Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwestia wilgotności powietrza. Masz byt dużo wilgoci.

Wilgotność jest na poziomie 50% - w obu przypadkach

Czym by tu błysnąć?....

Aaaa! Masz zbyt mało wilgoci !

Żeby było śmiesznej- to akurat prawda: jak latem parno, to jakby cieplej...

O czym to ja chciałem...

Kiedyś na podobny temat pisałem coś w tym rodzaju:

(...) ludzie ocieplają, grzeją i czasami (albo może często) dziwią

sie, że jest zimno, mimo dosc wysokiej temperatury pokazywanej przez

termometr. Ja twierdzę, i nie wymyśliłem tego sam, tylko wyczytalem, że

najważniejsze jest doprowadzenie ścian do takiej samej temperatury, jak

powietrza w pomieszczeniu, co nie jest sprawą łatwą. Ale konieczną, bo

nawet najlepiej ocieplony dom ma prawo mieć z róznych powodów, nie

tylko tych oslawionych mostków cieplnych, zimne ściany. A to powoduje

dyskomfort cieplny domowników.

Może właśnie o to chodzi w Twoim przypadku ? Pozdr. HS

Dokładnie. Przecież ciepło tracimy (mam na myśli nasze ciała) nie tylko oddając je do otaczającego powietrza, ale też na drodze promieniowania ze ścianami. Dlatego temperatura ścian, podłogi i okien ma wpływ na to, że możemy odczuwać chłód.

W bloku miałeś pewnie ogrzewanie z ciepłowni a co za tym idzie grzejniki były cały czas ciepłe

Tutaj domyślam się że masz ogrzewanie gazowe

Kocioł pracuje z przerwami tzn jak ogrzeje wodę do zadanej temperatury

albo jak ogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury wyłącza się

i grzejniki stają się zimne co może skutkować choć nie musi uczuciem chłodu

Przynajmniej u mnie tak jest

Jak palę w kotle węglowym i w domu jest 22st czuje się ciepło

Jak włączę gaz z nastawioną temperaturą 22st na sterowniku pokojowym

już takiego ciepła nie odczuwamy

Dziwne ale prawdziwe

Na podłogówce coś takiego nie występuje bo nagrzana podłoga szybko nie stygnie

ale na samych grzejnikach zdarza sie

Całkiem fajny wątek się zrobił , szkoda ,że momentami nie na temat.

Ale nie będę kablował do Admina...:D

Panczo :

- jaki dom?

-jakie ogrzewanie?

-kiedy wybudowałeś?

-od kiedy mieszkasz?

-od kiedy grzejesz?

-podłoga z płytek /drewna?

-masz podłogówkę?

-coś jeszcze ?

:)

U mnie drugi sezon grzewczy się zaczyna ( w sumie to już prawie 4 ale nie liczmy grzania w zimie do 12 st podczas budowy).

Jak piec pracuje i grzejniki ciepłe to ciepło jest w domu, jak się nagrzeje i dom temperaturę trzyma to mi się zimno robi.

Przestawiłam w zeszłym roku piec na pracę ciągłą, z minimalną temp na kaloryfery i było git, to nic że wówczas sterownik pokojowy jest nie potrzebny a żeby było chłodniej to kaloryfery/podłogówkę muszę skręcić albo iść do kotłowni i zawór skręcić, pierdziele jakieś stany podtrzymania, wstrzymania i kij wie co jeszcze, w duszy mam bezwładności - ja chcę żeby było ciepło zwłaszcza za te pieniądze które wydaję na ogrzewanie.

Po głębszym zastanowieniu to połowa elektroniki w piecu u mnie jest zbędna.

Właśnie o to chodzi

Trzeba tak ustawić krzywą grzania jeśli jest taka możliwość

aby kocioł pracował z mniejszą mocą a prawie ciągle

Na początku jak jeszcze nie miałem sterownika pokojowego była zadana temperatura wody na kotle

powiedzmy 45st

i kocioł włączał się i wyłączał co kilkanaście minut

co w rezultacie dawało zawsze ciepłe grzejniki

Minusem tego rozwiązania jest że trzeba często gościć w kotłowni

bo wiadomo że temperatura na zewnątrz się zmienia

ale wolałem to niż teraz kiedy mam sterownik pokojowy

i niejednokrotnie grzejniki są zimne przez kilkadziesiąt minut

Nie wracam do stanu poprzedniego bo obecnie palę węglem i w nosie mam gaz

Nie będę marzł za grube pieniądze;)

Może jak ktoś ma podłogówkę jest inaczej ale na samych grzejnikach jest lipa

Jak widzę nie tylko u mnie

Nie wiem czy zdołam pomóc i wyjaśnić ale spróbuję.

Niekoniecznie znam się na ogrzewaniu ale miałem doświadczenia z chłodnictwem.

czyli z kompletnie odwrotnej strony.

W literaturze na temat chłodnictwa jest poruszany temat projektowania chłodni w zależności od przechowanego towaru.

Panuje następująca zasada im mniejsza różnica temperatur pomiędzy wymiennikiem ciepła (czyli chłodnicą) a chłodzonym ośrodkiem tym mniejsze zmiany mikroklimatu.

Na przykład jeżeli projektuje się chłodnie dla mięsa to jest to coś co niema co do tego specjalnych wymagań i można zastosować mały wymiennik z różnicą temperatur nawet Delta 60stopni - z potężnym wentylatorem - co za tym idzie zmiany mikroklimatu będą duże.

Jeżeli jest o chłodnia dla kwiatów to zaczynają się schody - wentylator wykluczony - jak największa powierzchnia wymiany ciepła -

możliwie jak największy wymiennik - różnica temperatur wymiennik otocznie max 3 stopnie.

Różnica temperatur wymiennik otoczenie najsilniej wpływa na wilgotność - tu się muszę zgodzić z przedmówcami.

Pamiętam co zaobserwowałem w jednej z firm w których pracowałem.

Kocioł był przełączny w stan spoczynku na sobotę i niedzielę. automat włączał go go na godzinę przed rozpoczęciem pracy.

Wszyscy gdy wchodzili do pomieszczenie w poniedziałek , pomimo 25 stopni odczuwali że jest zimno. czego nie było w następne dni pomimo 22 stopni.

Moim zdaniem jest to kombinacja dwóch czynników - na pewno jest ogromna różnica temperatur pomiędzy grzejnikiem a temperaturą w pomieszczeniu .

To wpływa na odczucie komfortu cieplnego

Moim zdaniem trzeba by zwiększyć powierzchnie grzejników - założyć większych rozmiarów. W ten sposób zmniejszymy różnica temperatur pomiędzy grzejnikiem a temperaturą w pomieszczeniu.

Nie sądzę aby znacznie zwiększyło się zużycie ciepła. temperatury pilnować będzie termostat grzejnikowy.

Lub założyć dodatkowe ogrzewanie podłogowe z zaworem RTL

Drugim czynnikiem który wpływa na odczucie komfortu to jest oddziaływanie ścian.

działają jak wymiennik ciepła tylko w drugą stronę. Też oddziaływają na zmiany mikroklimatu. Tu już moje osobiste doświadczenie że w

pomieszczeniach o wysokiej izolacji czuję się bardziej komfortowo. coś mi się wydaje że jest to mieszkanie w którym większość ścian to szczytowe

Co do ścian to pozostaje założenie grubszej izolacji

Dołączam do osób stojących przed termotrem/ami i myślących o co kurna kaman? Pokazują 20-21 stopni, a czym prędzej po powrocie z pracy rozpalamy w kominku. Może kubatura pomieszczeń ma tu duży wpływ, może metraż okien? A może pora już nałożyć w domu coś z dłuższym rękawem, hehe....

Na odczucie temp. ma wpływ również nasze samopoczucie, temp naszego ciała, jak i ciśnienie atmosferyczne. Ja częściej odczuwam chłód kiedy ciśnienie jest niskie, a wilgotność powietrza na zewnątrz przekracza 80%. Mam wentylację grawitacyjną i nawiewniki w oknach.

Na odczucie temp. wewnątrz pomieszczeń ma duży wpływ temp. ścian.

Co to jest komfort termiczny?

Jest to temperatura w której czujemy się komfortowo i niekoniecznie jest to tylko temperatura powietrza

(przykład ze słońcem). Na komfort wpływ mają również takie czynniki jak temperatura promieniowania, wilgotność

i prędkość przepływu powietrza. Średnia wartość temperatury powietrza i przeciętnej temperatury powierzchni wszystkich otaczających przegród budowlanych stanowi odczuwaną przez człowieka temperaturę otoczenia. Zależności te przedstawia wykres Königa na rysunku poniżej. Oznacza to, że względnie niskie temperatury powietrza są rekompensowane przez promieniowanie cieplne zapewniając pożądany komfort termiczny. Optymalna temperatura powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić 16-18°C, a średnia temperatura przegrody budowlanej 24-30°C.

17c154komfort_cieplny.jpg