Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na poddasze URSA czy ISOVER ?

AgnieszkaMaszner

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...
W zależności od tego jaką wartość współczynnika przenikania ciepła dla danej przegrody chce się uzyskać oraz od współczynnika przewodzenia ciepła produktu taką grubość ocieplenia należy dobrać. Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki określają że współczynnik dla stropu pod nieogrzewanym poddaszem przy temp w pomieszczeniu powyżej 16 stopni powinien nie przekraczać wartości 0,25W/m2K.

Standard firmy ROCKWOOL określa, aby współczynnik ten był ≤0,15W/m2K. Współczynnik na takim poziomie uzyskać można przy zastosowaniu produktów TOPROCK i SUPERROCK grubości ok. 27cm których deklarowane współczynniki przewodzenia ciepła wynoszą 0,035 W/mK

Alternatywnie można zastosować produkty MEGAROCK oraz ROCKMIN których deklarowane współczynniki przewodzenia ciepła wynoszą 0,039 W/mK stosując grubość ok.30cm.

Co do Twojej wełny - trzeba by sprawdzić jak wygląda aktualna i wtedy dołożyć prawdopodobnie 8-10 cm.

Twoje obliczenia mają błedy pomiarowe.

Przy warstwie 27cm wełny o lambdzie 0,035 współczynnik ten wyniesie 0,13. Natomiast aby uzyskać 0,15 wystarczy 30cm wełny o lambdzie 0,045. I nie jest tu istotny producent. Czytając natomiast opinie wykonawców to opinie są podzielone, jedni wychwalają URSA inni KNAUFA, ogólnie zawsze zalecam poczytać opinie ludzi, szczególnie te nagatywne bo pozytywne wiadomo ze pisane na zamowienia.

Edytowane przez TheArt

• 8 months później...
  • 11 months później...
Tak tylko w rzeczywistości ten współczynnik wełny przy o .035 a 0 039 to zapewne żeby to samo osiągnąć wystarczyło by dać 1 cm tej gorszej więcej.. najlepiej dać wełnę na przekladke. Ja osobiście dam między krokwie 15 0.039 a między stelaż żeby mostków uniknąć dam 0.35 o grubości 5 albo 10 to na skosach a na suficie prostym dam 2x 15 0.039 i bd ibtanio i dobrze.

Jesienią 2017 rozłożyłem 21 rolek Ursa Platinum 0,032 grubości 15cm. W rękawicach, okulary miałem lecz odłożyłem jako zbędne w obliczu umiarkowanego pylenia. Najpierw folia a potem dwie warstwy po 15cm. Rozwijanie i rozprężanie dobre a nawet bardzo dobre, układanie łatwe. Efekt po ociepleniu zgodny z założeniami.

• 2 weeks później...