compi 04.05.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Projekt z 2.05 z 22.31 Te szafy wg mnie to prawdziwe m3 przestrzeni. Policz i zobacz. Przy pompie ciepła i dobrym rozplanowaniu ta "kotłownia" to będzie praktycznie pralnia z suszarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 04.05.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Projekt z 2.05 z 22.31 Te szafy wg mnie to prawdziwe m3 przestrzeni. Policz i zobacz. Przy pompie ciepła i dobrym rozplanowaniu ta "kotłownia" to będzie praktycznie pralnia z suszarnią. A widzisz, ten projekt wybili mi skutecznie z głowy, gdyż budowa mogłaby przekroczyć budżet, jakim dysponuję Teraz przeglądam stodoły z dwuspadowymi dachami, bo są one tańsze w budowie. Jedyny plus w tym wszystkim jest taki, że szerokość działki pozwoli na zbudowanie praktycznie każdego domu. Innych plusów póki co brak, bo oswajam się z wyglądem parterowych domów z dwuspadowym dachem....i jakoś nie podskakuje ze szczęścia. Raz to jeszcze powtórzę - ograniczony budżet z wylanym na głowę kubłem zimnej wody skutecznie ostudziły chęć zbudowania tego co mi się podoba :/ Ps. Ale rozkład pomieszczeń w tym domu naprawdę mi się spodobał http://www.tooba.pl/projekt-domu-AJR-03-B-TCR-397 Edytowane 4 Maja 2017 przez blaszana kotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.05.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Teraz przeglądam stodoły z dwuspadowymi dachami, bo są one tańsze w budowie. Mogą być tańsze wiązary. Może być też odrobinę mniej odpadów z krycia. Za to koszt ścian szczytowych trzeba doliczyć. W sumie nie ma dużej różnicy przy wiązarach, a przy tradycyjnej więźbie raczej taniej wyjdzie kopertowy bez ścian kolankowych (i łatwiej ocieplić bez mostków - bo ściana szczytowa czy kolankowa to mostek).. I nie przesadzaj z tym budżetem - ja mam jeden pokój więcej, i SSZ wychodzi mi 181K zł ze wszystkim oprócz działki (z przyłączami, odwiertem próbnym studni głębinowej, ksero map i innymi drobiazgami). 300K zł spodziewam się przekroczyć wykończeniówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Dom jest ładny, fajny układ pomieszczeń, ALE gdzie ja wstawię pralkę, PC, odkurzacz, mopy, proszki i inne ustrojstwa? Nie widzę tam pomieszczenia gospodarczego. To przy kuchni to chyba spiżarnia? pomieszczenie nr 9 to pralnia. Reku czy piec to małe urządzenia, spokojnie się zmieszczą obok (lub nad) pralki. gdyby zamienić drzwi na okno pomieszczenie byłoby jeszcze bardziej ustawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Blaszana kotka - mam podobną wizję co do pomieszczeń, dlatego zaproponowałem ten projekt Załatwiam dokumenty i na nowy rok mam zamiar ten dom budować. Tam gdzie jest pomieszczenie gospodarze ze spokojem wejdzie Ci PC, mopy, odkurzacz i inne graty. Tam gdzie jest WC możesz też zrobić pralnie. W razie czego masz całe poddasze do adaptacji, wiec miejsce jest. No i w jednej sypialni masz garderobę. Według kosztorysu 124 tys netto za Ssz, wiec dosyć tanio. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.05.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 W Twoim już faktycznie te pokoje są minimalistyczne, ale to w stosunku do Iryska4 chyba 20 m2 różnicy. Dach masz przełamany na dwóch połaciach i pilnowałbym posadowienia końcowych podpór by nie pracowały. Adaptacja poddasza to raczej znalezienie miejsca na schody. Prędzej suszarnia ze schodami strychowymi i każdy unika ich użytkowania jak może, bo wygodnych jeszcze nie wymyślono do wchodzenia z czymkolwiek pod pachą. To nie krytyka tego projektu, tylko porównanie. Dla dwóch, trzech osób jest już wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Schody można zrobić na strych na korytarzu, widziałem zdjęcie tego rozwiązania i nie wygląda źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.05.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jeśli udało się na niecałych 8m2 wąskiego korytarza wygospodarować miejsce na w miarę wygodne schody to ok. W miarę normalne to nie wyłaz i nie kręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Blaszana kotka - mam podobną wizję co do pomieszczeń, dlatego zaproponowałem ten projekt Załatwiam dokumenty i na nowy rok mam zamiar ten dom budować. Tam gdzie jest pomieszczenie gospodarze ze spokojem wejdzie Ci PC, mopy, odkurzacz i inne graty. Tam gdzie jest WC możesz też zrobić pralnie. W razie czego masz całe poddasze do adaptacji, wiec miejsce jest. No i w jednej sypialni masz garderobę. Według kosztorysu 124 tys netto za Ssz, wiec dosyć tanio. Pozdrawiam Ten projekt, który mi podesłałeś http://www.tooba.pl/projekt-domu-AJR-03-B-TCR-397 ma niecałe 99 metrów kwadratowych. W dostępnych wariantach tego projektu jest informacja, że istnieje powiększona wersja projektu AJR 03 bez garażu. Napisałam o nich z prośbą o przesłanie rzutów i metrażu. Różnica pomiędzy tymi projektami wynosi ok 9-10 metrów kwadratowych. To sporo! Czekam więc na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Nie widziałem tego projektu w wersji powiększonej, tylko z garażem na jedno, dwa auta.Schody nie są kręcone, tylko takie w miarę normalnie. Jak wrócę z pracy to poszukam zdjęcia i podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Z garażami też widziałam, jednak na stronie pisze, że cyt. "Dostępna jest wersja powiększona domu – AJR 04 – powierzchnia użytkowa 107,3m²." Czyli ta sama bryła, to samo rozmieszczenie pomieszczeń, tylko metraż większy. Czekam na odpowiedź od nich Bo jednak niecałe 100 metrów to odrobinę za mało. Takie optimum, to 110m Póki co też teraz siedzę w pracy i zamiast wydajnie pracować, przeglądam projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 05.05.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Raz to jeszcze powtórzę - ograniczony budżet z wylanym na głowę kubłem zimnej wody skutecznie ostudziły chęć zbudowania tego co mi się podoba :/ Ten żal z czasem powinien być coraz mniejszy... Nastaw się inaczej: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.05.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Bardzo ostrożnie z planami i marzeniami, znam osobiście dwie pary które czytając na forum wątki o tanich domach do 300tyś wzięły takie kredyty i kasa skończyła sie jeszcze przed stanem deweloperskim. Teraz jeden dom jest do sprzedania w takim stanie a drugi konczą bardzo powoli dokładajac po tysiąc złotych po wypłacie na wykończeniówkę. Nie wiem ile im to lat zajmie. Żyja na skraju ubustwa ale mają dom... na spółke z bankiem.Zwykle jest tak że jest określony budzet, już przy stanie zero zostaje naruszony bo okazuje sie że grunt nie taki fajny... fundament trzeba zrobić droższy, konieczny drenaż itp, potem SSO mniej wiecej zgodnie z planem, jednak ciężko jest znaleźć dekarza ktory zrobi dach za 20tyś z materialem jak obiecali na forum... jednak największą wtopą okazują się instalacje które wychodzą 50% drożej niż było w kosztorysie projektu... jeszcze dają sie namówić na PC bo kązdy na forum chwali i grzeje prawie za darmo, nie szkodzi że w kosztorysie dla banku były kocioł gazowy za 5tyś. No i robi sie 300tyś nie wiadomo kiedy a dom w stanie deweloperskim niepełnym bo ocieplenie robione samemu, bez tynku bo tego nie da rady w jedną osobę.Mamy więc prawie dom, bez wykonczenia w środku, bez umeblowania, bez ogrodka, ogrodzenia, wjazdu. Brakuje nam jeszcze min 100tyś żeby zamieszkać jako tako. Kończy się termin zakończenia budowy zadeklarowany w banku, trzeba podpisywac aneksy o przedłużenie, bank nawet za to chce kasę. Rzeczoznawca ma uwagi że w budynku są rzeczy ktorych nie miało być a nie ma tych co są konieczne.Przepraszam za negatywny ton ale to forum czasami wpycha ludzi w tarapaty a ja buduje drugi dom i wiem że za 300tyś to można ale jak robi się samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Zgadzam się z Tobą. W sytuacji, kiedy nasza zdolność kredytowa sięga 300k zł, a my zadłużamy się na 30 lat i w połowie budowy kasa się ulatnia....wtedy jesteśmy w ........... (jakaś cenzura obowiązuje ). Jednak inaczej ma się to w przypadku posiadania takiej gotówki i ewentualnego dobrania kredytu gotówkowego np. na okres 5-10 lat. Jeżeli mi braknie 50-100k to pożyczę od banku, niemniej jest to stosunkowo niewielka ilość gotówki. Gdybym miała połowę życia spłacać kredyt, nie decydowałabym się na nowy dom. Ps. przysłali mi rzuty i metraż większej wersji tego domku. W kwestii rozmieszczenia pomieszczeń nie widzę zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.05.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ciebie stać, ale jak skończysz to sama przyznasz że wydałaś na niego 500tys albo prawie 500. Tyle kosztuje budowa zlecona domku 110-120m2. Prosze wróc za poltora, dwa lata jak go skończysz i napisz na forum ile wyszło. Większość osób z tego wątku nie wraca bo wstyd im przyznać że kasy brakło daleko od końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Na forum jestem od kilku dni (podczytuję od kilku tygodni) i będę tu częstym gościem, gdyż jest to kopalnia wiedzy. Z tą wiedzą nie podzieli się żaden budowlaniec. Na pewno założę swój dziennik budowy i zamierzam zamieszczać w nim wszystkie koszta jakie poniosę. Zapewne będę zasypywać Was w stosowanych wątkach dziesiątkami pytań Marzenie to wprowadzić się do gotowego domu i zmieścić się w przedziale 300-400k zł. Czy realne? Najbliższe 2-3 lata to pokażą. Najbardziej podziwiam ludzi z wątku dom za 200tys. Okazuje się, że MOŻNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 05.05.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ciebie stać, ale jak skończysz to sama przyznasz że wydałaś na niego 500tys albo prawie 500. Tyle kosztuje budowa zlecona domku 110-120m2. Prosze wróc za poltora, dwa lata jak go skończysz i napisz na forum ile wyszło. Większość osób z tego wątku nie wraca bo wstyd im przyznać że kasy brakło daleko od końca. A gdzie tyle kosztuje? Proszę powiedz, namówię męża na przebranżowienie No chyba że mówisz o domach, które użytkowej może i mają powierzchnię 120m, ale rzeczywiście ok. 200m... Sama kredyt mam, kilka razy zmieniałam umowę, ale raczej ze względu na niewyróbkę niż pomyłkę w kosztach, ew. ze względu na zmianę kolejności pracy, i tak trzeba płacić za taką zmianę, ale wolę zapłacić 50zł, niż się żyłować. U nas na liczniku aktualnie prawie 280 tys. - wydane na dom. Jeszcze całkiem nie wykończony z zewnątrz, ale mieszkam drugi rok. Da się, choć mąż bardzo dużo sam zrobił, jednocześnie pracując na normalny etat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ja wybudowałam do stanu deweloperskiego poniżej 300 tyś za pomocą ekip. Tylko mój projekt jest mniej skomplikowany do tej parterówki.W każdym razie nie ma co brać pow. użytkowej do wyliczeń a wyłącznie całkowitą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Też wydaje mi się to całkiem realne, oczywiście przy założeniu, że budujemy prostą bryłę, bez udziwnień, której powierzchnia całkowita nie przekracza 110-120 metrów. No i wkładamy "odrobinę" pracy własnej, przy tym ta "odrobina" to więcej niż położenie paneli i pomalowanie pomieszczeń Wykończenie i wyposażenie to odrębny temat, bo można mieć kuchnie za 15tys, a można za 50tys i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Tak jak obiecałem, wrzucam zdjęcie tych schodów na korytarzu w projekcie ajr03b http://s5.ifotos.pl/mini/6-korytar_aaarwnh.jpg Jeżeli chodzi o koszta i zmieszczenie się w 300 tys. Ja akurat mam zamiar się zmieścić w tej kwocie budując ten dom i będę robił wentylację grawitacyjną, a nie mechaniczną, która kosztuje (10 tys jest do przodu), do tego nie będę się bawił w zakładanie PC (koszt 30 tys, niektórzy szaleją z gruntowa, która kosztuje 50) tylko będę miał zwykłego śmierdziucha, ewentualnie piec na ekogroszek. Tak samo nie będę miał gazu, bo i po co? W dzisiejszych czasach nie jest potrzebny. Budować będę systemem gospodarczym, do stanu SSZ firmy, a reszta w miare możliwości sam lub pomocą rodziny.Nie chce tez domu z garażem (który mi się marzył), bo koszt duży, a nie mam zamiaru wykładać 50 tys na hotel dla auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts