Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moudry nie zakwitła? Przecież jesień była długa i ciepła.

Rozplenica moudry będzie miała średnicę ponad 1 m.

Trawy dzielisz, gdy jest co dzielić :D

Normalnie, żadna filozofia, tniesz siekierą lub nożem, tak by nowa kępka miała korzenie.

Moudry nie zakwitła? Przecież jesień była długa i ciepła.

Rozplenica moudry będzie miała średnicę ponad 1 m.

Trawy dzielisz, gdy jest co dzielić :D

Normalnie, żadna filozofia, tniesz siekierą lub nożem, tak by nowa kępka miała korzenie.

Dzięki za instruktaż. Rzeczywiście chyba prosta sprawa. Moudry chyba za cisasno miały. Gdzieś czytałam, że gdy się stykają mogą nie zakwitnac. Zawiedziona byłam ale trudno. Może za rok będą kwitly.

pelargonie akurat łatwo się przechowują.

Lekko podciąć i postawić na parapecie w możliwie chłodnym pomieszczeniu. Podlewać umiarkowanie.

Gdzieś w połowie stycznia przyciąć mocno (można z pędów porobić sadzonki), żeby krzaczki były bardziej zwarte.

Może zaszkodzić o tyle, że pobudzi roślinę, kiedy już powinna spać (zależy od stężenia azotu).

W ogrodnictwie istnieje coś takiego jak nawożenie jesienne (stosowane sierpień/wrzesień). Trudno by amator sam dobierał jednak skład i proporcje klasycznych rolniczych nawozów. I dlatego są takie mieszanki jak ten Substral.

Natomiast często widuję nadmierny entuzjazm u posiadaczy ogrodów, skutkujący przenawożeniem.

Dlatego wiele mieszanek ma bardzo niskie stężenia składników, przez co nawożenie nimi wychodzi drogo (jest to też powód dlaczego firmy ogrodnicze ich nie stosują)

• 2 weeks później...

Wiosną podsypałam trochę kompostu pod rośliny.

Latem wyrósł gąszcz, w tym pomidory z nasion, które znajdowały się w kompoście. I jakas roślinka, co do której nie bardzo wiedziałam co to było. Nie ogórek, nie cukinia. Zapomniałam o tym, a pod koniec lata patrzę, a tam na cieniutkim pedzie wyrósł arbuz! Rósł sobie do listopada (bo dopiero wówczas nastały przymrozki w Poznaniu) a potem leżał na parapecie.

Nie byłam pewna czy dojrzał, bo w końcu wyrósł z pestki wyrzuconej na kompostownik.

Do dziś.

Wyglądał tak:

ecb7e23f12999f64gen.jpg

Słodki.

Ma mniej soku niż sprowadzany z cieplejszych krajów, ale nie jest suchy. Po prostu sok nie leje się po palcach.

pestka - założyłam sobie profil na FB, dla tych, co chcą zadawać pytania do ogrodnika, ale nie sa zalogowani na forum.

no właśnie nie wiem dlaczego nie wyszukuje? Podobno FB potrzebuje kilku dni na zatwierdzenie konta?

Dopiero się uczę, bo dla mnie jest zupełnie nieintuicyjny.

https://www.facebook.com/Ogrody.Elfir/

Nie spodziewałam się, że jest w stanie dojrzeć.

W końcu zaczął kiełkować dopiero gdy ziemia się ogrzała. Na dodatek nie był podlewany a susza była straszliwa tego roku.

Mam Cię :)

Też mam te problemy z fb, mimo że długo na nim jestem. Wciągnęła mnie córka i tak zostało. Teraz korzystam głównie z wątków ogrodniczych. Jest też na fb trochę moich znajomych, z którymi inaczej nie miałabym kontaktu.

Przyzwyczaisz się, będziesz korzystać z tych opcji, które są dla ciebie przydatne. Powoli :)