Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czyli w lunie sa dwa wiatraki połączone równolegle i tyle z elektroniki? jak podłącze szeregowo to będą sie kręcić na 50%? co sie stanie jak któryś będzie miał większy opór i zacznie się wolniej obracać, albo stanie? proszę o wyrozumiałość,

Wymiennik mam plastikowy, oryginalne wentylatory są podłączone równolegle bez żadnej elektroniki.

Jak podłączysz je szeregowo, to będą się kręciły ok. 40% pełnej prędkości (zasilenie szeregowe, czyli podanie 1/2 U standardowego daje nie 50 a 40%). Nie ma możliwości, żeby któryś zaczął się obracać z inną prędkością niż drugi, ale nawet jak fizycznie zablokujesz jeden z nich, to nie ulegnie on uszkodzeniu, bo drugi wentylator ograniczy mu I do wartości znamionowej (pobieranej w danej chwili przez drugi went.)

Co do wentyli, to u mnie fabrycznie siedziały ziehl-abeggl - i siedzą tam dalej, bo ta firma to światowa czołówka - choć dziwi mnie to, że w czasach cięcia kosztów Dospel wstawia takie wentyle...

dzięki za odp.

Cały czas sie zastanawiam nad luna. jak ten wymiennik jakiś klejony jest? da sie go w zmywarce myc? jak myślicie posłuży trochę? ciut większy z Klingenburga - przeciwpradowy kosztuje 700 zl, kiedyś można taki wstawić powinien być sprawniejszy niz plastik,

jak średnica wiatraków - może dokladny model podacie?

i jedna rzecz piszą ze sie na na lato wyłączyć przepływanie powietrza przez wymiennik jak? przeciez tam nie ma miejsca - chyba ze sie wymiennik wyjmie i wklad letni zalozy.

mam dwa wentylatory - podłączyłem je szeregowo startują razem, jeden rozkręca sie powiedzmy na 75 a drugi na 25 % jaka może być przyczyna? większe opory? padnięty jest?, jak sa podłączone równolegle to zatrzymują sie tak samo

Edytowane przez morgal
W Lunie nie ma kasety letniej. Jest ręcznie przestawiany by-pass.

Czyli przestawiam i powietrze omija wymiennik - chyba wąskimi kanałami - oryginalne filtry z tego co na fotkach widza prawie na wymienniku są wiec jak wtedy na letnim ustawieniu ma filtrować ( zakładając ze mamy standardowe filtry )

mam dwa wentylatory - podłączyłem je szeregowo startują razem, jeden rozkręca sie powiedzmy na 75 a drugi na 25 % jaka może być przyczyna? większe opory? padnięty jest?, jak sa podłączone równolegle to zatrzymują sie tak samo

a kto doradził że szeregowo ...???

nikt nie doradził. zakładając, ze nie potrzebuje pracy wiatraków na 100% i możliwe ze praca na 25% wystarczy - takie podłączenie rozwiązałoby sprawę regulacji obrotów, Tylko wiatraki inaczej niz planowałem sie zachowują, albo ciut inna charakterystyka albo jeden z nich już pada i stwarza większe opory albo ..... sam nie wiem
nikt nie doradził. zakładając, ze nie potrzebuje pracy wiatraków na 100% i możliwe ze praca na 25% wystarczy - takie podłączenie rozwiązałoby sprawę regulacji obrotów, Tylko wiatraki inaczej niz planowałem sie zachowują, albo ciut inna charakterystyka albo jeden z nich już pada i stwarza większe opory albo ..... sam nie wiem

ma być podłączone równolegle ...

Widocznie nie są identyczne.

Szeregowo można połączyć tylko i wyłącznie IDENTYCZNE wentylatory, w innym przypadku nie będą pracować z ta sama wydajnością.

Jeżeli masz dwie ręce, czas i chęć do pracy to nie kupuj luny tylko sam zbuduj ręku.

Ja na wiosnę będę składał sam centrale i sądzę że nie będzie gorsza niż fabryczne - wymiennik alu przeciwpradowy heatex, wentyle wykorzystamy ziehl'a z luny, obudowa podwójne ścianki ocynkowane z 5cm styro, ochrona p-zamarzaniowa na presostacie, sterowanie ARW.

Generalnie na lune nie narzekam, nawet mnie pozytywnie zaskakuje jej działanie, ale drażni mnie jej styropianem obudowa. No i wymiennik z PP.

szala się przeważyła będzie samoróbka. ja zrobię z osb w środku wkleję xpsa , wiatraki mam, ale jak pisałem nie wiem czy nie sa juz zajechane - kupiłem papst 7056, w planie optymalnie 80m3/h , jak puszcze na maksa to przy 100Pas oporu - 135 m3/h - ciut małe mogą być, ale zobaczymy, koszt zakupu 150zl, a jak kupić nowe - mocniejsze to koszt z 600zl nie wiem co robić chyba zwrócę i kupie już nówki.

oo widze ze jednak luna daje rade w mrozach - mysle nad kupnem luny i samemu zrobienie wentylacji w domu - tylko domek pietrowy i nie wiem do konca jak rozprowadzic przewody, gdzie jakeis rozdzielacze itd ... ma ktos moze jakis przykladowy projekt jak to zrobic ... ?P??

a co do luny - to jak kupie i wlacze to bedzie dobrze ..?? nie musze nic przerabiac ..??? bo nie bede mial o tym zieloneo pojecia ..:)

bede mial domek okolo 120m2 - wystarczy luna do niego ..??

i ile bierze pradu na najnizszym biegu ..???

Pozdrawiam

Nie ma biegów , pracuje po włączeniu na maxa.

Żeby mieć biegi, najlepiej, najprościej i najtaniej kupić ARW.

Instalacja na skrzynkach od DGP, bo najłatwiejsze do połączenia, wzory są na fm.

Przy parterowce 120m2 luna spokojnie się wyrobi, ale kupując trzeba się liczyć z tym, iż na 99% trzeba będzie poprawić nieco fabrykę - m.in. uszczelnic.

yyy przepraszam - domek bedzie pietrowy tzn, z poddaszem uzytkowym

a co to znaczy to ARW..??

i w czym poprawic fabryke ..??

jak i co uszczelnic ..??

Pozdrawiam

Polecam przeczytać cały watek od Początku, dużo się wyjaśni,

arw - regulator autotransformatorze

jak poprawić - filtry

silikon

eee dobra to chyba dam sobie spokoj z tą luna - bo na jakis autotranformatorach to ja sie nie znam ;/

pewnie zapłać 15 tys z instalacja i już, po co się męczyć, zawsze można kredycik wziąć i zapierdala. .. do 70 tki, co kto lubi, samochodu nie zrobię ale skrzynkę i dwa wiatraki wsadzić to jeszcze potrafię.

hmmm nigdy nawet na oczy zadnego rekuperatora nie widezialem, to nie bede nawet probowal cokolwiek w nim psuc jak juz go sobie kupie ... a instalacje zrobie sobie sam - takze zaplace okolo tys. za reku,, a reszta mysle ze w 1500 sie zamknie :p

jakby moze ktos pokazal jakies zdjecia, albo jakis filmik co i jak sie z ta luna robi to moze bym sie podjol :), ale wydawac ponad 1500zl, i to popsuc to mi sie nie usmiecha .... :p