Amorphis 18.06.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Cytat za http://www.mdb.kronopol.pl/Kronopol-OSB/Produkt * Kronpol OSB 1 - płyta uniwersalna, nie przenosząca obciążeń do stosowania we wnętrzach, suchych warunkach. * Kronpol OSB 2 - płyta przenosząca obciążenia, do stosowania w suchych w warunkach * Kronpol OSB 3 - płyta przenosząca obciążenia do stosowania w środowisku o umiarkowanej wilgotności na zewnątrz i wewnątrz. * Kronpol OSB 4 - płyta przenosząca duże obciążenia w podwyższonej wilgotności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.06.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Cytat za http://www.mdb.kronopol.pl/Kronopol-OSB/Produkt * Kronpol OSB 1 - płyta uniwersalna, nie przenosząca obciążeń do stosowania we wnętrzach, suchych warunkach. * Kronpol OSB 2 - płyta przenosząca obciążenia, do stosowania w suchych w warunkach * Kronpol OSB 3 - płyta przenosząca obciążenia do stosowania w środowisku o umiarkowanej wilgotności na zewnątrz i wewnątrz. * Kronpol OSB 4 - płyta przenosząca duże obciążenia w podwyższonej wilgotności . Ja też się czegoś dowiem stawiam na 3, a 2 może być od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 20.06.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Hmmm... patrzę na ten mój szkic i... czegoś mi tam brakuje w narożnikach domu :-/ Wypadałoby dodać tam choć pionową belkę od podwaliny do oczepu i o nią oprzeć zastrzały. Zastrzały rozumiem, że jak w murze pruskim, ukośne deski lub belki oparte (na wręby?) na podwalinie i oczepie. Mniej więcej tak jak słupki trzymające siatkę ogrodzeniową w narożnikach działki tylko do góry nogami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.06.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Fajnie! Coraz więcej wiem, poczytałem o szkieletorach, rzeczywiście sobie komplikują i zdzierają kasiorę. OSB Przejmie obciążenia? Więc jakie OSB? OSB 2 do obić, OSB 3 wzmocnione, OSB 4 konstrukcyjne? Materiał na dom? Mokry świerk świeżo ścięty, czy jednak sezonowany na górce 5 lat dąb? Być może nie doczytałem wcześniej, więc może się wygłupię.... Zamykając ściany płytami OSB i zasypując izolacją , nie możesz stosować drewna świeżego. Bezwzględnie suche ! Widziałem wiązary zrobione z płyt OSB. Ktoś kupił tanio odpady (w pasach jak deski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.06.2011 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Być może nie doczytałem wcześniej, więc może się wygłupię.... Zamykając ściany płytami OSB i zasypując izolacją , nie możesz stosować drewna świeżego. Bezwzględnie suche ! Widziałem wiązary zrobione z płyt OSB. Ktoś kupił tanio odpady (w pasach jak deski). Oczywista oczywistość Są gotowe dachowe, stropowe, można by je wykorzystać na ściany... ale troszkę cienka ściana z tego wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.06.2011 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hmmm... patrzę na ten mój szkic i... czegoś mi tam brakuje w narożnikach domu :-/ Wypadałoby dodać tam choć pionową belkę od podwaliny do oczepu i o nią oprzeć zastrzały. Zastrzały rozumiem, że jak w murze pruskim, ukośne deski lub belki oparte (na wręby?) na podwalinie i oczepie. Mniej więcej tak jak słupki trzymające siatkę ogrodzeniową w narożnikach działki tylko do góry nogami? W narożniku powinno się dać na grubość muru dwie kratownice. Zastrzały to tylko przybite ukośnie deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.06.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Budując ścianki z GK nikt nie daje zastrzałów na rogach. A to materiał podły i kruchy Po skręceniu płyt OSB na rogach budynku robienie zastrzałów wydaje się absurdalne. Chyba że ja nie o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.06.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Budując ścianki z GK nikt nie daje zastrzałów na rogach. A to materiał podły i kruchy Po skręceniu płyt OSB na rogach budynku robienie zastrzałów wydaje się absurdalne. Chyba że ja nie o tym... ale zanim przykręcisz płyty OSB usztywni konstrucję te kilka desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.06.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Tak coś mi się wydaje, że z tych waszych rozważań wyjdzie co najwyżej dom .... ek ... letniskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Tak coś mi się wydaje, że z tych waszych rozważań wyjdzie co najwyżej dom .... ek ... letniskowy. Pojęcie domku letniskowego jest względne... Zależy ile masz kasy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.06.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Lekko OT. Kurcze, patrzę na te wiązary i znów się zaczynam zastanawiać...U siebie (w murawańcu) będę miał na dachu panele na rąbek (w stylu Ruukki Classic). Tyle że jak się konstrukcja zacznie krzywić to ich urok (w naszym odbiorze) może szybko zniknąć, stąd po przemyśleniach decyzja aby wybulić na wiązary prefabrykowane (bez deskowania, poddasze nieużytkowe, rozpiętość 8,8m). Wyszło mi że takiej sztywnej konstrukcji jak z użyciem płytek kolczastych nie da rady osiągnąć rencami, ale może się mylę, jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.06.2011 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Lekko OT. Kurcze, patrzę na te wiązary i znów się zaczynam zastanawiać... U siebie (w murawańcu) będę miał na dachu panele na rąbek (w stylu Ruukki Classic). Tyle że jak się konstrukcja zacznie krzywić to ich urok (w naszym odbiorze) może szybko zniknąć, stąd po przemyśleniach decyzja aby wybulić na wiązary prefabrykowane (bez deskowania, poddasze nieużytkowe, rozpiętość 8,8m). Wyszło mi że takiej sztywnej konstrukcji jak z użyciem płytek kolczastych nie da rady osiągnąć rencami, ale może się mylę, jak uważacie? Wszystko wytrzyma ... jak zgodnie z sztuką budowlaną wykonane tylko pytanie za ile ? Płytki kolczaste to wiązary z kanadyjczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.06.2011 00:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Tak coś mi się wydaje, że z tych waszych rozważań wyjdzie co najwyżej dom .... ek ... letniskowy. Dla jednego dom dla drugiego dom....ek W swoim obecnym dom...ku (prawie 500m2) robiłem w sobotę wieniec na ganku 3 x 5m i tak myślę że zrobię daszek z kratownic deskowych, troszkę upierdliwy w tym przypadku - bo to koperta i każda kratownica inna, ale wyjdzie prawie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.06.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 To "prawie za darmo" coraz bardziej mnie fascynuje... dlatego śledzę wątek z zainteresowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.06.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Wszystko wytrzyma ... jak zgodnie z sztuką budowlaną wykonane tylko pytanie za ile ? Płytki kolczaste to wiązary z kanadyjczyka Pomiędzy "wytrzyma" a "będzie na tyle sztywne aby wyglądało ładnie" jest spora przestrzeń. Ja dumam czy da radę bez Mitkowych pras do płytek kolczastych, tymi rencami, zrobić również solidne połączenia w wiązarach (dokładności się nie obawiam, sam robie). Pomijając już sprawę że w projekcie mam jakieś kolosalne przekroje (nie przejmowałem się tym bo zakładałem i tak prefabrykowane), tak mi się wydaje mimo rozpiętości 9m, jest 8x20cm co 60cm (nie wiem ile przeprojektowanie by kosztowało), na dach pow. 170 m2 wychodzi 12 m3 drewna C27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 24.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Spójrz na konstrukcje z An-budowskich zdjęć. Ustaliliśmy, że robimy z suchego drewna. Sam sobie ustaliłeś, że robisz to sam i dokładnie. Co tam ma się wygiąć? Raczej nic. Jak jeszcze będziesz miał łaty i OSB ze wszystkich stron to już całkiem niemożliwe. Poczytałem kanadyjczyki, mury pruskie i wiązary i uściśliłem w głowie kilka zasad budowy: 1 pod podwalinę koniecznie papa (nawet dwie), na to folia aby papa nie żarła w razie czego pianki 2 deski podwalin łączone ze sobą na nakłądkę, to samo oczep 3 podwójne wiązary ścienne po obu stronach drzwi (okien też) 4 dopasowane krótsze wiązary ścienne w miejsca pod i nad oknami z podwójną poziomą belką jako "parapet" i "nadproże" 5 wokół okien i drzwi rygle (rozwory) w celu usztywnienia Fakt, podniesie to koszt konstrukcji o.... może 1m3 drewna i pół wiadra gwoździ, ale jakoś wróży dobrze konstrukcji. Ładne rysunki do zgapienia poniżej http://www.szkielet.com.pl/drukuj.php?art=technic&id=150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatlander 24.06.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Jestem zauroczony zaangażowaniem niektórych Forumowiczów w rozwój myśli technicznej metodą prób i błędów. Życzę bezpiecznego i zdrowego użytkowania przez długie lata. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez flatlander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.06.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Pojęcie domku letniskowego jest względne... Zależy ile masz kasy:D No proszę a ja myślałem, że ma być ekstremalnie tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.06.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 No proszę a ja myślałem, że ma być ekstremalnie tanio Wielkość domu wpływa na cenę relatywnie. Ten relatywizm w moim mniemaniu to nie koszt ostateczny budowli , lecz cena za m2 . Poza tym kontekst odpowiedzi ma tez swoje znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 27.06.2011 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Poczytałem kanadyjczyki, mury pruskie i wiązary i uściśliłem w głowie kilka zasad budowy: 1 pod podwalinę koniecznie papa (nawet dwie), na to folia aby papa nie żarła w razie czego pianki 2 deski podwalin łączone ze sobą na nakłądkę, to samo oczep 3 podwójne wiązary ścienne po obu stronach drzwi (okien też) 4 dopasowane krótsze wiązary ścienne w miejsca pod i nad oknami z podwójną poziomą belką jako "parapet" i "nadproże" 5 wokół okien i drzwi rygle (rozwory) w celu usztywnienia 1.może być 2.można też wciąć 3.małe okna i drzwi można odpuścić (o ile mieści się w rozstawie wiązarów) 4.tu bym robił jak kananadyjczyk (materiał) 5.OK z dodatkowym m3 to lekka przesada, no chyba że wielka chata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts