Bracianka 08.05.2017 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Budowa na wsi jest droższa nie dlatego że hurownicy liczą więcej za transport bo to niewiele więcej ale dlatego że sami pokonując trasę z miasta, naszego obecnego lokum na budowe czasami kilka razy dziennie nabijamy kilometry. Po byle pierdołe do budowlanego trzeba jechać kilkanacie albo dziesiat km. A o jakiej wsi Ty piszesz? Kilkadziesiąt kilometrów mam gdzieś jechać?! W okolicy mojej pipidówy jest 5 składów - dojazd do nich zajmuje mi 10 min. prostą drogą bez korków i świateł - zapewniam, że dużo łatwiej mi do nich dojechać, niż z mieszkania, które wynajmowałam, do Mrówki. A jak Ci fachowiec wylicza tyle za dojazd, to rozumiem później Ci część zwraca, gdy ten zapłacony przez Ciebie dojazd odliczy sobie z kilometrówki od podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.05.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 To że koło ciebie jest 5 skladów to tylko się cieszyć. Normalnie na wsiach trudno w promieniu 20km znaleźć choćby jeden.Nie rozumiem co cie tak oburza że wykonawca chciał za dojazdy pieniądze. Przecież to normalne że jak je wydał to nie chce być stratny. Wiekszość po cichu wlicza sobie to w cene robocizny za m2 i nawet ci o tym nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.05.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Na tą chwilę 317k, w tym brakuje armatury do łazienek, połowa mebli w kuchni zadatkowana. . Z ciekawości ... ile kosztuje zabudowa Waszej kuchni i mniej więcej ile to będzie szafek ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 To że koło ciebie jest 5 skladów to tylko się cieszyć. Normalnie na wsiach trudno w promieniu 20km znaleźć choćby jeden. Nie rozumiem co cie tak oburza że wykonawca chciał za dojazdy pieniądze. Przecież to normalne że jak je wydał to nie chce być stratny. Wiekszość po cichu wlicza sobie to w cene robocizny za m2 i nawet ci o tym nie mówi. Nawet w Bieszczadach w Cisnej jest skład budowlany. Nie mówiąc już o Jabłonkach, Baligrodzie i innych nieco większych miejscowościach. Może faktycznie gdzieś na Polesiu jest z tym gorzej. W Kórniku mam trzy duże sklepy budowlane, w okolicy do 10 km kolejnych 6 (w tym Mrówka, Wesołek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 08.05.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 @cob_ra bardzo dobry wpis. Ja buduje dom prawie taki jak Ty tylko bez garażu i liczę podobne koszty za m2. Wszystko robię praktycznie sam (oprócz tynków i wylewki). Zanim wystartowałem to też orientowałem się w ile kosztuje mniej więcej m2, ale mało kto chciał powiedzieć prawdę, albo wszyscy zaniżali koszty. Jeden znajomy tylko szczerze powiedział że wydał na dom 110 m2 + garaż 2 stan. 36 m2 trochę ponad 400 tyś i że jak startował to z informacji od innych koszt miał być mniejszy. Oczywiście bez zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 08.05.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Hehe 30 km do składu budowlanego. Moge cie zapewnić że na zadupie dowioze materiał szybciej niż ty przebijesz sie przez korki w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 To że koło ciebie jest 5 skladów to tylko się cieszyć. Normalnie na wsiach trudno w promieniu 20km znaleźć choćby jeden. Ja bym zaryzykował, że w miastach to mało jest składów budowlanych - większość jest po wioskach. Za to na wsiach to mało jest marketów budowlanych. Powiedz mi, w jakiej odległości jest najbliższy skład budowlany od Pałacu Kultury w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 08.05.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 To że koło ciebie jest 5 skladów to tylko się cieszyć. Normalnie na wsiach trudno w promieniu 20km znaleźć choćby jeden. Nie rozumiem co cie tak oburza że wykonawca chciał za dojazdy pieniądze. Przecież to normalne że jak je wydał to nie chce być stratny. Wiekszość po cichu wlicza sobie to w cene robocizny za m2 i nawet ci o tym nie mówi. Być może większość sobie wlicza, normalna sprawa założyć jakieś tam koszty - ale ale: jeszcze napisz, co rozumiesz przez długie dojazdy. Tak się składa, że do końca lutego dojeżdżałam do pracy 60 km w jedną stronę, i jakby mi ktoś dawał tyle kasy na dojazdy, to bym była do przodu Zakładam, że Twój fachowiec wystawił Ci FV za te dojazdy i później nie odliczył sobie kosztów uzyskania przychodu, bo w końcu ich nie poniósł (Ty je poniosłeś). Jak w tym mieście, w którym nie trzeba dojeżdżać, ew. w okolicach miasta, można tyle na dojazdy wydać? Nie zrozum mnie źle, nie chodzi o to, że każdemu się uda. Wątki typu dom za 200, 250 czy 300 tys. są raczej dla ludzi, którzy wychodzą z założenia, że dużo zrobią sami i którzy wiedzą, że będą budować proste małe domy. Jasne że lepiej założyć więcej niż za mało. Ale z drugiej strony, to że ktoś przepłaca, też nie jest dobrym wyznacznikiem. I ja rozumiem, że piszemy o domu, a nie kostkach i kutych bramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.05.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Hehe 30 km do składu budowlanego. Moge cie zapewnić że na zadupie dowioze materiał szybciej niż ty przebijesz sie przez korki w mieście. Już nie przesadzaj, do dużej hurtowni mam 500m i mogłbym chodzic na piechotę, co zresztą niektorzy wykonawcy robili. Kónczmy z tym wywodem o plusach budowy na wsi bo każdy ma swoje przekonania a ja tez mam znajomych którzy stawiaja domy na podmiejskich wioskach i znam tego uroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 08.05.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Koszt budowy domu jest uzależniony od wielu czynników. U każdego sytuacja wygląda inaczej. Osobiście budowałem w 6 tys. mieście. Są tutaj dwa składy budowlane. Na miejscu kupuję tylko drobne rzeczy. Wszystkie większe zakupy robiłem przez internet albo w składach oddalonych dalej. Kupuje się tam gdzie jest najtaniej i tyle. Uważam, że najlepsze ceny są na śląsku bo stamtąd miałem wiele rzeczy i wychodziło najtaniej mimo odległości. Kolejny istotny koszt to koszty robocizny, które uważam w większym mieście są o wiele większe niż w małych miastach. Aczkolwiek nawet tutaj na miejscu znajomi mają budowy, których sam dach kosztuje około 80-100 tys. Żeby mocno ograniczyć koszty budowy trzeba po pierwsze budować powoli. Trzeba o każdym etapie dużo czytać i podejmować świadome decyzje. Szukać firm i robić dużo wycen. Część prac w miarę możliwości wykonać samemu, albo wziąść 1-2 fachowców do pomocy. Liczyć, liczyć liczyć... Liczyć siły na zamiary. Nie sztuką jest wybudować dom 200 m i mieć 500 tys kredytu. Sztuką jest wybudować dom 80 m i nie mieć żadnego. Można wybudować dom w dobrym standardzie i nie trzeba do tego mieć dizajnerkach baterii prysznicowych i płytek z najwyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 08.05.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Moja budowa : domek 98m2 powierzchni użytkowej + plus garaż 25m2Domek maksymalnie prosty, dach 2 spadowy , garaż doklejony do bryły, bez balkonów wykuszy, WG, ogrzewanie gazowe, blacha na dachuStan SSZ z przyłączami, wylanymi tarasami ,wykonaną instalacją elektryczną będzie mnie kosztował ok 138-140 tys zł brutto. Mogłem jeszcze zaoszczędzić na tańszych oknach i drzwiach - 5tyś i zrezygnować z deskowania dachu - 4 tyś. Do deweloperskiego brakuje mi jeszcze :- tynki gipsowe twarde ok 9 tyś- ocieplenie poddasza 9,5 tyś- elewacja z ociepleniem ok 20 tyś- wylewki , podłogówka itp ok 10 tys- piec zbiornik podłączenie ok 6 tyś- instalacje wod-kanalizacyjne 3 tyś - przyłącze gazowe do domu ok 3 tyśWychodzi w granicach ~205 tyś. Trochę mnie tu nastraszyliście z kwota min 300tys za stan deweloperski - gdzie jest błąd w moich obliczeniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 08.05.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Moja budowa : domek 98m2 powierzchni użytkowej + plus garaż 25m2 Domek maksymalnie prosty, dach 2 spadowy , garaż doklejony do bryły, bez balkonów wykuszy, WG, ogrzewanie gazowe, blacha na dachu Stan SSZ z przyłączami, wylanymi tarasami ,wykonaną instalacją elektryczną będzie mnie kosztował ok 138-140 tys zł brutto. Mogłem jeszcze zaoszczędzić na tańszych oknach i drzwiach - 5tyś i zrezygnować z deskowania dachu - 4 tyś. Do deweloperskiego brakuje mi jeszcze : - tynki gipsowe twarde ok 9 tyś - ocieplenie poddasza 9,5 tyś - elewacja z ociepleniem ok 20 tyś - wylewki , podłogówka itp ok 10 tys - piec zbiornik podłączenie ok 6 tyś - instalacje wod-kanalizacyjne 3 tyś - przyłącze gazowe do domu ok 3 tyś Wychodzi w granicach ~205 tyś. Trochę mnie tu nastraszyliście z kwota min 300tys za stan deweloperski - gdzie jest błąd w moich obliczeniach?? Oprocz podsumowania ja tu nie widze żadnych obliczeń... Jedynie zestawienie kwot wziętych może z tv. Pytasz gdzie jest błąd w obliczeniach?? Moim zdniawem błedu nie ma... tak jak i obliczeń. PS elewacje z ociepleniem za 20 tys? Z czego ta elewacja? Ocieplasz czym? bo raczej nie styropianem o przywoitych parametrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Trochę mnie tu nastraszyliście z kwota min 300tys za stan deweloperski - gdzie jest błąd w moich obliczeniach?? Spełnia WT2017? Których kwot jesteś pewien i jakie koszty uwzględniasz - np. 10,7K zł wydałem przed wbiciem szpadla. No i mowa o trochę większym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 08.05.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Spełnia WT2017? Których kwot jesteś pewien i jakie koszty uwzględniasz - np. 10,7K zł wydałem przed wbiciem szpadla. No i mowa o trochę większym domu. Koszty przed wbiciem łopaty to ok 7,5 tyś zł nie wliczałem ich do podanej kwoty. Projekt z przed 2017r - w projekcie 15cm na podłodze będzie 20, na ścianie 15 białego planuje 20 grafitowego. Ocieplenie poddasza miało być 20cm będzie 30cm. Okna miały być z Uw 1,3 a będą 0,8 . Wydaje mi się że mimo WG jestem blisko norm z 2017r. Co do elewacji ok 180m2 - koszt styropianu , siatki kleju i tynku silikonowego barwionego to ok 13 tys zł - za samą robotę mam ofert od 6-10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 08.05.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Może jedyne budujemy ten sam dom korzystając z tych samych drakońskich cen Na to wygląda, że przepłaciliśmy srogo! A można było kibel w zestawie w Markiecie za 300zł, kupić, gres na podłogę za 50, a nie za 120zł., gotowy "pryśnic" z kabiną i kuchnię z Ikei. No i panele. Można było zrobić to wszystko samemu, tylko bylibyśmy teraz na etapie poprawiania wielu rzeczy, zamiast mieszkać w domu. Ot, taka drobna różnica. Niektórzy się chwalą, że zaoszczędzili 100 tys. Ale kosztem czego, pytam? Kiedyś, w latach '90-tych, ludzie lubili się chwalić, ile im Polonez na 100km pali. Widać, że stare nawyki pozostały - teraz się chwalą, że zbudowali dom taniej, niż sąsiad! To jest taki powód do dumy, jak to, że Andżelika dostała szóstkę z historii, a ten Bartuś tych nowobogackich dostał tróję! Nasze dziecko jest bardziej inteligentne i nasz dom jest lepszy, bo tańszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 08.05.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Oprocz podsumowania ja tu nie widze żadnych obliczeń... Jedynie zestawienie kwot wziętych może z tv. Pytasz gdzie jest błąd w obliczeniach?? Moim zdniawem błedu nie ma... tak jak i obliczeń. PS elewacje z ociepleniem za 20 tys? Z czego ta elewacja? Ocieplasz czym? bo raczej nie styropianem o przywoitych parametrach... Mnie w podobnym domu - bez garażu cała elewacja kosztowała 10 tys. Styropian w systemie termo organika 0,033 20 cm + tynk silikonowy natrysk, wynajem rusztowań, narożniki itp itd. Wszystko własna robocizna. Kolega axel83 napisał w miarę realne ceny. Prosty mały dom nie musi dużo kosztować. Wiadomo, jak ktoś chce mieć wszystko w mega standardzie i gres za 500 zł/m2 kto bogatemu zabroni. Tylko, że w tym wątku piszemy o tanich budowach. Jak mówię komuś, że wybudowałem dom za 165 tys. z kuchnią i agd pod zabudowę to kopara opada. Fakt, że napracowałem się sporo bo większość rzeczy robiliśmy sami, ale warto było. Nawet gdybym zlecił większość prac to myślę, że w 230-250 tys bym się zmieścił. Mówię tutaj o samym domu. Dla przykładu otynkowanie domu tynkiem gipsowym kosztowało mnie 80 worków x 17,50 zł tynku gipsowego kreisel + listy, narożniki, grunty - zmieściłem się w za całość kwocie 2000 zł. Ocieplenie stropu wełną rockwoll 35 cm - ok 4000 zł Wylewki - 2500 zł (1100 zł robocizna + 1400 piasek, plastyfikatory, siatka, włókno, cement) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 08.05.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Zawsze możesz niegloryfikować. Ja mam porównanie, szczególnie latem. Wtedy bardzo WM gloryfikuję na wspomnienie tego co miałem poprzednio. Stary forumowy kominkowy wyjadacz wróżył mi, że będę w przeciągu dwóch lat musiał sufit malować, ze względu na anemostat wywiewny, usytuowany nad wkładem ( tak miałem zasilać rwku cieplejszym powietrzem). Na razie remontu nie planuje po 6 latach . Widzisz, to taka sama dyskusja jak ogrzewanie podłogowe kontra grzejniki. Zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi, że ten komfort ciepłej podłogi to pierdolenie. Tak więc jeśli ktoś woli dziurawić dach wywietrzakami, kominami, płacić za ich obróbki, i nie mieć wpływu na to co się dzieje z przepływem powietrza w swoim domu, to jego wybór. Tym bardziej w niskiej parterówce, gdzie niski komin aż huczy, taki ma ciąg. Tylko że ja uważam, że wentylacja mechaniczna jest lepsza od WG pod wieloma względami, ale NIE POD KAŻDYM JEDNYM WZGLĘDEM. WM ma też sporo wad. Tylko nie każdy potrafi spojrzeć krytycznie na to, a już napisać o wadach, to jak publicznie przyznać się do stosunku z prostytutką - daje dużo przyjemności, ale są tez mankamenty, których nie sposób pominąć, poczynając od kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 08.05.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Na to wygląda, że przepłaciliśmy srogo! A można było kibel w zestawie w Markiecie za 300zł, kupić, gres na podłogę za 50, a nie za 120zł., gotowy "pryśnic" z kabiną i kuchnię z Ikei. No i panele. Można było zrobić to wszystko samemu, tylko bylibyśmy teraz na etapie poprawiania wielu rzeczy, zamiast mieszkać w domu. Ot, taka drobna różnica. Niektórzy się chwalą, że zaoszczędzili 100 tys. Ale kosztem czego, pytam? Czy gres za 40-80-120 zł wpływa na jakość życia? Nie znacząco. Jak kogoś stać na gres za 150 zł to przecież nie problem. Mnie nie było stać na gres w takiej cenie. Kupiłem i położyłem panele. Za 10 lat sobie zmienię. Jak będzie mnie stać to sobie położę wtedy gres za 300 zł tylko wystarczy, że będę miał taki kaprys. W cenie paneli, mogłem kupić sobie też gres, położyć samemu. Może nie byłoby idealnie, ale też fajnie. Nawet w tej cenie można trafić na ładne wzory. Widziałem wiele budów i nawet nowe domy za 400 - 500 tys miały elementy gorsze, tańsze i lepsze. Cena budowy domu to nie koniecznie wyznacznik jakości. Bardzo często pod koniec brakuje kasy z kredytu i kupuje się co najtańsze. Niby w domach za 500 tys nie kładzie się paneli za 30 zł/m2? Kolega @fotohobby przez pewien czas miał kuchnie z marketu. Po czasie zmienił sobie na nowoczesną. I tak wiele rzeczy z nowego domu po 10-20 latach się wywali/ zmieni. Zostanie goła konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 08.05.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Mnie w podobnym domu - bez garażu cała elewacja kosztowała 10 tys. Styropian w systemie termo organika 0,033 20 cm + tynk silikonowy natrysk, wynajem rusztowań, narożniki itp itd. Wszystko własna robocizna. Kolega axel83 napisał w miarę realne ceny. Prosty mały dom nie musi dużo kosztować. Wiadomo, jak ktoś chce mieć wszystko w mega standardzie i gres za 500 zł/m2 kto bogatemu zabroni. Tylko, że w tym wątku piszemy o tanich budowach. Jak mówię komuś, że wybudowałem dom za 165 tys. z kuchnią i agd pod zabudowę to kopara opada. Fakt, że napracowałem się sporo bo większość rzeczy robiliśmy sami, ale warto było. Nawet gdybym zlecił większość prac to myślę, że w 230-250 tys bym się zmieścił. Mówię tutaj o samym domu. A ja niby o czym mówię? Też o domu! Pokaż tę swoją kuchnię, pokaż łazienkę, pokoje - ja naprawdę wszystko rozumiem. To nie musi być z górnej półki! Problem jest w tym, że praktycznie żaden z tych "przechwalaczy" nie pokazał zdjęć, jak to wszystko wygląda. A nie oszukujmy się, wyglądać to jakoś tez powinno - taniej - drożej - byleby z gustem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Co więcej - jak dowodzi watek o płytkach drewnopodobnych na forum, gresy z Hiszpanii za 150 zł mogą być tak samo krzywe jak te za 80 zł z Polski Mam w domu dwa sedesy - fimowy Duravit i chiński marketowy no name - i chińczyk sprawdza się lepiej. A ja niby o czym mówię? Też o domu! Pokaż tę swoją kuchnię, pokaż łazienkę, pokoje - ja naprawdę wszystko rozumiem. To nie musi być z górnej półki! Problem jest w tym, że praktycznie żaden z tych "przechwalaczy" nie pokazał zdjęć, jak to wszystko wygląda. A nie oszukujmy się, wyglądać to jakoś tez powinno - taniej - drożej - byleby z gustem. Gust nie zależy od zasobności portfela i kosztów wykończenia. Dacze ukraińskich oligarchów na pewno tanie nie były a wywołują jedynie chichot. Edytowane 8 Maja 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts