gorbag 18.02.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Czyli na wejście jednostki jest podawane po prostu niższe napięcie z wyjścia transformatora? Jest to zdrowe dla rekuperatora? Nic tam nie masz w środku elektroniki - dwa wentylatory i tyle. U mnie chodzą ponad 3 lata non stop na 115V i wszystko działa. Na niższym napięciu pewnie też będą działać bez szkody. Cena wyższa, bo wszystkie ze sterowaniem pilotem, a sterowanie osobno kosztuje 285 zł. Może szukaj używki? Czasem ktoś kupi i się szybko zniechęci. Albo fachowiec odradzi, albo kiepska instalacja i szumi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.02.2018 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Cena wyższa, bo wszystkie ze sterowaniem pilotem, a sterowanie osobno kosztuje 285 zł. Może szukaj używki? Czasem ktoś kupi i się szybko zniechęci. Albo fachowiec odradzi, albo kiepska instalacja i szumi itd. Używek brak A da się kupić nową Lunę bez sterowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 19.02.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Czy ewentualnie znalazłby się ktoś z okolic Warszawy, kto mógłby mi Lunę zarekomendować? Jesienią zamontowałem na nieocieplonym poddaszu. Jednak przy -12 temp na poddaszu utrzymywała się powyżej 0 - zatem nie miałem problemu z zamarzaniem. Czerpnia z poddasza. Wyrzutnia - prawie pionowo na zewnątrz. Podpięta przez ARW, przez większość czasu działa na pierwszym biegu - tj jakieś 70V. Wilgotność w najwilgotniejszym miejscu domu spadła z 90 na 50-60%. Lunę po zakupie musiałem uszczelnić bo gdzieniegdzie dmuchało bokami. Jako, że zakupiona powystawowa - nie miałem problemu z gwarancją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.02.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jesienią zamontowałem na nieocieplonym poddaszu. Jednak przy -12 temp na poddaszu utrzymywała się powyżej 0 - zatem nie miałem problemu z zamarzaniem. Czerpnia z poddasza. Wyrzutnia - prawie pionowo na zewnątrz. Podpięta przez ARW, przez większość czasu działa na pierwszym biegu - tj jakieś 70V. Wilgotność w najwilgotniejszym miejscu domu spadła z 90 na 50-60%. Lunę po zakupie musiałem uszczelnić bo gdzieniegdzie dmuchało bokami. Jako, że zakupiona powystawowa - nie miałem problemu z gwarancją Chyba zdecyduję się na Lunę, sporo dobrych opinii można spotkać. Najchętniej kupiłbym używkę lub powystawową. A gdzie i za ile kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasg1 19.02.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Witam, przymierzam się do instalacji WM w moim z241gp, chciałbym zapytać o rozmieszczenie anemostatów. Dach wiązarowy, pow. części mieszkalnej ok 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasg1 19.02.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Czy takie rozmieszczenie jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.02.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nawiewy ok, zastanawiałbym się tylko nad tym dodatkowym w jadalni.Mamy w salonie dwa anemostaty po bokach okna tarasowego jak w projekcie i nic nie brakuje. We wiatrołapie niby mamy wywiew, ale prawie skręcony.Łazienki, kuchnia i sypialnie bez dyskusjiW spiżarni też mamy anemostat zakręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 20.02.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Chyba zdecyduję się na Lunę, sporo dobrych opinii można spotkać. Najchętniej kupiłbym używkę lub powystawową. A gdzie i za ile kupiłeś? Na oeliksie za tysiaka z przesyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onkiel 21.02.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Witam, w tym roku będę budował domek 35m2 z poddaszem użytkowym w technologi szkieletowej i zastanawiam się nad wentylacja. Czy zrobić zwykła grawitacyjna czy lepiej zainwestować i kupić lune dospel? Docelowo domek będzie rozbudowany o kolejne 35 m2 . Ogrzewanie na początek elektryczne aby zobaczyć jak dużo prądu będzie szło na ogrzewanie grzejnikami . Grzejniki i tutaj mam dylemat - atlantic lub drożej glamox.podpowiedzcie jak zrobić wentylację rekuperacja czy grawitacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.02.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Jeśli nie planujesz jakiejś kozy czy kominka, to zrobiłbym wentylację mechaniczną wywiewną. Daj jakiś cichy regulowany wentylator wyciągający zużyte powietrze z łazienki i kuchni. Będzie tanio, będzie działać, a odzysku energii w takim budynku za wiele nie ma co oczekiwać.Nawiew przez rozszczelnione okna, albo nawiewniki, a jak masz dobre warunki i da się to tanio zrobić, to można pomyśleć o rurowym GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.02.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 podpowiedzcie jak zrobić wentylację rekuperacja czy grawitacja? Zrób rekuperację. Jeśli chcesz zastosować najtańszą centralę, to podłącz ją tak, żeby można było wymienić na drogą. Czyli zostaw sobie odpowiednią ilość miejsca. Taki domek 35m2 to na zgłoszenie czy pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1810 13.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Moja instalacja już na chodzie, od około miesiąca. Początkowo na pilocie, teraz na ARW 3,0/2, domek 90m2 , 3x nawiew, 3x wyciągUżywam na codzień drugiego stopnia na ARW (85V 1,8A) i jest wyczuwalny ruch powietrza przy nawiewach/wyciągach. Na noc zastanawiam się nad włączaniem jedynki (70V 1,5A) zastanawia mnie jedynie czy to nie za nisko? Czy wentylatory chłodzą się same powietrzem i za niska prędkość może je przegrzać? Pytanie jeszcze odnośnie skrzynek filtracyjnych - założyłem jedną na przewodzie czerpni, a słyszałem że zakłada się również na wyciągu? w jakim celu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 13.03.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Pytanie jeszcze odnośnie skrzynek filtracyjnych - założyłem jedną na przewodzie czerpni, a słyszałem że zakłada się również na wyciągu? w jakim celu? Pozdrawiam Żeby nie syfić rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 13.03.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Filtr na wywiewie przed centralą jest bardzo ważny. Chociaż nie ma tak czarnego koloru jak ten od powietrza zewnętrznego, to jednak przestrzennie jest dużo bardziej rozbudowany. Nie da się uniknąć kurzu. W wywiewie jest mniej więcej to co w kanałach wywiewnych wentylacji grawitacyjnej. Zanieczyszczenia nie dostają się do powietrza nawiewanego, ale pewnie mogą zapchać wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1810 15.03.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Dzięki za podpowiedzi, już prawie wszystko wyjaśnione. Nie rozumiem tylko tego stwierdzenia - że filtr na wywiewie jest bardziej rozbudowany przestrzennie... ja mam zamiar dokupić i zamontować taki sam jak zamontowałem przy czerpni, czyli skrzynkowy na przewód fi 150. Ktoś może się jeszcze wypowiedzieć odnośnie bezpieczeństwa pracy luny na 70V? wcześniej widziałem opinie, że rekuperator może działać na napięciu od 40V, wiadomo skąd taka wartość się wzięła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 15.03.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Ktoś może się jeszcze wypowiedzieć odnośnie bezpieczeństwa pracy luny na 70V? wcześniej widziałem opinie, że rekuperator może działać na napięciu od 40V, wiadomo skąd taka wartość się wzięła? Jeżeli mówimy o redukcji transformatorowej (ARW) to nic silnikom raczej zagrażać nie będzie, myślę nawet że wydłuża to ich żywotność patrząc tylko na łożyska. O wiele mniej się zużywają na małych prędkościach. U mnie na 1 biegu - czyli to ok 70V - w najdalszym odcinku wywiewu (ok 10m fi 15) czuć lekki podmuch. Myślę, że przy 40V silniki by działały ale ruchu powietrza na wyjściach już by się nie uświadczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.03.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Nie rozumiem tylko tego stwierdzenia - że filtr na wywiewie jest bardziej rozbudowany przestrzennie... ja mam zamiar dokupić i zamontować taki sam jak zamontowałem przy czerpni, czyli skrzynkowy na przewód fi 150. Zbyt obrazowo opisałem Filtr nawiewu staje się czarny, a wywiewu jest solidnie zakurzony, czasem to gruba warstwa, stąd "rozbudowanie przestrzenne". Wymieniam filtry co kwartał i wyglądają mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 04.04.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Zimą moja Lunka się sprawdziła na poddaszu i przy największych mrozach nie zamarzła. Jednak cieplej się robi a rekuperator po upgrejdzie nie ma baypasa. Czy latem ma to duże znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.04.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 U mnie niestety zamarzała. Masz jakoś izolowane poddasze? Bypass mam, ale nie używam. Przy upałach, jeśli w domu by było 25 stopni, a na zewnątrz 30, to przecież lepiej jak wymiennik działa i ochładza nawiewane powietrze. Bypass można by włączać np. nocą jak robi się chłodniej, a wewnątrz mamy za gorąco. Latem jak otwieramy szeroko okna, zdarza mi się całkiem wyłączyć wentylator nawiewu. Działa tylko wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 05.04.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 U mnie niestety zamarzała. Masz jakoś izolowane poddasze? W zasadzie nie - blacha na dechach i tyle. Zbieram się do choćby 5 cm PUR napryskać. Na stropie leży 20 cm styropianu i na tym jeszcze wylewka ale i przez to dla strychu przy większych mrozach działa jak grzejnik. Chyba dobry manewr zimą z czerpnią ze strychu. Jak na zewnątrz nocą temperatura przekroczy 10st to czerpnię przełożę na zewnątrz. "Latem jak otwieramy szeroko okna, zdarza mi się całkiem wyłączyć wentylator nawiewu. Działa tylko wywiew" Masz oddzielnie zasilanie wiatraków wyciągnięte na zewnątrz Luny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts