Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

Chyba nie rozumiesz tego co sam wypisujesz...

Temperatura wyższa o 1,5 oC od powietrza, to temperatura wyższa o 1,5 oC od powietrza.

Oznacza to grzanie z mocą 15 W z każdego 1 m2 powierzchni. Czy trzeba czy nie trzeba...

nie manipuluj, handlarzu. dokładnie tyle trzeba, skoro dokładnie tyle wymaga utrzymanie zadanej temperatury pomieszczenia. ani trochę więcej, ani mniej

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czekacie z nosem przy ekranie? Co też napiszę? Reakcja liczona w minutach...

A tak w ogóle, to piszecie na zupełnie inny temat niż ja, gdyż ja piszę o czymś innym a wy o czymś zupełnie innym..

A napiszę tak...

Temperatura wyższa o 1,5 oC od powietrza, oznacza grzanie z mocą 15 W z każdego 1 m2 powierzchni. Czy trzeba czy nie trzeba...

Grzania z rozgrzanego betonu o masie od 150-300 kg/m2. (czyli 15 000 do 30 000 kg / na każde 100 m2).

Jeśli pojawi sie uzysk ciepła, to temperatura powierzchniowa posadzki natychmiast wzrośnie, gdyż temperatura podkładu jest wyższa niż te 1,5 oC...

Też mi rewelka...?

Jeśli już, to maks 20-40 % potrzebnej mocy w posadzce, a reszta w grzejnikach, a jeśli ktoś nie lubi ich widoku, wówczas ukrytych w ścianie lub w posadzce...

===

Temperatura wyższa o 1,5 oC od powietrza, oznacza grzanie z mocą 15 W z każdego 1 m2 powierzchni. Czy trzeba czy nie trzeba...

Grzania z rozgrzanego betonu o masie od 150-300 kg/m2. (czyli 15 000 do 30 000 kg / na każde 100 m2).

Jeśli pojawi sie uzysk ciepła, to temperatura powierzchniowa posadzki natychmiast wzrośnie, gdyż temperatura podkładu jest wyższa niż te 1,5 oC...

Też mi rewelka...?

mój system dobrze wie czy trzeba czy nie, nie ty, sprzedawco. ile ma ten podkład głębiej skoro grzeję temperaturą max 29*C przez max kilkanaście (właściwie to 12) godzin dziennie (w okresach przejściowych i przy temperaturach "zimowych" czyli około 0*C nigdy nie osiągam 29*C na zasilaniu i grzeję czasem godzinę na dobę lub dwie godziny na dwie doby)?

skąd wiesz jak głęboki mam ten podkład? czy w domu za akumulację odpowiada tylko wylewka? jak brak akumulacji wpływa na koszt eksploatacji i trwałość urządzenia grzewczego?

Edytowane przez imrahil

A Boguś wcale nie ma dyżuru przy kompie,

Wklej coś bo nudno, a nóż ktoś nowy coś zobaczy i być może zainteresuje się grzejnikami

dawno skończyły mu się argumenty, robi wszystko żeby zaśmiecić kolejny wątek reklamą swoich kaloryferów. takie prawo płatnego profilu. FM schodzi na dno przez taki system. coraz rzadziej jest to forum użytkowników, coraz częściej sprzedawców. ciekawe za co Arturo znów dostał bana. zapewne zestresował jakiegoś cwaniaka ;)

Podejrzewam, że FM nawet nie analizuje za co i komu stawia bana wystarczy, że ktoś go zgłosi i moderator banuje z automatu bez wnikania , szkoda, ze nikt z modów nie sprawdza merytorycznych wypowiedzi i za to nie banuja płatnych, bodzio by juz miał kilka miesięcy w zawieszeniu, za te swoje wypowiedzi ;)

Podejrzewam, że FM nawet nie analizuje za co i komu stawia bana wystarczy, że ktoś go zgłosi i moderator banuje z automatu bez wnikania , szkoda, ze nikt z modów nie sprawdza merytorycznych wypowiedzi i za to nie banuja płatnych, bodzio by juz miał kilka miesięcy w zawieszeniu, za te swoje wypowiedzi ;)

Nie po to pan Bogusław kasę płaci aby mu bana dawali :lol2::no:

Bana to powinniście wy dostać, za androny, które tu wypisujecie, okraszone kłamstwem, chamstwem i agresją.. WSTYDŹCIE SIĘ !

===

Prawda i racja was w oczy kole.

Sami widzicie miałkość, nijakość waszej argumentacji, w większej części skierowanej przeciwko mnie personalnie.

Prymitywne, nic nie znaczące argumentum ad personam.

WSTYD !!! WSTYD !!! WSTYD !!!

=============================================================================================

W ciepłym domu mniejszym problemem jest dostarczenie zbyt małej ilości ciepła, większym problemem jest gdy jest go zbyt dużo. Nadmiar ciepła rodzi dyskomfort, teraźniejsze lub przyszłe problemy zdrowotne a także określone straty finansowe. Jak utrafić z podażą ciepła do aktualnych, chwilowych potrzeb grzewczych domownika?

Powinniśmy móc w dowolnym momencie ogrzewanie włączyć, wpływać na jego dynamikę grzania lub całkowicie wyłączyć. Coraz większy udział w bilansie cieplnym nowych domów biorą nadto udział wszelkie uzyski ciepła – nasłonecznienie, urządzenia kuchenne, komputery, słowem całe ciepło bytowe. Instalacja grzewcza powinna wówczas pracować tak, że gdy pojawia się uzysk ciepła wówczas ogrzewanie staje. W dobrze akumulującym ciepło domu ponadto możliwość realizacji długoterminowych czasowych wyłączeń procesu grzania. Opuszczamy dom na kilka godzin = ogrzewanie stop. Wyłączenie takie oznaczać będzie, że w domu nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż jego ustabilizowana temperatura wnętrza. Kładziemy się do snu = ogrzewanie stop.

Pozdrawiam wszystkich porządnych forumowiczów

Bogusław

Bana to powinniście wy dostać, za androny, które tu wypisujecie, okraszone kłamstwem, chamstwem i agresją.. WSTYDŹCIE SIĘ !

===

Prawda i racja was w oczy kole.

Sami widzicie miałkość, nijakość waszej argumentacji, w większej części skierowanej przeciwko mnie personalnie.

Prymitywne, nic nie znaczące argumentum ad personam.

WSTYD !!! WSTYD !!! WSTYD !!!

=============================================================================================

Piękne szlaczki ;)

Czytam sobie raz po raz twoje wypowiedzi i na prawdę ciężko się to czyta... Rozumiem, że jesteś producentem i próbujesz wcisnąć swój towar, ale rozumiem także innych UŻYTKOWNIKÓW DOMÓW którzy nie zgadzają się z twoimi teoriami. Raz piszesz, że podłogówka jest przeżytkiem, później że najlepszym wyjściem jest hybryda. Ciężko się to czyta... Na zadawane pytania odpowiadasz wybiorczo, na które ci pasuje.

Wyżej piszesz o możliwości wyłączania grzania, jak chcesz zatrzymywać grzanie swojej hybrydy? bo rozumiem że grzejniczek ostygnie - ale też nie w jednej sekundzie - a tak bym chciał !! Wiec twój system nie jest dopracowany... jak będzie dopracowany to może się skuszę :)

zatem kombinuj dalej :)

-- forumowicz - nie sprzedawca :)

Piękne szlaczki ;)

Czytam sobie raz po raz twoje wypowiedzi i na prawdę ciężko się to czyta... Rozumiem, że jesteś producentem i próbujesz wcisnąć swój towar, ale rozumiem także innych UŻYTKOWNIKÓW DOMÓW którzy nie zgadzają się z twoimi teoriami. Raz piszesz, że podłogówka jest przeżytkiem, później że najlepszym wyjściem jest hybryda. Ciężko się to czyta... Na zadawane pytania odpowiadasz wybiorczo, na które ci pasuje.

Wyżej piszesz o możliwości wyłączania grzania, jak chcesz zatrzymywać grzanie swojej hybrydy? bo rozumiem że grzejniczek ostygnie - ale też nie w jednej sekundzie - a tak bym chciał !! Wiec twój system nie jest dopracowany... jak będzie dopracowany to może się skuszę :)

zatem kombinuj dalej :)

-- forumowicz - nie sprzedawca :)

W sekundzie to żaden grzejnik nie wystygnie, nawet elektryczny...

Naprawdę myślisz, że będę odpowiadał na wszystkie pytania?

Intencje pytających są proste i czytelne: rozmywanie wątku. Niech założą osobne wątki dla swoich pytań.

Będę pisał to, co uważam za stosowne.

Każdy może sobie skonfigurować system pod siebie. Ty też.

Nie ma uniwersalnej recepty dla wszystkich. ważne są natomiast prawidłowe założenia, coś co ja nazywam dobrą diagnozą.

Jest dobra diagnoza sytuacji?- lekarstwo jest automatem. Zła ocena, zła diagnoza to zły wybór. W tym przypadku często na całe życie...

Z założenia posadzkowe jest tylko na fragmencie części użytkowej podłogi (20-40% niezbędnej mocy grzewczej), nawet nie całego budynku lecz konkretnego pomieszczenia czy też ciągów pomieszczeń.

Zabezpiecza głównie efekt ciepłej podłogi oraz w skojarzeniu właśnie z regulusami, możliwość grzania niskotemperaturowego.

Podłoga ta jest grzana do dT max + 2 oC powyżej zadanej (wyłączenie poprzez sondę) . Tak zakładam. To, w jakiej kolejności użytkownik będzie używał obu komponentów systemu, zależy od niego a właściwie od stopnia wejścia w sezon grzewczy.

W okresie przejściowym, przy zmiennych i minimalnych potrzebach grzewczych, używanie do grzania posadzki jest jeszcze nieuzasadnione.

Tak naprawdę to pełna moc grzewcza zawarta zarówno w grzejnikach jak i w posadzce, jest potrzebna zawsze dopiero przy maksymalnych mrozach i to w dodatku kilkudniowych.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

A ja sobie jakoś (z perspektywy zwykłego użytkownika) nie potrafię wyobrazić sytuacji, kiedy moja podłogówka ZA DUŻO ciepła mi dostarczy. Dostarcza mi tyle ciepła, ile ma zadane na sterowniku. Mam stałą temperaturę i to jest bardzo komfortowe. W życiu nie wróciłabym z własnej woli do grzejników :-)