Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyniki z domu Mojego syna są prawdziwe, domu mi nie zamknęli. Jeszcze jestem potrzebny, choćby wnuka popilnować:)

Z tego względu mam podgląd.

W domu sterownik pokojowy ustawiony na 22.5* w dzień i na noc 22.2*, z histerezą 04* co powoduje ( duża akumulacja ), że przy takich temperaturach jak teraz >4* to w nocy pompa nie pracuje.

Gdy jest zimno jak ostatnio<0*na sterowniku jest przestawiane tak żeby pompa pracowała 24/24, w domu wtedy jest ok 22-22.5* jak słońce zagrzeje, mimo że zimno to i więcej.

Z pompy zawsze wychodzi 28*, ale nie było więcej jak 29*, chyba że chwilowe.

Ps. @kaszpir, a Ja uważam, że i Twoje i mojego syna wyniki są rewelacyjne ;)

Edytowane przez michancia

Ten wątek jakiś dziwny sie zrobił imho. Miał on chyba w założeniu służyć celom porównawczym po przedstawieniu twardych danyc co do poboru, nastaw temperatury, zużycia CWU i jakiegoś szerszego kontekstu dotyczącego samego budynku. Być może dzięki temu ktoś może spojrzeć na swoje zużycie i ustawienia i jakoś je zoptymalizować albo podjąc decyzję tak/nie co do modernizacji.

Wątek jednak zmienia się w dyskusje "kto ma dłuższego" :) no może raczej krótszego i mniejsze zużycie kWh. Dziwnych czasów dożyliśmy. Każdy się z każdym ściga, porównuje i chce za wszelką cenę udowodnić że jego racja jest bardziej mojsza.

Lepiej nie brać w tym udziału tzn. w wyścigu tylko dyskutować o liczbach i faktach

Bardzo proste. 2 kabelki podłącza się pod podlicznik pod specjalne złącze "serwisowe" podlicznika i po kłopocie ...

Mam odmienne zdanie.

Zaczęło się od problemu z połączeniem do sieci, nie udało się tego zrobić postępując zgodnie z instrukcją, musiałem kombinować.

Jak już to się udało to okazało się że LanKontroler nie zlicza impulsów (licznik F&F WZE-3).

Instrukcja widać że była zrobiona dawno temu i nie była aktualizowana od dłuższego czasu.

Zacząłem zadawać pytania żeby zdiagnozować problem, na kilka pytań dostałem odpowiedź na jedno. Nie dostawszy wsparcia poddałem się i odałem urządzenie.

Mam odmienne zdanie.

Zaczęło się od problemu z połączeniem do sieci, nie udało się tego zrobić postępując zgodnie z instrukcją, musiałem kombinować.

Jak już to się udało to okazało się że LanKontroler nie zlicza impulsów (licznik F&F WZE-3).

Instrukcja widać że była zrobiona dawno temu i nie była aktualizowana od dłuższego czasu.

Zacząłem zadawać pytania żeby zdiagnozować problem, na kilka pytań dostałem odpowiedź na jedno. Nie dostawszy wsparcia poddałem się i odałem urządzenie.

Ja miałem podlicznik zbliżony do tego co strona PV monitor polecała i problemów zbytnio nie miałem.

To znaczy na początku ale otrzymalem wsparcie i po problemie.

Kumpel z pracy też kupił PV monitor i jego kumpel także i też problemu nie mieli ..

A z każdym urządzeniem mogą się pojawić pewne problemy ...

Witam wszystkich

Jestem tu nowy Dom stary same grzejniki - dół 89m2góra też. grzejniki.

Pompę ciepła mam od 10 października 2022 roku na dzisiejszy do wczoraj zużyła 14 579 kW . POMPA CIEPŁA LG THERMA V SPLIT 12,0kW. Po założeniu pompa wyła w nocy , serwis zmienili jednostkę zewnętrzną piszczało nadal ciszej , ale przyjechał Pan z Warszawy i ustawił . W dniu wczorajszym po odejściu od stołu o godzinie 19 zimno w domu --- pompa skończyła życie . po prostu nie chce się włączyć. Serwis pracuje w dni robocze nie pojęte dobrze że taka temperatura wiosenna. Nikt się nie przejmuje że zimno zero odzewu na sms i pisanie do serwisu. Jak mogę prosić o poradę i pomoc . Co robić .

Nie kupujcie LG

Ale prądu chyba Ci nie wyłączyli więc farelka elektryczna i do przodu przy awarii nie patrzysz na zużycie energii. Myślałem o Therma V ale w lipcu 2022 nie było praktycznie żadnych pomp ciepła więc wybrałem tańszą konkurencję w wersji monoblok.

Co robić w pierwszej kolejności sprawdzić czy jest gaz na manometrze czy też gdzieś uleciał, jednak skoro pompa w ogóle się nie włącza to coś z prądem może bezpiecznik wybił, a może jakieś podłączenie elektryczne w samej pompie. Na wyświetlaczu powinien być jakiś błąd o ile sam wyświetlacz działa.

Powiem tak nic nie pokazuje błędu. Restart dwa razy manometr gazu to chyba w środku , bo to spilit. Prąd ok . Przestrzegam to jest straszne g... A miała być taka rewelacyjna ,najlepsza serwis zawsze zadzwoni pomoże. Czekam na reakcję. Rozstawiam wszystkie grzejniki, nazbierane z całej wsi. Pozdrawiam. Dziękuje za pomoc każde wsparcie dla mnie jest wielkim. Życzę Ciepłych świat. Ja czekam do wiosny

To nie tak że straszne gówno... OK po niewiele ponad roku użytkowania awaria tego typu nie powinna mieć miejsca. Serwis... nawet mój instalator dał bym głowę że odebrał by podczas Wigilijnego obiado/kolacji i choć coś podpowiedział aby sprawdzić:

1 to

2 to

3 i tamto.

A też dam głowę że te 30km by przejechał dzień po wigilii aby choć "rzucić okiem" aby wiedzieć co w środę potrzebuję aby naprawić pompę. A w Twojej sytuacji ten proces rozpocznie się dopiero w środę jednak to okres międzyświąteczny i może tak być że naprawę będziesz miał dopiero w "przyszłym roku" - jakkolwiek to brzmi.

A coś w ogóle widać na wyświetlaczy czy ciemnia?

Powiem tak nic nie pokazuje błędu. Restart dwa razy manometr gazu to chyba w środku , bo to spilit. Prąd ok . Przestrzegam to jest straszne g... A miała być taka rewelacyjna ,najlepsza serwis zawsze zadzwoni pomoże. Czekam na reakcję. Rozstawiam wszystkie grzejniki, nazbierane z całej wsi. Pozdrawiam. Dziękuje za pomoc każde wsparcie dla mnie jest wielkim. Życzę Ciepłych świat. Ja czekam do wiosny

Sterownik w ogóle się nie włącza, czy nie uruchamia się grzanie co lub cwu.

Panowie mam problem instalator zmarła nagle. Porządny chłop świeć Panie nad jego duszą . Instalator odpada, serwis może się odezwie po nowym roku macie rację. na wyświetlaczu widać napis - Nie ma informacji o monitoringu - jak wyłączę na chwilę pokazuje się napis ,, płyn zapobiegający zamarzaniu , pompa wody praca " Teraz zaglądałem i po włączeniu pisze pompa wody praca ale podejdzie kilka minut i nie wchodzi na wyższe obroty . Czy może to wszystko być spowodowane zamontowaniem przeze mnie dużej ilości światełek na dom. Teraz mam wyłączone .To już całkiem lipa . Idę sprawdzę czy działa. Powiem że zaczęło działać. Pisze Praca jednostki zewnętrznej Pompa wody praca -- temperatura wlot 24 a wylot 24. teraz wlot 25 wylot 31. po 10 min , przepływ 25LPM (L / min) woda 1,9 bar. Czekam kiedy padnie . 1 grzejnik robi się ciepły. Poświęciłem trochę czasu wlot od 26 do32 wylot doszedł do 39 potem wyrównało się na 32 i koniec. .Przepływ największy był 31 LPM teraz 0 . Pompa nie pracuje tylko co raz włączy się pompka od wody. Dziękuję za stracony Wasz czas dobrej nocy . ostatnie odczyty z wyświetlacza . wlot 32 wylot 32 przepływ 0 ciśnienie 2,1. Pozdrawiam serdecznie Sławek

Witam z rana może coś ktoś w temacie . Chyba naprawdę zrobię kurs serwisanta zero odzewu z serwisu . Teraz napiszę do drugiego serwisu może w końcu ktoś odpisze. Mam już alternatywę na taką sytuację. Dzwonie do brata instalatora, opiszę dalsze losy. Oby Was to nie spotkało.

Ta pompa nie ma możliwości grzania na samych grzałkach w razie awarii sprężarki czy ucieczki czynnika ?

Witam z rana może coś ktoś w temacie . Chyba naprawdę zrobię kurs serwisanta zero odzewu z serwisu . Teraz napiszę do drugiego serwisu może w końcu ktoś odpisze. Mam już alternatywę na taką sytuację. Dzwonie do brata instalatora, opiszę dalsze losy. Oby Was to nie spotkało.

Jaką masz ustawioną temperaturę na sterowniku? Jeżeli masz tryb AI czyli praca wg krzywej to możliwe że została osiągnięta temperatura docelowa i dlatego się nie włącza ogrzewanie.

Czy sterowanie w domu jest termostatem? Czy sterowanie jest oparte na temperaturze wody czy powietrza? Możliwości jest wiele, ale wydaje mi się, że z PC jest wszystko w porządku tylko instalator ustawił parametry pracy niezgodnie z twoimi oczekiwaniami.

Edytowane przez MMPC

kurczę nie zmam się . Po telefonie do brata instalatora dowiedziałem się że serwis ma 24 godziny na odpowiedz odezwanie się jak na razie nici brak odzewu

może ktoś wie jak się włącza te grzałki . Sprawę skieruje do sadu , myślę ze konkurencja będzie zadowolona. Już umówiłem się na montaż zastępczego ogrzewania. NO a koszty kto pokryje - inwestor . Ostrzegam wszystkich .