boguslaw 17.12.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 === Mam "efekt ciepłej podłogi", czyli temperaturę zbliżoną do neutralnej, gdy tak chcę, gdy nie chcę nie mam.Bywa, ze mam ochotę chodzić po neutralnej posadzce, bywa także, że z wielką przyjemnością chodzę boso na posadzkę niegrzaną.Mam wybór.Mam bezpieczne, w pełni dyspozycyjne centralne ogrzewanie, które, dzięki szybko działającym grzejnikom służy mi przez okrągły rok i zaspokaja wszelkie moje możliwe kaprysy w zakresie strategii grzania. O tym wszystkim posiadacze posadzkowego mogą zapomnieć stosując taktykę włącz jesienią wyłącz wiosną.Czasem mogą mieć niedogrzane czasem przegrzane ale nic to...Nie mają wyboru.Muszą lubić co mają i wierzyć, że mają super.W końcu sami się, za własne pieniądze, w takiej pozycji usytuowali...=== Co do wpływów zdrowotnych źle zrobionego posadzkowego...Wolałbym nie mieć racji, jednakże od źle zrobionego lub źle eksploatowanego posadzkowego nie da się nigdzie uciec.Nie lewitujemy... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.12.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Co do wyników badań w usa, nie zapominajcie, że 90% domów w ameryce północnej posiada ogrzewanie grzejnikowe lub nadmuchowe gdyż takie typy ogrzewania najlepiej sprawdzają się w domach szkieletowych , których jest tam 99%. Więc argument pana Bogusława co do wyników badań jak najbardziej nietrafiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Czytaj rwojtek ze zrozumieniem co napisałem. Zupełnie nie chodzi o amerykańską statystykę lecz o statystykę rozpoznawalności a właściwie nierozpoznawalności zatorowości płucnej jako bezpośredniej przyczyny zgonu. Dlaczego w Europie miałoby być inaczej? Może być nawet jeszcze gorzej...Skoro nie ma rozpoznawalności, nie ma podstaw do tworzenia powiązań epidemiologicznych. Lecz...Nic się nie przejmuj, pracują nad tym, lecz na wyniki trzeba poczekać (grupy kontrolne, znamienność statystyczna, współistniejące czynniki ryzyka itd.). === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.12.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 ... Skoro nie ma rozpoznawalności, ... nie ma podstaw do tworzenia powiązań przyczynowo skutkowych z ogrzewaniem podłogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 18.12.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 W bloku miałeś pewnie ogrzewanie z ciepłowni a co za tym idzie grzejniki były cały czas ciepłe Tutaj domyślam się że masz ogrzewanie gazowe Kocioł pracuje z przerwami tzn jak ogrzeje wodę do zadanej temperatury albo jak ogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury wyłącza się i grzejniki stają się zimne co może skutkować choć nie musi uczuciem chłodu Przynajmniej u mnie tak jest Jak palę w kotle węglowym i w domu jest 22st czuje się ciepło Jak włączę gaz z nastawioną temperaturą 22st na sterowniku pokojowym już takiego ciepła nie odczuwamy Dziwne ale prawdziwe Na podłogówce coś takiego nie występuje bo nagrzana podłoga szybko nie stygnie ale na samych grzejnikach zdarza sie O to to to ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 nie ma podstaw do tworzenia powiązań przyczynowo skutkowych z ogrzewaniem podłogowym Rozbicie termometru ma udowodnić, że się nie ma gorączki? === Nie ma rozpoznawalności a problem jest kosmiczny (vide statystyka amerykańska). Pierwotna niewydolność prawokomorowa jest szybko maskowana niewydolnością lewokomorową. Dominuje obraz ostrej niewydolności krążęniowo-oddechowej z szybko narastającymi objawami wstrząsu kardiogennego, tymczasem postępowanie lekarskie winno być całkowicie różne. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.12.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 I lekarze mówią, aby nie chodzić po letniej podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 I lekarze mówią, aby nie chodzić po letniej podłodze? Ponownie apeluję: czytaj rwojtek ze zrozumieniem.... cyt:" Co do wpływów zdrowotnych źle zrobionego posadzkowego... Wolałbym nie mieć racji, jednakże od źle zrobionego lub źle eksploatowanego posadzkowego nie da się nigdzie uciec. Nie lewitujemy... " konie cyt. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.12.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Co znaczy źle zrobione lub źle eksploatowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Następny stek bzdur o OP.Jaką temp charakteryzuje się podłoga przy OP we współczesnym domu? 25-26oC?Spójrzmy na kilka letnich miesięcy. Temperatury powietrza dochodzą do 35-37oC. Nagrzane podłogi/ziemia mają niewiele mniej. Czy wtedy lewitujemy? Jakoś nie szkodzą organizmowi te warunki. Po prostu stworzenia są przygotowane na takie otoczenie. Problemem mogły być instalacje OP w domach nieizolowanych z epoki Gomułki/Gierka. W domach współczesnych, tradycyjnie budowanych ( i izolowanych wg teraźniejszych norm) , a takich powstaje w Polsce 90%, tylko OP-najbardziej komfortowe.Grzejniki natomiast są idealne do domów bez akumulacji (np. szkieletowce), okresowo ogrzewanych (np. hotele, pensjonaty). Tam można zaoszczędzić jakieś wymierne złotówki kosztem komfortu. Takie są fakty. I zaklinanie rzeczywistości niczego nie zmieni. Nie zawróci się Wisły kijem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 (...) Grzejniki natomiast są idealne do domów bez akumulacji (np. szkieletowce), okresowo ogrzewanych (np. hotele, pensjonaty). Tam można zaoszczędzić jakieś wymierne złotówki kosztem komfortu. (...) Posadzkowe? Tak. Do bardzo dobrze ocieplonego, małego domu, z małymi uzyskami ciepła, w którym użytkownik (nie posiadający małych, raczkujących dzieci) przebywa niemal non stop, korzystając non stop ze wszystkich pomieszczeń. Szkieleciak? Tylko hybrydowa dystrybucja ciepła. Duże domy? Hybrydowa dystrybucja ciepła w pomieszczeniach użytkowanych często, same grzejniki w pomieszczeniach użytkowanych krótkoczasowo lub rzadko. Oszczęności w kosztach energii w tym przypadku są niebagatelne. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.12.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Duże domy? Hybrydowa dystrybucja ciepła w pomieszczeniach użytkowanych często, same grzejniki w pomieszczeniach użytkowanych krótkoczasowo lub rzadko. Oszczęności w kosztach energii w tym przypadku są niebagatelne. === Tzn. jakie? mozna podac procentowo w zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.12.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 6%/ 1 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.12.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Redakcja pozwala mu na szerzenie herezji z wiadomego powodu.Szkoda tylko, ze ktos moze sie naciac na te jego bzdury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Panowie, nie wiem czy ktoś zauważył ale założyciel wątku najwidoczniej pokonał swój problem. Ponieważ od końca 2011 już w dyskusji nie uczestniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.12.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Panowie, nie wiem czy ktoś zauważył ale założyciel wątku najwidoczniej pokonał swój problem. Ponieważ od końca 2011 już w dyskusji nie uczestniczy. Z Forum" cyt: "2015.02.13 [08:25] mam podłogówkę w wiatrołapie, kuchni, łazience i w holu. Kiedy trzy lata temu wprowadzaliśmy się było super. A teraz, po ciąży mam żylaki, przedpołudnie spędzone w kuchni powoduje, że mam ciężkie nogi jak w sierpniowy, upalny dzień. Chodzimy w skarpetach i po zimie mam pięty strasznie wysuszone. W holu dzieci bawią się na "ciepłych płytkach" i niestety często chorują. Stopa jest stworzona żeby chodzić po zimniejszych powierzchniach. Wydaje mi się, że organizm traci taką zdolność termoregulacji, szybciej wychładzają się na mrozie i wietrze... i łapią choroby. Zaczęłam szukać odpowiedzi dlaczego w nowym domu bez pleśni, ze stałą temperaturą dzieciaki chorują bardziej niż w starym domu moich rodziców. Teraz podłogówkę pożyłabym tylko w wejściu i łazience. a na pewno w kuchni zwykły kaloryfer " koniec cyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Związek żylaków z ciążą to jeszcze przed podłogówką był znany:)A zwrot "ciepłe płytki" swiadczy o żle wykonanej podlogówce. Tak najcześciej bywa, kiedy podłogówka pomieszana jest z grzejnikami, jak w powyższym przypadku.Ja mam podłgę (za wyjątkiem łazienki) chłodniejszą, niż w okresie letnich upałów... Warto tez przeczytać, na wywołanym przez bogusława Forum, jaki jest odsetek zadowolonych i niezadowolonych użytkowników ogrzewania podłogowego: http://f.kafeteria.pl/temat/f5/ogrzewanie-podlogowe-za-i-przeciw-p_4718490/2 Edytowane 19 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.12.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Co znaczy źle zrobione lub źle eksploatowane? To było pytanie do mojego stwierdzenia: cyt:" Co do wpływów zdrowotnych źle zrobionego posadzkowego...... Wolałbym nie mieć racji, jednakże od źle zrobionego lub źle eksploatowanego posadzkowego niestety nie da się nigdzie uciec. Nie lewitujemy... " koniec cyt. To właśnie znaczy to o czym pisze forumowiczka cytowana w poście #117 === Żylaki przed podłogówką? Wypowiadająca się wiąże jedno z drugim. Ile czasu trwa ciąża? A ile czasu trwa sezon grzewczy? Jej wina? A niby dlaczego? Czy ktoś ją uprzedził, że przy posadzkowym może mieć jakiś problem i co robić by nie mieć problemu? A chorujące dzieci bawiące się na posadzce? Winne? A gdy pojawią się uzyski ciepła (np. zmiana pogody i nasłonecznienie w okresie przejściowym), to rozgrzany podkład nie podniesie nadmiernie temperatury posadzki? Oczywiście, że podniesie. Kto powie, że jest inaczej, kłamie. Dzieciaki trzeba wówczas przeganiać na północną stronę budynku....? === Ps. Ci zadowoleni przeważnie polecają przede wszystkim jakąś bardzo konkretną firmę wykonawczą. Krzątajcie się dalej... Ja przynajmniej mam przy sobie opisany profil co robię, natomiast wy "bezstronni użytkownicy", pojawiający się od lat w tych samych wątkach, w świątek, piątek...? Filantropi? Troskliwi "doradcy"? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.12.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Panowie, nie wiem czy ktoś zauważył ale założyciel wątku najwidoczniej pokonał swój problem. Ponieważ od końca 2011 już w dyskusji nie uczestniczy. założyciel być może tak, ale jak widać w międzyczasie powstał kolejny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 === Żylaki przed podłogówką? A niby z czego to wynika? Ile czasu trwa ciąża? A ile czasu trwa sezon grzewczy? Jej wina? A niby dlaczego? Czy ktoś ją uprzedził, że może przy posadzkowym może mieć jakiś problem i co robić by nie mieć problemu? A chorujące dzieci bawiące się na posadzce? Winne? === Miszczu, jeszcze raz Ci napiszę, ze żylaki po porodzie sie zdążają. I z podłogówką nie mają nic wspólnego, natomiast zgadzam sie, źe mając żylaki, przebywanie na złe wykonanym ogrzewaniu podłogowym może być męczące. Lato i rozgrzane słońcem podloze tez jest dla takich osob męczące. A dzieci na ciepłych płytkach, to efekt żle wykonanego ogrzewania podłogowego. Jeszcze raz zwracam uwagę, na stosunek zadowolonych, do niezadowolonych użytkowników podłogówki. Jest przytłaczajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts