compi 25.10.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jak lubi i mu się to kalkuluje to czemu nie? Swoim kilka lat temu podczas lekkiej zimy również opędziliśmy ją paląc grabem. Dało się wytrzymać, ale to było pierwszy i ostatni raz. Po prostu brakowało nam ciepłej podłogówki. Remontu po tej zimie nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 29.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ja mam już prawie ocieplenie i kwota obecnie 192 tys. ale duży wkład pracy własnej. W środku jest elektryka prawie ale nie ma tynków i rekuperacji i wykończenia. Myślę, że w 300 może się zmieszczę. Dom energooszczędny 0,16 przenikalność na płycie fundamentowej ze szkłem piankowym, ]http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239058-nowe-mo%C5%BCe-nie-znaczy-gorsze_-p%C5%82yta-fundamentowa-na-szkle-piankowym-i-prefabrykat/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Kumpel nie ma gazu pali jako jedyne źródło ciepła właśnie kominkiem. Teraz właśnie będzie wymieniał na najnowszy model. Coś wspominał o 20 tyś ale full serwis ma być kominek ze sterownikiem i samoczynnym rozpalaniem. Ciekawe ile to lat grzania czystym prądem (a trzeba jeszcze doliczyć drewno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 29.11.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Elfir, a kto Ci podpisze odbior domu z pradem jako jedyne zrodlo pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.11.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Elfir, a kto Ci podpisze odbior domu z pradem jako jedyne zrodlo pradu? ehm weź no to przetłumacz jakoś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 29.11.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ciekawe ile to lat grzania czystym prądem (a trzeba jeszcze doliczyć drewno)? Nie wiem nie liczyłem tego,za drewno wiem że płaci 160zł za m3, widocznie lubi palić. Gość w tamtym roku zakupił telewizor tak to słuchał radia, takie miał podejście. Rożni są ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 29.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 ehm weź no to przetłumacz jakoś ... faktycznie koslawo wyszlo, sorka Chodzi o fakt, ze zgodnie z Warunkami Technicznymi WT2017, oficjalnie nie masz wiekszych szans na spelnienie warunku Ep= 95kWh/m2 przy COP=1 czyli na czystym pradzie, mimo ze przy dobrze zaizolowanym domu instalacja i eksploatacja moze byc w dluzszym rozrachunku najekonomiczniejszym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Chodzi o fakt, ze zgodnie z Warunkami Technicznymi WT2017, oficjalnie nie masz wiekszych szans na spelnienie warunku Ep= 95kWh/m2 przy COP=1 czyli na czystym pradzie, mimo ze przy dobrze zaizolowanym domu instalacja i eksploatacja moze byc w dluzszym rozrachunku najekonomiczniejszym rozwiazaniem. A kto to sprawdza przy odbiorze? PChE masz tylko przy składaniu papierów do PnB. Nie trzeba potem świadectwa energetycznego ani nikt tego nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 29.11.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Dlatego napisalem "oficjalnie" Poza tym, Kaizen ja sie tutaj sugerowalem wlasnie Twoimi obliczeniami wiec co mi teraz mieszasz w glowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalowy 22.12.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Dom pod jarząbem 8n https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-jarzabem-8-n-m50069981b25ea W kwietniu start! Ciekawe czy wystarczy 300 tyś zł firmami.. Ogrzewanie podłogowe (gazowe), jedno okno narożne ze słupkiem, mniejszy taras, nie wiemy czy robić kominek i reku. Hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.12.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Dom pod jarząbem 8n https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-jarzabem-8-n-m50069981b25ea W kwietniu start! Ciekawe czy wystarczy 300 tyś zł firmami.. Ogrzewanie podłogowe (gazowe), jedno okno narożne ze słupkiem, mniejszy taras, nie wiemy czy robić kominek i reku. Hm? Czy robić kominek? - na pewno dobrze to sobie przemyśleć (łącznie z kwestią przechowania opału w domu i na zewnątrz) i zapoznać się z szeroką argumentacją w tutejszych wątkach (bez "znieczulenia" będzie ciężko ) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?317602-Nie-r%C3%B3bcie-komink%C3%B3w-w-domu-) i http://forum.muratordom.pl/showthread.php?319163-R%C3%B3bcie-kominki-w-domu-! - ważne, żeby decyzja była świadoma. Na etapie budowy robić instalację wentylacji mechanicznej + zasilanie el. do centralki, ew. rekuperator dołożyć później. Jedno okno narożne... Zróbcie sobie wizualkę elewacji w takiej wersji, nie wiem czy będzie to dla Was estetycznie wyglądało. POWODZENIA Edytowane 22 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) A kto to sprawdza przy odbiorze? PChE masz tylko przy składaniu papierów do PnB. Nie trzeba potem świadectwa energetycznego ani nikt tego nie sprawdza. Hmmm ... No widzisz ... A u mnie w projekcie miałem gaz + kominek. Zmieniłem gaz na pompę ciepła. Na początku myślałem o rezygnacji z kominka to podczas adaptacji pani powiedziała aby nie rezygnować bo będą problemy z pozwoleniem na budowę. Ostatnio robiłem odbiór domu. Nadzór budowlany kazał dostarczyć poza odbiorami wszystkich instalacji oświadczenie kierownika budowy że instalacja kominowa jest zgodna z projektem i sprawna ... Nie wiem więc jak to wygląda ale u mnie nie wiem czy dostałbym pozwolenie na dom grzany tylko prądem. Zapewne nadgorliwość urzędników ale jak robiłem odbiór domu to potrzebna było sporo pieczątek , podpisów , oświadczeń ... Edytowane 22 Grudnia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ostatnio robiłem odbiór domu. Nadzór budowlany kazał dostarczyć poza odbiorami wszystkich instalacji oświadczenie kierownika budowy że instalacja kominowa jest zgodna z projektem i sprawna ... Komin. To specyficzna, mocno rygorystycznie pilnowana rzecz. Wiesz, że masz obowiązek robić też regularne jego przeglądy? Ale co/czy coś do niego podłączyłeś ktoś sprawdzał? Pytał chociaż o to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.12.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Komin. To specyficzna, mocno rygorystycznie pilnowana rzecz. Wiesz, że masz obowiązek robić też regularne jego przeglądy? Ale co/czy coś do niego podłączyłeś ktoś sprawdzał? Pytał chociaż o to? Nie sprawdzał , ale też nadzór wymagał pisemka z podpisem KB że instalacja kominowa jest sprawna i zgodna z projektem ... U mnie kominek jeszcze nie podłączony , ale gdyby nie było tego co miało by być to KB by nie podpisał i nie napisał oświadczenia . Druga rzecz jaką pisałem nie dostałem bym pozwolenia na budowę na dom zasilany TYLKO prądem (pompa ciepła). Być może są gminy/miasta gdzie aż tacy "upierdliwi" urzednicy nie są i uda się wybudować dom zasilany tylko prądem bez żadnego awaryjnego zasilania , ale u mnie tak nie było i wymagane było mnóstwo szczegółowych oświadczeń zarówno od KB jak i osoby z uprawnieniami do odbiorów instalacji ... Co do przeglądu wiem o tym. Mam kominiarza który za 50zł mi robił przeglądy z papierkiem , więc wydatek nie duży a i tak bardziej zalezy na papierku , bo przy kominie stalowym pionowym i kominku raczej nie będzie co czyscić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 U mnie kominek jeszcze nie podłączony , ale gdyby nie było tego co miało by być to KB by nie podpisał i nie napisał oświadczenia . Druga rzecz jaką pisałem nie dostałem bym pozwolenia na budowę na dom zasilany TYLKO prądem (pompa ciepła). Właśnie o tym rozmawiamy, że papiery dotyczące zapotrzebowania energetycznego potrzebne są tylko na etapie PnB. Przecież teraz mógłbyś grzać grzałką - i nikt tego nie wie, nikt tego nie sprawdza na etapie zgłoszenia do użytkowania. Komin nie świadczy o tym, że go używasz ani co do niego podłączasz (śmieciucha, gaz, kominek czy jeszcze coś innego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.12.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Dom pod jarząbem 8n https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-jarzabem-8-n-m50069981b25ea W kwietniu start! Ciekawe czy wystarczy 300 tyś zł firmami.. Ogrzewanie podłogowe (gazowe), jedno okno narożne ze słupkiem, mniejszy taras, nie wiemy czy robić kominek i reku. Hm? Moim zdaniem nię będzie łatwo , bo zawsze w czasie roboty wyjdzie a to sobie chciałbym dołożyć i inne. Na pewno zmiana okien narożnych na zwykłe obniży koszty. Ja bym nie oszczędzał na izolacji pod wyleke 15-20cm nie 10cm. Kominek tylko i wyłącznie dla relaksu, oraz kocioł gazowy nie większy jak 12kw. Sam biłem się z myślami czy kominek z płaszcze wodnym robić ale się rozmyśliłem i postawie sobie na lekko chłodniejsze dni ładny kominek sam lub koze fikuśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.12.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Witam wszystkich serdecznie!. Moim zdaniem dasz rade. Mam podobny projekt z102gp ale po przeróbkach ( brak wykurzu, garaż obniżony o 0,5m, dom po stronie garażu wydłużony o 0,5m zamiast wykurzu i z półpiętra wyjście na przyszły strych lub duży pokój 28m co znacznie powiększyło miejsce w domu i będzie nie ogrzewane na razie i zamknięte drzwiami). Wymiary domu mamy podobne tylko j a stawiałem na bloczkach fundamentowych zalewanych, oraz z Porothermu Dryfix stawiane na piance nie zaprawie ( droższe pustaki szlifowane ) do tego dachówka brass v9 okna trzyszybowe kolor szczotkowane aluminium na ciepłych parapetach wykończony dach z kominami, podpięty prąd i woda z projektami i koszt w tym momencie 170tys/zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.12.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Ja mam już prawie ocieplenie i kwota obecnie 192 tys. ale duży wkład pracy własnej. W środku jest elektryka prawie ale nie ma tynków i rekuperacji i wykończenia. Robić ocieplenie zewnętrze nie mając tynków w środku i wylewek to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 26.12.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Też tak myślę najpierw tynki wylewki, a potem ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZzKB 22.05.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Witam wszystkich.A oto moje marzenie https://z500.pl/projekt/16128/Z381,parterowy-dom-z-dachem-2spadowym-oraz-3-sypialniami-na-100m2 ,które mamy zamiar zrealizować za kwotę do 300 tys.Do wyrzucenia zabudowa nad tarasem, która wydaje się być kosztochłonna. Poza tym zastanawiamy się nad zmianą stropu z drewnianego na terivę.Wahamy się co będzie w tym przypadku lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts