Niuniaaa 02.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Niuniaa - nie ma sensu zakładać wielu watków na zbliżone tematy. Bo za chwilę będzie wysyp tematów "dom za 205 tyś", "Dom za 210 tyś", itd. Raczej poruszamy się tu we wartościach zbliżonych do pewnej ustalonej kwoty. Połączę twój temat z tym. ok, jasne, dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niuniaaa 02.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wykusz nie jest takim problemem, bo jest kryty dachem normalnym, a nie osobnym. Jedynie balkon to kompeltne wyrzucenie pieniędzy w błoto. Pokoje na poddaszu sa mikroskopijne i kompletnie nieustawne. Chyba, że to dom dla 2+1, wówczas jeden z pokoi może pełnić rolę garderoby. Myślę, że macie szanse do stanu deweloperskiego zmieścić się w 200 tyś, skoro robicie sami. Ale do zamieszkania, nie. Balkon...też bym zrezygnowała, bo mi on do szczęścia niepotrzebny, tylko nie wiem jak męża przekonać...on jest przeszczęśliwy z tego balkonu... ;/ na chwilę obecną jesteśmy rodziną 2+1 lecz prawdopodobnie kiedyś będzie inaczej...byłam w takim domku zamieszkałym już i fakt - pokoje na górze są niewielkie ale wg mnie - wystarczające na sypielnie poza tym jednym - z "trójkątnym oknem", który rzeczywiście jako garderoba może służyć...;/ mam nadzieję, że jako2+2 jakoś się zorganizujemy i pomieścimy, cóż kości zostały rzucone... Co do naszego cięcia kosztów to likwidujemy kominek, rezygnujemy z okien w garażu, na klatce schodowej, w pokoju na górze nad jadalnią jedno likwidujemy, z wyjścia na taras pod balkonem. "Bolą mnie" baaardzo te 3 kominy! co z nimi zrobić, by ściąć koszty????? można to jakoś inaczej rozpracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niuniaaa 02.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wykusz nie jest takim problemem, bo jest kryty dachem normalnym, a nie osobnym. Jedynie balkon to kompeltne wyrzucenie pieniędzy w błoto. Pokoje na poddaszu sa mikroskopijne i kompletnie nieustawne. Chyba, że to dom dla 2+1, wówczas jeden z pokoi może pełnić rolę garderoby. Myślę, że macie szanse do stanu deweloperskiego zmieścić się w 200 tyś, skoro robicie sami. Ale do zamieszkania, nie. pisząc 200tys. masz na myśli te 30tys., które już zainwestowaliśmy czy od tej pory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niuniaaa 02.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 dlaczego trzymacie sie kurczowo gotowych projektow i adaptacji? w porownaniu do indywidualnego kosztowo wychodzi tyle samo albo niewiele mniej a macie wszystko jak chcecie.. a co do kredytu - nie trzeba brać całości, ja mam kredytu 280, wzięte 250 i nie zamierzam tych 30 już ruszać.. w banku analityk jak dostanie projekt to sobie policzy ile wyjdzie wg nich i doda tyle ile będzie trzeba.. mamy zamiar wziąć 220 tys. i w ostatecznej ostateczności te 20 tys. wykorzystać, choć naprawdę wolelibyśmy nie... tak jak piszesz - oddać zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ja wziełam kredyt 220 tyś. Miałam własny wkład 30 tyś. Budowa kosztowała mnie do dziś (jeszcze nie zakończona) 270 tyś. A porównaj prostote bryły mojego domku i twojego (u mnie jednak pracowały ekipy). Tak więc te 200 tyś to co najmniej sam kredyt. Bez tych 30 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 CZARA GORYCZY panie najmądrzejszy. Na spokojnie.............Tobie boś pierwsiejsza.Nie wymądrzam się tylko piszę by ludzie wiedzieli co się stanie ja się wreszcie obudzą.Topik wiadomo o czym a Ty mi już jako młody forumowicz ubliżasz.Nie ucz się tego od innych.To bardzo nie grzeczne.Ile kosztował Twój dom ...ile włożyłaś swojej pracy bez dodatkowych kosztów...masz kredyt hipoteczny jeśli tak to w jakiej wysokości............czy mieszka się Ci w nim dobrze .....wszyscy są zadowoleni ??? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 ja wziełam kredyt 220 tyś. Miałam własny wkład 30 tyś. Budowa kosztowała mnie do dziś (jeszcze nie zakończona) 270 tyś. A porównaj prostote bryły mojego domku i twojego (u mnie jednak pracowały ekipy). Tak więc te 200 tyś to co najmniej sam kredyt. Bez tych 30 tyś. to po co się w nim udzielasz ..przecież marzenia się nie spełniły....Ludzie czy to tak trudno zrozumieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) NS- większej czcionki nie było?? Po co się tu produkujesz? Może jakieś artykuły o wzroście wartości budynków znajdź, bo może już grubo ponad bańkę Twa chałupa warta? Dowartościujesz się i może będziesz pozytywniej nastawiony do ludzi. I może jakieś konkrety, jeśli masz w ogóle coś konkretnego do napisania. Temat znasz???Skoro mi coś zarzucasz to mnie czytasz.Ludzie człeniu mają 200 tyś zylka i pytają czy mogą marzyc o wybudowaniu swojego gniazdka...gniazdka a nie stojącego monstrum by płakać nad nim non stop.Co masz napisane w stopce................ Dom za 200k? - TAK, ale praca WŁASNA jest najważniejsza! Amen. To po co TY zabierasz tu głos dając nadzieję ludziskom.??? Już to pisałem ,że wartość mojej hacjendy jest dużo wyższa ale nigdzie nie napisałem ,że wybudowałem ją za 200 tyś.Zgadzam się w większości z Elfir choć jej nie lubię(osobiste) bo pisze jak w rzeczywistości do tego dochodzi..........to ,że nie zgadzam się ,że tu i w tym topiku to moja sprawa.A ty co masz do powiedzenia??? ...Może jakieś artykuły o wzroście wartości budynków.......... Pokaż jako pierwszy chętnie poczytam. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 to po co się w nim udzielasz ..przecież marzenia się nie spełniły....Ludzie czy to tak trudno zrozumieć??? Ja nie celowałam w 200 tyś. Od początku celowałam w 250 tyś, którą to kwotę przekroczyłam o 20 tyś tylko. (7,5 % kosztów) Z czego ok 40-50 tyś to było wynagrodzenie majstrów, więc gdybym budowała własnymi rękoma, byłabym bliżej 200 tyś. Ty też nie wybudowałeś nawet w kwocie zbliżonej do 300 tyś. To po kiego grzyba wylewasz tu swoje frustracje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ja nie celowałam w 200 tyś. Od początku celowałam w 250 tyś, którą to kwotę przekroczyłam o 20 tyś tylko. (7,5 % kosztów) Z czego ok 40-50 tyś to było wynagrodzenie majstrów, więc gdybym budowała własnymi rękoma, byłabym bliżej 200 tyś. Ty też nie wybudowałeś nawet w kwocie zbliżonej do 300 tyś. To po kiego grzyba wylewasz tu swoje frustracje? .....To po kiego grzyba wylewasz tu swoje frustracje?........... Nie wylewam ale tłumaczę.Zmień poprzeczkę.Wybudować a zamieszkać........wiesz co to za różnica........WIESZ!!!!!!!!!!!!:mad::mad: Powtórzę to jeszcze raz............ już może ostatni.Domu za 200 tyś z jego otoczką i skromnym środkiem wybudować się nie da.NIE DA !!!!!!!!Nadzieja to matka głupich ............bez innych dodatków bo matka kocha swoje dzieci.........NIE DA!!!!! Wiesz co to frustracja w budownictwie..............?????????????Nie wiesz bo to napisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.01.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Powtórzę to jeszcze raz............ już może ostatni.Domu za 200 tyś z jego otoczką i skromnym środkiem wybudować się nie da.NIE DA !!!!!!!! Ostatni raz, trzymam za słowo. Pisałem wcześniej w tym wątku: uzupełniłem koszty i okazłało się że pękło 150 tyś. Tak więc mamy domek za 1685zł/m2 Cały dziennik: http://www.jarecki71.mojabudowa.pl/ Dla zarejestrowanych bardzo szczegółowo rozpisane koszty. Czy dom z projektu Biedronka to nie dom? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Autorka topiku.............. 1. Czy waszym zdaniem mozna wybudowac dom nie przekraczajac 200 tysiecy zl? 2.Mam na mysli stan pod klucz za 200 tys. Oczywiscie nie chodzi mi o zadne luksusy. pomocna dłoń 3..on33 prześlij mi swój adres na priv to Ci podrzucę dokładny spis moich dotychczasowych wydatków. Stawiam 170sqm + 45sqm garaż w okolicach W-wy, czyli teoretycznie najdroższym rejonie Polski. Planuję 180-200kPLN za całość z ociepleniem, tynkami i dachówką. Bardzo dużo pracy własnej i budowa powolna bardzo przemyślana............. 2006 rok!!!! ..czytaj różne porady na forum muratora z i nie bierz ich zbytnio do siebie.............. 2006 rok CDN -ił. ....Ja osobiście zaczynam sie budować na wiosne...... moim sąsiadem jest rodzin która skończyła budowę w zeszłym roku... ładny domek o pow ok. 130 m2 .. ocieplony i otynkowany.. (nie pomalowany) dach dwuspadowy.. kosztował 140 tyś.... być może bez działki i mediów ..ale jak juz mówiłem to koszt ok... 25 tys......... Są to posty z pierwszej strony.2006 ROK !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Ostatni raz, trzymam za słowo. Pisałem wcześniej w tym wątku: Cały dziennik: http://www.jarecki71.mojabudowa.pl/ Dla zarejestrowanych bardzo szczegółowo rozpisane koszty. Czy dom z projektu Biedronka to nie dom? Jesteś zadowolony.....cieszysz się ,że Ci się udało..............spełniłeś się i swoją rodzinę.......Dom z projektu Biedronka to domek..............wybacz ale domek. Wskaż który to? https://www.google.pl/search?safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=57jGUs_9B8rYtQb74oHYBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1152&bih=651&q=Biedronka%20dom#q=Biedronka+dom+projekt&safe=off&tbm=isch http://www.budowa-domu.info/ To dom .........to dom....dom............ Edytowane 3 Stycznia 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 wprowadzam się prawdpodobnie w przyszłym tygodniu, wiec nie wiem o co ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 "Dom za 200k? - TAK, ale praca WŁASNA jest najważniejsza! " To po co TY zabierasz tu głos dając nadzieję ludziskom.??? . Specjalnie dla Ciebie dodam tu, skoro nie zrozumiałeś mojej "stopki": WŁASNA praca przy budowie jest najważniejsza!. Zabieram tu głos, bo mogę i mam takie samo prawo jak Ty. Skoro nie rozumiesz co to twój koszt budowy, a jej wycena przez bank, to o czym tu mówić? Obojętnie w jakim banku- każdy ma swój sposób wyceny, np. 4000/m2 i zgodzisz się z tym? Dom w rzeczywistości wart będzie tyle ile za niego ktoś będzie chętny zapłacić, jeśli zechcesz sprzedać. Zobacz licytacje nieruchomości przez komorników: wartość domu oszacowana np. 800k- sprzedaż za 2/3 sumy oszacowania. Czy sprzedany będzie poniżej kosztów budowy? Ja wątpię. A artykuły o wzroście cen nieruchomości- zasmucę Cię- ceny nie chcą rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) wprowadzam się prawdpodobnie w przyszłym tygodniu, wiec nie wiem o co ci chodzi Dystans jaki nas dzieli to to ,że ja już mieszkam 6 rok i nie za 200 tyś zł.A Ty czarę goryczy znowu przelewasz na innych.............Powiedz im tu i teraz.................Macie 200 tyś to dom z obojętnie jakiego projektu wybudujecie!!!.Będziecie w nim szczęśliwi!!! ......kredyt 200 tyś spłacicie szybko!!!.Będziecie i Wasze dziatki mieli w nim standard!!! ODWAŻYSZ SIE NA TO??? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Specjalnie dla Ciebie dodam tu, skoro nie zrozumiałeś mojej "stopki": WŁASNA praca przy budowie jest najważniejsza!. Zabieram tu głos, bo mogę i mam takie samo prawo jak Ty. Skoro nie rozumiesz co to twój koszt budowy, a jej wycena przez bank, to o czym tu mówić? Obojętnie w jakim banku- każdy ma swój sposób wyceny, np. 4000/m2 i zgodzisz się z tym? Dom w rzeczywistości wart będzie tyle ile za niego ktoś będzie chętny zapłacić, jeśli zechcesz sprzedać. Zobacz licytacje nieruchomości przez komorników: wartość domu oszacowana np. 800k- sprzedaż za 2/3 sumy oszacowania. Czy sprzedany będzie poniżej kosztów budowy? Ja wątpię. A artykuły o wzroście cen nieruchomości- zasmucę Cię- ceny nie chcą rosnąć Twoja stopka to coś ponad 200 tyś zł.Tu poległeś. .Zabieram tu głos, bo mogę i mam takie samo prawo jak Ty.. Więc .........Nie odbieraj go mi ponieważ takiego prawa jeszcze nie masz. .Skoro nie rozumiesz co to twój koszt budowy, a jej wycena przez bank, to o czym tu mówić?...... Ja to niestety wiem Ty nie ponieważ nie wiesz co to są koszta uboczne o ,których tu pisać się nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 NS- czyżby zmieniło się Twoje zdanie w kwestii wielkości domu- podajesz link do domu o pow. "zaledwie" 100m2?A myślałem, że tylko ten nazywasz domem, bo mniejsze to chałupki: http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-312-Magda,341.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jesteś zadowolony.....cieszysz się ,że Ci się udało..............spełniłeś się i swoją rodzinę.......Dom z projektu Biedronka to domek..............wybacz ale domek. Wskaż który to? Czytasz w ogóle co się do Ciebie pisze? Co mam dodatkowo wskazywać jak podałem Ci link do dziennika budowy, a tam jest opis i zdjęcie projektu? Jest tam dom za dużo mniej niż 200 tys. zł. Da się. Za 200 tys. zł da się wybudować większy, w opisany w linkowanym dzienniku sposób. Rozliczenie kosztów jest bardzo dokładne. Ten z linka http://www.jarecki71.mojabudowa.pl/ to nie jest mój dom i nie mój dziennik. Nic więc nie ma wspólnego z moją uciechą, spełnieniem, ani rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dlaczego, jak to nazwałeś - o kosztach ubocznych, pisać się nie powinno? Zdradź nam, żebyśmy błędu nie popełnili. Żadnego prawa głosu Ci nie odbieram- odbiłem "piłeczkę", którą tu serwujesz innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts