Renia i Grzes 24.04.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Bardzo ciekawy temat, zapisuję sobie go, bo tewż jesteśmy laikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zniwiarz01 19.08.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam, mam na imię Sławek.Jest kompletnie zielony w sprawach budowy domu od strony prawnej. Trochę czytałem na temat załatwienia pozwolenia na budowę.Czytałem również FM lecz nie jestem pewny czy dobrze wszystko dedukuję i czy czegoś nie przegapiłem. Dlatego postanowiłem założyć ten temat aby się dopytać ludzi którzy się na tym znają.Działkę już posiadam (budowlana) na osiedlu domków jednorodzinnych, żadnych zabytków, skrzynka z prądem obok działki, woda ta sama sytuacja. Z tego co zrozumiałem to kroki jakie powinienem wykonać: 1. Uzyskać Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego2. Uzyskać aktualny wypis z rejestru gruntów3. Uzyskać podkłady geodezyjne do celów opiniodawczych w skali 1:500 lub 1:1000 w dwóch egzemplarzach ze składnicy map4. Pozwolenie? na zaopatrzenie w wodę i energie elektryczną5. Zatrudnić geodetę do zrobienia mapki do celów projektowych6. Zakupić projekt-gotowy i dokonać adaptacji do działki. Czy dobrze rozumiem? Takie kroki powinienem wykonać najpierw przed złożeniem papierów o pozwolenie na budowę? Czy może coś jest zbędne a jakieś inne papiery są potrzebne których nie wypisałem? Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2906 22.08.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Mam wypis i wyrys z miejscowego zagospodarowaniu przestrzennego terenu. Mam warunki techniczne przyłączy (elektrownia,gazownia,wodociągi-kanalizacja). Mam projekt i własnie jest w adaptaci projekt. I mam pytanie odnosne projektów przyłączy -co to jest i do czego? Czy projekt przyłączy to co przebiega na mojej dziąłce od słupa w ogrodzeniu do domu, czy to co z ulicy do mojej działki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.08.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Przyłacze to odcinek od sieci (najczęściej w ulicy) do punktu odbioru opisanego w warunkach. W przypadku instalacji elektrycznej jest to np skrzynka na słupie, w przypadku instalacji gazowej skrzynka na ogrodzeniu lub domu. Odcinek od punktu odbioru do domu jest już instalacją wewnętrzną. Nie musisz składać projektów przyłączy razem z projektem budynku o pozwolenie na budowę. Na przyłącza wystarczy osobne zgłoszenie (inna, prostsza procedura) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Może okazać się konieczne zrobienie badań archeologixcznych na działce - są niekiedy takie tereny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejo 25.08.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam. Mam już kupioną działkę pod budowę domu. Okolice Łodzi, a nawet jej obrzeża (Ruda).Pytanie z mojej strony - co i w jakiej kolejności powinienem następnie wykonać? Czy o wszelkie pozwolenia muszę starać się sam? Czy jeśli znajdę już wykonawcę, mogę liczyć na zorganizowanie wszelkich formalności? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 nie musisz starać się sam - możesz zapłacić i ktoś to zrobi za ciebie - jak ze wszytskim. Wiesz już jaki rodzaj domu możesz postawić? (wypis z MPZP) Łącze z właściwym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejo 01.09.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witam, Ruszam właśnie z budową domu, tak jak jest napisane wyżej. Wszystkim nowo-zaglądającym do tego wątku polecam czytanie go od deski do deski. Na pewno znajdziecie tu odpowiedź na pytanie, jakie etapy i w jakiej kolejności należy budować budując swój wymarzony dom, Mi ten temat bardzo wiele rozjaśnił Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristof85 02.09.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam serdecznie Jest to mój pierwszy post przegladalem sporo wątków ale chcialbym dokladnie opisac moją sytuację Więc od niedawna jestem włascicielem dzialki 50 ar na której w tej chwili rosną sobie ziemniaki rodziców dzialka jest rolna lezy w granicach administracyjnych miasta i w MPZP jest przeznaczona na budownictwo jedno rodzinne do drogi aktualnie prowadzi droga gruntowa kiepskiej jakości a w mpzp dzialke przecina planowana droga dojazdowa dzialke przecina w stosunku 40/60. Najblizszy dom znajduje sie w odleglosci 150 m i dzialka na ktorej sie znajduje graniczy z moja. Na dzialce za 2, 3 lata chcialbym wybudowac dom na kredyt a do tego czasu chcialbym ją uzbroić, ogrodzić ogolnie przygotowac i tu jest moje pytanie jak sie do tego zabrac od czego zaczac czytalem cos o wylaczeniu z produkcji o tym ze wiaze sie to z podatkiem od nieruchomosci itp. Czy potrzebuje jakies zezwolenia czy wystarczy przylacze pradu? Ogolnie jak sie za to zabrac dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 przekształcenie działki rolnej w budowlaną - wniosek składa się do gminy. Zasadniczo rozpatrzenie jest bezpłatne i polega na zamianie w MPZP podpisu z "rolna" na "budowlana". Kolejnym etapem jest wystąpienie do Wydziału Geodezji lub Gospodarki Nieruchomościami starostwa powiatowego o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, jeśli grunty należa do I-III klasy. Dla gorszych podobno nie trzeba, ale lepiej złożyć papiery.Tutaj naliczana jest opłata - im lepsza gleba tym wyższa.do wniosku załącza się: - dokument potwierdzający prawo własności (akt notarialny lub odpis z księgi wieczystej), - wypis z planu zagospodarowania, - wypis z rejestru gruntów wraz z odbitką mapy ewidencyjnej, - mapę z planem działki wraz z projektem jej zagospodarowania i zaznaczeniem terenu, który zostać wyłączony z produkcji rolnej i bilansem powierzchni. Za działkę budowlaną płaci się podatek raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 12.11.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam, Na podstawie poradnika z forum muratora i innych stron w Internecie przygotowałem zakres prac do umowy z ekipą budowlaną.Czy byłby ktoś tak miły i zerknął czy niczego nie pominąłem (lub za dużo wpisałem)? Z góry dziękuję. W zakres etapu I wchodzą następujące prace: Wyrównanie terenu działki Wykonanie przyłącza wodno-kanalizacyjnego (wg projektu)Zdjęcie warstwy humusu i wykonanie wykopu pod fundamenty (dom + taras)Ułożenie warstwy betonu podkładowego Zrobienie deskowania dla ław fundamentowych i ułożenie ich zbrojenia (+ bednarka i uziomy)Wybetonowanie ław fundamentowych (dom + taras)Wykonanie przejść instalacyjnych Murowanie ścian fundamentowychZaizolowanie poziome i pionowe przeciwwilgociowe fundamentów i termiczne ścian fundamentowych Wyprowadzenie instalacji podposadzkowych Drenaż odwodnieniowyObsypanie ścian gruntem z jego zagęszczeniem wraz z wykonaniem podłoża pod posadzkę parteru Wybetonowanie płyty posadzki W zakres etapu II wchodzą następujące prace: Izolacja pozioma ścian parteru Murowanie ścian nośnych zewnętrznych i wewnętrznych parteru łącznie z nadprożami otworów drzwiowych i okiennych Murowanie kominówSzalowanie, zbrojenie i wybetonowanie podciągów oraz słupów Szalowanie, zbrojenie wieńców i stropu nad parterem (w zależności od technologii stropu i ilości dodatkowych elementów wylewanych w poziomie stropu, na przykład płyty balkonowe) Wykonanie wieńców i stropu Szalowanie, zbrojenie i wykonanie schodów na poddasze Pielęgnacja stropu Murowanie ścianek kolankowych poddasza Szalowanie, zbrojenie i wykonanie wieńca pod murłatę W zakres etapu III wchodzą następujące prace: Montaż więźby dachowej po odczekaniu Zaizolowanie, ocieplenie i pokrycie dachu dachówką, z wykonaniem obróbek blacharskich Wykonanie kominków kanalizacji, uchwyt antenowy, ławy kominiarskie, instalacja odgromowa dachu, montaż rynien poziomychMontaż okien dachowych i włazuZabicie okien i drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 kto sprząta resztki? Kto płaci za wywóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 13.11.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 kto sprząta resztki? Kto płaci za wywóz? Dziękuję, nie pomyślałem o tym. Co do wywozu to miałaś na myśli śmieci po budowie, czy generalnie uporządkowanie terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Wywozu resztek - zaprawy, opakowania, pokruszone bloczki. U nas były tego cztery kontenery w sumie a deweloperzy zakopują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 13.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) przyłącza do obowiązków ekipy od SSO?Czy to ma być umowa o wybudowanie domu tzw pod klucz? Śniegołapy nad wejściami i wjazdem? Edytowane 13 Listopada 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 13.11.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Brakuje w I etapie:- zaplecze socjalne (barak, WC, ogrodzenie ...) w III etapie:- ściany działowe (chyba, że wszystkie są zaprojektowane jako lekka zabudowa GK)- wykończenie kominów ponad połać dachową Zaizolowanie (?) i ocieplenie dachu nie wchodzi w zakres SSO. Do umowy z wykonawcą warto zawrzeć jak najwięcej szczegółów ze wskazaniem materiałów.Warto też uzgodnić przerwy technologiczne w harmonogramie (po wylaniu ław, po wylaniu posadzki parteru, po wylaniu stropu, po wylaniu wieńców) a dokładnie kiedy można wchodzić i dalej murować, stawiać palety z materiałem, przykręcać murłatę, opierać krokwie, rozszalowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 13.11.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 sciany dzialoweprzejscia do wentylacji w stropieewentualne zbrojenie pod oknem jesli planujesz ja wymagalem zrobienie zgodnie z projektem, a niektore elementy wykonania zgodnie z moja zalaczona specyfikacja/rysunkami np. zbrojenie pod oknami, szerokosc nadprozy, miejsca przejsc do wentylacji mechanicznej, wzmocnienie konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 14.11.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Ja bym się jeszcze pokusił o protokolarne przekazanie/odebranie każdego z etapów prac. Data ........ zauważone usterki itp ............ Przekazujący Przyjmujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 14.11.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Nie spodziewałem się takiego dużego odzewu Wszystkie rady są bardzo cenne. Zapomniałem faktycznie o kilku istotnych rzeczach. Może komuś też się przyda ta rozpiska kiedyś, komuś 'zielonemu' jak ja. Chciałbym żeby ekipa zrobiła mi przyłącze wod-kan. Może będzie trochę taniej jak wykona prace ziemne przy okazji kopania fundamentów. Taniej niż gdybym brał osobną ekipę do tego. Zobaczymy czy ekipa się zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 15.11.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Może to ci się przydać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16812-Umowy-Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts