Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marzec 190kWh, kwiecień 104kWh na CO+CWU. Temperatura min 23 stopnie. W kwietniu chyba 4 dni grzałem, a w marcu z 10. Wszystko 2 taryfa.

U nas to nierealne ...

W kwietniu u nas 15 dni z temperaturą ujemną , w tym kilka dni z temperaturami sięgającymi -7 stopni ...

Maj na razie zaczyna się kiepsko , z temperaturami bliskimi zera stopni ...

Ciemno , ponuro , deszczowo ...

U nas to nierealne ...

W kwietniu u nas 15 dni z temperaturą ujemną , w tym kilka dni z temperaturami sięgającymi -7 stopni ...

Dziwne to masz miejsce, w porównaniu rejon Suwałk to tereny śródziemnomorskie;)

Ja teraz, ze względu na chęć zmiany ogrzewania, by mi węgla luzem w piwnicy nie zostało i nie było trzeba go potem wyciągać, kupuję ekogroszek małymi partiami na worki, tak po 200-300 kg. I w ciągu ostatniego miesiąca już ponad tona mi zeszła. Taki mieliśmy kwiecień. Polska centralna.

Grzeję niemal cały czas, tylko kilka dni w tych najcieplejszych dniach przerwy zrobiłem, ale trzeba było z powrotem włączyć grzanie, bo zimno zaczęło się robić.

To nieporównywalne z waszym 100-200 kWh... Centralna Polska.

No ale tutaj w dużym stopniu przyczynia się ocieplenie domu (w dobrze docieplonym ogrzeją go zyski słoneczne przez okna, ocieplenie to ciepło zatrzyma), no i chyba przede wszystkim kiepska sprawność kotłów na paliwa stałe na niskich mocach... To ten przypadek, w którym pompa ciepła pokazuje, co potrafi.

Podejrzewam, że maj już nie będzie na tyle chłodny aby trzeba było podgrzewać durszlak.

Podsumuje sezon grzewczy.

Dane z podlicznika pafal 16ec3gr zamontowanego przed pompą ciepła.

Podsumowując od września 2020 do kwietnia 2021

Zużycie na cele ogrzewania i przygotowania ciepłej wody gdzie temperatura w domu oscylowała między 22,5-23st. Grzanie bez kagańca.

W pierwszej taryfie: 546kWh

W drugiej taryfie: 1004kWh

Razem:1550kWh

Zużycie spada w tym roku ponieważ jest akwarium 624l i jego pokrywę o temperaturze 43st przez kilkanaście godzin dziennie. Taki mały grzejnik o powierzchni 1,24m2

A u mnie 350 kWh, z czego 180 to CO a 170 CWU

CO z taniej PC PW to 189 kWh, CWU to 159 kWh z bojlera grzanego grzałką.

Za kwiecień.

Podlicznik na CWU mam od połowy marca.

Wcześniej analogowy nastawiony na 3h grzania na dobę grzałką 2kW.

Edytowane przez klaudiusz_x

U nas to nierealne ...

przecież w całym kraju taka pogoda była. Kwiecien był najzimniejszy od 20 lat. Do tego wieje u mnie na polu solidnie. Ty mieszkasz w lesie, jesteś osłonięty :)

2000-ny post :p

• 1 month później...
Czerwiec-CWU 25kWh

Nie wiem jak wy to robicie. Wyjaśnieniem jest zapewne małe zużycie CWU.

Zakładając COP na poziomi 4, odliczając straty postojowe zasobnika (załóżmy 40kWh) pozostaje niecałe 2m3 wody o temperaturze około 40 stopni.

Coś źle liczę czy tak mało wody wam schodzi?

Zakładając COP na poziomi 4, odliczając straty postojowe zasobnika (załóżmy 40kWh) pozostaje niecałe 2m3 wody o temperaturze około 40 stopni.

Coś źle liczę czy tak mało wody wam schodzi?

1,16kWh/m3K. Czyli jak ogrzewasz o 40* (czyli blisko 50* w zasobniku) to 60kWh wystarczy na ogrzanie 1,7m3.

Edytowane przez Kaizen

1,16kWh/m3K. Czyli jak ogrzewasz o 40* (czyli blisko 50* w zasobniku) to 60kWh wystarczy na ogrzanie 1,7m3.

Chyba coś pomyliłeś. Te 60kWh wystarczy na podgrzanie 1,7m3 o 30 stopni a nie 40. Czyli tak jak pisałem do 40 stopni.

Czyli wytłumaczeniem niskiego zużycia prądu jest po prostu małe zużycie wody tak jak myślałem.

To dane za czerwiec?

Grzałeś w czerwcu? Ile Ci idzie prądu na godzinę przy chłodzeniu pasywnym?

Ja też w czerwcu sporo chłodziłem gruntem, wszystkie pompki biorą 150W (w zużyciu prądu za czerwiec, część to właśnie chłodzenie pasywne).

Ten tryb CO to do grzania basenu.

Na pełne chłodzenie idzie 120W. Ale pompka DZ pracuje prawie 24h do osuszania. Pełne chłodzenie po 8-10 godzin dziennie - ale pompki GZ nie ma w tym zużyciu, bo mam ją na innym zasilaniu.

U mnie poszło 58kWh na 32doby co daje 1,81kWh/dobę na CWU. W domu 3 osoby plus ostatni tydzień jedna dodatkowo. Wanna była może ze 3-4 razy używana, bo nikomu się nie chciało w taki gorąc z niej korzystać, za to prysznice kilka razy dziennie, tyle że chłodne. W połowie miesiąca zmieniłem też temp wody w zasobniku z 46stC na 42stC, mimo że ktoś mi napisał, że 200L zasobnik nie wystarczy na 3 osoby,co okazało się nietrafioną teorią.