Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt tarasu

zamber

Recommended Posts

Witam

Odkąd przeprowadziłem się z mieszkania do "szeregowca" pod miasto, moim marzeniem jest zrobienie tarasu, żeby w ciepłe dni usiąść z piwkiem w cieniu na świeżym powietrzu:)

W tej chwili z drzwi balkonowych wychodzę na betonową wylewkę o wym. 5mx2m. Na taras zdecydowanie za mała. Chciałbym zrobić taras na całą szerokość domu, tj. 7m i wypuścić minimum na 3m. Desek na wylewce raczej nie położę (taras wystawałby ponad próg). Pomyślałem, żeby na wylewce położyć gres, a później całość otoczyć "pomostem" z dechami tarasowymi.

Założenia:

1. Do podparcia legarów chcę wykorzystac rury PCV o średnicy c.a.120-150mm, wkopane na głębokość 0,5m z zabetonowanymi kotwami - czy nie za mała średnica i głębokość? (mokry gliniasty grunt)

2. Legary 5x10cm podparte co 2,3m - czy nie za rzadko?

3. Odstęp między legarami 1m - przewidziana deska tarasowa 4cm. Nie orientuję się w kosztach, ale czy nie lepiej (czyt.taniej) będzie zmniejszyć odstęp między legarami do 0,5m i zastosowac deskę calówkę?

Bardzo proszę osoby przerabiające ten temat o porady.

Schemacik zamieszczam na stronie http://www.zamber.cba.pl

Pozdrawiam

taras.jpg

Edytowane przez zamber

• 1 month później...
A co ma być inteligentnego w Twoim tarasie? :p

Pewnie to:

Założenia:

1. Do podparcia legarów chcę wykorzystac rury PCV o średnicy c.a.120-150mm, wkopane na głębokość 0,5m z zabetonowanymi kotwami - czy nie za mała średnica i głębokość? (mokry gliniasty grunt)

Mokry, gliniasty grunt w połączeniu z merlowymi kotwami i plastikowymi rurami może stworzyć inteligentną formę egzystencji.

Edytowane przez dendrytus

• 8 months później...
  • 2 weeks później...
Czy taras jest od południa? Jeśli tak to zastanowiłabym się przy okazji nad jego częściowym ocienieniem np. pergolą.

Taras będzie od wschodu. Mam już pewien plan jak go wykonać. Nie mogę jednak nigdzie doszukać się informacji, jakiej grubości zastosować legary, żeby nie uginały się przy odległościach pomiędzy podporami 3m.

Wolałbym zastosować grubsze legary, niż kopać i wylewać gęściej betonowe słupki. 10/10 wystarczy?

Edytowane przez zamber

Witam serdecznie Zamber.

Interesuje Cie grubośc legarów? Na początku zaproponowałeś 5/10 teraz 10/10 lecz według mnie odpowiednim wymiarem było by 6/12 bądź 8/12 (zależy co zamierzasz robic na tym tarasie prócz picia piwa, jak jakieś imprezki typu grill kończące się potańcówką to 8/12 należało by się). Poza tym zamierzasz zamocowac te legary na małych stopach fundamentowych, które wg. mnie powinny byc wkopane min. na 1m. Przypominam że grunt nie powinien dotykac legarów, wiec ziemia powinna byc pod tarasem wybrana a stopa delikatnie wystawac ponad nią (zalecam 5cm- bezpieczna odleglośc). Pamiętajmy o szpilkach zatopionych w stopach i papie (izolacji) miedzy stopa a legarem. Te rury to niepotrzebne wykop dziury kwadratowe o boku (szerokośc sztychowki) 15-20 cm a na górę szalunek z desek o tym samym boku ( ułatwi to ustawienie w poziomie). Rozstaw legarów dla deski 3cm to 0,8 m wiec "calowka" co 0,5 to dobry wybór, jednak nie wiem co lepiej opłaci Ci się? dołożenie legarów czy deska 4cm (ona też spełni wymogi), wybór należy do Ciebie. Mam nadzieje ze pomogłem? Sorry za orty ale juz tak mam gdy się spieszę.

Pozdro chętnie jeszcze pomogę bo jestem tez na etapie projektowania tarasu.

Dzięki Lemel za porady.

Z tym dołkiem to chyba faktycznie tak zrobię, zamiast zalewania rur. Zastanawiam sie jeszcze nad mocowaniem legarów na słupkach. Przed domem mam wylany betonowy taras o wymiarach 2mx5m, wysokość nad gruntem c.a. 25cm. Ten drewniany tarasik to będzie taki pomost, przedłużenie obecnego tarasu betonowego który wyłożę albo grubymi płytami tarasowymi, albo gresem. Chciałbym, żeby płaszczyzny idealnie się pokrywały, więc albo najpierw przyklejam płytki i później dobudowuję i dopasowuję idealnie "pomost", albo buduję pomost z regulacją wysokości. W tym przypadku w przyszłości, gdyby taras "siadł", miałbym możliwość jego regulacji (z drugiej strony można podlewarować i coś podłożyć).

Pomyślałem o takiej regulacji: zatapiam w wylanych słupkach grube gwintowane pręty, na pręt nakręcam nakrętke, nakładam dużą podkładkę, następnie kawałek ceownika (z przewierconym otworem) dopasowanego wymiarami do legara i na końcu nasadzam przewiercony legar. W ten sposób za pomocą nakrętki mógłbym regulować wysokość legara - tylko, czy to nie będzie się "telepać" i czy warto tak kombinować?

Załączam "projekt"

No i jeszcze ten rozstaw słupków w zależności od wymiarów legara, czy legar o wymiarach 8cmx12cm i długości 3m nie będzie się uginał jak będzie podparty tylko na końcach?

Przechwytywanie.JPG

Pozdrawiam

Co do wymiarów legara decyzja należy do Ciebie, jednakże tańszym kosztem będzie wykonanie dodatkowych słupków, ale jeżeli zależy Ci na tym aby ich mniej było to proponuje inwestowac w wysokośc legara, a nie jego grubośc. Z tą regulacją to dobry pomysł, ale jak tam wejdziesz aby wyregulowac? 25 cm i legar min 12 cm pozostaje 13. W projekcie nie zaznaczyłeś nakrętki od góry, domyslam się że jest ona wpuszczona w legar wraz z podkładką, jak nie to należało by tak zrobic. Co do tego ceownika to wydaje mi się że przedroży, ja jak bym chciał miec regulowany to bym zamiast ceownika tylko płaskownik zastosował o szerokosci legara i przykręcił śrubami do drzewa ( u nas na pomorzu mówią na to holśruba, to z niemieckiego pewnie). Zresztą z tą regulacją bym się zastanowił. Można ale tylko w celu ułatwienia sobie pracy, (i tu nasuwa mi się mysl o spadku, który pominieneś wykonac 1 do 2 %) tzn dużo łatwiej będzie ustawic go idealnie z tym istniejącym tarasem.

Myśl o wysokości legara nie daje mi spokoju, zajrzałem do mojej mądrej książki i znalazłem. Strop drewniany o rozpiętości 4m belka 7/18 w rozstawie 60 cm jednakże obciążenie stałe to znaczy ciężaru stropu ( polepa tynk od dołu legarki itp.) znacznie przekroczy ciężar twoich desek no i rozpiętośc masz mniejszą. Tam też jest dodane obciążenie zastępcze sciankami działowymi no i obc. użytkowe tez bedzie inne.

Pamiętaj o przykręceniu legarów czy bedą one regulowane czy nie, da Ci to ich sztywnośc ( nie będą się telepac).

muszę leciec ale jeszcze wrócę tu nie wiem kiedy ale będę ale jeszcze sie rozwinę.Pozdrawiam.

Dzięki Lemel za zainteresowanie tematem i wskazówki. Zastanawiałem się długo, czym wyłożyć betonową część tarasu. Myślałem o gresie, albo o płytach betonowych. Wybór padł na tarasowe płyty betonowe, dokładnie POLBRUK Plaza. Z uwagi na to, że płyty mają 6cm grubości, to pomyślałem, że po co wylewać tuż za betonowym tarasem słupki i kombinować z regulacją, jak można spokojnie oprzeć deski na wylewce, oczywiście nie bezpośrednio. Myślę, że to dobry pomysł. Najchętniej, to bym wylał całość z betonu i wyłożył płytami tarasowymi, ale problem w tym, że dom to środkowa szeregówka, a od strony tarasu jest pole, bez możliwości podjechania samochodu z towarem. Czyli z wszystkimi materiałami budowlaymi musze pomykać przez mieszkanie, także myślę nawet o gotowym betonie w workach 25kg.

W związku z planowanym wyłożeniem tarasu płytami, mam pytanko do szanownych forumowiczów. Czy te płyty muszę przyklejać, czy z uwagi na ich ciężar wystarczy jak przykleję tylko skrajne. Czy takie płyty układa sie na styk czy musi byc zachowana przerwa, jeśli przerwa, to czym najlepiej fugować? Może kolega Glazurnik_Ekspert wypowie się w tej kwestii?

Dodam, że taras będzie zadaszony (falista przeźroczysta lub poliwęglan komorowy, zobaczymy czy starczy pieniążków)

Pozdrawiam

Załączam zmodyfikowany "projekcik".

taras.JPG

Edytowane przez zamber

Ja bym te płyty przykleił, bo będą się telepać.

A czy tam gdzie planujesz łatę nie powinno być miejsca/dziury na spływ deszczówki z betonowego tarasu?

No powinna być, pomimo tego, że planuję zadaszyć cały taras. Myślę, żeby od spodu łaty co kilkanaście cm napiłować rowki albo rowki ponacinać kątówką na wylewce. Może ułożenie łat nie w linii prostej, ale pod kątem (\ /) zda egzamin? No i zamiast łaty drewnianej użyć "czegoś" trwalszego, np elementu PCV z systemu tarasowych desek kompozytowych.