morgal 25.01.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 luna ciagnie 45W na oryginalnych wiatrakch czy tych rfnowskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 27.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 czyli w lunie sa dwa wiatraki połączone równolegle i tyle z elektroniki? jak podłącze szeregowo to będą sie kręcić na 50%? co sie stanie jak któryś będzie miał większy opór i zacznie się wolniej obracać, albo stanie? proszę o wyrozumiałość, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Wymiennik mam plastikowy, oryginalne wentylatory są podłączone równolegle bez żadnej elektroniki.Jak podłączysz je szeregowo, to będą się kręciły ok. 40% pełnej prędkości (zasilenie szeregowe, czyli podanie 1/2 U standardowego daje nie 50 a 40%). Nie ma możliwości, żeby któryś zaczął się obracać z inną prędkością niż drugi, ale nawet jak fizycznie zablokujesz jeden z nich, to nie ulegnie on uszkodzeniu, bo drugi wentylator ograniczy mu I do wartości znamionowej (pobieranej w danej chwili przez drugi went.)Co do wentyli, to u mnie fabrycznie siedziały ziehl-abeggl - i siedzą tam dalej, bo ta firma to światowa czołówka - choć dziwi mnie to, że w czasach cięcia kosztów Dospel wstawia takie wentyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 30.01.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) dzięki za odp. Cały czas sie zastanawiam nad luna. jak ten wymiennik jakiś klejony jest? da sie go w zmywarce myc? jak myślicie posłuży trochę? ciut większy z Klingenburga - przeciwpradowy kosztuje 700 zl, kiedyś można taki wstawić powinien być sprawniejszy niz plastik,jak średnica wiatraków - może dokladny model podacie?i jedna rzecz piszą ze sie na na lato wyłączyć przepływanie powietrza przez wymiennik jak? przeciez tam nie ma miejsca - chyba ze sie wymiennik wyjmie i wklad letni zalozy. mam dwa wentylatory - podłączyłem je szeregowo startują razem, jeden rozkręca sie powiedzmy na 75 a drugi na 25 % jaka może być przyczyna? większe opory? padnięty jest?, jak sa podłączone równolegle to zatrzymują sie tak samo Edytowane 30 Stycznia 2013 przez morgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 przeciez tam nie ma miejsca - chyba ze sie wymiennik wyjmie i wklad letni zalozy. W Lunie nie ma kasety letniej. Jest ręcznie przestawiany by-pass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 W Lunie nie ma kasety letniej. Jest ręcznie przestawiany by-pass. Czyli przestawiam i powietrze omija wymiennik - chyba wąskimi kanałami - oryginalne filtry z tego co na fotkach widza prawie na wymienniku są wiec jak wtedy na letnim ustawieniu ma filtrować ( zakładając ze mamy standardowe filtry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 mam dwa wentylatory - podłączyłem je szeregowo startują razem, jeden rozkręca sie powiedzmy na 75 a drugi na 25 % jaka może być przyczyna? większe opory? padnięty jest?, jak sa podłączone równolegle to zatrzymują sie tak samo a kto doradził że szeregowo ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 nikt nie doradził. zakładając, ze nie potrzebuje pracy wiatraków na 100% i możliwe ze praca na 25% wystarczy - takie podłączenie rozwiązałoby sprawę regulacji obrotów, Tylko wiatraki inaczej niz planowałem sie zachowują, albo ciut inna charakterystyka albo jeden z nich już pada i stwarza większe opory albo ..... sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 nikt nie doradził. zakładając, ze nie potrzebuje pracy wiatraków na 100% i możliwe ze praca na 25% wystarczy - takie podłączenie rozwiązałoby sprawę regulacji obrotów, Tylko wiatraki inaczej niz planowałem sie zachowują, albo ciut inna charakterystyka albo jeden z nich już pada i stwarza większe opory albo ..... sam nie wiem ma być podłączone równolegle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 ok będzie, cały czas zastanawia mnie czemu te wiatraki tak przy szeregowym sie zachowują, może jakoś ja pomierzyć? opór, pobór, napięcia itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Widocznie nie są identyczne. Szeregowo można połączyć tylko i wyłącznie