Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

76m w parterze tak.

76 z piętrem bardzo ciasno - zależy jeszcze jaka rodzina, ile dzieci, w jakim wieku.

U nas budują piętrowe mieszkania 75m z ogródkiem i nazywają to mieszkaniem, nie domem.

Wakacje spędzam w 74m szeregowcu piętrowym - jest szalenie ciasno - nie wyobrażam sobie życia tam na stałe:(

Czy nie lepiej poszukać mieszkania na jednym poziomie o podobnym metrażu z kawałkiem ogródka? Nie wiem skąd jesteś, ale może budują u Was?

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że to zależy od konkretnego projektu.

Może rzeczywiście parterówki będą wygodniejsze, ale przecież takie projekty też można znaleźć. Po prostu przejrzyj sobie różne oferty, np. w Dobre Domy albo w innych pracowniach. Przeważnie jeśli dom ma mieć taką małą powierzchnię, jest zaplanowany na parterze. Czasem można też zaadaptować poddasze na użytkowe, co pozwala zyskać kolejne, dodatkowe metry :)

miałem niedawno podobny dylemat też zaczynałem od domu 70mk jestem zdania że lepiej mieć dom 70mk niż mieszkanie 70mk głównie dlatego że jest to moje nie mam sąsiadów za ścianą mam własny kawałek ogrodu i ziemi tylko dla mnie i to jest bezcenne.

Ludzie piszą że nie mogli by mieszkać w 70 mk no i ok mają prawo ale nie wszyscy byli chowani na dworkach moja rodzina czyli rodzice i siostra od początku żyliśmy w bloku 50 mk a są ludzie co mieszkają na jeszcze mniejszych powierzchniach i żyją więc na pewno da się tak mieszkać.

Tylko wiadomo przy domu potrzeba tego miejsca nieco więcej jako że mi polecono jak szukałem między projektami 70-80 mk pewien domek tak samo ja go polecę projekt już osławiony z uwagi na naprawdę(stosunkowo) nieduże koszty budowy dobrze przemyślany no i nieco większy niż to co podawałaś bo 82mk

http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny/dane-ogolne.html

Jest to parterówka w takich metrażach nic innego się nie opłaca bo odchodzi Ci wylewanie stropu które jest dość kosztowne odpadają schody które też do tanich nie należą a moim zdaniem jest znacznie wygodniejsza niż skosy ja np skosów nie chciałem nie nadaje się do nich no i pewnie wyjdzie taniej niż ten projekt o którym myślałaś pytanie czy zmieści Ci się na działce.

Poszukaj na forum jest sporo osób które budowały już ten domek i jest naprawdę godny uwagi a koszta budowy naprawdę nie zabijają.

Edytowane przez kamil2k3

Znalazłam jeden projekt zakładający budowę niedużego, bo 76 metrowego domu.

Myślicie, że na takiej powierzchni może żyć przeciętna rodzina? Dom jest piętrowy.

Rozumiem, że piszesz o powierzchni użytkowej, a nie po podłodze (poddasze)? Ja obecnie mam mieszkanie dwupoziomowe (56 mkw użytkowe, 70 mkw po podłodze, dodatkowo jest jeszcze komórka i garaż gdzie można upchać dużo rzeczy); mieszkamy dwoje dorosłych + dziecko 4 lata, za chwilę będzie drugie. I powiem Ci, że wbrew pozorom nie jest źle. Trochę mam inne zdanie od przedmówców - na takiej "niedużej" powierzchni dobrze, że są dwa poziomy, ponieważ łatwo oddzielić cześć dzienną od nocnej. Np. jak przychodzą do nas znajomi, są głośne rozmowy, muzyka, a dziecko na górze sobie spokojnie śpi. Przy jednym poziomie nie byłoby takiej możliwości.

Wszystko zależy od tego ile Was jest :) Oczywiście jak Was stać budujcie większy, ale co to tego zgadzam się w 100%:

nawet mały, ale to zawsze dom, z własnym ogrodem, garażem i świętym spokojem

miałem niedawno podobny dylemat też zaczynałem od domu 70mk jestem zdania że lepiej mieć dom 70mk niż mieszkanie 70mk głównie dlatego że jest to moje nie mam sąsiadów za ścianą mam własny kawałek ogrodu i ziemi tylko dla mnie i to jest bezcenne.

Dokładnie!!!

Tzn co do piętra ma ono oczywiście swoje zalety np to co napisałeś ja nie lubię skosów bo jestem za wysoki, ale są osoby którym odpowiadają to już kwestia gustu.

Ale jeśli chodzi o dom o powierzchni około 75mk to piętro jest nieopłacalne finansowo im większy dom tym bardziej opłaca się iść w piętro koszt stropu i schodów jest naprawdę spory tak oczywiście wiem, że zaoszczędza się na fundamęcie i dachu wychodzi wtedy mniejsza różnica ale jednak do 80mk nie stawiał bym piętra i wyszło by to taniej a zakładam, że budowa ma być tania skoro interesuje się tak małym metrażem a pewnie w cenie 75mk z poddaszem zrobi tą Z7 która ma jednak te parę metrów więcej i łatwiej do zagospodarowania bo bez skosów bo o tym też trzeba pamiętać że wtedy meble pod wymiar itd.

No ale nie ma co się wykłócać bo wszystko ma swoje + i -

Edytowane przez kamil2k3

• 2 weeks później...

Witam :welcome:

Czekamy na pozwolenie i niebawem ruszamy z budową, działkę mamy 1100m, wybrałam nieduży Szum morza http://projekty.muratordom.pl/projekt_szum-morza,2596,0%2C0.htm?c=105 mam nadzieję, ze budowa nie przerośnie naszych finansowych możliwości... projekt spodobał mi się ze względu na usytuowanie salonu, bo tam mamy południe.

chciałam dom parterowy, ale w warunkach zabudowy mamy poddasze więc musiało być, a z adaptacją ruszymy może za kilka lat, puki co sam dół...

zamiast kominka w salonie chcemy piec kozę, jeszcze mnóstwo decyzji przed nami, szukam informacji m.in tu na forum.

Pozdrawiam wszystkich i wracam do czytania :bye:

• 2 weeks później...
witam szanownych forumowiczow, podepne sie pod temat. przeszukalem mnostwo forum jak i rozmowa z kolegami z branzy lecz nie dostalem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. a pytanie brzmi czy mozna z budowa domku zejsc do ok 2000tys za m2? opisuje sytuacje: domek bez piwnicy, garazu czyli zbednych pieniedzy jak dla mnie ale za to z uzytkowym poddaszemi i dachem 2-spadowym, calosc ok 100m2. pracuje na wykonczeniowce takze adaptacja poddasza, podlogi(wylewki, deska, panele), plytki, scianki działowe, tynki, gladzie, malowanie, ocieplenie zewnetrzne wraz ze strukturom, wstawianie drzwi i okien,a takze łatowanie + ukladanie dachowki, rynny, opierzenia dachu. grube roboty jak fundamenty, sciany konstrukcyjne, strop i wiezba, instalacje beda zlecane firma. oczywiscie zatrudnilbym do pomocy 1 badz 2 ludzi zeby sie nie zajechac. posiadam takze sprzet dobrych marek(szlifierki, sdsy, wkretarki, mieszadla,betoniarke, pily itd). aha no i poddasze uzytkowe robilbym juz po zakonczeniu wszystkich prac czyli temat przyszlosci. da rade zmiescic sie w 2tys za m2?

Chciałbym z pomocą szanownych forumowiczów jak i adminów/ moderów forum stworzyć temat dotyczący wyboru taniego/ łatwego w budowie domu jednorodzinnego - gotowego. Na forum znajdzie się mnóstwo osób, które mają duże - własne doświadczenie związane z budową własnego domu i tym samym będą w stanie wskazać konkretny projekt, który dzięki swojej prostocie będzie "łatwy" i "tani" w budowie.

Obecnie przygotowuje się mentalnie i merytorycznie do budowy własnego i niestety nie potrafię (póki co:P) znaleźć dla siebie projektu domu, który nie będzie aż tak dużym wyzwaniem zarówno finansowym jak i technicznym.

Proponuje, aby w tym temacie pojawiały się linki z uzasadnieniem (aby każdy świeżak - jak ja - mógł załapać czym powinien się kierować przy wyborze projektu).

Myślę, że jeśli wskażemy metraż na poziomie 90 -120m2 pow. całkowitej (podłóg) jak ten najpopularniejszy nie miniemy się z obecnym trendem.

zdecydowanie zobacz na projekt - Zielony Ogród

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod,1255,0%2C0.htm?q=zielony+ogr%C3%B3d+&t=&v=1

i przeczytaj wątek autorki na forum.

Zajrzyj też do projektu Z 7

http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny/dane-ogolne.html

i tematu na forum o budowie tego domu - wiązary, brak stropu, sufity podwieszane, brak ścian nośnych wewnątrz bryły domu

Zielony dom ma kilka wersji, także większe. Jeśli nie podoba Ci się to wejście do domu, wyobraź go sobie tak ...

https://www.domowy.pl/gfx/projects/ToProj0000019750/Proj0000019629/PROJIMG53281d3a46caf_oryg.jpg

albo z daszkiem ...

http://z500.pl/projekt/128/Z136,tani-w-budowie-maly-dom-parterowy-z-dwuspadowym-dachem-i-dwoma-pokojami/dane-ogolne.html

Patrz na wnętrza domu i technologię, a nie na wizualki, one są bardzo podkręcone, a dom możesz zrobić wedle swojego gustu...np.:

http://z500.pl/thumb/comments/project/568/568747ed0c1a3697f6b8875ad0b750f7_0_738_tl_normal.jpg

Na etapie adaptacji architekt doprojektuje Ci zadaszenie, daszek, co tylko się da i co tylko chcesz.

• 3 months później...

Witam wszystkich serdecznie.

Otóż od przyszłego miesiąca mamy zamiar rozpocząć budowę małego domu (około 100m2).

Zaznaczę od tego, że teściu parę lat temu sam postawił swój dom (około 200m2)

Jako, że historia lubi się powtarzać my również samodzielnie (z darmową pomocą teścia) mamy zamiar dom postawić.

Czy ktoś z was orientuję się jaki będzie koszt takiej inwestycji?

Moich dwóch "fachowców" samodzielnie postawi fundamenty, ściany, więźbę dachową, dachówkę, komin, wstawią okna, ocieplenie, elektrykę,elewację, i wszystko co w wykończeniówce itp.

Chodzi mi o sam koszt materiałów które będą potrzebne do budowy.

Czy ktoś z was orientuję się jaki będzie koszt takiej inwestycji?

.

Moja szklana kula mówi 223 653 zł wydasz.....

Skąd ktoś ma wiedzieć jaki dom budujesz (bo powierzchnia to nie wszystko) i z jakich materiałów, jakie wykończenie. Przykładowo oglądałem teraz okna, i okno o wymiarach 150x150 może kosztować 600 zł, jak i ponad 4 000, drzwi wejściowe możesz kupić za 800 i za 8000, ogrzewanie możesz zrobić na "smieciuchu" i z kotłownią zmieścisz się w 10 000, a możesz pompę ciepła za 30 000 itd... zatem możesz wydać na budowę domu 200 tys, a ktoś inny pobuduje taki sam dom (bryła budynku) za 400 tys

Edytowane przez sylwekr

Witam,

Jak pewnie większość z obecnych na forum rozważam w najbliższej przyszłości budowę domku. W przyszłym roku chcemy kupić działkę i projekt domu. Powoli się już rozglądam za projektami ale tyle tego, że cieżko coś wybrac...

Szukamy domku parterowego max 100m2 + garaż. (Salon z jadalnią + kominek, kuchnia, łazienka .ew drugie wc osobno, kotłownia (wraz z pralnią) ogrzewanie będzie gazowe + podłogówka w całym domu, 3 sypialnie. Chodzi o to, żeby dom miał fajny układ a jednocześnie był funkcjonalny i co najważniejszy tani w budowie.... o właśnie czy realne jest postawić taki dom do stanu deweloperskiego w kwoecie do 200 tys?? ogólnie chcielibyśmy się zmieścić w 300 tys zł już z przyłączeniami, i wykończeniem oczywiście nie licząc działki bo na to pieniążki już są.

Wersja uboga - 150.000zł

Wersja dla bogatych - 500.000zł

Tak jak kolega wyżej wspomniał rozpiętość cen może być ogromna. Można kłaść panele i płytki po 20zł/m albo 200zł/m i wiele innych.

Robiąc wersję ekonomiczną i Twój wkład pracy spokojnie w 150.000zł można się zmieścić, ale szału nie będzie.

Najczęściej na forum w takich przypadkach przewijają się pracownie z500 i MG projekt.

Jak ma być parterowo, prosto i tanio to przejrzyj oferty - Bursztyn, Z8, Z91, Słoneczny itd.

Deweloperski za 200 tys? Nie powinno być najmniejszego problemu. Z zamieszkaniem za 300 tys. też.

Oczywiście jeśli nie ma jakichś nietypowych dużych wydatków.