pershing1899op.pl 30.05.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Cactus w Twoim mniemaniu ile dom musi mieć metrów użytkowych minimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.05.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 90m to już w miare ok dom, od 110m zaczyna być komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.05.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Przeciez to kompletnie niemiarodajne. Każdy projekt jest inny, ale żadnego domu nie postawisz za 300tyś pod klucz jesli sam nie jestes budowlancem który ma kupe czasu a więc albo nie ma pracy albo dzieci (tylko skąd wtedy kasa?) Czyli że ściany i dach nad moją głową to tylko wytwór mojej wyobraźni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 30.05.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Czyli twierdzisz, że za 300 tys nie da rady wybudować domu 90 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.05.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Och, na odwrót, ja twierdzę, że się da, nawet nie będąc budowlańcem i pracując na etacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.05.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 90m prosty dom, można pewnie za jakies 320-340tyś. Tylko że to już nie jest 2-2.5tyś/m2 tylko 3.5tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 30.05.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 A jakbym chciał pompę ciepła i inne rarytasy to pewnie 400 tys nie starczy. Kurde, chyba kupię dom od dewelopera 100m z działka 1000 za 220 tys. Dołożę 80 na wykończenie i pasuje. Zastanawiam się gdzie ten deweloper ma zarobek sprzedając za pół darmo... Strach budować dom 200 m, bo to trzeba mieć panie prawie banke. Acha, od razu zaznaczę, że jeszcze nic nie wybudowalem i mam znajomych, którzy kłamią, bo mówią, że w 300 tys się wybudowali. Ale tak, to było rok-dwa temu, więc pewnie robocizna wzrosła o 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.05.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 A jakbym chciał pompę ciepła i inne rarytasy to pewnie 400 tys nie starczy. Kurde, chyba kupię dom od dewelopera 100m z działka 1000 za 220 tys. Dołożę 80 na wykończenie i pasuje. Zastanawiam się gdzie ten deweloper ma zarobek sprzedając za pół darmo... Strach budować dom 200 m, bo to trzeba mieć panie prawie banke. Acha, od razu zaznaczę, że jeszcze nic nie wybudowalem i mam znajomych, którzy kłamią, bo mówią, że w 300 tys się wybudowali. Ale tak, to było rok-dwa temu, więc pewnie robocizna wzrosła o 100% I pewnie tą bańkę ukradli jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 30.05.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Pewnie bracianka budujesz z najgorszych i najtańszych materiałów, a Twoi wykonawcy to zule, którzy urzęduja koło sklepu. Przecież się nie da postawić domu do 300 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.05.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Buduj i przekonuj sie sam. Cóż mogę więcej ci napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.05.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) Taaaa dom pod klucz za 2-2.5tyś/m2.... hehe Największe życiowe wtopy zaczynają sie od wybujałych marzeń często podsysanych na forach przez innych marzycieli. Ktoś kto nie skończył domu a często nawet nie jest w trakcie budowy głosno krzyczy że sie da. Takie rady mogą komuś zniszczyć życie. Pomyślcie o tym. Jak jesteś budowlancem i nie pracujesz to mozesz sobie sam budować i upraszaczać większość rzeczy na budowie i domek ponizej 100m2 może uda sie postawić za 300 paredziesiąt tysięcy bez działki. Cała reszta czyli typowy Kowalski wpadający na to forum i od razu do tego wątku wie o budowie domu jedno wielkie NIC i jego budowa wyjdzie bliżej 500tyś niż 300tu. Przestan juz pajacowac, napisalem najpierw 2500-3000/m2 nastepnie ze da sie zmiescic w 2500/m2 bez szalenstw (za sam dom bez wszystkiego wokol). Czego dalej nie rozumiesz? To, ze Ty wydales 2x wiecej niz znaczy, ze sie nie da. Trzeba miec wiedze i nie dac sie nacinac byle leszczowi. Oczywiscie to wymaga od nas poswiecenia czasu na madre opracowanie projektu, przeanalizowanie wszystkich materialow szukania ekip czy materialow. Ale jak ktos nie ma minimum czasu to pewnie se da sie spokojnie wydac 4000/m2 albo kupic byle co od dewelopera. Mowie to wszystko na swoim przykladzie, zaczynam wykonczenie, gdzie mam juz na wszystko wyceny. Wykonczenie raczej powyzej sredniej i powinien sie zamknac bez kostki i ogrodzenia w 450tys. za 173m2 (w tej cenie jest dodane 25% do wycen z wykonczenia, bo pewnie gdzies tyle sie rozjade). Ponadto moj dom nie nalezy do najtanszych, rozlegla parterowka w wielkim dachem i fundamentami, dosc dobrym ociepleniem, PC PW i WM. No cóż ceny robocizny rosną , bo jest coraz mniej ludzi chętnych do pracy za jakieś śmieszne pieniądze ... Dużo budowlańców było zatrudnionych na śmieciówkach albo pracowało w szarej strefie a dodatkowo stawki godzinowe miało bardzo niskie ... Teraz to się zmienia , bo ludzi do pracy mało i stawki godzinowe rosną a co za tym idzie ceny robocizny też ... Co do VAT , to jak dla mnie Państwo samo zachęca do kombinowania . Bo ciężko mówić o równości prawa , jak jeden inwestor może odzyskać różnice VAT na materiały budowlane (nie wszystkie) a drugi nie ma na to szansy bo ... czegoś nie spełnia ... Mamy obecnie wielki boom w budowlance. Mój wykonawca ma zaklepane terminy na 1-2 lata naprzód i już podnosi stawki. I już może sobie pozwolić na "wybieranie" roboty ... To nie są dobre czasy dla ... inwestorów a są świetne dla wykonawców .. Ja mysle, ze jest troche na odwrot, ekip jest tyle samo, ale roboty duzo wiecej. Tak dla przykladu moja okolica - jak skladalem wniosek o WZ 3 lata temu to bylo okolo 50wnioskow w gminie, jak skladalem nastepny pol roku temu to bylo ich ponad 100. Kredyty sa tanie, duzo ludzi sie buduje. Po mojej okolicy widac w tym roku pelno nowych budow rozpoczetych, wiecej niz wczensiej. Edytowane 30 Maja 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.05.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Pewnie bracianka budujesz z najgorszych i najtańszych materiałów, a Twoi wykonawcy to zule, którzy urzęduja koło sklepu. Przecież się nie da postawić domu do 300 tys... Ja to w ogóle dom z gliny ulepiłam - dużo na działce mam, to co się miała marnować I pastwisko obok skosiłam, żeby mieć strzechę A tak na poważnie, jak się chce samemu zakasać rękawy, to się to zrobi. Nie mówię, że każdy ma sobie sam dom stawiać, ale twierdzenie, że się nie da, bo samemu się nie chciało głowy i tyłka ruszyć to lekka przesada. A materiały chcieliśmy mieć dobre, dlatego oszczędzaliśmy na robociźnie gdzie się dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 czy ktoś mógłby mniej więcej zrobić wykres lub mniej więcej wyliczenia na swoim przykładzie ile poszło na stan zero, na stan surowy, na deweloperki. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam W moim wątku rozpisywałam. Miałam poniżej 1800 zł/m2 do deweloperskiego i poniżej 100 tyś do SSO. ALE - 4 lata temu, ekipy "na czarno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 30.05.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 czy ktoś mógłby mniej więcej zrobić wykres lub mniej więcej wyliczenia na swoim przykładzie ile poszło na stan zero, na stan surowy, na deweloperki. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Zero- 30 934,97 zł SSO- 140 543,24 zł SSZ- 161 643,24 zł Deweloperski-299 073,24 zł Główne informacje w stopce. Sam zrobiłem izolacje termiczną, montaż parapetów, przygotowanie ścian i sufitów do malowania, płytki w kotłowni, projekt i ułożenie wm. Sporo kasy poszło dla wykonawców, nasza okolica jedna z droższych. Instalacja rtv, lan, alarm i parę innych prac. Wykończeniówka tyko własna praca z pomocą żony, ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 31.05.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Zero- 30 934,97 zł SSO- 140 543,24 zł SSZ- 161 643,24 zł Deweloperski-299 073,24 zł Główne informacje w stopce. Sam zrobiłem izolacje termiczną, montaż parapetów, przygotowanie ścian i sufitów do malowania, płytki w kotłowni, projekt i ułożenie wm. Sporo kasy poszło dla wykonawców, nasza okolica jedna z droższych. Instalacja rtv, lan, alarm i parę innych prac. Wykończeniówka tyko własna praca z pomocą żony, ojca. dzięki za informacje. patrząc na ceny wykonawców u nas to idzie się załamać i mam wrażenie że z dna na dzień jest coraz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.05.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 ... inny przykład ... 205 m po podłogach; 1 balkon, 2 lukarny, 2 daszki, 5 okien dachowych, dach w pełnym deskowaniu z obróbkami blacharskimi i dachówką ceramiczną, podwójny garaż, rolety, okna czyli SSZ = 300 tyś tj. około 1 400 zł za metr powierzchni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.05.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Wszystko fajnie tylko SSZ to najczesciej mniej niż połowa kosztów budowy. Inna sprawa że niektórzy nie wlicząją kosztów uzbrojenia działki do SSZ bo robią przyłącza typu prąd, kanalizacja, gaz później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 31.05.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 SSZ bez okien wyszedł u nas ok. 130 tys. (w tym papiery, pozwolenie, wjazd na działkę, siatka na ogrodzenie). Dokładne wpisywanie kosztów skończyliśmy na 265 tysiącach w sierpniu 2015r. - ale to był stan w środku do zamieszkania z częścią mebli, całością agd i bez elewacji zewnętrznej (tynku) oraz płytek na tarasie. Aktualnie szacuję, że wydaliśmy pewnie 275 do 280 tysięcy. Elewacji i płytek brak w dalszym ciągu i poczekają aż mąż wybuduje garaż. Ekipy robiły: sso, więźbę, dach, hydraulikę, kanalizację, elektrykę, wszelkie przyłącza. Resztę mąż robił sam. Garaż obecnie już tylko sam buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 01.06.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Ja buduję dom z użytkowym poddaszem, dach czterospadowy, po podłogach 235 m2 wychodzi. Od początku notuje każdy wydatek (nawet głupie gwoździe), budowa zaczęta w 2016 roku w kwietniu. Stan 0 (fundament na ławach fundamentowych, ocieplony i zabezpieczony przeciwwilgociowo). Wliczone koszty podpięcia wody, pradu i kanalizacji oraz wyprowadzenie jej w chudziaku. Wyszło 26 000 zł. Kolejny etap to mury parteru i strop - mury z Porotherma 35 i 25 cm, strop monolityczny. W ten etap wliczam też 2 kominy spalinowe (systemowe od Schiedela) i 2 wentylacyjne. Wyszło 56 600 zł Murowanie ścian kolankowych i wszystkich ścian na poddaszu (nie robimy żadnych ścian z karton gipsu) - Porotherm 12 cm Za ten etap - 7500 Dach czterospadowy, z jedną lukarną, powierzchnia 240 m2. Dach deskowany i na to papa. Dachówka ceramiczna (Nelscamp). 6 okien dachowych (Fakro). Rynny metalowe. Wliczona więźba i obróbki. To najdroższy etap - 80 000 zł Okna 3 szybowe, złoty dąb , w tym dwa tarasowe (ruchomy słupek), 2 x 150 cm, 2 x 180cm, 3 x 75 cm, i 3 okna małe do kotłowni itp. Cena z ciepłymi parapetami i ciepłym montażem. 21 700 zł Tynki cementowo - wapienne, maszynowe - 770 m2. (27 zł za metr) 20 700 zł. Dodatkowo po drodze było jeszcze kilka wydatków specyficznych dla mojej budowy (np. prowizja do kredytu itp. ) 13 000 zł. Razem do tej pory poszło 231 675 zł Ile całość jeszcze pochłonie to się okaże, buduje na północy śląska, ceny są raczej dość dobre, miałem jak do tej pory szczęście do wszystkich ekip i póki co żadnych wtop nie było. Liczę że całość (do wprowadzenia) zamknie się w kwocie powyżej 350 tys. zł. O ile wyższej to się okaże, na tym etapie cholernie ciężko przewidzieć takie rzeczy, to nie tynki gdzie się liczy za metr i tyle. Podłogi, meble kuchenne, łazienki, to w zasadzie tylko przybliżone koszty, a w praktyce idzie więcej. Patrząc w tył zmieniłbym kilka rzeczy. Po pierwsze wywalić kominy i robić wentylacje mechaniczną. Po drugie dach przerósł moje wyliczenia i chyba zastanowiłbym się nad blacho dachówką (chociaż ceramika wygląda świetnie). Toby trochę ograniczyło koszty i w kwocie poniżej 200 tys do obecnego etapu bym skończył. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez LukasDoUrden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.06.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Razem do tej pory poszło 231 675 zł Czyli na dobrą sprawę SSZ + tynki? I położyłeś tynki bez elektryki i hydrauliki? Jakoś mi się nie dodaje, do tej kwoty. Ocieplenie ze wszystkich stron, elewację, ogrzewanie, elektrykę, hydraulikę, wykończeniówkę chcesz zmieścić w 120K zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts