Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3 listopada, właśnie mija równe 5 lat od odpalenia mojej PC Atlantic Alfea Duo 8kW. Na podliczniku mam równe 21273kWh pobranej energii, co daje 4254kWh na rok energii na C.O. i C.W.U. Dodam, że do niedawna pompa chodziła głównie nocą przy niższych COP, ale za to w taniej taryfie. Od kiedy mam PV 9,99kWp pompa chodzi jak chce.

Jeśli miałbym jednym zdaniem podsumować 5 lat eksploatacji to powiedział bym, że nie zamienił bym PC na nic innego.

Pozdrawiam

3 listopada, właśnie mija równe 5 lat od odpalenia mojej PC Atlantic Alfea Duo 8kW. Na podliczniku mam równe 21273kWh pobranej energii, co daje 4254kWh na rok energii na C.O. i C.W.U. Dodam, że do niedawna pompa chodziła głównie nocą przy niższych COP, ale za to w taniej taryfie. Od kiedy mam PV 9,99kWp pompa chodzi jak chce.

Jeśli miałbym jednym zdaniem podsumować 5 lat eksploatacji to powiedział bym, że nie zamienił bym PC na nic innego.

Pozdrawiam

Jestem w tym samym miejscu, co Ty i mam dokładnie taki sam pogląd na sytuację. Zaczynam właśnie 6 sezon. U mnie zużycie większe, bo i dom większy. Ja w zasadzie od początku puściłem PC "samopas".

od 12 do 31 października tego roku...422 kW, a dziś tj. 9 listopad 645 kW. Midea 12 kW split, bufor 500 l, CWU 200 l, w domu 21-22 *. Długo grzeje bufor, teraz 198 minut pracy i jeszcze popracuje żeby dobić do 38*. Obecnie na wylocie 42, a na powrocie 37...pracuje na stałych parametrach nie na krzywej. Czy można podnieść temp na wyjściu z PC...czy będzie tak chodzić i chodzić aż dobije?. Podłogówka na parterze ok. 70 m2, poddasze 3 grzejniki plus drabinki w łazienkach.

No właśnie też mi się wydaje dużo, początkowo miałem 42*, później 40*, a od tygodnia 38*. Podlicznik mam od początku, ostatnio założyłem Shelly i widzę dobowo jak pracuje PC i PV. Teraz na liczniku jest 683 kW, a 12.11 minie miesiąc :(. Na zewnątrz 5-8.

42 to temperatura na wylocie jak PC grzeje bufor.

Edytowane przez DanielRomian

Jak masz to wszystko spięte? Ten bufor robi za sprzęgło jak rozumiem? Są dwa oddzielne obiegi: PC-bufor i bufor-CO i oddzielna pompa wtórnego obiegu? Co steruje pompą obiegową CO? Przy obecnych temperaturach na zewnątrz grzanie bufora do 42 stopni jest nieuzasadnione i obniża COP.

Jak masz to wszystko spięte? Ten bufor robi za sprzęgło jak rozumiem? Są dwa oddzielne obiegi: PC-bufor i bufor-CO i oddzielna pompa wtórnego obiegu? Co steruje pompą obiegową CO? Przy obecnych temperaturach na zewnątrz grzanie bufora do 42 stopni jest nieuzasadnione i obniża COP.

Już tłumaczę, PC grzeje bufor, z bufora idą rury do trójnika, tam podział na CO i podłogówkę. Pompkę do CO - włączam pod wieczór, rano wyłączam, podłogówka chodzi cały czas. W hydroboksie chyba tak to się nazywa, pompka chodzi i przez to PC wie jak jest temp w buforze. Nie mam sterownika pokojowego. Moja wiedza jest znikoma dlatego próbuję dowiedzieć się więcej od Was.

Temperatura ustawiona na 38* i teraz ustawiłem PC na krzywą grzewczą 5/38 i -10/47, histereza na 4. Te 42 to była temp na wyjściu jak ogrzewała bufor.

W innym wątku też podpytuję i opisuję

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?213557-Pompa-Ciep%C5%82a-sterowwanie-krzywa-grzewcza-histereza-itp&p=8161436#post8161436

Edytowane przez DanielRomian

Już tłumaczę, PC grzeje bufor, z bufora idą rury do trójnika, tam podział na CO i podłogówkę. Pompkę do CO - włączam pod wieczór, rano wyłączam, podłogówka chodzi cały czas. W hydroboksie chyba tak to się nazywa, pompka chodzi i przez to PC wie jak jest temp w buforze. Nie mam sterownika pokojowego. Moja wiedza jest znikoma dlatego próbuję dowiedzieć się więcej od Was.

Temperatura ustawiona na 38* i teraz ustawiłem PC na krzywą grzewczą 5/38 i -10/47, histereza na 4. Te 42 to była temp na wyjściu jak ogrzewała bufor.

W innym wątku też podpytuję i opisuję

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?213557-Pompa-Ciep%C5%82a-sterowwanie-krzywa-grzewcza-histereza-itp&p=8161436#post8161436

Dla mnie to nadal niezbyt zrozumiałe. Możesz narysować schemat?

Ta "pompka CO" pcha wodę zarówno do podłogówki jak i do grzejników? Wodę o tej samej temperaturze? I do tego włączasz ją manualnie? Jaki to ma sens???

Dla mnie to nadal niezbyt zrozumiałe. Możesz narysować schemat?

Ta "pompka CO" pcha wodę zarówno do podłogówki jak i do grzejników? Wodę o tej samej temperaturze? I do tego włączasz ją manualnie? Jaki to ma sens???

Nie bardzo mam jak narysować, pompka od CO pcha tylko na grzejniki, a od podłogówki jest ja rozdzielaczu. Włączam manualnie ponieważ pompka od CO i podłogówki nie jest podłączona do PC. Podłogówka , poniżej tej temp nie ma komfortu (duży salon z antresolą), a po drugie jest płytko zalana, podłoga była frezowana pod rurki. Poprzedni właściciel nie uznawał podłogówki. Podłoga została wyfrezowana i ułożyliśmy rurę pex, nie jest ona głęboko w posadzce.