Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam,

tak się zastanawiamy nad rekuperacją do domku o powierzchni 70m2, czy Luna się sprawdzi? Bedzie to parterowy dom z 3 sypialkami i ogrzewaniem najprawdopodobniej na podczerwień, czy trzeba do tego robić to doprowadzenie rurą pozd budynku(gwc?) Jakich kosztów można się spodziewać do takiego domku?

dziękuję za wszelkie info

Witam

Prosze o informacje odnosnie usytuowania kratek nawiewnych i wywiewnych w budynku....

Planuje zrobic tak:

Kuchnia ,Jadalnia,Łazienka - Wywiew

3 Pokoje oraz Salon - Nawiew

Prosze o informacje czy takie usytuowanie jest wystarczającebo słyszałem ze mozna zrobic nawiwe oraz wywiew w kazdym pokoju czy jest sens??Oraz czy w kotłowni i wiatrołapie robic takze jakieś kratki??

Witam

Planuje wykonanie WM w budynku pow 100m2.

Wyrysowałem plan budynku i schemat WM na poddaszu nieurzytkowym.

Instalacje chce wykonac na rurach elastycznych 75mm które dodatkowo ocieple wełną.

Anemostaty nawiewne 100 a Wywiewne 125.

Przed anemostatatami wszedzie skrzynki rozprezne.

Do Nawiewy chce doprowadzic po jednym podejsciu rury do anemostatów tylko w salonie chce zrobic 2.

Do Wywiewu Kuchnia i łazienka po 2 rurki do skrzynki rozpreznej a w jadalni jedna rurka.

Prosze o informacje czy takie rozwiazanie bedzie ok....

PWM.jpg

Witam

Planuje wykonanie WM w budynku pow 100m2.

Wyrysowałem plan budynku i schemat WM na poddaszu nieurzytkowym.

Instalacje chce wykonac na rurach elastycznych 75mm które dodatkowo ocieple wełną.

Anemostaty nawiewne 100 a Wywiewne 125.

Przed anemostatatami wszedzie skrzynki rozprezne.

Do Nawiewy chce doprowadzic po jednym podejsciu rury do anemostatów tylko w salonie chce zrobic 2.

Do Wywiewu Kuchnia i łazienka po 2 rurki do skrzynki rozpreznej a w jadalni jedna rurka.

Prosze o informacje czy takie rozwiazanie bedzie ok....

[ATTACH=CONFIG]382319[/ATTACH]

Zainwestuj z 200-300 zł w projekt, będziesz miał wszystko na tacy włącznie z listą materiałów.

Zainwestuj z 200-300 zł w projekt, będziesz miał wszystko na tacy włącznie z listą materiałów.

Pytam bo od tego jest forum.....to moze ktos podpowie co i jak bo czytajac to forum to projekty wykonane przez firmy i tak sa poddawane modernizacji.

• 5 months później...

Troszkę odgrzeję w tym miejscu :) Bo leży sobie luna i czas przed zimą ją zamontować. Zapoznałem się z wadami tego reku i mam kilka pytań.

Domek 120 m2 (podłużna zabudowa), parterowy z niskim nieużytkowym poddaszem. Dach nie ocieplony - 20cm wełny leży na ocieplonym 15cm styropianem stropie.

Teraz pytanie - czy Lunę umieścić na tymże poddaszu? (plusy - mniejszy koszt kanałów; minusy - zimowe zamarzanie).

Czy w kotłowni, tu ryzyko przymarzania raczej nie będzie występowało ale z kotłowni do kuchni i łazienki z kolei jest najdalej, zatem najdłuższy przewód (ok 15m). No i w przypadku kotłowni musiał bym się przebijać przez sufit na strych by rozprowadzić przewody.

Wydaje mi się, że z punktu wydajności, kotłownia lepiej wypada bo jest mała i zimą temp nie spada poniżej 22-24 st.

Co myślicie/radzicie?

Włącz Lunę w kotłowni i posłuchaj czy cokolwiek słyszysz w sypialni, albo salonie. Jeśli nic nie słychać i masz wystarczającą ilość miejsca (to dość duża centrala), to zostaw w kotłowni, bo na strychu przy -15 przez parę dni sprzęt rzeczywiście może zamarzać. Przy czym często problem jest najpierw z odpływem skroplin i tacą ociekową, bo wymiennik wytrzyma dłużej.

A jeśli wolisz strych, to zrób centralce izolowany domek. Ja jeszcze nie zrobiłem, ale może przed tą zimą w końcu się uda.

Filtry oryginalne (niebieska twarda, rzadka gąbka) wyciągnąłem całkiem. Daj filtry zewnętrzne na obydwu wejściach - od czerpni i na wywiewie z domu.

O ile filtr zewnętrzny u nas tylko zmienia kolor na grafit, o tyle filtr powietrza wywiewanego z domu jest po prostu brudny - sporo szarego kurzu. Lepiej żeby to nie leciało na wymiennik.

Kabel mi nie zadziałał, ale nie wiem z jakiego powodu.

Pewnie tańsze są okrągłe kanałowe niż skrzynki, ale mają mniejszą powierzchnię filtracji i częściej trzeba zmieniać włókninę.

I mają większe opory przepływu powietrza, co rzutuje na zwiększenie zużycia energii elektrycznej i zmniejszenie wydajności rekuperatora.

Pozdrawiam

Cezary

• 4 weeks później...

Kolejne "lunowe" pytanie - a może dwa ;)

Jakie fi przewodów zastosować?

Myślę nad jeszcze jednym. Skoro strych nie użytkowy, nad całą powierzchnią parterowego domku to może czerpni nie ciągnąć z zewnątrz? Założył bym tylko filtr na lunowe wejście i niech sobie ze strychu ciągnie? Zawsze to zimą troszkę cieplejsze powietrze - tak dedukuję.

Kolejne "lunowe" pytanie - a może dwa

Jakie fi przewodów zastosować?

Myślę nad jeszcze jednym. Skoro strych nie użytkowy, nad całą powierzchnią parterowego domku to może czerpni nie ciągnąć z zewnątrz? Założył bym tylko filtr na lunowe wejście i niech sobie ze strychu ciągnie? Zawsze to zimą troszkę cieplejsze powietrze - tak dedukuję.

A Latem chłodniejsze?

Przewody najlepiej jeden rozmiar więcej niż króciec centrali.

Latem się podłączę do świata zewnętrznego - mamy jesień :)

Króćce Luny mają 150 mm - to chyba nie ma sensu jeszcze grubsze dawać?

Pytanie. Jak lecę sobie np 5m tym przewodem (wyciąg) 150 i muszę to rozdzielić na 2 pomieszczenia to daję rozgałęźnik Y i za nim dalej 2x 150 - czy za rozgałęzieniem już mniej - np 100mm (zakładając równą długość obu)?

Ściągnij sobie kalkulator kanałów Rosenberg albo Lindab i trzymaj się zasady nie więcej jak 3 m/s.

Dla 200 m3/h przy średnicy 150 mm, masz prędkość 3,14 m/s więc nie ma potrzeby zwiększania średnic.

Im niższe prędkości tym mniejsze opory.