Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mi się udaje wrzucać wszystko na serwer muratora - tylko trzeba przez edycję zaawansowaną oraz max 5 zdjęć do posta. Z zewnętrznymi serwerami mam złe doświadczenia... Firma znika lub wprowadza abo i znika wszystko - jest tu kilka takich przykładów na forum

Mi (i nie tylko mi) wcięło fotki z FM z 13 lutego 2021.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=8033902&viewfull=1#post8033902

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie nie działa żadna opcja dokładania zdjęć. Też zgłaszałam 3-krotnie i nadal jest jak jest już kilka miesięcy

U mnie różnie. Czasami działa normalnie, czasami w zaawansowanej edycji, a czasami tylko jak dodaję z serwera zewnętrznego (ta ostatnia metoda jeszcze mnie nie zawiodła).

• 4 weeks później...

No i spadł śnieg. Fotki niestety tylko dla przeglądarek firefox. Pretensje do właściciela forum.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2021/68.jpg

W związku z tym ze iglo działa na systemie fatek, i wszystkie punkty oświetleniowe mają kilka funkcji ostatnio dołożyliśmy funkcje lodówki do kotłowni, pralni i rozdzielni. A także garażu. Wchodzisz do danego pomieszczenia, otwierasz drzwi, światło się zapala. Zamykasz drzwi światło się gasi. Jak w lodówce :)

Są tez negatywy, jak dzieciak nie zamknie drzwi to się świeci i świeci.

Zrobiliśmy też pilot do bram wjazdowych , na zwykły przycisk do światła. Działa bardzo sprawnie. Dodatkowo jest radiolinia pilotem proxy podłączonym do napięcia +12V. Koniec ze słabym zasięgiem zwykłych pilotów.

Jakoś tak mnie z rana naszło.

• Like 1

ostatnio dołożyliśmy funkcje lodówki do kotłowni, pralni i rozdzielni. A także garażu. Wchodzisz do danego pomieszczenia, otwierasz drzwi, światło się zapala. Zamykasz drzwi światło się gasi. Jak w lodówce :)

Oswiec mnie :rolleyes:, bo nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem. Tak wiec, otwierasz np. drzwi do garazu, swiatlo sie zapala. Po czym wchodzisz, zamykasz za soba drzwi - i swiatlo gasnie ? Jak to w lodowce ? I co dalej - wyciagasz komorke albo jakas latarke, i sobie swiecisz, zeby cos tam ogarnac na polkach, czy w aucie ? A jak wjezdzasz do garazu i jest ciemno, to czy musisz isc otworzyc drzwi, zeby zapalilo sie swiatlo ? Idem w pralni - otwierasz drzwi, staje sie jasnosc, wchodzisz, zamykasz, nastaja ciemnosci. I jak tu oprozniac pralke ? Albo napelniac :D ? Bo jesli w srodku jest jakis pstryczek-elektryczek, to nie bardzo widze potrzebe dublowania jego funkcji. Wiec oswiec mnie, wyjasnij prostymi slowami, jak krowie na rowie... :lol:

Unas w domu „grasują” piloty sterujące światłem. Po kilku niezłych awanturach, właśnie są na etapie przeróbek na dublowanie funkcji pstryczków elektryczków. Okazały się być niezłą zarazą.

Wygada to tak, że np w garażu jest pstryczek dwu klawiszowy. Jeden klawisz odpowiada właczeniu światła , a przytrzymany dłużnej wyłącza wszystkie światła w domu. Drugi klawisz otwiera drzwi garażowe a przyciśnięty dłużej otwiera bramę na posesji. Klawisze są odpowiednio podpisane.

Funkcja lodówka działa niezależnie od tego pstryczka :)

W pralni jeśli jesteś w środku nie zamyka się drzwi. Wcześniej działała inna funkcja, tzn po każdym otwarciu drzwi światło włączało się na 3 min potem gasło.

Co wymyśle za pół roku bog to raczy wiedzieć.

Wygada to tak, że np w garażu jest pstryczek dwu klawiszowy. Jeden klawisz odpowiada właczeniu światła , a przytrzymany dłużnej wyłącza wszystkie światła w domu. Drugi klawisz otwiera drzwi garażowe a przyciśnięty dłużej otwiera bramę na posesji. Klawisze są odpowiednio podpisane.

Funkcja lodówka działa niezależnie od tego pstryczka :)

W pralni jeśli jesteś w środku nie zamyka się drzwi. Wcześniej działała inna funkcja, tzn po każdym otwarciu drzwi światło włączało się na 3 min potem gasło.

Co wymyśle za pół roku bog to raczy wiedzieć.

A to nie lepiej czujka ruchu? Przecież jak wejdziesz do garażu, spiżarni czy pralni to nie zastygasz w bezruchu. Edytowane przez plusfoto

Czujki ruchu są ok, ale czasem jest problem z nimi w małych pomieszczeniach.

Zasada której się trzymam to jeśli masz do wyboru czujkę a kontaktron w drzwiach zawsze bierz kontaktron. To samo z czujkami bezprzewodowymi. Zawsze jeśli to możliwe wybieram przewodowe.

• 2 weeks później...
Dziś w iglo pękła pierwsza 1MWh :) Pomiary od 1.04 do 27.04 .2021. Miłego dnia.

Słonecznie masz. U mnie 1000 kWh nabiło pół dnia później, a instalacje mamy prawie takie same. 15 maja poznam mój uzysk roczny, a potem jak to się przełoży na finalne rozliczenie z ENEA.

Wiec tak kolega Gaweł miał racje, trzy ostatnie słoneczne dni to przebicie delikatne 70kwh codziennie. Poruszam się chyba już w maksymach tej instalacji.

rozumiem ze mowa o PW?

jakie macie panowe taryfy ?

wlasnie zalozylem 10Kw i musze podpisac umowe w PGE - wczesniej mialem innego dostawece

i zastanawiam sie ktora taryfe wziac i co ile rozliczanie ?