Elfir 06.01.2022 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 mszyca - czerwiec/misecznik lub tarcznik albo rozcierasz ręcznie, albo oprysk preparatem systemicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 06.01.2022 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dziekuje za odpowiedz, chociaz nie jest pocieszajaca . Sprobuje pozbyc sie tego mechanicznie, i chyba dam rowniez jakis srodek systemiczny. Na razie roslinka stoi w innym pomieszczeniu, na kwarantannie. Jutro wysle to samo pytanie do wlascicielki firmy, ktora mi ja wyslala. Bardzo jestem ciekawa, co mi odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2022 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 nie znam się na gatunkach sukulentów, ale zanim ją zaczniesz opieprzać, sprawdź czy ten gatunek nie ma naturalnie jakiś zgrubień tkanki To chyba wilczomlecz mleczny "Cristata"? Na zdjęciach z neta zgrubienia po reliktowych pędach wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 06.01.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 tak, to jest wlasnie ten rodzaj. Mail juz poszedl - wyrazilam tylko swoje zaniepokojenie stanem roslinki - nie mam zwyczaju kogos tak od razu opieprzac . Mam skale porownawcza, bo ten moj, chyba juz trzyletni, nie ma takich plamek, i swietnie sie trzyma Dzieki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2022 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 jesli to szkodniki, to sprzedawca bardzo zawalił sprawę. Ty jesteś przezorny i robisz kwarantanne, ale inny nie zwróci uwagi i rozlezie mu się po innych roślinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 06.01.2022 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Te plamki od razu wydaly mi sie podejrzane, wiec nie bylo mowy o stawianiu jej razem z innymi roslinami. Problem w tym, ze ona jest na prezent, a w takim stanie nie moge jej podarowac. Mam jeszcze troche czasu, moze uda sie pozbyc tego wczesniej. Strasznie jestem ciekawa, co powie ta babka, jakie znajdzie wytlumaczenie. Mam nadzieje, ze opieprz nie bedzie potrzebny . No coz, kupowanie na odleglosc ma zawsze cos z loterii. Tego swojego wilczomlecza kupilam w Obi, ale od tamtej pory nigdy wiecej sie nie pokazaly. Ani w Obi, ani gdziekolwiek indziej. Dlatego sie ucieszylam jak znalazlam go w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 08.01.2022 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Kup w ogrodniczym próbnik z płynem Helliga, albo masz link do Allegro https://allegro.pl/oferta/kwasomierz-glebowy-typ-helliga-ph-metr-blister-9472061918 Glebę pobiera się z głębokości około 10 cm. I trzeba to zrobić w kilku miejscach. Inne kwasomierze to badziew i na dodatek psują się błyskawicznie. Dziękuję za poradę. Skorzystam z niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.01.2022 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Dziękuję za poradę. Skorzystam z niej Na pewno przyda ci się nie raz Płytkę porcelanową ze skalą kupujesz raz – wraz z buteleczką płynu i instrukcją. Płyn ma jakiś termin ważności, ale można go zawsze dokupić w ogrodniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 24.01.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Strasznie jestem ciekawa, co powie ta babka, jakie znajdzie wytlumaczenie. Epilog sprawy wilczomleczowej: pani powiedziala, ze te plamki moga byc od przemarzniecia roslinki podczas podrozy, tym niemniej poradzila odizolowac ja od innych roslin. I na wszelki wypadek wyslala mi inna, bo wlasnie otrzymala nowa dostawe wilczomleczy. Ten drugi jest nawet ladniejszy. Wreczanie prezentu przesunelo sie o 2 tygodnie, wiec go tez obserwuje, ale wyglada ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2022 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 przynajmniej się poczuwała. Ale przemarzniecie daje inne objawy - woda w tkance zamarza i rozsadza komórki. Pęd staje się szklisty a potem gnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 25.01.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Mysle, ze trudno bylo jej przyznac, ze wyslala zarazona rosline. Wazne, ze sie poczula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.01.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Rady Elfir w MURATORZE - najnowszy numer: https://miesiecznik.murator.pl/wokol-domu/w-ogrodzie-bledow_6640.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Rady Elfir w MURATORZE - najnowszy numer: https://miesiecznik.murator.pl/wokol-domu/w-ogrodzie-bledow_6640.html Dziękuje Chociaż moje rady co do zakupów, dotyczyły jak tanio i szybko założyć ogród na większej powierzchni, a nie ogrodu jako takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 23.02.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Cześć wszystkim. Mam taki dylemat, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii. Mianowicie, chcę sobie posadzić żywopłot i mam takie miejsca, gdzie w miejscu w którym ma on się znaleźć, rosną dzikie czereśnie. Postanowiliśmy się ich pozbyć, bo ani one ładne ani smaczne. Drzewa nie są zbyt duże mają średnicę pnia maks 15 cm, więc pomysł padł taki, by wyciąć drzewa w miarę przy ziemi i zainfekować je grzybnią. Z tym że na jakiekolwiek efekty trzeba, według producenta, czekać min. 6 miesięcy i o ile jeśli rzeczywiście jedynie tyle trzeba było czekać, to nie ma problemu. Żywopłot można zasadzić teraz z pominięciem tych miejsc, a na jesień ewentualnie wiosnę dosadzić ubytki. Drzewa do tego czasu chyba nie urosną na tyle by zagłuszyć te świeże nasadzenia. Pytanie tylko czy rzeczywiście ten rok wystarczy na to by sie tych korzeni pozbyć, czy lepiej próbować mechanicznie (cięzkim sprzętem nie da się tam dojechać, pozostaje jakaś wyciągarka i łopata). Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 czereśnia będzie odbijać od karpy korzeniowej. Trzeba wyciąć poniżej szyjki korzeniowej. Poza tym jakie grzyby chcesz zastosować? Bo póki drewno żywe , to grzyby saprofityczne się nie przyjmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 23.02.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Mam taki preparat w płynie fast rot firmy mycelium. Z tego co widzę to preparat składa się z 4 rodzaji grzybów saprofitycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2022 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 W życiu nie użyłaby tego w ogrodzie!Opieńka to najgorsze gówno! Całą działkę jest w stanie zainfekować i nic ci nie wyrośnie z drzew a każdy iglak będzie przysmakiem.To pasożyt atakujący żywe rośliny. https://www.ogrodinfo.pl/ogrodinfo/opienka-na-zywotniku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 24.02.2022 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Rozumiem czyli rwanko się ostaje. Dzięki bo bym użył pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 24.02.2022 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Hejka. Mam takie nietypowe pytanko. Mam ogrodzenie z siatki panelowej, przed nią mam różne gatunki miskantów, które miały robić jako zasłona od sąsiada. Miskanty się ładnie rozrastają, choć mają swoje wady. Chciałem pomiędzy nie posadzić jakieś drzewka, tak 1 drzewko na panel, czyli co jakieś 2,7 m. Myślałem o wiązach holenderskich, bo są wąskie, albo czymś, co będzie miało koronę zaczynająca się jakieś 2,0 metry nad ziemią. Miejsce dość wietrzne (kieleckie) nieosłonięte, niezacienione. Czy macie jakies propozycje? Z góry dzięki za każdą. (Elfir, pomożesz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) gatunków o kolumnowych koronach jest sporo: grab Frans Fontaine, ambrowiec Slender Silhouette, dąb błotny "Green Pillar", Jarzębiny "Autumn Spire", "Fastigiata", 'Fingerprint, klon polny "Green Column", klon pospolity 'Columnare', brzoza pospolita "Obelisk"Poza tym kolumnowa sosna pospolita "Fastigiata" i kilka odmian kolumnowych sosny czarnej W otwartym krajobrazie lepiej unikać dużej liczby egzemplarzy o jaskrawych kolorach liści Możesz też posadzić alejową formę brzozy pożytecznej. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts