adapap6436 10.05.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Jeżeli chodzi o ceny przed chwilą toczyłem negocjacje co do przyłącza wod kan działka pusta, projekt fajny grunt przyłącze kan 5500 +1500 materiał, woda tyle samo 2800zł. bez nawiertek i zasuwy.Wykonawca chce 10000zł czyli za dwa dni pracy i kilka godzin pracy koparki chce 8000zł.fakt jest troszkę latania z papierami ala wodociągi są na miejscu nie trzeba dużo jeżdzic jak zejdzie do 7000zł to wezme a jak nie to zrobię sam najwyżej na najwazniesze na jeden dzień wezmę pracownika wodociągów. i zmieszczę sie w kwocie 5000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Zeby potwierdzić moje słowa zobacz na stronę łukasz budowlaniec ,ogrzewanie tego domu to grzejniki na podczerwien i klimatyzacja jako pompa ciepla grzejniki pomocniczo przy dużych mrozach cena tej instalacji to 2500zł grzejniki klimatyzator 3000zł ile ty wydałeś na instalacje, ekstra dokładam fotowoltaikę na dachu 4kw 18000zł. ile u ciebie kosztowała cała instalacja dolicz do tego komin budowę np.kotłowni czas.Mój czas pracy przy tej instalacji 1 dzien, fv montuje ekipa, prawdopodobnie robiłeś strop nad parterem u mnie dach z dachówką ceramiczną obróbkami blacharskimi ociepleniem i podwieszonym sufitem bez malowania to koszt 22000zł.Podałem 15 miesięcy łącznie z prawie dwumiesięczną przerwą zimową(wtedy to była zima). Strop faktycznie mam lany, ba nawet mam lany zbrojony beton pod podłogą . Chciałem pewnie i porządnie. Też ma PC, ale do CWU. Gdybym miał cały dom(trochę większy od twojego planowanego) opędzić kilmatyzatorami, fotowoltaniką i grzejnikami, to jednak wolę swoje sprawdzone systemy, tym bardziej że mieszkam na Podlasiu. No nic, pozostaje życzyć tylko powodzenia. Aha, liczyłeś tę niezarobioną kasę, czy nie? Bo ja dalej nie wiem, czy bez tej informacji warto ludziom opowiadać jakntanio można mieć swój własny, wymarzony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 10.05.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 MOI DRODZY. Ten wątek osiągnął już poziom absurdu. Nie wiem, czy naprawdę nikt nie dostrzega nawet nutki ironii w moich wypowiedziach? Ludzie kochani - z taka inteligencją, to wy nawet fundamentów nie wybudujecie! Kurcze, nie spodziewałem się, że nikt nic nie zajarzy... No to przepraszam i przyznaję, że niektóre posty pisałem tak dla żartu... żeby czasem nikt nie wziął tego na serio, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Buduję blizniaka jedna połówka idzie na sprzedaż i to jest ta nie zarobiona kasa. przy zapotrzebowaniu 24 kwh/m2/rok(2640kwh w roku w tym jest klima ciepła woda i ogrzewanie) nie ma problemu dogrzać czymkolwiek, obok działki przechodzi gaz przyłącze to raptem 2000zł.ale świadomie z tego rezygnuje. Nie mam kominka bo jak bym rozpalił to musiałbym otwierać okna bo robi się z gorąco fakt sprawdzony. Muwimy na tym forum o domu budżetowym a nie willi która ma przetrzymac III wojne światową i stać trzy pokolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 10.05.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A jednak nie... Myślałem, że ktoś w końcu napisze "MAMY CIĘ"!! A to jednak dzieje się naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 10.05.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Apartament to 70m w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Do fundamentów nie potrzeba inteligencji a pracowitości napiszę w końcu "MAM CIĘ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Buduję blizniaka jedna połówka idzie na sprzedaż i to jest ta nie zarobiona kasa. przy zapotrzebowaniu 24 kwh/m2/rok(2640kwh w roku w tym jest klima ciepła woda i ogrzewanie) nie ma problemu dogrzać czymkolwiek, obok działki przechodzi gaz przyłącze to raptem 2000zł.ale świadomie z tego rezygnuje. Nie mam kominka bo jak bym rozpalił to musiałbym otwierać okna bo robi się z gorąco fakt sprawdzony. Muwimy na tym forum o domu budżetowym a nie willi która ma przetrzymac III wojne światową i stać trzy pokoleniaA to ty już taki prawie developer jesteś. Dla tego fundujesz klientowi takie atrakcje jak grzanie klimą i podczerwienią. Podpowiem ci, że musi to być świadomy klient. Świadomy tego na co się pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie mam zamiaru być deweloperem ale jeżeli mam okazję zarobić to czemu Czyli uważasz że jak wsadzę podłogówkę i wybuduje porządną kotłownie komin zrezygnuje z klimatyzacji żeby dostarczyć ciepła na poziomie 2000kw rocznie przy cenie energii 0,6zł. będzie lepiej nie sądze klijent sam sobie weżmie firmę do świadectwa energetycznego może wziąć kamere termowizyjną zapłacę za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Jeśli uważasz za komfortowe dmuchanie klimatyzatorami po pokojach to nie mam pytań. Masz rację. Developerem nie będziesz. Oni na taki pomysł jeszcze nie wpadli. I co ty z tymi kominami? Dzisiaj i gazowe kondensaty i nawet kotły olejowe nie potrzebują komina. Wystarczy pozioma rura przez ścianę kotłowni. Podsumowując. Załóż dziennik, podawaj na bieżąco co i jak i na pewno będę kibicował i pogratuluję gdybyś nawet przekroczył lekko 1600/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A to ty już taki prawie developer jesteś. Dla tego fundujesz klientowi takie atrakcje jak grzanie klimą i podczerwienią. Podpowiem ci, że musi to być świadomy klient. Świadomy tego na co się pisze. Podsunołeś mi fajny pomysł rezygnuje z klimy daje na dachu 6kwp ,opomiarowuję co i cw i daję gwarancję że np. przez 5 lat zapłacę każdą nadwyżkę jeżeli system się nie zbilansuje czyli kupujesz dom" zero energetyczny" fajny pomysł. w mojej połówce zostawię klime. Co Ty na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 10.05.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 MOI DRODZY. Ten wątek osiągnął już poziom absurdu. Nie wiem, czy naprawdę nikt nie dostrzega nawet nutki ironii w moich wypowiedziach? Ludzie kochani - z taka inteligencją, to wy nawet fundamentów nie wybudujecie! Kurcze, nie spodziewałem się, że nikt nic nie zajarzy... No to przepraszam i przyznaję, że niektóre posty pisałem tak dla żartu... żeby czasem nikt nie wziął tego na serio, no... Chyba Ty nie zajarzyles, znasz powiedzenie nie karm trolla? Ludzie sa na tyle inteligentni, ze nie wchodza z Toba w te durne dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Używam klimy do ogrzewania i chłodzenia. Nie chciałbym tego jako podstawowe źródło ciepła - przynajmniej w sypialni. Bo słychać. Do tego mam trochę obrzydzenia odkąd zajrzałem, jak wygląda wentylator. A regularne czyszczenie tego to mało przyjemne zajęcie. Panele z kolei przy zerowej akumulacyjności wymuszają grzanie w drogiej strefie. Pewnie, że można się pocieszać PV. Tyle, że kosztuje tyle, co prąd przy grzaniu w tańszej strefie (ale do tego potrzebna jest akumulacyjność wylewki) z COP=1 na ponad 10 lat. A tu mowa o oszczędnym budowaniu. Ja zamierzam grzać głównie prądem (do wyliczeń 50% ciepła z kominka załatwia mi problem z EP - ale ja mam pozwolenie wg WT2014, WT2017 bym przekroczył). Tylko, że ja liczę. I jeszcze najprawdopodobniej zamontuję rury a nie kable, więc jakby się okazało, że się dużo pomyliłem, to mam pole manewru. Wszyscy (włącznie z elektrykami i hydraulikami z którymi rozmawiam) pukają się w czoło twierdząc, że robię błąd i zbankrutuję przez ogrzewanie. Podobnego podejścia możesz się spodziewać po klientach z których nieliczni dadzą się przekonać, że warto w ogóle oglądać dom ogrzewany prądem. Montaż klimatyzatora w każdym pomieszczeniu to spory wydatek. Nawet licząc tanie klimy marketowe które poniżej -15* odmawiają współpracy. Taniej wyjdzie kocioł elektryczny za 2,5K zł i podłogówka wodna. A jeszcze taniej kable nawet z dosyć drogim systemem Devi centralnego sterowania. Tak czy inaczej załóż dziennik budowy i zobaczymy, jak liczby będą rosły. Jak ze 140m2 dachu zrobi się 170m2, a 22K zł zmieni się w 25K zł + wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Podsunołeś mi fajny pomysł rezygnuje z klimy daje na dachu 6kwp ,opomiarowuję co i cw i daję gwarancję że np. przez 5 lat zapłacę każdą nadwyżkę jeżeli system się nie zbilansuje czyli kupujesz dom" zero energetyczny" fajny pomysł. w mojej połówce zostawię klime. Co Ty na toKoniecznie w biedronce kup porządne łopaty do odśnieżania paneli. Wszak te ze swoją skutecznością będą najbardziej potrzebne zimą. Słuchaj Kaizena. Rurki w podłogę, i to w porządną podłogę, bo akumulacja przy II taryfie to już kanon. Potem grzej to tanim kotłem elektrycznym. Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj nie w panele, a w ocieplnie. Wtedy faktycznie być może żarówka pozwoli ci się ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Dach ma 140m2 i nie chce więcej nie planuje klimy w każdym pokoju tylko w salonie w pokojach są grzejniki elektryczne wlączane na czs pobtu o w miare równomierny rozkład temperatury odpowiada tez rekuperacja . Koszt wiązarów to 7000zł netto mitek, dachówka nylskapa czerń angielska blachy orynnowanie i inne obróbki 9000zł. mogę kupic tanszą dachówkę robena, mógłbym zbijac wiązary z drewna certyfikowanego na płytki metalowe dwa dni pracy cena 5500brutto ale szkoda mi czasu, oczywiście wiązary bez montazu firma za montaz policzyla 3200zł a u mnie jak dobrze wyleję wieniec i zakotwię uchwyty to montaż 1 dzień, Wylać dzis wieniec z dokładnością do 3- 4 mm to żaden problem najgorszą tolerancję mają łaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A to ty już taki prawie developer jesteś. Dla tego fundujesz klientowi takie atrakcje jak grzanie klimą i podczerwienią. Podpowiem ci, że musi to być świadomy klient. Świadomy tego na co się pisze. Podsunołeś mi fajny pomysł rezygnuje z klimy daje na dachu 6kwp ,opomiarowuję co i cw i daję gwarancję że np. przez 5 lat zapłacę każdą nadwyżkę jeżeli system się nie zbilansuje czyli kupujesz dom" zero energetyczny" fajny pomysł. w mojej połówce zostawię klime. Co Ty na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 mieszkam w Zielonej Górze śnieg olądam coraz rzadziej przy 30 stopniach dachu śnieg się nie zatrzymuje uzysk energii z paneli bilansujemy z całego roku, fakt że wydajnośc paneli w zimie jest najwyższa fizyka ale dni słonecznych mało i dzień krótki najwięcej panele produkują latem przyjmuje się w Polsce 950kwh z 1 kwp zainstalowanego chociaż w ostatnim roku bylo to średnio powyżej 1000kwh.Jeżeli chodzi o akumulację mój dom będzie na betonowej płycie z xps od spodu. ale uważam że sprawność podłogówki jest na poziomie 0,7-0,8 są straty do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Narzuciłeś takie tempo tych prac, że aż będę bał się czytać dziennik. Dotrwaj chociaż do końca budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adapap6436 10.05.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Myślę że dotrwam i nie bój się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.05.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Nie mam zamiaru być deweloperem ale jeżeli mam okazję zarobić to czemu Czyli uważasz że jak wsadzę podłogówkę i wybuduje porządną kotłownie komin zrezygnuje z klimatyzacji żeby dostarczyć ciepła na poziomie 2000kw rocznie przy cenie energii 0,6zł. będzie lepiej nie sądze klijent sam sobie weżmie firmę do świadectwa energetycznego może wziąć kamere termowizyjną zapłacę za to. I właśnie dlatego nie powinno się kupować domów od deweloperów i od osób które budują na sprzedaż bo na 99% będzie taki dom byle jak wybudowany , jak najtaniej , bez żadnych zachowanych przestojów technologicznych ... Mam obok dewelopera i widzę jakie robi oszczędności , to aż się nie chce wierzyć. Myślę że żaden ktoś kto sam buduje nie posunął się by do takich oszczędności jakie widziałem ... Takie gówienko ładnie opakowane , bo wiadomo kupuje się "oczami" U mnie tez deweloper zbudował koło mnie dom do stanu pod klucz w 3 miesiace. We wrześniu zaczęli robić a na święta bożego narodzenia już tam ludzie mieszkali. Edytowane 10 Maja 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts