ustawić tak mały stały płomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.12.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 czyli jednak cyklicznie Wkurza mnie na ceramice takie gotowanie/niegotowanie i tak w kolko Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 29.12.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 albo magicc nie ma racji, albo indukcja te czasy włącz wylącz ma bardzo szybkie. Przez 10 lat używałem ceramiki i faktycznie było tak jak piszesz gotowanie/niegotowanie. Na indukcji mojej nie odczuwam czegoś takiego wcale. Mam wrażenie że gotuje ciągle i to obojętnie czy ustawię moc 1 czy 9. Fakt za tym że gotuje ciągle u mnie jest taki: jak gotuje wodę to na początku ustawiam 9 potem przełaczam na 6 i cały czas się lekko gotuje, jak tylko wyłącze plytę to odrazu przestaje się gotować. Na ceramice to własnie było raz się mocniej gotowało raz slabiej no i po wyłaczeniu jeszcze chwilę się gotowalo. Także albo pracuje ciągle, albo bardzo szybko się przelącza miedzy włącz/wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.12.2010 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 magicc, to jakiego rzedu czasowego sa to cykle ? Bo w ceramice to bylo po kilkanascie sekund nawet . A w indukcji ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 29.12.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 magicc, to jakiego rzedu czasowego sa to cykle ? Bo w ceramice to bylo po kilkanascie sekund nawet . A w indukcji ? Fantom W płycie ceramicznej "cykle" generował termostat z czujnikiem w polu. Dlatego miały one tak długi czas trwania i faktycznie było to przeszkodą w gotowaniu na "małym ogniu". W mojej płycie indukcyjnej cykl trwa 3-4 sekundy i z uwagi na grubość dna w garnku nie wpływa ani trochę zauważalnie np. na smażenie. Sterowanie ciągłe (fazowe) jest dopuszczalne w ściemniaczu lampki nocnej ale nie w urządzeniu o mocy kilku kW. Od paru lat przepisy dopuszczają tylko sterowane grupowe (włączenie i wyłączenie obciążenia w "zerze" przebiegu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 30.12.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Nie wiem czy wszystkie płyty tak mają, ale w pewnym zakresie regulacja grzania jest płynna od 5 do 9. Poniżej 5 jest sterowanie cykliczne z przerwami kilku sekundowymi.Płyta indukcyjna to nic innego jak w pewnym sensie transformator gdzie rdzeniem jest dno garnka w którym wytwarzane są prądy wirowe, które to właśnie podgrzewają jego zawartość. Z tego też względu nie wszystkie garnki się nadają do indukcji. Ogólnie sterowanie mocą transformatora nie jest przeszkodą więc jest płynna regulacja. Niestety dla małych mocy nie są wystarczające prądy wirowe więc małe moce realizuje się podawaniem cyklicznym większej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazka007 15.03.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 używam indukcji już od 3 lat i nie zagłębiam się tak bardzo w zasadę działania. Smażymy, gotujemy póżniej zjadamy i wszystko ok. Płyta jak płyta, nie oczekujemy od niej nie wiadomo czego, ma pracować tzn. gotować i to robi, a jaka tam jest temp. i co tam jeszcze to nas to mało obchodzi. Jaki model ma Pan? Problem przy niższych mocach i pulsacyjnym działniu objawia sięty, że woda/zupa raz wrze, raz przestaje a w ten sposób nie da się normalnie gotować czy zmażyć. Byłabym wdzięczna a odpowiedź, bo pilnie musze kupić indukcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazka007 15.03.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 albo magicc nie ma racji, albo indukcja te czasy włącz wylącz ma bardzo szybkie. Przez 10 lat używałem ceramiki i faktycznie było tak jak piszesz gotowanie/niegotowanie. Na indukcji mojej nie odczuwam czegoś takiego wcale. Mam wrażenie że gotuje ciągle i to obojętnie czy ustawię moc 1 czy 9. Fakt za tym że gotuje ciągle u mnie jest taki: jak gotuje wodę to na początku ustawiam 9 potem przełaczam na 6 i cały czas się lekko gotuje, jak tylko wyłącze plytę to odrazu przestaje się gotować. Na ceramice to własnie było raz się mocniej gotowało raz slabiej no i po wyłaczeniu jeszcze chwilę się gotowalo. Także albo pracuje ciągle, albo bardzo szybko się przelącza miedzy włącz/wyłącz Jaki model, bo pilnie musze kupić indukcje a właśnie często pojawia sie w opiniach problem z pulsacyjnym działaniem na nizszych poziomac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 każda chyba pracuje pulsacyjnie na małych mocach. Natomiast nie przerywa to ciągłości grzania, bo to są ułamki sekund. W każdym razie przeszłam na indukcje z gazu i nigdy do gazu nie wrócę. Ceramika w obecnych czasach to już w ogóle przeżytek techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 16.03.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Na indukcję potrzebne są dobre garnki z na solidnym dnem. Bezwładność cieplna takich garnków sprawia, że te pulsacje mocy są uśredniane. Mam indukcję i nie chcę niczgo innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.03.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Jaki model, bo pilnie musze kupić indukcje a właśnie często pojawia sie w opiniach problem z pulsacyjnym działaniem na nizszych poziomac? Moja płyta ma 6 lat i nie ma jej już w sprzedaży, to na co ja zwracałem uwagę, to aby wszystkie 4 pola miały tę samą moc, abym nie musiał się zastanawiać na którym polu mam postawić garnek, aby nie miały wymalowanej na płycie kół gdzie garnek postawić, no i slider do sterowania, żeby nie klikać na + i - żeby zmienić moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Na indukcję potrzebne są dobre garnki z na solidnym dnem. Bezwładność cieplna takich garnków sprawia, że te pulsacje mocy są uśredniane. Mam indukcję i nie chcę niczgo innego. Mam garnki z solidnym dnem i jakąś płytę Siemensa. Doskonale widać to po gotującej się wodzie, że nie grzeje równo. Widać i jak się wsłucha, że grzanie jest jakby to powiedzieć sinusoidalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.03.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Moja płyta grzeje równo ale tylko na najwyższej wartości. Ma to na celu maksymalnie szybkie zagotowanie np. wody. Obiady gotuję na wartościach 5/6 i faktycznie wtedy impuls jest podawany co jakiś czas.Mam Tekę ze sliderem, jestem z niej bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Nie napisałem tego, ale u mnie jest tak samo. Równo jest tylko przy grzaniu na max mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.