Elfir 07.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Mam dom z otwartą przestrzenią na parterze, gdzie są albo tylko ściany nośne (cienkie - 18 cm) albo słupy żelbetowe.Zastanawiam się jak zamontować puszki pod gniazdka elektryczne i włączniki?Niespecjalnie widzę rycie w żelbecie dziur, albo osłabianie nośności ścian przez wykuwanie w nich otworów. Za to maskowanie puszek tynkiem grubym na min. 4 cm tez nie jest rozsądnym wyjściem, bo ściany są idealnie proste i tynk może być cienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 07.11.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 WitamZawsze możesz zrobić instalację prowadzoną na zewnątrz. Ostatnio w jakimś programie widziałem jak koleś zażyczył sobie takie rozwiązanie. Przewody były prowadzone w rurkach miedzianych na powierzchni ścian, a wszelki osprzęt był natynkowy. mi to się średnio podobało, ale to był jakiś projektant wnętrz....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 jakoś nie kręcą mnie loftowe klimaty i instalacja natynkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 07.11.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Wycięcie otworu w w słupach żelbetowych jest trudne, a ryzyko przecięcia zbrojenia duże.... no chyba że osprzęt natynkowy, a sam kabel w tynku. Co do ścian grubości 18cm... Nie wydaje mi się żeby otworek o średnicy 65mm i głęboki na 5cm był znacznym obciążeniem dla konstrukcji takiej ściany. Jeśli uważasz że nawet i to jest nie do zaakceptowania - osprzęt natynkowy, a kabel w tynku.Samym oświetleniem można sterować bezprzewodowo, ale na gniazdka nie ma rady - kabel być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 07.11.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 dokładnie ... najcieńsza puszka i natynkowo kabelek , ale kuć trzeba i tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 07.11.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 wow instalacja elektryczna w miedzianych rurkach i w razie przebicia nie trzeba daleko szukać aby nas usmażyło...gratulacje dla projektanta wnętrz za wyobraźnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 witu - o czym ty piszesz? thomyk - Nie mam problemu z rozprowadzeniem kabli, bo te schowają się nawet w niewielkiej bruździe, ale z puszkami do kontaktów i włączników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 08.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) wow instalacja elektryczna w miedzianych rurkach i w razie przebicia nie trzeba daleko szukać aby nas usmażyło...gratulacje dla projektanta wnętrz za wyobraźnie... Przewody kabelkowe YDY są w podwójnej izolacji, a miedziana rurka w tym wypadku może służyć za osłonę przed narażeniem mechanicznym (oprócz funkcji ozdobnej). Dodatkowo połączenia wyrównawcze i dalej podłączenie do PE - zapewniasz klasę ochrony I Zresztą.... niegdyś przewody były kładzione w ołowianych rurkach Edytowane 8 Listopada 2011 przez leszekf uzupełnienie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 11.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Takie instalacje w metalowych rurkach na ścianie stosuje się powszechnie w USA w pomieszczeniach typu garaż czy piwnica. Jeśli wymaga tego styl mieszkania, to w pomieszczeniach mieszkalnych też. Co więcej - puszki i osprzęt też jest metalowy. To samo przyłącze - też wszystko wciągnięte w metal. I jakoś żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2011 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 nie chodziło mi o przewody bo to ukryje w tynku, ale o puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 nie chodziło mi o przewody bo to ukryje w tynku, ale o puszki. bez paniki lekko podkują w betonie i będzie git nic się nie zawali, patrząc na twoje zbrojenia to czołgiem można by manewrować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 trochę mnie uspokoiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts