gorbag 08.09.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Jeśli strop jest dobrze ocieplony, to temperatura pod nieocieploną połacią będzie bardzo zbliżona do tej na zewnątrz. Nie widzę tu szczególnych zysków.Powietrze z zewnątrz wydaje mi się bardziej świeże, strych często jest jednak zakurzonym miejscem. Jak centralka ma być na strychu, to zwróć uwagę na dobrą izolację kanałów wywiewnych i odprowadzenia skroplin. Trzy dni przy mrozach -10 -15 bez wyraźnego ocieplenia w dzień i jest problem. Wymiennik oszroniony, a taca ociekowa i odpływ skute lodem. Chyba że zastosujesz jakiś system antyzamrożeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 11.10.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Witam stoje przed zakupem reku lecz na poczatku watku cena byla cos ponad 1000zl teraz jest prawie 2500 Czy zakup tego rekuperatora nadal ma sens biorac pod uwage przerobki itp oczyiscie chodzi o luna 200.Na alledrogo znalazlem https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cw-300150-jon16-p-70.htmlCzy on nie bedzie na chwile obecna lpsza alternatywa? Ma system anyzamarzeniowy i sterownik obrotow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 11.10.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 W linkowanym tekście nie znalazłem nic o systemie antyzamrożeniowym. Jeśli jest, to plus dla niego. Ze względu na krzyżowy wymiennik i mniejszą sprawność (podają różne rozbieżne wartości odzysku) ryzyko zamarzania powinno być ograniczone. Zaletą w porównaniu do Luny jest na pewno solidna obudowa.Nie wiemy jakie w ozonie są wentylatory. W lunie to przyzwoite niemieckie Ziehl Abegg. Wymiennik w Lunie plastikowy, może delikatniejszy, ale z całkiem niezłym odzyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 11.10.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 W zestawie na alledrogo jest uklad antyzamrzaniowyZobacz ofertę: Centrala Wentylacyjna Rekuperator 300m3/h jonizatohttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6705635285Z netu wynalazlem iz taki wentylatorek siedzihttps://images81.fotosik.pl/811/217470481dd66308.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 11.10.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Na zdjęciach wyglądają inaczej, ale jakby były EBM Papst to ok. Kupuj i opisz wrażenia. Sam jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.10.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 W zestawie na alledrogo jest uklad antyzamrzaniowy Zobacz ofertę: Centrala Wentylacyjna Rekuperator 300m3/h jonizato http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6705635285 Z netu wynalazlem iz taki wentylatorek siedzi https://images81.fotosik.pl/811/217470481dd66308.jpg Sprawność takiego wymiennika to około 40-50% max i widzę że producent podał sprawność od 36% Bo opisy są całkowicie nierzetelne i co chwilę są inne liczby podawane , ale patrząc na typ wymiennika nie ma co liczyć na jakis wielki odzysk , bo po prostu rodzaj wymiennika to uniemożliwia ... Luna ma innego typu wymiennik , i to wymiennik o dużo wyższym odzysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.10.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 wg mnie Luna jest nieopłacalna. Po wymaganych przeróbkach cena stanie pewnie w okolicach 3k...Za niewiele więcej jest Kinetic250.. Nieporównywalnie lepszy sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 12.10.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Nowej za tyle również bym nie kupił ale udało mi się używkę powystawową wyrwać za 900pln - nawet filtry jeszcze czyste miała. Poprawiłem co trzeba i dmucha jak trzeba Z kanałami, regulatorem, skrzynkami zmieściłem się w 1500pln (3 nawiewy+2 wyciągi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 12.10.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Czyli z tanich reku najlepsza alternatywa jest luna?Znalazlem jeszce takie cos na olxRekuperator Ithohttps://www.olx.pl/oferta/rekuperator-itho-CID628-IDoUABq.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 15.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Ok zdecydowalem sie na lune 200 Mam tylko kilka pytańKtore filtry zewnetrzne wybrac sa od ok 100zl do ok 300 zlJak ze sterowaniem? kupuje arw 1 i to wszytsko czy musze jakos ingerowac w urzadzenie ciac przewody etc.Beda 3wywiewy i 3 nawiewy jak to najlepiej zrobic trojniki czy skrzynki rozdzielcze? I rura jaka najlepsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.10.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Filtry: wrzuć linki to będzie można lepiej doradzić. Lepsze skrzynki z filtrem w kształcie W niż okrągłe bo mają większą powierzchnię. Podpięcie ARW opisywałem:https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-regulacja-obrotow-do-luny,i-rv0vo/ Generalnie w dyskusjach wygrywały skrzynki rozdzielcze, ale nie mam porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 16.10.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Np filtrhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6455022964Lubhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5244567621Jak obliczyc rozdzielenie kanalow wentylacyjnych potrzebuje po 3 odejscia jak to rozdzilic i obliczyc srednice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 16.10.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ok zdecydowalem sie na lune 200 Ktore filtry zewnetrzne wybrac sa od ok 100zl do ok 300 zl Jak ze sterowaniem? kupuje arw 1 i to wszytsko czy musze jakos ingerowac w urzadzenie ciac przewody etc. Beda 3wywiewy i 3 nawiewy jak to najlepiej zrobic trojniki czy skrzynki rozdzielcze? I rura jaka najlepsz? Czyli nawiewy i wywiewy jak u mnie:) Ja tam expertem nie jestem i nie wiem czy zrobiłem wszystko zgodnie ze sztuką. Jako, że domek parterowy z nieużytkowym poddaszem to postawiłem Lunę na poddaszu. Sterownik w garderobie - łatwo sterować. Wyciąg flex 15cm do skrzynki/filtra - za skrzynką trójnik i dalej flex 10 cm do anemostatów i kratek wywietrzników. Wyrzut na dach. Na razie czerpnia ze strychu - 1 m rury fi 15cm (wetknięta na Lunę) na końcu otwornicą ponawiercałem otwory i na to "kondon" z tkaniny filtracyjnej. Nadmuch podobnie, tylko jako że filtr jest na czerpni to tu wyjście z Luny 15 cm flex ok 10m i tu trójnik na fi 10cm i do anemostatów. Kanały za trójnikiem równej długości. Latem dojdzie skrzynka filtracyjna i czerpnia pójdzie z dachu. Pracuje na 2 biegu - jakieś 80V, na maxa w sypialni prawie nie słyszalna. Wilgotność mocno spadła i oscyluje 60-70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 16.10.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Np filtr http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6455022964 Dokładnie tą zakupiłem. Tylko trzeba lekko przerobić. Tam siedzi kaseta z siatką stalową w środku. Trzeba rozwiercić nity, wyjąć trochę tej siatki - zostawić 2 kawałki i pomiędzy nie tkaninę filtracyjną a zamiast nitów 2 śrubki. Potem wymiana filtra to wyjęcie kasety i wykręcenie 2 śrubek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 16.10.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Czyli nawiewy i wywiewy jak u mnie:) Ja tam expertem nie jestem i nie wiem czy zrobiłem wszystko zgodnie ze sztuką. Jako, że domek parterowy z nieużytkowym poddaszem to postawiłem Lunę na poddaszu. Sterownik w garderobie - łatwo sterować. Wyciąg flex 15cm do skrzynki/filtra - za skrzynką trójnik i dalej flex 10 cm do anemostatów i kratek wywietrzników. Wyrzut na dach. Na razie czerpnia ze strychu - 1 m rury fi 15cm (wetknięta na Lunę) na końcu otwornicą ponawiercałem otwory i na to "kondon" z tkaniny filtracyjnej. Nadmuch podobnie, tylko jako że filtr jest na czerpni to tu wyjście z Luny 15 cm flex ok 10m i tu trójnik na fi 10cm i do anemostatów. Kanały za trójnikiem równej długości. Latem dojdzie skrzynka filtracyjna i czerpnia pójdzie z dachu. Pracuje na 2 biegu - jakieś 80V, na maxa w sypialni prawie nie słyszalna. Wilgotność mocno spadła i oscyluje 60-70% Mozesz wskazac elementy ktore uzyles do budowy chodzi mi o rure i trojniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1810 05.01.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Filtry: wrzuć linki to będzie można lepiej doradzić. Lepsze skrzynki z filtrem w kształcie W niż okrągłe bo mają większą powierzchnię. Podpięcie ARW opisywałem: https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-regulacja-obrotow-do-luny,i-rv0vo/ Generalnie w dyskusjach wygrywały skrzynki rozdzielcze, ale nie mam porównania. Witam, od kilku dni wertuję forum wzdłuż i wszerz i prawdopodobnie zdecyduję się na LUNE 200 (90m2 , obliczony nadmuch około 130m3/h , wyciąg podobnie) Czytając wiele postów dowiedziałem się o minusach LUNY (a także plusach), ale pozostało ciut niejasności. Wiele razy przewijał się wątek ARW do LUNY, odnośnie do fabrycznego AD320 - czy coś się zmieniło w konstrukcji tego rekuperatora? bo teraz widzę że jest dedykowany regulator trzybiegowy do jednofazowych wentylatorów trzybiegowych. Jestem laikiem jeśli chodzi o kwestie sterowania i czy mimo tego regulatora nadal powinno dokładać się ARW? Druga kwestia filtry - od razu chcę zainstalować puszkę filtracyjną , czy pociągnie na filtrze F5? (opór początkowy 50PA, końcowy 300PA) albo nawet F7 (50,400) Czy przed któryś z tych filtrów trzeba dać G4? nie chcę niepotrzebnie zwiększać oporów więc wolałbym nie. Jeśli zastosuje któryś z tych filtrów (lub G4 jeśli tamte zbyt oporowe) to fabryczne z reku wywalić całkowicie? Chciałbym móc filtrować jak najlepiej ze względu na dużą liczbę sąsiadów z piecami na ekogroszek Opór do najdalszego odcinka obliczyłem około 70PA dla nawiewów , dla wyciągu trochę mniej. Instalacja na termofleksach fi 80 - 125 , główna magistrala fi 150 do skrzynek rozdzielczych. Jeszcze odnośnie samej reku LUNA - mimo wad jakie czytałem i tak wydaje mi się najrozsądniejsza ze względu na cenę, odzysk ciepła i możliwość tańszego zakupu (katalogowo teraz 2000zł około kosztuje) Wcześniej brałem pod uwagę kinetic B, ale jak patrzyłem to aktualnie kosztuje blisko 4500zł , inną opcją jaką rozważam to VUT mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 06.01.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 ARW jest ok. Chociaż pewnie teraz bym kupił taki z jak najniższym startem, od 60V. Praktycznie nie używam wartości pośrednich i sprzęt chodzi albo na minimum, albo na max. Czasem chciałbym jednak zejść poniżej dostępnego minimum, np. jak wyjeżdżamy na kilka dni, albo jak jest za sucho. Filtry mamy z włókniny na metry, nie pamiętam literek. Generalnie na zewnątrz czuć spaliny węglowe, których bardzo nie lubię, a w środku ich nie czuć. Filtr nawiewu po miesiącach zimowych nie tylko jest czarny, ale pachnie mocno wędzonymi śliwkami. Jakoś to nawet działa, mimo zwykłych filtrów.Te wewnątrz centrali można od razu wyrzucić, kiedyś to była dość luźna sztywna gąbka. Pewnie nie jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 06.01.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Większość silników nie EC( elektronicznie sterownych) jest regulowana przez regulator na triaku nawet te na pilota co powoduje głośne buczenie wentylatorów na niższych obrotach dlatego oryginalne regulatory zastępuje się autotransformatorami do silników nagrzewnic - symbol ARW 1,2,3. Ja zastosowałem do swojego VUT mini 300 , ARW 3.02 o najniższym napięciu 70V / 1.5A.Nie dajcie się nabrać na marketingowe głupoty jakie wypisują na temat rekuperatorów np że silniki pobierają 116 kW i obudowa jest ocieplona wełną a faktycznie jest z pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.01.2018 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 116 kw to by okna powyrywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 18.02.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Podpięcie ARW opisywałem: https://wybieramprojekt.pl/blog-dom-tani-w-budowie/notka-regulacja-obrotow-do-luny,i-rv0vo/ Czyli na wejście jednostki jest podawane po prostu niższe napięcie z wyjścia transformatora? Jest to zdrowe dla rekuperatora? Mocno zastanawiam się nad kupnem Luny 200. Obecnie cena nie jest rewelacyjna, bo ok. 1950zł i jest to drożej niż kilka lat temu. Wtedy było 1300-1400zł: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233248-REKUPERATOR-pochwalcie-si%C4%99-jaki-macie-w-swoim-domu&p=6712699&viewfull=1#post6712699 Niemniej jednak chyba tańszych rekuperatorów nie znajdę. Czy ewentualnie znalazłby się ktoś z okolic Warszawy, kto mógłby mi Lunę zarekomendować? Edytowane 18 Lutego 2018 przez brunet wieczorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts