Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

Ci co trzeba to czytają i wyciągają wnioski..

Komentarze "opozycji" nic nie wnoszą do tematu, gdyż są głównie niekonkretne,

niemerytoryczne i napastliwe.

Jeśli ktoś wybrał posadzkowe, to chyba byłby niespełna rozumu, gdyby sam swoje wybory krytykował, pomimo okresowych ewidentnych "niedogodności".

Mnie "klamoty" na ścianach kompletnie nie przeszkadzają, szczególnie gdy są dizajnerskie lub dopasowane kolorystycznie do wystroju wnętrza...

Spełniają swoją istotna funkcję, którą żadne posadzkowe spełnić nie może i o to chodzi...

Kremy, seledyny, odcienie brązu, w przyziemiu młotkowy miedziany... Kolory nie gryzą się z niczym. Wręcz zdobią. Super.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Mylisz się, wielu użytkowników ogrzewania mieszanego, hybrydowego jednym głosem twierdzą, że żałują wyboru i gdyby mogli cofnąć czas postawiliby na OP. Wystarczy prześledzić odpowiednie wątki na FMi. Ja lekcję odrobiłem i decyzji nie żałuję....

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja na przykład wybrałem ogrzewanie gazowe i potrafię przyznać się do błędu, że to zły wybór.

Teraz wybrałbym inne rozwiazanie.

No to doszliśmy do tego samego wniosku...szkoda ze doszedłem za późno do tego kim jest asolt....

Szkoda, że na FM są ludzie, którzy tego nie rozumieją i nie potrzebnie wytaczają przeciw niemu działa :(

Bufor 1000l z grzałką 6-9kW, wężownica do przepływowego grzania CWU.

Grzany w nocnej taryfie do 70-80C

I oczywiście podłogówka :)

Oj ten prąd mnie prześladuje ,myślałem, że coś innego zapodasz;) . JA ciągle nie mam pomysłu ani planu, mam oczywiście OZC, gaz w drodze ...hmmm ciężka sprawa..

Mylisz się, wielu użytkowników ogrzewania mieszanego, hybrydowego jednym głosem twierdzą, że żałują wyboru i gdyby mogli cofnąć czas postawiliby na OP. Wystarczy prześledzić odpowiednie wątki na FMi. Ja lekcję odrobiłem i decyzji nie żałuję....

Połączenie typu: na dole posadzkowe, na górze grzejniki - grzane w różnych temperaturach zasilania i funkcjonujących w osobnych obiegach, to nie jest ogrzewania hybrydowe.

To zwykłe ogrzewanie mieszane - ze wszystkimi jego minusami.

===

Nowy etap ewolucji systemów grzewczych, stanowi połączenie w jednym obiegu komponentu o dużej bezwładności cieplnej (podłogówka) z komponentem o znikomej bezwładności cieplnej i dużej efektywności (systemy grzejnikowe REGULUS-system) .

Hybrydowe ogrzewanie oznacza, że pomieszczenie ogrzewane jest poprzez ogrzewanie podłogowe (wykonane jedynie na części podłogi np. komunikacyjnej) oraz szybko reagujący grzejnik (ścienny lub kanałowy). Zasilanie obu komponentów grzania, szybkiego i powolnego, wyprowadzone jest z tego samego rozdzielacza, z tą samą temperaturą czynnika grzejnego. Przy małych potrzebach grzewczych obecnie budowanych domów (20-50 W/m2), niska temperatura pracy zarówno podłogówki jak i grzejników będzie całkowicie wystarczająca do wytworzenia niezbędnej dla poczucia komfortu cieplnego temperatury. Proporcje mocy grzewczej umieszczonej w podłodze, do mocy grzewczej umieszczonej w grzejnikach odzwierciedlają proporcje czasu trwania okresu przejściowego do czasu trwania większych spadków temperatury i wynoszą dla podłogówki 20-40% mocy grzewczej (w zależności od rodzaju źródła ciepła oraz od strefy klimatycznej) oraz 60-80% mocy w grzejnikach. Proporcje takie umożliwiają realizację największej ilości strategii grzania a także stabilizują pracę każdego dostępnego źródła ciepła.

Ogrzewanie powoli reagujące, wyłącznie podłogowe, to jednostajny sposób ogrzewania. Zdarza się, że przy tym rozwiązaniu ciepła jest czasami za mało a czasami za dużo, podanego nie zawsze wówczas, gdy jest na nie zapotrzebowanie. Niemożliwe jest także całkowite wyłączenie grzania.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Połączenie typu: na dole posadzkowe, na górze grzejniki - grzane w różnych temperaturach zasilania i funkcjonujących w osobnych obiegach, to nie jest ogrzewania hybrydowe.

To zwykłe ogrzewanie mieszane - ze wszystkimi jego minusami.

===

problem polega na tym, że z tym ogrzewaniem hybrydowym jest tak jak z Yeti. Różnica taka, że o Yeti słyszało więcej ludzi, niż o ogrzewaniu hybrydowym. Bo widzieć to nie widział nikt i tego i tego (no, ty widziałeś hybrydowe)

====

takie doskonałe rozwiązanie to hybrydowe, a nikt takiego nie ma...dziwne nie?

za to coraz więcej ludzi wybiera

Ogrzewanie powoli reagujące, wyłącznie podłogowe, to jednostajny sposób ogrzewania. Zdarza się, że przy tym rozwiązaniu ciepła jest czasami za mało a czasami za dużo, podanego nie zawsze wówczas, gdy jest na nie zapotrzebowanie. Niemożliwe jest także całkowite wyłączenie grzania.

i jeszcze twierdzą że to najlepsze ogrzewanie i drugi raz zrobiliby identycznie (i że to działa trochę inaczej niż pisze hybrydowy guru)....dziwny jest ten świat.....

a wnioski każdy wyciągnie sobie sam....

Przyczyna jest bardzo prozaiczna.

Dopiero ostatnio buduje się odpowiednio ciepłe i o dużej akumulacyjności domy dla zastosowania w nich właśnie ogrzewania hybrydowego.

Przestawienie się, rutynowo działających wykonawców instalacji, wymaga pewnego czasu.

Czau wymaga także ocena efektów takiego połączenia.

Ludziska chwalą lepsze, póki nie poznają czegoś jeszcze, jeszcze lepszego.

Też w swoim życiu przerabiałem rozmaite opcje i bardzie uniwersalnej niż hybrydowe nie ma.

Da się w nim zastosować rozmaite źródła ciepła a także zastosować rozmaite strategie grzania. W wymiarze całorocznym.

Niedrogo i komfortowo.

===

Pozdrawiam

Bogusław

A napiszesz ile płacisz za OC i CWU przy gazie? (Może być na priv) Chciałbym się zorientować jakiego rzędu są to opłaty. Chodzi mi o total czyli abonament, przesył, zużycie i co tam jeszcze jest w tym gazie.

Pażdziernik 180zł, listopad 190zl, grudzień 220 zł.

Takie mniej więcej miałem faktury

Skoro jest tak dobrze, tyle osób jest "za" , to dlaczego niektórzy wariują i kombinują, od tygodni, miesięcy i lat, ciągle tym samym małym stadkiem, złożonym z tych samych "miłośników" posadzkowego, którzy siedzą tygodniami, miesiącami i latami przed kompem na różnych forrrumach, żeby podzielić się swoim szczęściem z innymi?

Ja przynajmniej mam obok jasno napisany profil - co i gdzie i dla kogo produkuję :

http://www.regulus.com.pl

Nie udaję "zwykłego forumowicza".

(...)

===

Piękna pogoda dzisiaj. Czas na narty... Gdy wrócę, włączę sobie grzejniki na pół godzinki...

W końcu u siebie mam hybrydowe. Posadzka w zasadzie wyłączona. Poza łazienkami.

Teraz, w ciągu dnia, grzanie w ogóle jest zbyteczne. Dom jest wystarczająco nagrzany.

Zatem ogrzewanie całkowicie stop!

Miłego dzionka... Krzątajcie się... Kombinujcie...

Pozdrawiam

Bogusław

Dla mnie takie hybrydowe to jest jak dom szeregowka, polaczenie minusow i domu i mieszkania. Tak samo tu polaczenie minusow podlogowki i grzejnikow, podlogowki ze dlugo nagrzewa i grzejnikow ze wisza. Ja mam mieszane i jestem zadowolony, no prawie. Bo podlogowke mam tu gdzie kafelki, czyli lazienki, kotlownia, kuchnia i wiatrolap a grsejniki tu gdzie parkiet. A jedyny minus to troche zle mamcto rozwiazane, bo mam na jednym zasilaniu z pieca rozdzielacz na grzejniki i podlogowke z termostatem trojdrogowym. I nie moge zrobic tak zeby podlogowka wlaczyka sie np o 4 rano zeby sie nagrzala a grzejniki o 7 rano, odpala sie razem. Teraz moge to jedynie poprawic glowicami termostatycznymi elektronicznymi na ktorych moge ustawic osobno kazdy grzejnik, ale to pare stowek szarpnie. Jak sie wkurze to tak zrobie, na razie eksperymentuje z tym co mam

Piękna pogoda dzisiaj. Czas na narty... Gdy wrócę, włączę sobie grzejniki na pół godzinki...

W końcu u siebie mam hybrydowe. Posadzka w zasadzie wyłączona. Poza łazienkami.

Teraz, w ciągu dnia, grzanie w ogóle jest zbyteczne. Dom jest wystarczająco nagrzany.

Zatem ogrzewanie całkowicie stop!

Miłego dzionka... Krzątajcie się... Kombinujcie...

Pozdrawiam

Bogusław

Faktycznie forumowicze nie udaje pan Bogusław ale zatroskanego dr Judyma już tak.