Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byl serwis Padły wentylatory po 14dniach

W nowych lunach sa wentylatory radzieckie czy jakies inne chinskie badziewie , mam are ale w nowej wersji luny nie trzeba uzywac arw gdyz wentyltory maja odczepy na 110 180 230V z wentylatora odchodza 4 przewody

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byl w nowej wersji luny nie trzeba uzywac arw gdyz wentyltory maja odczepy na 110 180 230V z wentylatora odchodza 4 przewody

To i tak musisz mieć transformator, żeby zmniejszyć napięcie. Po co kombinować z 2 transformatorami, lepiej podpiąć arw z większym zakresem, jest z przełącznikiem i zabezpieczeniem. A to 110V to i tak za dużo - u mnie w 80% chodzi na 75V.

Wie ktos moze jaki model wentylatora siedzial w luna 200 z EBM

Ja mam jakies badziewie m40-2e192-3

Padły po 14 dniach wentylatory i obawiam sie iz po wymiańie znowu bedzie to samo.

Nie wiem jaki dokładnie był model jak montowano EBM (na początku produkcji), ale wiem jaki model mam u siebie - Ziehl Abegg - takie ze środka produkcji:

http://ziehl-abegg-webshop.de/product_info.php?info=p28_motorluefterrad-rh19v-2ep-w6-1r.html

Kiedyś kosztowały po około 50EUR/szt, teraz już ponad 70EUR. Mimo że nie są energooszczędne, to można przyjąć, że są dobrej jakości - pracują praktycznie non stop od ponad 5 lat, w temperaturach od -20 do pewnie +50 stopni, może czyściłem łopaty ze 2 razy, poza tym bez żadnego serwisu.

Nie wiem jaki dokładnie był model jak montowano EBM (na początku produkcji), ale wiem jaki model mam u siebie - Ziehl Abegg - takie ze środka produkcji:

http://ziehl-abegg-webshop.de/product_info.php?info=p28_motorluefterrad-rh19v-2ep-w6-1r.html

Kiedyś kosztowały po około 50EUR/szt, teraz już ponad 70EUR. Mimo że nie są energooszczędne, to można przyjąć, że są dobrej jakości - pracują praktycznie non stop od ponad 5 lat, w temperaturach od -20 do pewnie +50 stopni, może czyściłem łopaty ze 2 razy, poza tym bez żadnego serwisu.

Ok dzięki , ogólnie sprawa wygląda tak

W nowych lunach200 montowane są jakieś rosyjskie wentylatory plus jest taki ze nie trzeba kupować arw do sterowania gdyz maja odczepy

Wiec dziala sterowanie jak w arw na 1:3:5 biegu

Minusem jest to ze te wentyle to straszny syf padl po 14dniach

Serwis wymienił mi go w dwie godziny wiec niby Ok ale rozkładanie posklejanej silikonem luny demontaż itp to porazka , jak znowu padną kupie EBM.

Reasumując nie polecam nikomu luny , moze na poczatku produkcji na lepszych komponentach byla to dobra opcja teraz to porazka.

Moim zdaniem lepiej kupic cos w podobnej cenie konkurencji lub samemu zlozyc cos na dobrych komponentach.

FA2580F9-4C06-4A22-B7D5-EABAA276DDC7.jpg

• 1 month później...

Zaglądałeś tam do środka?

Bypass to jest zwykła szczotka.

Tu wrzucałem zdjęcia z wnętrza

https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-rekuperator-dospel-luna-wnetrze-i-rozmrazanie,i-d62yv/

Założenie jest takie, że po otwarciu kanału bypassu duża część powietrza pójdzie tamtędy bo są mniejsze opory niż na wymienniku. Nie znaczy to, że wymiennik jest w jakiś sposób odcinany, zatem powietrze w jakichś proporcjach się miesza. W sumie przez tą szczotkę i tak się trochę miesza.

Skoro przy zamkniętej szczotce widać zimą konkretny odzysk, to znaczy że działa wystarczająco. Gdyby nie działała, to powietrze nie ogrzewałoby się w wymienniku. Nie wiem za to na ile dobrze działa bypass po otwarciu szczotki. Nie stosuję.

Nie przełączam bypassu na lato.

Temperatura nie zawsze jest niższa na czerpni niż w domu, a różnice temperatur przy takim przepływie nie mają dużego wpływu na przegrzewanie wnętrza.

Latem i tak mamy często otwarte okna i to co czasem stosuję zamiast bypassu, to całkowite wyłączanie wentylatora nawiewnego. Przy otwartych oknach mam wówczas zwykłą wentylację wywiewną.

• 6 months później...
W nowych lunach200 montowane są jakieś rosyjskie wentylatory plus jest taki ze nie trzeba kupować arw do sterowania gdyz maja odczepy

Jako ciekawostka, co siedzi w nowej Lunie 350 ...

IMG_20191109_165210.jpg

Wymiennik Recutech, krzyżowy, RSP+16-300-H-F-19

IMG_20191109_165142.jpg

Wentylatorów nie udało mi się zidentyfikować ... DOS M63-2E225-3

Cześć,

czego używaliście do uszczelnienia Luny ? Konkretny produkt, sprawdzony, coś co uszczelni ale też nie sklei mocno i na zawsze. Tak żeby dało się raz do roku obudową bezpiecznie rozdzielić.

Taśma aluminiowa samoprzylepna za około 25 PLN 1 rolka starczy Ci na kilka lat Luna po obwodzie będzie miała mniej niż 2 metry, zdejmujesz do śmieci,czyścisz bebechy i zaklejasz. Rolka ma 10 m więc na 5 lat masz spokój.
  • 3 months później...
Zaglądałeś tam do środka?

Bypass to jest zwykła szczotka.

Tu wrzucałem zdjęcia z wnętrza

https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-rekuperator-dospel-luna-wnetrze-i-rozmrazanie,i-d62yv/

Założenie jest takie, że po otwarciu kanału bypassu duża część powietrza pójdzie tamtędy bo są mniejsze opory niż na wymienniku. Nie znaczy to, że wymiennik jest w jakiś sposób odcinany, zatem powietrze w jakichś proporcjach się miesza. W sumie przez tą szczotkę i tak się trochę miesza.

Witam

Mam pytanie, czy zmiana regulatora trzystopniowego takiego jak na podanej stronie https://kwasek.pl/mobile/pl/p/Przelacznik-3-biegowy---regulator-obrotow-230V-2A-Dospel/462 , na arw pomoże zredukować buczenie na pierwszym biegu?? Centrala to Dospel Luna 350

Mówili że tak. Nie mam porównania, bo nie stosowałem buczących regulatorów.

Mój ARW ma minimum 110V i parę biegów pośrednich. Nie bardzo ma to sens, bo zawsze ustawiam albo minimum, albo w potrzebie maksimum. Teraz kupiłbym taki, który startuje niżej, bo czasem, np. wyjeżdżając na dłużej z domu, ustawiłbym np. 60V.

Witam

Mam pytanie, czy zmiana regulatora trzystopniowego takiego jak na podanej stronie https://kwasek.pl/mobile/pl/p/Przelacznik-3-biegowy---regulator-obrotow-230V-2A-Dospel/462 , na arw pomoże zredukować buczenie na pierwszym biegu?? Centrala to Dospel Luna 350

Nie mam luny, ale zmieniłem sterowanie na trafo z odczepami w ozonie. Było cicho przed zmianą (tłumik na nadmuchu) i głośność mi nie przeszkadzała, ale jak zdejmowałem pokrywę to kultura pracy silników była wątpliwa. Zamontowałem trafo i okazało się, że jednak ten "stukot" silników się niósł. Nastała prawdziwa cisza i wyłącznie szum powietrza na wysokich biegach.