Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

100m2 - dom do 300 tyś to nie będzie kilkuset metrowa powierzchnia.

Mi chodziło bardziej o powierzchnię Twojego dachu - bo do niego podałaś cenę, ale mniejsza o to ;)

To prawda. Strop jest policzony pod większe obciążenia, bo musi jeszcze dachówki utrzymać (jakieś 10 ton) i więźbę. Wszystko opiera się na stropie.

Przekrzykiwać się nie będę, ale w odpowiedniej kolejności to wygląda mniej więcej tak: strop na poddaszu nieużytkowym, strop na poddaszu użytkowym, stropodach, stropodach odwrócony.

Żeby nie zaśmiecać - najtańsza wersja - stropodach z więźbą, deskowaniem itd., reszta porównywalnie - zależy od materiału użytego na dachu dwu czy czterospadowym. Co do terrivy - liczone 2-3 lata temu na przykładzie mojego domu - cena podobna do żelbetu.

Przekrzykiwać się nie będę, ale w odpowiedniej kolejności to wygląda mniej więcej tak: strop na poddaszu nieużytkowym, strop na poddaszu użytkowym, stropodach, stropodach odwrócony.

Ale po co stropy czy stropodachy na poddaszu?

Ja mam pod.

Co chcesz tym zdaniem wyjaśnić?

Mam strop nad parterem. Byłbym dużo do przodu, jakbym mógł tylko położyć na nim izolację przeciwwilgociową i cieplną. Nad poddaszem mam dach - może i ładnie wygląda, ale 25K zł na ozdóbki to trochę spory wydatek.

To prawda. Strop jest policzony pod większe obciążenia, bo musi jeszcze dachówki utrzymać (jakieś 10 ton) i więźbę. Wszystko opiera się na stropie.

Na stropie ? W moim projekcie jedna ze ścian nośnych wewnętrznych i jeden podciąg miał zbierać obciążenia ze stropu.

Strop może być w takim wypadku drewniany, gęstożebrowy, czy oczywiście monolit

Masz słupy więźby oparte bezpośrednio na monolicie, pod którym nie ma żadnej podpory ?

Zresztą nawet w takim przypadku nie "wszystko opiera się na stropie" - są przecież wieńce ścian zewnętrznych.

Zresztą nawet w takim przypadku nie "wszystko opiera się na stropie" - są przecież wieńce ścian zewnętrznych.

Nie wnikam w szczegóły nazewnictwa - jest jeden monolit. Czy w jednym miejscu nazywa się podciąg, czy wieniec - co za różnica? Całość ciężaru dachu opiera się na tym stropie - chyba żaden słup nie wypada na ścianie nośnej ale gdyby nawet, to co to zmienia w kwestii dach płaski vs. tradycyjny? Strop tak czy inaczej bez dachu miałby lżej i mógłby być tańszy.

Wg obliczeń strop jest obciążony całym naciskiem z dachu - tak został policzony. Do tego został policzony, jakby był pod poddaszem użytkowym.

Poz. 2 STROP NAD PARTEREM

Zestawienie obciążeń

- stałe

parkiet 0,025 x 8,0 x 1,2 = 0,2 kN/m2

wylewka 0,04 x 21 x 1,3 = 1,1 kN/m2

płyta żelbetowa 0,15 x 25 x 1,1 = 4,1 kN/m2

tynk 0,02 x 19 x 1,3 = 0.5 kN/m2

5,9 kN/m2

- zmienne

zastępcze od ścianek 0,75 x 1,2 = 0,9 kN/m2

użytkowe 1,5 x 1,4 = 2,1 kN/m2

z dachu 5,9 kN/m2

Co by nie kombinować - nie byłby potrzebny mocniejszy pod płaski dach.

Zestawienie obciążeń na lm2 dachu

- dachówka o ciężarze do 55 kg/'m2 0,55 : 0,866 x 1,2 0,8 kN/m2

- wełna mineralna 0,20 x 1,2 : 0,866 x 1,2 0,3 kN/m2

- płyty gipsowe 0,0125x 12:0,866x 1,2 0,2 kN/m2

-śnieg 2,4 x 1,2 x 1,5 4,3 kN/m2

- wiatr (0,25 + 0,0005 x 500) x 1,0 x (0,015 x 30 - 0,2) x 1,8 x 1,3 0.3 kN/m2

Razem: 5,9 kN/m2

Więc strop przy płaskim dachu zamiast 5,9kN musiałby udźwignąć 4,6kN..

Ale dachy płaskie ludziom kojarzą się z domami-kostkami z lat 80.

No i nie wszędzie plan miejscowy dopuszcza dachy płaskie.

U nas plan miejscowy dopuszcza dachy płaskie, bo na osiedlu są praktycznie same domy-kostki z lat 80. ;) Ale dopuszcza też dachy dwu- i czterospadowe. Pełna dowolność. Na nasze szczęście. Dachy dwuspadowe nie podobają mi się wizualnie, więc jak już pisałam wcześniej szukaliśmy projektu z czterospadowym dachem, ale jak dawaliśmy do wyceny firmom budowlanym to koszta nas powalały. Zobaczyliśmy, że sporo deweloperów buduje domy szeregowe tego typu, które wcześniej opisywałam czyli z płaskim dachem i z garażem w bryle, więc zaczęliśmy się zastanawiać nad taką opcją. Biuro projektowe odpisało mi, że kosztorysy są dopiero w opracowaniu, ale szacują, że budowa wg. projektu Orka II będzie nas kosztować ok. 2000 za metr do stanu deweloperskiego co by nas bardzo satysfakcjonowało ;)

Co by nie kombinować - nie byłby potrzebny mocniejszy pod płaski dach.

Brakuje tu tylko wyrażenia "według mnie". Chyba, że to stanowisko jakiegoś konstruktora?

Zestawienie obciążeń na lm2 dachu

- dachówka o ciężarze do 55 kg/'m2 0,55 : 0,866 x 1,2 0,8 kN/m2

- wełna mineralna 0,20 x 1,2 : 0,866 x 1,2 0,3 kN/m2

- płyty gipsowe 0,0125x 12:0,866x 1,2 0,2 kN/m2

-śnieg 2,4 x 1,2 x 1,5 4,3 kN/m2

- wiatr (0,25 + 0,0005 x 500) x 1,0 x (0,015 x 30 - 0,2) x 1,8 x 1,3 0.3 kN/m2

Razem: 5,9 kN/m2[/i]

Więc strop przy płaskim dachu zamiast 5,9kN musiałby udźwignąć 4,6kN..

I te 4,6 kN wyszło Ci z powyższych cyferek? No taaaaak! Przecież po wylaniu żelbetu nie potrzeba już żadnych innych warstw....

Popatrz sobie na konstrukcje stropodachu odwróconego (tak żeby więcej nie kombinować) czy z zielonym dachem, czy z samą warstwą stanowiącą obciążenie dla ocieplenia. A ten śnieg dla jakich warunków liczony, bo chyba jest różnica w zaleganiu śniegu na dachu ze spadkiem a na dachu płaskim, zwłaszcza jak w tym drugim są attyki o określonej wysokości?

Teraz cyferki możesz wrzucać.

Wątek dotyczy budowy domów do 300 tys złotych.

Wątek dyskusji o płaskim dachu - rozpoczął się od pytania użytkowniczki Szmaragd na temat projektu który wybrała, a który miał płaski dach. Gdzie w odpowiedzi dostała mit o wysokiej cenie płaskiego dachu.

Jakie konkretnie koszty?

Więźba mnie kosztowała jakieś 8K zł materiał, i z 7K jej postawienie. Do tego dach 33K zł. Do tego dojdzie jeszcze wełna a strop (jakieś 4,5K zł) i podbitka, której nie robiłbym, gdyby dach był płaski. Musiałem też dać wyższy komin, niż gdybym miał dach płaski

Razem z 55K zł a jeszcze zaoszczędziłem, bo nie dałem deskowania.

Strop mam tak czy inaczej. Jakbym na niego położył średnio pół metra styropianu, to wydałbym góra 15K zł. Do tego niech będą papa nawet za 5K zł i 5K zł ułożenie tego wszystkiego. U mnie akurat nie ma wcale ściany kolankowej - więc trochę musiałbym wymurować i jakąś obróbkę blacharską zrobić. Jakby nie liczyć ponad 25K zostałoby mi w kieszeni.

Dach Twojego domu nie jest miarodajny dla projektów do 300 tys pod klucz. Masz kopertówkę nad dosyć dużym domem parterowym. Nie licząc, można założyć , że to grubo ponad 300m2 powierzchni dachu. W Twoim projekcie wiadomym jest,że większość kasy pójdzie w fundament i dach, który jest ogromny.

Jas mam szczęśćie, że pracowałem w biurze arch i koleżanka narysuje mi domek pod działeczkę gdy ją już wybiorę latem. Chciałbym malutką parterówkę dwurodzinną max 125m2 , na rzucie wydłużonego prostokąta z dachem płaskim, bądź piętrowy dom z dachem dwuspadowym. Taki dach będzie miał powierzchnię ok 180m2. Całośc obciążen bezpośrednio przejmie w tym przypadku ściana. Takie dachy będą najtańsze w wykonaniu. :) Spokojnie można je polecić do tanich domów.

Nie wnikam w szczegóły nazewnictwa - jest jeden monolit. Czy w jednym miejscu nazywa się podciąg, czy wieniec - co za różnica? Całość ciężaru dachu opiera się na tym stropie - chyba żaden słup nie wypada na ścianie nośnej ale gdyby nawet, to co to zmienia w kwestii dach płaski vs. tradycyjny? Strop tak czy inaczej bez dachu miałby lżej i mógłby być tańszy.

Generalniestrop nie przejmuje obciążeń z dachu. Twój projekt domu (Lena) ma sporo ścian nośnych wewnętrznych. Nie widziałem gdzie zaprojektowane są słupy dachu kopertowego ale można założyć. że bezpośrednio nad ścianami nośnymi. Piszesz, że strop przejmuje całość obciążeń z dachu. To jest oczywista nieprawda. Z Twojego dachu praktycznie połowa obciążeń idzie bezpośrednio na ściany zewnętrzne. Reszta na wewnętrzne nośne bądź belki ukryte w stropie, które przenoszą obciążenia na ściany.

To jeszcze metraż tego dachu by sie przydał, mój kosztował 3 razy tyle - jakieś 230 metrów nad pomieszczeniami plus około 80 metrów daszków plus attyki i ich obróbka blacharska. Styro od 20 cm, wylewka okolo 6-10 cm, rynien brak, rury spustowe ukryte w styropianie, spusty podgrzewane, na wierzch membrana.

Domek za 700 tys zł? Po co podajesz swoje dane w tym wątku?

Dach Twojego domu nie jest miarodajny dla projektów do 300 tys pod klucz. Masz kopertówkę nad dosyć dużym domem parterowym. Nie licząc, można założyć , że to grubo ponad 300m2 powierzchni dachu. W Twoim projekcie wiadomym jest,że większość kasy pójdzie w fundament i dach, który jest ogromny. [/Quote]

Słabo się domyślasz. Powierzchnia dachu 220m2 (użytkowe poddasze wymusza większe kąty a tym samym większą powierzchnię dachu). Masz to podane na stronie Archetonu. Dom jest IMO mały - 120m2.

Jas mam szczęśćie, że pracowałem w biurze arch i koleżanka narysuje mi domek pod działeczkę gdy ją już wybiorę latem. Chciałbym malutką parterówkę dwurodzinną max 125m2 , na rzucie wydłużonego prostokąta z dachem płaskim, bądź piętrowy dom z dachem dwuspadowym. Taki dach będzie miał powierzchnię ok 180m2. Całośc obciążen bezpośrednio przejmie w tym przypadku ściana. Takie dachy będą najtańsze w wykonaniu. :) Spokojnie można je polecić do tanich domów.

Dach dwuspadowy, przykrywajacy taki sam dom, ma praktycznie taką samą powierzchnię, jak kopertowy. A dochodzą ściany szczytowe i ich wzmocnienie.

Generalniestrop nie przejmuje obciążeń z dachu. Twój projekt domu (Lena) ma sporo ścian nośnych wewnętrznych. Nie widziałem gdzie zaprojektowane są słupy dachu kopertowego ale można założyć. że bezpośrednio nad ścianami nośnymi. Piszesz, że strop przejmuje całość obciążeń z dachu. To jest oczywista nieprawda.

Słupy nie stoją na ścianach konstrukcyjnych (ani z pośrednictwem stropu, ani bezpośrednio). Ale jakie to ma znaczenie - cała więźba opiera cię na stropie. Przy dachu płaskim tez cały ciężar musiałby spocząć na stropie, ale mniejszy ciężar i znacznie równomierniej rozłożony.

Edytowane przez Kaizen

Brakuje tu tylko wyrażenia "według mnie". Chyba, że to stanowisko jakiegoś konstruktora?

I te 4,6 kN wyszło Ci z powyższych cyferek? No taaaaak! Przecież po wylaniu żelbetu nie potrzeba już żadnych innych warstw....

Popatrz sobie na konstrukcje stropodachu odwróconego (tak żeby więcej nie kombinować) czy z zielonym dachem, czy z samą warstwą stanowiącą obciążenie dla ocieplenia. A ten śnieg dla jakich warunków liczony, bo chyba jest różnica w zaleganiu śniegu na dachu ze spadkiem a na dachu płaskim, zwłaszcza jak w tym drugim są attyki o określonej wysokości?

Teraz cyferki możesz wrzucać.

430 kg na m2 sniegu, to mało? Jakieś 1,5m grubości?

Odjąłem 1,6kN z warstw, które znikną i dodałem 0,3kN które się pojawią (z zapasem, styropian waży z 5kg/m2 a papa z 250g/m2 więc nawet przy czterech warstwach papy mamy łacznie 6kg/m2)

Witam -że sie włacze.

Ja szukalem tez projektu z natury z dachem dwuspadowym bo bedzie tańszy w budowie. Bzdura porozmawiajcie z rozsądnym ciesla ktory to wam bedzie wiązał. Mój po fakcie przedstawił mi fakty że odchodzą ci szczyty ( cegła, zaprawa, tynk wewnatrz , zewnatrz, dłuższa podbitka,dachowki krańcowe-robocizna, ) na rzecz dachu czterospadowego ładniejszego. Przy czterospadowym dochodzi ci gasiorow wiecej i rynny po szerokosci domu i tyle....Ciesla powiedział ze za robote wziął by te same pieniądze. Tak ja sie dałem wmanewrowac w tzw. tani brzydki dach dwuspadowy. Pozdr.

Wszystko ma swoje wady i zalety ...

Przy zwykłyum dachu dwuspdowym mniej obróbek dachowych , mniej odpadów , niższy koszt montażu (bo mniej obróbek) , ale za to trzeba szczyty podmurować i później je ocieplić.

Plusty takie że poddasze będzie większe i bardziej "ustawne".

Przy kopertowym nie trzeba podmurowywać szczytów ani ich ocieplać , ale za to więcej obróbek dachowych , więcej cięcia , dodatkowo rynny , i koszt dachu będzie wyższy niż przy dwuspadowym jak i robocizna (bo więcej roboty). Następny minus mniej miejsca na poddaszu ...

Następny minus jak ktoś lubi wysokie sufiity i duże przeszklena , bo nie "wysokich" ścian ..

Dach parterowy z dachem kopertowym łatwiej ocieplić

i koszt dachu będzie wyższy niż przy dwuspadowym jak i robocizna (bo więcej roboty).

Powierzchnia dachu wychodzi taka sama. Więc materiału idzie tyle samo. Mi dekarz podał stawkę za robociznę za m2 dachu. Nie miało znaczenia, czy kopertowy, czy dwuspadowy. Przy dachówce na kopertowy idzie więcej gąsiorów, a przy dwuspadowym dachówka krańcowa. Więc wychodzi na to samo i kosztowo, i co do robocizny. Faktycznie, przy dwuspadowym rynien idzie mniej - ale to koszt materiału rzędu 30zł/mb przy rynnach PCV razem z blachą. Przy dwuspadowym trzeba zrobić ściany szczytowe, często pewnie jeszcze jakieś wzmocnienia. Przy kopertowym i nieużytkowym poddaszu może nie być w ogóle ściany kolankowej i osobnego wieńca. Tu jest oszczędność.

Ocieplenie przy nieużytkowym poddaszu przy kopertowym wychodzi w sumie taniej. Bo ocieplasz w obydwu przypadkach tak samo strop, ale przy dwuspadowym trzeba jeszcze dodatkowo ocieplić ściany szczytowe i otynkować.

Persaldo - kopertowy powinien wyjść taniej. Różnicę mogą zmniejszyć wiązary (tańsze, jeżeli przy dwuspadowym są tłuczone wg jednego szablonu).

Edytowane przez Kaizen

Powierzchnia dachu wychodzi taka sama. Więc materiału idzie tyle samo. Mi dekarz podał stawkę za robociznę za m2 dachu. Nie miało znaczenia, czy kopertowy, czy dwuspadowy. Przy dachówce na kopertowy idzie więcej gąsiorów, a przy dwuspadowym dachówka krańcowa.

Dachówka krańcowa nie jest obowiązkowa. Często wymuszają użycie jej sami dekarze aby nie bawić się w obrobki dachowe.

U mnie nie mam ani jednej dachówki szczytowej , w projekcie także nie było ich.

Mam wykonane obróbki blachą.