wjaz 17.08.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Hej, masz rację - czas ruszyć tyłek i coś napisać. Między chorobą córeczki, pracą i budową zabrakło czasu nawet na spanie - nie mówiąc już o pisaniu na FM. W zasadzie wszystkie problemy, o jakich pisałem wyżej, udało się rozwiązać. * Trzy zbyt nisko wylane nadproża - na szczęście kilkanaście centymetrów wyżej jest solidny betonowy wieniec, więc nie spoczywa na nich wielki ciężar. Podcięliśmy 15 cm i jest OK. Wygląda to tak: * Dylatacja więźby i dachu - po kilku interwencjach już zrobiona: Przy okazji - Forum Muratora zmieniło sposób osadzania zdjęć i można szybko i bezproblemowo wstawić miniaturki. Miniaturki są chyba lepsze, prawda? Zwłaszcza jak ktoś ma wolne łącze/komórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.08.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 dobrze że córka zdrowa ! to najważniejsze co do fotek - ja wole przeglądać dziennik z dużymi fotkami - ale faktycznie jeśli ktoś w tel przeglada moze byc to problem - zwłaszcza w ilustrowanym dzienniku takim jak Twój gdzie jest dużo fotek na jakim etapie teraz jesteście ? jakie prace na budowie ? czekamy na uzupełnienie wpisów i aktualny stan liczyłeś OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 17.08.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) R&K przypomniał mi o błędach, o których pisałem wcześniej. Tak więc dla pamięci: Lista błędów ze stanu surowego: 1. Brak dylatacji dachu - już zrobiona 2. Trzy nadproża wylane 15cm za nisko - już podcięte 3. Dziwna nierówność więźby: na długości domu (18 metrów) odległość od stropu do płatwi zwiększa się o 10 cm. Z tego 5 cm wynika z nierówności stropu, a kolejne 5 cm z nierówności płatwi (krzywa belka). Łącznie wychodzi 10 cm - częściowo wyrównane wylewką, ale krzywizny belki nie da się naprawić; 4. Jeden z korytarzy ma ok. 7 cm zbieżności - już wyrównane tynkiem 5. Jedno z okien o 10 cm za szerokie - już zwężone 6. Dwie ścianki wymurowane za daleko - już obcięte 7. Nie wszędzie są kąty proste - w łazienkach zostały już wyprowadzone tynkiem (przy tynkarzy) 8. W jednym newralgicznym miejscu (duże okno w kształcie litery L w salonie - 4,5m długości) strop nie jest wylany dokładnie nad fundamentem. Wychodzi o kilka cm na zewnątrz. W efekcie musiałem wybrać, czy okno ma być zamontowane równo z górą otworu, czy z dołem. Zrównałem z górą i na początku wyglądało to strasznie krzywo, zwłaszcza z zewnątrz. Ale po przyklejeniu styropianu w zasadzie nic nie widać. 9. Strop nad garażem został wylany ze spadkiem w stronę domu, i przez kilka miesięcy deszcz spadający na garaż spływał do szczeliny między ścianą domu i garażu, która całkiem przemokła - już wylana została warstwa wyrównująca, a ściany się suszą Edytowane 7 Listopada 2012 przez wjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 18.08.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Przygotowując się do budowy zapomniałem, że część więźby będzie widoczna po zabudowie poddasza. Kupiłem więc więźbę z surowego drewna, w gustownym zielonym kolorze. Voila: Stałem pod tą więźbą i drapałem się po głowie – co z tym teraz zrobić …? Na początku próbowałem to pomalować. Wypróbowałem kilka rodzajów bejc i lakierów, ale efekty były marne. Nic mi się nie podobało. Niektórym wodnym bejcom udało się pokryć zielony impregnat, ale były za ciemne. Czerwono-bury „teak” czy „palisander” sprawdziłby się w mrocznej karczmie, ale nasz dom miał być jasny i ciemne belki zupełnie mi nie odpowiadały. Po prawie pół roku widzę, że te kryjące bejce i tak wyblakły, zielony zaczął trochę prześwitywać i wyglądają to prostu brzydko. Nie polecam. Moje próbki - zdjęcie ze stycznia i wyblakły stan obecny: Nie pozostało nam nic innego, jak zestrugać to paskudztwo, co też zrobiliśmy: Użyliśmy elektrycznego struga (ręcznego) z Castoramy, który sprawił się całkiem dziarsko. W niektórych miejscach drzewo wypiło więcej impregnatu, i tam zostały zielone ślady (trochę to widać na fotce powyżej). Żeby je zestrugać trzeba by było zebrać dużo, dużo drewna, a tego nie chcieliśmy, więc te przebarwienia zostały. Potem wszystko wybieliliśmy jeszcze ługiem Fluggera, który wybielił drewno, pozbawił je żółtego odcienia i zielonych przebarwień i z tego co czytałem - będzie je chronił przed dalszym żółknięciem pod wpływem UV. Z drugiej strony - ponoć ług "otwiera pory" drewna, które trzeba później czymś wykończyć. Spróbuję olejem, ale to dopiero jak gotowe będzie poddasze... Drewno po ługu wygląda mniej więcej tak: Kosztowało mnie to wszystko sporo wysiłku, trochę kasy na różne próbki, bejce i inne preparaty, struganie, potem lekkie szlifowanie belek, ale było warto! Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez wjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 22.08.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) AAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Violka właśnie poinformowała mnie, że jutro lub pojutrze kurier przywiezie wyposażenie łazienek. W tym grzejniki drabinkowe... Grzejniki drabinkowe... ? Skóra mi ścierpła na grzbiecie, bo zdałem sobie sprawę, że robiąc podłogówkę nie zrobiliśmy pętli i podejść do "drabinek" w łazienkach. Szybko sprawdziłem to na zdjęciach - - podejść faktycznie nie ma Stan obecny na parterze jest prawie "deweloperski" - wszędzie są wylewki, a ściany są otynkowane. Na poddaszu łazienki jeszcze nie ma bo wkrótce zostanie zrobiona z G-K. Co tu zrobić...? 1. Sprawdzić czy są wolne miejsca w rozdzielaczach, rozkuć wylewkę i ułożyć dodatkowe pętle ??? (chyba niewykonalne) 2. Zamontować na grzejnikach jakieś grzałki elektryczne??? 3. Albo może na parterze zrobić dodatkowy mini-rozdzielacz i pętlę bezpośrednio z kotłowni??? Może ktoś z was ma jakiś mądry pomysł co teraz zrobić z tym fantem? Edytowane 7 Listopada 2012 przez wjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 29.08.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 O mamo! Przyjeżdżam dzisiaj na budowę, a tam stoi cudny - CUDNY kominek! To dopiero jego pierwszy dzień, więc pozwólcie że się trochę poegzaltuję, bo mam niewiele okazji Kamień jest po prostu genialny! Faktura (antykowany płomieniowany) Kolor: A cały kominek wygląda tak: i razem z płytką podłogową Bardzo jestem zadowolony z kamienia. Kominkarz na samym początku zażądał wręcz, żebym pojechał do Ursusa czy innego Mszczonowa, żeby wybrać kamień w hurtowni. Nie bardzo mi się to podobało - kto ma czas, żeby jechać 50 km żeby wybrać kamień na kominek!?. No ale co było robić - pojechaliśmy. I nie żałujemy. Odwiedziliśmy sporą halę pełną płyt granitu, marmuru i innych kamulców. Dawid (4 lata) zachwycał się wielką suwnicą, która przenosiła płyty z kupki na kupkę i wyszedł stamtąd z oczami jak talerze. Ja zresztą też Kamienie można było obejrzeć, pomacać, polizać - fantastyczna sprawa. Wcześniej nie wiedziałem że dostępnych jest tyle różnych wykończeń (poler, satyna, groszek, antyk płomieniowany, antyk śrutowany itd itp.). Jak się trochę posypała logistyka i niestety musieliśmy zrezygnować z wybranego przez nas kamienia, to od razu wiedzieliśmy co wybrać, nawet nie patrząc na marne fotki, które dostaliśmy e-mailem. "Nasza" hurtownia publikuje też zdjęcia w sieci: https://picasaweb.google.com/IngemarWarszawa/GRANITY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na cieplowstaw grzałkę elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.08.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Łał wygląda świetnie! A teraz mów jak się ten kolor nazywa (pewnie nie pospolity "czorny") Bo tylko wykończenie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 29.08.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na cieplo wstaw grzałkę elektryczną Dzięki malux - na tym się chyba skończy: wstawię grzejniki elektryczne ze sterownikami. Jeżeli podłogówki będzie za mało - to grzejniki włączę na stałe w sezonie grzewczym. Jeżeli podłogówka wystarczy - to będę używał z timerem, tylko do suszenia ręczników. Znalazłem już kilka fajnych w tej firmie: http://www.termaheat.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.08.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 u mnie drabinki będą grzały temperaturą podłogówkiplus grzałajeśli łazienka zużyje w całym sezonie u mnie 310 kwh no to dogrzewanie o stopien ,dwa to maks ze 100 kwh w roku w drugiej taryfie 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 29.08.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 u mnie drabinki będą grzały temperaturą podłogówki plus grzała jeśli łazienka zużyje w całym sezonie u mnie 310 kwh no to dogrzewanie o stopien ,dwa to maks ze 100 kwh w roku w drugiej taryfie 30 zł To jest najbardziej rozsądne rozwiązanie. U mnie byłoby tak samo, gdybym nie zapomniał zrobić podejść z podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.08.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 ty tesz budujesz zwarty i nieduży domek pogadaj z hydraulikiem o przeciągnięciu do łazienki da się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 30.08.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Łał wygląda świetnie! A teraz mów jak się ten kolor nazywa (pewnie nie pospolity "czorny") Bo tylko wykończenie doczytałem. Racja! Zapomniałem napisać. Kamień nazywa się Forest Black antykowany palony - przynajmniej w nomenklaturze firmy Ingemar. To nie jest najczarniejsza czerń, bo w takim wykończeniu nie da się jej uzyskać. Polery są ciemniejsze, i na polery idą najciemniejsze bloki każdego rodzaju kamienia - podobno. Forest black poler można zobaczyć tutaj: https://picasaweb.google.com/IngemarWarszawa/GRANITY#5360878358462533042 Satynę - tutaj: https://picasaweb.google.com/IngemarWarszawa/GRANITY#5360878124363017170 A nasz antykowany palony - na moich fotkach powyżej. Pierwszy raz zajrzałem na chwilę do światka kamieniarzy, i muszę przyznać że jest naprawdę ciekawy. Edytowane 10 Września 2012 przez wjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 10.09.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) AAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! (...) robiąc podłogówkę nie zrobiliśmy pętli i podejść do "drabinek" w łazienkach (...) !!!!!!! W tym temacie: Moi instalatorzy są wspaniali: obiecali, że kiedy przyjadą podłączać pompę ciepła, to za darmo pociągną mi dodatkowe rurki bezpośrednio z kotłowni do dwóch sąsiadujących z nią łazienek. Muszę tylko przygotować bruzdy w ścianach z kotłowni do grzejników. Tak więc w 2 z 3 łazienek grzejniki będą działać tak jak chcieliśmy, czyli jako jedna z pętli podłogówki ! Do trzeciej łazienki nie da się już doprowadzić rurek, więc do grzejnika wsadzimy grzałkę. Ot, i problem rozwiązany. Edytowane 7 Listopada 2012 przez wjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 30.09.2014 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Wiosna 2012 Jesteśmy właścicielami ponurej, zimnej dziury na wsi, do której dojeżdża się błotnistą drogą. Dookoła domu grząsko. Nawet wydawałoby się solidne trawiaste podłoże jest nasiąknięte wodą i ugina się pod stopami. Ciemność i smutek Całe szczęście udało się podpisać umowę z ekipą wykańczającą z okolicy i panowie wzięli się ostro do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts