Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu opisywałem jak to podpinałem, jest nawet zdjęcie ze środka.

https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-regulacja-obrotow-do-luny,i-rv0vo/

Oryginalny kabel obcinamy przy wtyczce i łączymy w wyjście ARW. Kabel zasilający w zasilanie. Wszystko na kostkach, opisane.

Mam pytanie troszkę z innej beczki;) Moja Luna stoi na nieogrzewanym poddaszu i zimą tam też mam czerpnię. W domqu zamontowałem kozę i jak będzie zimniej to będę sobie ją użytkował. Komin z tejże przechodzi przez poddasze - jest go tam ok 1,5 m. Zastanawiam się w jaki sposób ogarnąć "przytulenie" czerpni do tego komina by jego ciepło ogrzewało czerpane powietrze. Typowy wymiennik tam się nie zmieści :( Może macie jakieś pomysły?
Zastanawiałeś się co ile będziesz ten komin musiał czyścić jeśli go tak wychłodzisz.

Póki co nie mam pomysłu, jak wykorzystać ciepło komina do ogrzania czerpanego powietrza.

Problem z wychłodzeniem może i by był, gdybym chciał płaszcz wodny na niego nałożyć :)

Coś dużo tych kabelków. One wszystkie wchodzą do Luny u Ciebie? Jeżeli tak to być może ktoś ją przerobił i wyprowadził kable na każdy silnik oddzielnie. Korzyść z takiego wyjścia jest tylko jedna - gdy Luna jest narażona na zamarzanie. Gdy przymarca załącza się tylko wyciąg. Ale to moim zdaniem - a elektrykiem nie jestem ;)

To jest widocznie wersja Luny z silnikiem trzybiegowym.

http://dospel-comfort.com/pliki/dtr/DTR_luna200_trzybiegowa.pdf

luna-3-bieg.jpg

Wynika z tego, że przewód brązowy oznaczony LH (Linia High - najwyższy bieg) powinien być podłączony do ARW i to on przejmie regulację obrotów napięciem.

Czyli niebieski i brązowy do ARW do wyjść U1 i U2 oraz odpowiednio żółto-zielony PE ze sobą.

// edit U1 i U2 zakładając, że to zwykły ARW, a nie z przyrostkiem " /S " bo w tej wersji było więcej styków - bazuję na dokumentacji

Edytowane przez ktl
gramatyka

Czarny lub biały lub brązowy to są biegi oryginalne silnika z Luny podłącz do U2 (jeden) w arw,a U1 do niebieskiego Luny, sprawdź na najmniejszym napięciu arw czy chodzą wentylatory, w ARW po lewej stronie N to zero robocze L z dopiskiem (nie mogę odczytać) to "faza" , a żółtozielone razem i do kontaktu.

Powodzenia

Edytowałem

Edytowane przez RedEd
poprawa
https://zapodaj.net/3c172002581f5.jpg.html

czy jak bym pomylił U1 z U2 to cos sie stanie.?

Nie, ale jeżeli wiesz gdzie jest faza po sprawdzeniu kontrolką to tam podepnij brązowy

Edytowane przez ktl
  • 1 month później...

Ta centrala jest głośna jak sam sk...yn. Raczej jak by mnie ktos pytal o nia to bym nie polecil

Chyba ze ktos ma ja w piwnicy bo u mnie na poddaszu jest masakra , do tego wpada w jakies wibracje ktore przenoszą sie na deski.

Na hałas bardzo pomagają sztywne tłumiki. Mam bodajże metrowy z Alnora na nawiewie i jest bezgłośny, w sypialniach absolutna cisza nawet przy odkręceniu na maksa. Na wywiewie dałem krótszy, tańszy, w sumie też wystarczy. Ale np. elastyczny Akustiflex był do niczego.

Wibracji nie miałem. Może coś niewyważone? A może daj jakieś piankowe podkładki?

Centralkę mam na strychu. Bez tłumików minimalnie ją słyszałem nawet na minimum, ale słyszałem nie przez strop (lekki), tylko z anemostatów. Po założeniu tłumików problem zniknął. Tłumiki są między centralą, a skrzynkami rozdzielczymi.