IDENTYCZNE wentylatory, w innym przypadku nie będą pracować z ta sama wydajnością. Jeżeli masz dwie ręce, czas i chęć do pracy to nie kupuj luny tylko sam zbuduj ręku.Ja na wiosnę będę składał sam centrale i sądzę że nie będzie gorsza niż fabryczne - wymiennik alu przeciwpradowy heatex, wentyle wykorzystamy ziehl'a z luny, obudowa podwójne ścianki ocynkowane z 5cm styro, ochrona p-zamarzaniowa na presostacie, sterowanie ARW. Generalnie na lune nie narzekam, nawet mnie pozytywnie zaskakuje jej działanie, ale drażni mnie jej styropianem obudowa. No i wymiennik z PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 szala się przeważyła będzie samoróbka. ja zrobię z osb w środku wkleję xpsa , wiatraki mam, ale jak pisałem nie wiem czy nie sa juz zajechane - kupiłem papst 7056, w planie optymalnie 80m3/h , jak puszcze na maksa to przy 100Pas oporu - 135 m3/h - ciut małe mogą być, ale zobaczymy, koszt zakupu 150zl, a jak kupić nowe - mocniejsze to koszt z 600zl nie wiem co robić chyba zwrócę i kupie już nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 31.01.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 oo widze ze jednak luna daje rade w mrozach - mysle nad kupnem luny i samemu zrobienie wentylacji w domu - tylko domek pietrowy i nie wiem do konca jak rozprowadzic przewody, gdzie jakeis rozdzielacze itd ... ma ktos moze jakis przykladowy projekt jak to zrobic ... ?P?? a co do luny - to jak kupie i wlacze to bedzie dobrze ..?? nie musze nic przerabiac ..??? bo nie bede mial o tym zieloneo pojecia .. bede mial domek okolo 120m2 - wystarczy luna do niego ..?? i ile bierze pradu na najnizszym biegu ..??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie ma biegów , pracuje po włączeniu na maxa.Żeby mieć biegi, najlepiej, najprościej i najtaniej kupić ARW.Instalacja na skrzynkach od DGP, bo najłatwiejsze do połączenia, wzory są na fm.Przy parterowce 120m2 luna spokojnie się wyrobi, ale kupując trzeba się liczyć z tym, iż na 99% trzeba będzie poprawić nieco fabrykę - m.in. uszczelnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 31.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 yyy przepraszam - domek bedzie pietrowy tzn, z poddaszem uzytkowym a co to znaczy to ARW..??i w czym poprawic fabryke ..??jak i co uszczelnic ..?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 yyy przepraszam - domek bedzie pietrowy tzn, z poddaszem uzytkowym a co to znaczy to ARW..?? i w czym poprawic fabryke ..?? jak i co uszczelnic ..?? Pozdrawiam Polecam przeczytać cały watek od Początku, dużo się wyjaśni, arw - regulator autotransformatorze jak poprawić - filtry silikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 31.01.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 eee dobra to chyba dam sobie spokoj z tą luna - bo na jakis autotranformatorach to ja sie nie znam ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 31.01.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 eee dobra to chyba dam sobie spokoj z tą luna - bo na jakis autotranformatorach to ja sie nie znam ;/ pewnie zapłać 15 tys z instalacja i już, po co się męczyć, zawsze można kredycik wziąć i zapierdala. .. do 70 tki, co kto lubi, samochodu nie zrobię ale skrzynkę i dwa wiatraki wsadzić to jeszcze potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 01.02.2013 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 hmmm nigdy nawet na oczy zadnego rekuperatora nie widezialem, to nie bede nawet probowal cokolwiek w nim psuc jak juz go sobie kupie ... a instalacje zrobie sobie sam - takze zaplace okolo tys. za reku,, a reszta mysle ze w 1500 sie zamknie jakby moze ktos pokazal jakies zdjecia, albo jakis filmik co i jak sie z ta luna robi to moze bym sie podjol , ale wydawac ponad 1500zl, i to popsuc to mi sie nie usmiecha .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.02.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Gotowy reku, taki "plug&play" tzn. zeby tylko go wstawic i sie nie bawic w sterowania, rozmrazania itp. to minimum 5-7 tys. pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts