Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie rury z wodą w ziemi,czym?

Robert999

Recommended Posts

Witam. Mam następujące pytanie czym ocieplić rurę z wodą (tą niebieską PE śr.40mm ) Czy mogę do tego użyć otuliny piankowej ? Jest to rura doprowadzająca wodę do domu ale ze względu że nie mam możliwości zrobić wykopu na 1.20m muszę tą rurę dać na ok.90-max 100cm. i boję się żeby w zimie woda w niej nie zamarzła. Czy taką otulinę (jeśli można) to od razu bezpośrednio zasypać ziemią czy jakoś specjalnie zabezpieczyć.? proszę o rady.

Obawiam się, że niema sprawdzonej metody na to aby nie przemarzło. Po to daje się tą rurkę poniżej poziomu przemarzania aby mieć pewność, że zimą nie zabraknie nagle wody lub będzie jej w nadmiarze ale poza instalacją. Oczywiście można dać jakieś otuliny, obsypać keramzytem oraz najpewniej dołożyć przewód grzewczy, ale po co ? Zleć to fachowcom to Ci to przełożą pod ławą i spokój.

• 12 years później...

Jeśli problem nie jest w tym, że na tych 90 centymetrach masz skałę, to wykop po obu stronach rury rowki poniżej granicy przemarzania i zrób izolację z XPS po bokach i od góry, a otwartą w dół. W ten sposób ziemia zawierająca rurę będzie miała temperaturę taką jak grunt poniżej dolnej krawędzi izolacji.

Analogicznie się sztucznie "zagłębia" w gruncie GWC żwirowe przy wysokim poziomie wód gruntowych.

To jest chyba jedyne systemowe rozwiązanie. Ewentualnie gotowe otuliny (łupki) z twardego poliuretanu ale to tylko jeśli rura jest w miarę prosta bo te otuliny są sztywne.

Witam. Mam następujące pytanie czym ocieplić rurę z wodą (tą niebieską PE śr.40mm ) Czy mogę do tego użyć otuliny piankowej ? Jest to rura doprowadzająca wodę do domu ale ze względu że nie mam możliwości zrobić wykopu na 1.20m muszę tą rurę dać na ok.90-max 100cm. i boję się żeby w zimie woda w niej nie zamarzła. Czy taką otulinę (jeśli można) to od razu bezpośrednio zasypać ziemią czy jakoś specjalnie zabezpieczyć.? proszę o rady.

Wydaje mi się że niepotrzebnie się przejmujesz bo woda żeby zamarzła musiała by stać w miejscu a w wodociągu to się raczej nie zdarza. Poza tym nie zamarzają nawet hydranty których w zimie nikt nie używa. Trzecia sprawa to strefy przemarzania są określone sprzed lekko 30 lat teraz mamy inne znacznie wyzsze. Mam prosty sposób na ocieplenie rur. Tą metodą ocieplilem ponad 50 metrowy odcinek rury kanalizacyjnej w końcowym odcinku gdzie schodził do 50 cm głębokości i była obawa za zamarznie w 1995 roku. Wykop należy wyłożyć folią i ułożyć rurę. Następnie zasypać pokruszonymi odłamkami styropianu moga być odpady . Założyć filie na zakładkę i przysypać równo ziemią. I po problemie.