Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator LUNA +zestaw. Kto ma i czy zdaje u Was egzamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
...to chyba nie masz sasiadów palących śmieci .... W necie pełno jest czujek jakości powietrza. Jest smród wyłacza sie rekuperator, aby ten smród nie transportować do wnętrza domu

Plastików rzeczywiście nie wyczuwam, ale węgla też bardzo nie lubię, a sąsiedzi palą. Nie wiem czy w tym zakresie filtry z Allegro coś dają, ale w nawiewanym powietrzu w domu żadnych smrodków nigdy nie czuliśmy.

Co badają czujki o których wspominasz? Można linka do przykładowej czujki?

W sumie to problem nie tylko Luny, ale każdej wentylacji. Na pewno coś było na forum.

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam

Jakiś czas temu pojawiała się LUNA 350, ale nie mogę o niej znaleźć żadnych opinii w necie. Czy może ktoś ma jakieś doświadczenia w porównaniu z LUNA 200?

I konkretnie mam jedno pytanko, bardziej generyczne. Ta centrala ma przyłącza 200 mm. Wydaje mi się to jakoś tak "dużo" - ponieważ kanał do czerpni będzie szedł w widocznej części domu, pod sufitem. Do tego izolacja - robi to po prostu grubą rurę, min 250mm.

Czy można by było zrobić redukcję tego kanału do 150mm ( tylko czerpni, na wyrzutni pozostanie 200mm).

pozdrawiam

Norbert

• 1 month później...

Czyli może być, bo u nas dwie osoby tylko. Poza tym gorbag kupowaliście ten tłumik 1m taki akusticflex i ja mam zamiar też go zastosować, ale nie wiem gdzie go najlepiej umiscić. Chcę też dodać dodatkowy skrzynkę filtracyjną DN 150 i chciałabym stosowac lepsze tkaniny filtracyjna np F7 i myślałam o kupieniu fiiltraw kasetce metelowej i pozbyć się tych nitów i coś śróbkami skrecać, żeby te wkłady wymieniać. Też pisaeś, że zastosowałeś dwa takie filtryzewnętrzne na wlocie i wylocie. Myslę tez o zastosowaniu przepustnic zwrotnych np. Gdyby na jakieś 15 minut był wyłączany reku, żeby nie wiało przez oba wloty czerni i wyrzutni wiatr z zewnątrz. Czytając jeszcze ten wątek myślałam o czujniku pyłu. Taki mniej więcej:

https://botland.com.pl/czujniki-gazu/6797-czujnik-pylu-czystosci-powietrza-pm25-pms5003-5v-pwm.html

ale też nie mam pojęcia gdzie go dać, w którym miejscu. Czy w jednym z pokoi, czy gdzie indziej może. Nie mam pojęcia.

Akustiflex możesz sobie darować. Ostatecznie zastosowałem dwa sztywne tłumiki akustyczne z Alnora i jest ok. Jeden dałem dłuższy na nawiewie, drugi krótszy na wywiewie.

Jeśli chodzi o dźwięk, to najważniejszy jest nawiew, bo w ciągu dnia możesz nie słyszeć szumu, ale w nocy w sypialni już tak. W łazience czy kuchni nawet jak jakieś szumy występują, to przeważnie nie jesteśmy na nie tak wrażliwi, bo coś się dzieje, a poza tym przebywamy tam krótko.

Mogę z ręką na sercu powiedzieć, że instalacja w standardowym trybie jest bezgłośna. Minimalny szum (mam dobry słuch, inni go nie słyszą) pojawia się w małej łazience, nad którą znajduje się centralka.

Skrzynki na filtry mamy na zatrzaski, bez rozkręcania. Otwieranie i zamykanie łatwe. W środku są siatki z dużymi oczkami w kształcie litery W. To obkładam włókniną i przyczepiam ją zszywkami biurowymi. Filtry z centrali wyrzuciłem, mam dwa w zewnętrznych skrzynkach, włóknina z allegro. Zmieniam co trzy miesiące i są już wyraźnie brudne, ale nie aż takie jak czasem wrzucają na forum. Przepustnic nie mam, nie ma się chyba tym co za bardzo przejmować. Wiatr nie będzie hulał. Jedyne ryzyko (dla mnie pomijalne), to że może być chwilowy nawiew kanałem wywiewnym, ale czemu miałby akurat tym?

Czujnik pyłu? Po co? Nie pamiętam kto to i po co wymyślił.

Jak planujesz centralkę na strychu, to właściwie jedyne ryzyko to zamarzanie wymiennika (bo jest za dobry! ;) ). Fajnie by było zaplanować dla centrali jakieś osobne "pomieszczenie", albo skrzynię i to ocieplić. Jeszcze tego nie mamy.

Wymiennik zamarzł tylko raz, jak przez 5 dni temperatura nie przekraczała -16 stopni. Wystarczy że w ciągu dnia jest cieplej i problem nie występuje.

Teraz wyprowadziłem sobie do spiżarni kabel z odłączaniem wentylatora nawiewu, na końcu mam pstryczek, w razie dużych mrozów będę go czasem na jakiś czas wyłączał. To prymitywna metoda naśladująca odmrażanie z bardziej zaawansowanych centralek, ale powinno działać. Tam mieści się naprawdę dużo lodu, zanim robi się groźnie.

Dzięki za info. Ale jeszcze kilka szczegółów co do miejsca zamontowania tych tłumików akustycznych, czy one sa zamontowane zaraz przy wejśćiu do rekuperatora czy przy wyjściu przy rekuperatorze. Rekuperator będę miała nam pom. gosp. przy wejściu do domu, a sypialnię mam na drugim końcu domu jakieś 10m od centrali, ale czerpnię będę miała nad sypialnia i tym sie martwię. Cały strych mam izolowany, poza tym mamy zamiar jescze Lunę w skrzynkę obudowac ze styropianu. Skrzynki filtracyjne macie te DN 150, czy jakies inne? W ogóle nie macie żadnych filtrów założonych w Lunie? Ile filtrów wchodzi do jednej skrzynki? Bo ja chciałam na sam początek dać filtr z włókniną G4, a jako nastepny to już F7 i na wyjściu też mógłby być G4.

Co do wlotu powietrza poprzez wyrzutnie to martwie się tym, poniewaz u nas występują południowzachodnie wiatry często i mocno, a tam będzie wywiew czyli wyrzutnia.

Jako że hałasuje centrala, a słyszymy anemostaty, to tłumiki muszą być między centralą, a anemostatami. Czyli na nawiewie filtr i tłumik będą po przeciwnych stronach centrali, a na wywiewie po tej samej - przed centralą, patrząc po kierunku ruchu powietrza. Hałas na czerpni i na wyrzutni możesz pominąć. Coś słychać, ale na zewnątrz domu. W środku te elementy nie będą słyszalne.

Filtry mamy tanie do DGP. Skrzynka z blachy ocynkowanej, wieczko zamykane z zatrzaskami po bokach.

Filtry oryginalne z centrali można wyrzucić, przy stosowaniu zewnętrznych. I tak wymiana byłaby kłopotliwa.

Do skrzynki dajemy jeden filtr. Nie wiem jakie masz warunki na zewnątrz, czy w domu będą alergicy itp. Standardowo nie ma potrzeby dodawania dodatkowych filtrów. Wiatrem bym się bardzo nie przejmował. Teraz pewnie dałbym wyrzutnię na dachu.

Dziękuję, ale własnie ja jestem alergikiem, a czasem sasiedzi palą czym popadnie np. plastiki, albo na dworze liście spalają, a w porze żniw strasznie pyli. Nawozy tez często stosują kilka razy w sezonie i własnie dlatego potrzebne mi lepsze filtry. Człowiek niby ma lepsze powietrze na wsi gdzie mało domów w stosunku do dużego miasta śląska gdzie tyle familoków kopci, ale jednak czasem jest powietrze nie do wytrzymania i po co je wpuszczać i truć się do mieszkania. Poza tym mieszkając na wsi człowiek zdaje sobie dopiero sprawę z tego jaką żywność jemy skoro tak przenawożą zboże. Za jakiś czas bedzie coraz to więcej alergików przez te pestycydy. To skoro tanie to na wejściu moge dwa zastosować. Pierwszy na grubsze zanieczyszczenia, a drugi na te pyłki. Maty nie są aż takie drogie w stosunku do gotowych filtrów. Czyli mniej więcej taki filtr skrzynkowy:

https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kominy-i-odprowadzanie-spalin/rozprowadzenie-goracego-powietrza/filtr-skrzynkowy-izolowany-sfs125-fm-darco,p21460,l2033.html

Dzień dobry,

od dłuższego czasu nie mogę zdecydować, wentylacja mechaniczna całego domu z rekuperatorem czy wentylatorki w łazienkach +okap.

Głównym problemem u mnie jest wilgotność powietrza na poziomie ok 30-35%, teraz praktycznie nie ma wentylacji, wentylując zejdę pewnie jeszcze niżej, ale do rzeczy:

czy w przypadku opcji Luna 200 i regulatorze arw2 ustawionym na najniższy bieg możliwym będzie wyłączanie wentylacji co jakiś czas, np. poprzez sterownik czasowy aby nie przesuszać powietrza a jednocześnie mieć jakąś tam wymianę powietrza? Wcześniej ktoś napisał, że to nie wskazane, ponieważ będzie się wkraplać woda w kanałach, czy w przypadku domu tak "suchego" również? Jak w takim przypadku zapewnić delikatną wymianę powietrza (dom 110m2, jedna osoba, często w domu nikogo nie ma) jednocześnie nie dopuszczając do przesuszania?

Mateusz

Ja też planuję wyłącznie nastawiane na czasówce, ale tak żeby kilka razy w dniu, ale nie wiem na ile można go wyłączyc, aby grzyby się nie rozwijały. myślę, ąe na kilka godzin tak do 4 o jeszcze nie ma tragedii. Bo jak pradu brakowalło w mieszkaniu to filtr od akwarium tez nie chodził, ale jak brakło na dłużej ponad te 4-5 godzin to już trzeba było czyścic filtr, bo jakieś bakterie się porozwijały i smierdziała trochę woda wychodzaca z niego. Tak samo myslę, że na więcej raczej odpada wyłączanie reku. Jak bedę miała zainstalowane i już będzie po całych robotach mokrych jak tynki i wylewki oraz kafle to jak juz bedzie za sucho to popróbuję z czasowym wyłączaniem, bo za suche powietrze tez nie dobre.

A co do twojego wpisu, to ciężko powiedzieć czy te reku Ci bedzie potrzebne. Czy gotujesz i kąpiesz się w tym domu, czy na razie nikt tam nie mieszka. Bo jak przychodzi gotowanie, kapiel i pranie to wtedy sytuacja się zmienia. Nawet samo przebywanie to człowiek wydych a bardzo dużo wody z organizmu.

• 3 weeks później...
No i ja zamontowałam wkońcu tę lunę, ale według rysunku od gorbag to miałam wszystko odwrotnie. Nawiew na wywiewach, a nawiewem wciągało, musieliśmy obrócić ją o 180stopni i teraz przełącznik baypass mamy z tyłu. Tak, że patrząc na powyższy rysunek to z lewej u góry mamy wyrzutnię, a z prawej u góry czerpnię. Nie wiem dlaczego tak wyszło, czy oni poprostu źle zamontowali przełącznik, czy wentylatory. Mam nadzieję, że woda będzie bez problemu spływac do tego wężyka, bo w sumie nie rozkładaliśmy Luny, aby ogladać ją w środku. Uszczelniliśmy ją taśmą aluminiową, o wiało poprzez połączenie przez całą długość i przy wyjściu wężyka i na uszczelkach. Cała nieszczelna była totalnie. Z regulatorem chodzi ładnie, nawet nie za głośno. Regulator kupiłam 5 biegowy 3Ah, ponieważ taki był dostepny od ręki, a mi zależało jak najszybciej, bo w poniedziałek mieli zacząć tynki, ale teraz im się przedłużyło, więc nawet ciut dla nas lepiej, bo wczoraj dopiero regulator podłączony i reszta rur, bo nam brakło coś i trzeba było dokupić przez neta. U nas nawet nie ma w sklepach izolowanych rur, taka to wieś. :p

• 2 weeks później...

Nie wiem jak to wyszło, że faktycznie coś pomieszaliśmy ztym połączeniem Luny i wszędzie mieliśmy nawiew, więc musieliśmy jeszcze raz pozamieniać te przyłącza i chyba działa dobrze, ale jakoś u nas nic nie spływa przez ten wąż, może dlatego, że nie grzejemy tylko mamy w domu cały czas temperaturę 5-6 stopni i tynkarze mówią, że wystarczy przy tynkach gipsowych i rekuperator chodzi na 3cim z 5ciu biegów regulatora ARW 3,0/2, taki:

http://netgrzanie.pl/produkty/szczegoly/duplikat-volcano-euroheat-regulator-predkosci-obrotowej-do-vr1-2-arw-30-2-1-4-0101-0040

Wilgotność waha się między 80 a 90. Może gdy zaczniemy grzać to się zmniejszy i jakaś woda popłynie z węża, bo szybciej będą schły te tynki, a teraz sobie powoli schną.

• 1 month później...

Z tego co pisali na forum fachowcy, dedykowana regulacja obrotów jest kiepskim rozwiązaniem.

ARW obniża napięcie, a sterowanie pilotem oparte jest na tyrystorze (jeśli dobrze pamiętam) i okresowo przerywa dopływ prądu w standardowym napięciu. Ma to skutkować głośniejszą pracą i skróceniem żywotności wentylatorów.