Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha...

Nie znam jej.

Po co wpakowali pompkę z PWM?

Bez sterowania PWM idzie na max.

Każda się więc nada.

Adam M.

Więc wystarczyłoby dobrać pompkę o odpowiedniej długości(7,5) i o podobnych parametrach ;/

Wykres po prawej przedstawia wydajność tej pompki. Niestety słaba jakość ;/

pompka.jpg

Acha...

Nie znam jej.

Po co wpakowali pompkę z PWM?

Bez sterowania PWM idzie na max.

Każda się więc nada.

Adam M.

Ale żadna pompa obiegowa w tej pompie nie ma regulacji wydajności opartej na PWM.

Chyba że ten 3 pozycyjny przełącznik działa na zasadzie PWM.

• 1 month później...
  • 3 months później...

Optymalna to jak najmniej, akceptowalna to 3-5st.

Ja będę dopiero w tym sezonie startował z PC. Obecnie Tdz przy braku odbioru to 16,1st (kolektor poziomy, 3 pętle po 180m z rury pe32, na głębokości ok 2m pod budynkiem). Praca na wodzie (tak zalałem na potrzeby sprawdzenia szczelności, pewnie wymienię na glikol, jak T spadnie.

Edytowane przez humidorek

Nie jak najmniej, tylko tak żeby zapewnić najlepszą sprawność, w praktyce 4-5 jest ok - przynajmniej według moich pomiarów, w moim układzie.

Mógłbym założyć większą pompkę DZ - która da mi deltę 3, ale będzie brała o wiele więcej energii, a sprawność pompy niekoniecznie wzrośnie.

Nie jak najmniej, tylko tak żeby zapewnić najlepszą sprawność, w praktyce 4-5 jest ok - przynajmniej według moich pomiarów, w moim układzie.

Mógłbym założyć większą pompkę DZ - która da mi deltę 3, ale będzie brała o wiele więcej energii, a sprawność pompy niekoniecznie wzrośnie.

Tak, słuszne doprecyzowanie. Mam ciepłomierz i licznik prądu zintegrowane z systemem sterowania, oraz pompę ze sterowaniem 0-10V, sprawdzę w realu, jaka dT daje największy COP (sterowanie pompy zrobię tak, by maksymalizować COP).

• 4 weeks później...

Zadebiutuję w tym wątku i podzielę się pierwszymi spostrzeżeniami oraz wątpliwościami.

Dom tak jak opisany w stopce. Jeszcze nie zamieszkały. Pierwsze uruchomienie PC miało miejsce 14/10/2022

Nie ma w budynku wiele wilgoci technologicznej. Uruchomiony rekuperator pokazuje przy 22,5*C wilgotność na poziomie 48%. Najwięcej wody poszło w posadzkę z końcem czerwca 2022,ale dzięki intensywnemu wietrzeniu w trakcie lata z tego co widzę to większość raczej już odparowała.

Instalacja grzewcza to ogrzewanie podłogowe na pow. 133m2. Rurki PEX 20mm podłączone do 2szt rozdzielaczy. Łącznie wyszło 21szt pętli. Zagęszczenie po całości co 10cm. PC to typowy on/off pracujący z poziomym DZ heliko od Konceptus. Łącznie 5 sond zakopanych na głębokości circa 2m, ale uwaga poziomo.

I teraz przechodząc do sedna sprawy. Nie wiem czy podniesienie temperatury w budynku przez ostatnie kilka dni do około 21*C tak zdrenowało dolne źródło ale na dziś dziwnie podejrzanie wyglądają temperatury. Nie zmierzyłem temp przed uruchomieniem PC ale rekuperator wskazywał w granicach 19*C

Śledziłem historycznie ten wątek i wiem że dużo zależy od gruntu w którym jest wymiennik. U mnie to są w większości paski zmieszane z gliną. Taką twardą i wilgotną jednocześnie. Natomiast dziś zaobserwowałem że wymiennik miał parametry 3.9/1.1

W parametrach PC nie mam informacji ile czasu pracowała ale z podlicznika energii elektrycznej wywnioskowałem że co najmniej 4h jednym ciągiem. Druga sprawa że próbowała dobić temperaturę do 21*C w domu ale sterownik pokojowy stał w miejscu na które wiało z rekuperacji i byla ona przekłamana. Po przełożeniu w bardziej optymalne miejsce okazało się że w domu jest 23.3*C

W taniej taryfie o 13.00 uruchomiłem podgrzanie CWU z 40 do 50 stopni i zajęło to PC dokładnie 30 minut a DZ skończyło grzanie na parametrach 6.1/3.5

Martwić się tymi temperaturami czy nie i na razie obserwować? Nie ma jeszcze zimy. Wiem że dom mimo prawie żadnej akumulacji bo to szkielet drewniany, swoje jeszcze przyjmie a ciepło może magazynować tylko w jastrychu o wysokości 12cm. Natomiast niepokoją mnie te wartości DZ. Obawiam się że nie wystarczy mi go na zimę jak PC je wyczerpie niebawem po spadku zewnętrznych temp oraz gdy zamieszkamy.

Doraźnie mogę wspierać ogrzewanie wnętrza piecykiem typu koza. Na dziś nie planuję już bardziej podnosić temperatury wewnętrznej bo 23.3 to już za ciepło dla nas.