Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator LUNA +zestaw. Kto ma i czy zdaje u Was egzamin

Recommended Posts

Szkoda, ze o tym nie pisales 2 miesiace temu, oszczedzilbym 2 dni dlubaniaa mialbym zamist byle czego ladne szczelne pudelko :(

Moze sprawnosc nie zabija ale wyglada w porzadku.

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przeciwprądowiec to juz duuzo większe koszta chyba bartosz sprzedaje tylko i to za ok 2000PLN

a ten z linku jest w obudowie własnie

bede cos takiego wstawiał do mieszkania na wiosne tylko chyba wentylatory mniejsze dam niz te co z linku co prawda najdłuższy to bedzie wyrzut powietrza bo kominem od grawitacyjnej jakies 7-8m

• 3 weeks później...

Witam Serdecznie

czytałem Wasze forum, bardzo ciekawe kwestie poruszacie. To może podpowiecie coś w mojej sprawie tz:

Kazimierz S napisał:

"wymiennik w obudowie firmy barbor http://barbor.biz/shop/produkt/18/68...0x350x205.html

do tego dwa wentylatory :

http://allegro.pl/wentylator-kanalow...838237691.html

wyjdzie napewno taniej niz luna ale i lepiej pochowac w mieszkaniu osobno wentylatory a osobno wymiennik "

Pytanko, co ewentualnie do tego jest jeszcze potrzebne "sterowani". Co to jest trafo?

czy to będzie dobrze działać.

Mam dwa maleńkie pomieszczenia usługowe(45m2,65m2), na których potrzebuję zrobić dwie oddzielne wentylację, a najlepiej z odzyskiem.

Ważne by było po taniości?!

Oraz czy dałbym radę wykonać to samodzielni?

Witam Serdecznie

czytałem Wasze forum, bardzo ciekawe kwestie poruszacie. To może podpowiecie coś w mojej sprawie tz:

Kazimierz S napisał:

"wymiennik w obudowie firmy barbor http://barbor.biz/shop/produkt/18/68...0x350x205.html

http://allegro.pl/wentylator-kanalow...838237691.html

wyjdzie napewno taniej niz luna ale i lepiej pochowac w mieszkaniu osobno wentylatory a osobno wymiennik "

Pytanko, co ewentualnie do tego jest jeszcze potrzebne "sterowani". Co to jest trafo?

czy to będzie dobrze działać.

Mam dwa maleńkie pomieszczenia usługowe(45m2,65m2), na których potrzebuję zrobić dwie oddzielne wentylację, a najlepiej z odzyskiem.

Ważne by było po taniości?!

Oraz czy dałbym radę wykonać to samodzielni?

A czy złożony samochód, zegarek, dom, telefon, telewizor - cokolwiek jest tańsze i lepsze od fabrycznego?

Ile osób będzie w tych pomieszczeniach?

A czy złożony samochód, zegarek, dom, telefon, telewizor - cokolwiek jest tańsze i lepsze od fabrycznego?

Ile osób będzie w tych pomieszczeniach?

Może i racja, ale niestety na etapie wykończeniówki każda złotówka się liczy, a poza tym to lokale na wynajem nikt kokosów nie będzie płacił a luksusy chcą.

Ile osób ????, ale trzeba liczyć od 2 do 5-6 osób.

Może i racja, ale niestety na etapie wykończeniówki każda złotówka się liczy, a poza tym to lokale na wynajem nikt kokosów nie będzie płacił a luksusy chcą.

...

to najtaniej będzie parę dziur otwornicą w ścianach zewnętrznych strzelić, po jednej w każdym pomieszczeniu - zawsze coś tam wleci i wyleci :lol2:

tak na szybko

wymiennik barbor - 900

wentylatory np te z podanej aukcji 2szt - 500

regulator obrotów też z aukcji - 200

to razem daje 1600 - to już jest LUNA w jednej zwartej obudowie a to przecież nie wszystko, więc chyba nie warta zachodu taka kombinacja

jak już TB napisał lepsze to choć by od fabrycznej luny nie będzie

nie wiele droższy od luny jest np taki vents:

http://allegro.pl/rekuperator-vents-vut-200-h-min-200-m3-h-30-i3910760938.html

czy będzie on lepszy od LUNY ???

może ktoś zna centrale o zbliżonej wydajności i podobnej lub nieco wyższej cenie do luny do któej warto by dołożyc ??

witam

a co myślicie o takiej konfiguracji :

wymiennik w obudowie firmy barbor http://barbor.biz/shop/produkt/18/68/Wymienniki/Wymiennik_Krzyzowy_w_obudowie/Wymiennik_Krzyzowy_Aluminiowy/blacha_stalowa_z_powloka_OCYNKOWANA/350x350x205/Wymiennik_krzyzowy_w_obudowie_350x350x205.html

http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-wydajnosc-280m3-h-tt-125-i3838237691.html

wyjdzie napewno taniej niz luna ale i lepiej pochowac w mieszkaniu osobno wentylatory a osobno wymiennik

czy ktos kiedys stosował wymienniki tej firmy ?

no a poza tym to głośnośc tych wentylatorów przy 180m3 bedzie napewno niższa niz luny

tylko dołożyc trafo

To bardzo dobre rozwiązanie - gdy nie ma kasy, oraz gdy system ogrzewania preferuje 50-70% odzysku ciepła. Rekuperatory 90% nie polecam do domów o dużych potrzebach ciepła (zużycie ponad 30kWh/m2 rocznie) .

- Co do cen... gotowe centrale 400m3/h z bypassem - dotykowym sterownikiem można kupić za 4000 zł brutto 23% - nie wierzę, że wliczając swoją pracę można to złożyć lepiej i taniej . Cena centrali - to głównie hałas, który się niesie kanałami. Kanały mogą go przytłumić, ale mogą też ( jak jest niefachowo zrobione) wygenerować. Drugim czynnikiem wpływającym na cenę jest marketing i reklama - a za to, to faktycznie szkoda płacić - choć niektórzy wolą podać sąsiadom, czy znajomym, że mają "znane" centrale. Nie zawsze Comair czy Flexit - komuś coś mówi.

To bardzo dobre rozwiązanie - gdy nie ma kasy, oraz gdy system ogrzewania preferuje 50-70% odzysku ciepła. Rekuperatory 90% nie polecam do domów o dużych potrzebach ciepła (zużycie ponad 30kWh/m2 rocznie) .

Mozna prosić o uzasadnienie dlaczego reku 90% tylko gdy <30kWh/m2. Mi wychodzi ok 75-80kWh/m2. Poczatkowo myślałem o Lunie+ modyfikacje, ale teraz zastanawiam sie nad zrobieniem reku z 90% odzyskiem ciepła (wymiennik GS18 lubGS25 oraz EBMy190)

Edytowane przez marcing1

Mozna prosić o uzasadnienie dlaczego reku 90% tylko gdy <30kWh/m2. Mi wychodzi ok 75-80kWh/m2. Poczatkowo myślałem o Lunie+ modyfikacje, ale teraz zastanawiam sie nad zrobieniem reku z 90% odzyskiem ciepła (wymiennik GS18 lubGS25 oraz EBMy190)

W domach nieizolowanych ( zużycie ponad 30kWh/m2 ) stosowało się centralne ogrzewanie. Ogrzewanie takie, nie potrafi mało produkować ciepła... np gaz - to minimum 7000-8000 kWh w sezonie - paliwa stałe to minimum 15000 kWh. Tak więc system ogrzewania nie uwzględni 800kWh różnicy miedzy 90% a 70% odzysku.

Kolejna sprawa po ekonomii to komfort.. Przy nadprodukcji ciepła możliwość odprowadzenia nadmiaru wentylacją ma spore zalety. Regulacja pokojowa nie jest doskonała.