Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak montować gniazdka i właczniki?

Recommended Posts

Mam dom z otwartą przestrzenią na parterze, gdzie są albo tylko ściany nośne (cienkie - 18 cm) albo słupy żelbetowe.

Zastanawiam się jak zamontować puszki pod gniazdka elektryczne i włączniki?

Niespecjalnie widzę rycie w żelbecie dziur, albo osłabianie nośności ścian przez wykuwanie w nich otworów. Za to maskowanie puszek tynkiem grubym na min. 4 cm tez nie jest rozsądnym wyjściem, bo ściany są idealnie proste i tynk może być cienki.

Witam

Zawsze możesz zrobić instalację prowadzoną na zewnątrz. Ostatnio w jakimś programie widziałem jak koleś zażyczył sobie takie rozwiązanie. Przewody były prowadzone w rurkach miedzianych na powierzchni ścian, a wszelki osprzęt był natynkowy. mi to się średnio podobało, ale to był jakiś projektant wnętrz....

Pozdrawiam

Wycięcie otworu w w słupach żelbetowych jest trudne, a ryzyko przecięcia zbrojenia duże.... no chyba że osprzęt natynkowy, a sam kabel w tynku.

Co do ścian grubości 18cm... Nie wydaje mi się żeby otworek o średnicy 65mm i głęboki na 5cm był znacznym obciążeniem dla konstrukcji takiej ściany. Jeśli uważasz że nawet i to jest nie do zaakceptowania - osprzęt natynkowy, a kabel w tynku.

Samym oświetleniem można sterować bezprzewodowo, ale na gniazdka nie ma rady - kabel być musi.

wow instalacja elektryczna w miedzianych rurkach i w razie przebicia nie trzeba daleko szukać aby nas usmażyło...gratulacje dla projektanta wnętrz za wyobraźnie...

Przewody kabelkowe YDY są w podwójnej izolacji, a miedziana rurka w tym wypadku może służyć za osłonę przed narażeniem mechanicznym (oprócz funkcji ozdobnej).

Dodatkowo połączenia wyrównawcze i dalej podłączenie do PE - zapewniasz klasę ochrony I

Zresztą.... niegdyś przewody były kładzione w ołowianych rurkach :)

Edytowane przez leszekf
uzupełnienie wypowiedzi

Takie instalacje w metalowych rurkach na ścianie stosuje się powszechnie w USA w pomieszczeniach typu garaż czy piwnica. Jeśli wymaga tego styl mieszkania, to w pomieszczeniach mieszkalnych też. Co więcej - puszki i osprzęt też jest metalowy.

To samo przyłącze - też wszystko wciągnięte w metal.

I jakoś żyją :)