roby2603 05.01.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam, mam w/w Lunę obsługującą ok. 90 m2 domu. Działa od trzech tygodni, robi trochę hałasu, ale z tego co zauważyłem jest trochę mniejsze zużycie gazu przy włączonym rekuperatorze. A ha, reku jest podłączone do GWC, takiego własnej roboty, czyli 50 m rury pomarańczowej puszczonej na głębokości ok 1,20m. Czytając inne posty dot. rekuperacji jest mowa o elektronice, nastawach itp. U mnie jest tylko zwykły włącznik zasilania i przełącznik by-passa. Czy takie reku powinno chodzić 24h na dobę, czy temperatura nawiewu powinna być odczuwalna np. po przyłożeniu ręki do anemostatu? No i ciekaw jestem wszelkich uwag dotyczących tego zestawu, biorąc oczywiście pod uwagę to, że nie jest to najwyższa półka i nie kosztował ok 10000 PLN.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 07.01.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Hej, to może ktoś napisze jak jest z pracą rekuperatora? Powinien pracować na okrągło, przez 24 h. ? Jak już pisałem wyżej, u mnie nie ma regulacji mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.01.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 reku sam nie pracuje tylko wentylatory, reku umożliwia tylko wymianę termiczną, to czy ma pracować czy nie zalezy tylko od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ... ale z tego co zauważyłem jest trochę mniejsze zużycie gazu przy włączonym rekuperatorze Pozdrawiam no to coś Ci nie gra. mniejsze zużycie gazy będziesz miał, jak WYŁĄCZYSZ rekuperator. przy WŁĄCZONYM musi być większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 07.01.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) no to coś Ci nie gra. mniejsze zużycie gazy będziesz miał, jak WYŁĄCZYSZ rekuperator. przy WŁĄCZONYM musi być większe. tego nie rozumiem, przecież w rekuperatorze następuje wymiana ciepła i ciepło zostaje w domu, czyli potrzeba dogrzania jest mniejsza. Co do wentylatorów. Jeśli reku nie pracuje to i wentylatory nie pracują. Wszystko jest w jednej skrzynce. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez roby2603 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.01.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 no to coś Ci nie gra. mniejsze zużycie gazy będziesz miał, jak WYŁĄCZYSZ rekuperator. przy WŁĄCZONYM musi być większe. mógłbyś uzasadnić skąd takie twierdzenie wziąłeś? reku wyłączony więc ciepło trafia na zewnątrz a piec musi uzupełnić braki, zużycie gazu rośnie, reku wymienia ciepło zachowując jego część w domu więc obciążenie pieca maleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.01.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 chyba dasmear miał na myśli to, ze WYŁACZONY czyli brak przepływu powietrza, brak wentylacji, brak jakiejkolkwiek (jakoś tam stratnej) wymiany, "puszka" zamknięta, WŁĄCZONY - jest wentylacja, jest wymiana, jest strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 już jestem.tak edde, to miałem na myśli. rekuperator powoduje mniejsze zużycie gazu W PORÓWNANIU z instalacją grawitacyjną lub bez rekuperatora (z samymi wentylatorami)ponieważ nie przypuszczam, zebyś miał wentylację grawitacyjną a także nic nie pisałeś o tym, że zastąpiłeś wentylatory rekuperatorem więc rzypuszczam, że nie miałeś wogóle wentylacji uruchomionej a teraz to zrobiłeś. prawda jest taka, że brak wentylacji jest najbardziej energoszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizela75 29.01.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam zakupiłem rekuperator dwa tygodnie temu nie mam jeszcze sterowania (to które jest dedykowane to lipa, bo silniki wentylatora buczą) ale już za kilka dni będę miał autotransformator z płynną regulacją. Póki co podpiąłem pod programator czasowy ustawiłem adekwatnie do potrzeb i jest OK, co mogę stwierdzić:1. Spadła wilgotność powietrza z 65-75% do 45-55% (to było ważne z punktu wodzenia zdrowia - grzyb, pleśń na ścianach)2. Nie parują okna i nie skrapla się na nich woda (w końcu), dodam również że nie rosi również zbiornik kompaktu WC3. Nie kurzy się (dzięki zastosowanym filtrom, fabryczne wyciągnąłem i dodałem zewnętrzne ze względu na obudowę LUNY)4. W domu nie ma nieprzyjemnych zapachów (zwierzaki, toaleta) w sumie przyjemnych też (gotowanie, pieczenie)To chyba wystarczy, jak za 2,5 tyś. zł to naprawdę rewelacja (w porównaniu z innymi reku za grube pieniądze).Całość złożyłem i zaprojektowałem sam korzystając z porad Pana TB, krytykowanego często na forach o wentylacji z odzyskiem ciepła i muszę przyznać, że trochę mnie oświecił w tematach. Wentylatory są prawie niesłyszalne pracując na max. obrotach dzięki skrzynkom rozdzielczym, które zainstalowałem zamiast trójników. Odpowiadając na pytanie co do ciągłej pracy rekuperatora:1. Powinien chodzić non stop pod warunkiem, że ma się wpływ na wydajność, no i przydałby się higrometr żeby nie przesuszać powietrza norma to (40-60%) Pozdrawiam użytkowników LUNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezdachu 30.01.2011 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Hej, to może ktoś napisze jak jest z pracą rekuperatora? Powinien pracować na okrągło, przez 24 h. ? Jak już pisałem wyżej, u mnie nie ma regulacji mocy. Jeśli rekuperator jest jednoczesnie sercem wentylacji mechanicznej w twoim domu to wylaczajac go pozbawiasz sie doplywu swiezego powietrza .Wybór nalezy do ciebie czy chcesz sie poddusic i zarasnąć grzybem Takze uważam ze po wlaczeniu reku powinno zyskac sie na ogrzewaniu , w koncu reku odzyskuje okolo 70 -80 % ciepla ktore ulatywaloby w przestrzen bez niego . O kosztach zasilania reku przemilcze-komfort zawsze kosztuje .Jednak z wyliczen prezentowanych na forum oraz w prasie fachowej mozna zalożyć ze reku jest oplacalny . Zazdroszcze ci wilgoci , wlasnie patrze na higrometr u mnie w pokoju 25% -tragedia i dlatego kupie reku z odzyskiem wilgoci chociac lune tez bralem pod uwage ze wgledu na koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 to że wentyli nie słychać to zasługa budowy kanałów a nie braku trójników, pan TB jakkolwiek posiada pewną wiedzę to ten zakres który posiada uważa za jedynie słuszny, jakiekilwiek odstepstwa od jego koncepcji to wyciąganie z klienta pieniędzy, instalacja na trójnikach też moze dobrze działać o ile się wie jak ją zrobić a wg pana TB nie i już , na skrzynce i cienkich kanałach też będzie działać, łatwiej ją zaprojektować lecz wychodzi troszkę drożej bo jest więcej kanałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 ile za metr karbowanego kanału fi 70mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 to nawet przyzwoicie a jaka firma to sprzedaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 05.02.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam. W mieszkanku, które urządzamy sobie wraz z żoną muszę zrobić wentylację. Różne opcję brałem pod uwagę i z racji na zasobność portfela prawdopodobnie zdecyduję się na rekuperator luna 200. Problem mam tylko z wyborem sterowania. Podobno oryginalne na pilota jest do bani. zależy mi na płynnej regulacji ponieważ na chwilę obecną (i na moze 6 mies-1,5 roku) wentylacja ma działać tylko w jednym pokoju (sypialnia) dla 2 osób. dopóki nie zrobie salonu, kuchni i łazienki + druga sypialnia.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie co to są te autotransformatory regulowane lub skokowe i gdzie można coś takiego kupić (jakieś linki) Przeszukałem wszystko co możliwe w sieci i znalazłem tylko dużej mocy.No i druga sprawa ile taki zestaw będzie pobierał prądu (tyle ile znamionowa moc trafa??)?Druga sprawa to skrzynki rozdzielcze. Szukam i znaleśc nie mogę. Może by tak samemu wykonać?? Troche płyt osb, silikon izolacja??Proszę o wyczerpujące informację. Bardzo mi na tym zależe ponieważ za tydzień bede zamiawiał reku (jeszcze nie wiem gdzie i nie wiem czy zamawiać pilota. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 06.02.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Nikt nic nie wie?? Przecież to popularny rekuperator i czymś to ludzie sterują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 wszędzie kupisz a we firmach zajmujących się wykonaniem to nawet dostaniesz nietypowe specyfiki na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 06.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Jakieś namiary moze na taką firme dostane?? I mniejwiecej jaki koszt Oczywiście chodzi mi o to sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.02.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 o rany to mam ci firmy w rzeszowie podawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 07.02.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ok . jestem kompletnym laikiem w sprawach elektroniki więc nawet nie wiem o co pytać w sklepie. Moze na elektrodzie mi powiedzą gdzie w necie mozna by zamowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts