Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Pisałeś że wylewka była nacinana na rury a co jest pod spodem pod tą podłoga! jakieś inne pomieszczenie, mieszkanie, piwnica?

Wiem co jest, skuwałem wcześniej (błędy poprzedniego mieszkańca woda ciekła przed licznikiem :) ) wylewka 10 cm, styropian 5 cm, folia i cieniak...raczej mało styropianu.

Edytowane przez DanielRomian

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedyne co mogę zrobić to docieplić dom, niby ściana warstwowa z porothermu ale jak wymieniałem okno to styropian 5 cm pomiędzy. Ściana od środka 28 cm poro, 5 cm styro i 12 poro. Fundament nieocieplony albo styro pomiędzy ponieważ są wymurowane na kant, a nie na płasko.

Czyli U tych ścian to około 0,46 ...

U mnie ścian 18cm i styro 22cm i U=0,13 ..

Więc nie ma się co dziwić że rachunki będą "cudowne".

A ile styropianu jest w podłodze ?

Bo może się okazać że wymiana grzejników na podłogówkę to był strzał w kolano , bo grzejesz pięknie ziemię ;)

Czyli U tych ścian to około 0,46 ...

U mnie ścian 18cm i styro 22cm i U=0,13 ..

Więc nie ma się co dziwić że rachunki będą "cudowne".

A ile styropianu jest w podłodze ?

Bo może się okazać że wymiana grzejników na podłogówkę to był strzał w kolano , bo grzejesz pięknie ziemię ;)

Styropian w podłodze 5 cm, ale jak pisałem wcześniej podłogówka była frezowana i rury są płytko. W projekcie była wełna 8 cm, rzeczywistość jak zwykle inna.

Po założeniu podłogówki warunki zimą poprawiły się w domu, a piec brał mniej eko.

To pewnie już oba kolana przestrzelone :)

Styropian w podłodze 5 cm, ale jak pisałem wcześniej podłogówka była frezowana i rury są płytko. W projekcie była wełna 8 cm, rzeczywistość jak zwykle inna.

Po założeniu podłogówki warunki zimą poprawiły się w domu, a piec brał mniej eko.

To pewnie już oba kolana przestrzelone :)

No niestety rachunki nie będą niskie ...

Za bardzo kiepskie ocieplenie zarówno ścian jak i podłogi. Zapewne też strop (dach) nie jest jakoś wybitnie ocieplony.

A to odbija się na rachunkach.

Inna rzecz że bufor 500l to idiotyzm. Taki bufor jakbyś użył go do kotła na węgiel to czemu nie bo by piec pracował na dużej mocy , nagrzał zbiornik i wszedł w stan uśpienia i pracowałby chociaż przy grzaniu na wysokiej wydajności .

A przy pompie każdy bufor to strata COP i gorsza praca pompy. Bo bufor trzeba zawsze grzać do wyższej temperatury a i sam bufor ma swoje straty.

A 500L ? to już istne szaleństwo ;) 100L było by wystarczające a nawet nie wiem czy nie byłby za duży , bo masz już podłogówkę która ... jest buforem.

Dobrze że masz fotowoltaikę , do takiego potwora energetycznego w sam raz ;)

A przy pompie każdy bufor to strata COP i gorsza praca pompy. Bo bufor trzeba zawsze grzać do wyższej temperatury a i sam bufor ma swoje straty.

A 500L ? to już istne szaleństwo ;) 100L było by wystarczające a nawet nie wiem czy nie byłby za duży , bo masz już podłogówkę która ... jest buforem.

Wydaje mi się, że to co napisałeś nie jest prawdą dla jednego scenariusza: gdy pompa jest przewymiarowana. Przy przewymiarowaniu pompa zbyt szybko nagrzewa zład, zatem taktuje i pracuje z niskim COP. Można wtedy albo wymienić pompę albo powiększyć zład, co można osiągnąć właśnie dokładając bufor.

Wydaje mi się, że to co napisałeś nie jest prawdą dla jednego scenariusza: gdy pompa jest przewymiarowana. Przy przewymiarowaniu pompa zbyt szybko nagrzewa zład, zatem taktuje i pracuje z niskim COP. Można wtedy albo wymienić pompę albo powiększyć zład, co można osiągnąć właśnie dokładając bufor.

Tyle że zbyt przewymiarowana pompa to też zły pomysł.

Ja mam za mocną pompę , ale ratuję się tym że mam grzałki wyłączone a sama pompa działa w trybie Silent czyli na ograniczonej mocy. Dodatkowo steruje jeszcze nią termostat.

Co do COP nie wiem jaki mam , ale zużycie za poprzedni miesiąc łącznie z CWU (grzanie tylko w II taryfie) to 118kWh . Temperatura ponad 22 stopnie.

Ten miesiąc już chłodniejszy (mialem 3 dni z temp poniżej 0 stopni) i poszło do teraz 62kWh.

Wydaje mi się, że to co napisałeś nie jest prawdą dla jednego scenariusza: gdy pompa jest przewymiarowana. Przy przewymiarowaniu pompa zbyt szybko nagrzewa zład, zatem taktuje i pracuje z niskim COP.

Ciepło odbiera również wylewka, a nie tylko zład. W okresach przejściowych każda pompa jest przewymiarowana (mniej lub bardziej) i ratunkiem wystarczającym przy podłogówce jest kaganiec czasowy.

Ja mam za mocną pompę , ale ratuję się tym że mam grzałki wyłączone a sama pompa działa w trybie Silent czyli na ograniczonej mocy.

Na najniższe obroty sprężarki i tak pompa schodzi jak nie ma wystarczającego odbioru mocy. Więc ten tryb w tym momencie tylko zmniejsza obroty wentylatora co powoduje wyższą temperaturę wymiennika = niższy COP.

Kiedy to przestawiłeś?

Edytowane przez Kaizen

Witam. Nie mam dużego doświadczenia ale u mnie do pompy Rotenso 10 kw mam bufor - sprzęgło na zasilaniu 200 L a za buforem sterownik i pompę obiegową .elektroniczną . Gdy PC jest ustawiona na 37 st a deltę grzania mam zmienioną na 2 st to na sterowniku za buforem ustawione mam 34 st. PC nagrzewa bufor do ok 38 st i stop , bufor oddaje ciepło aż spadnie do 34 wg sterownika i wtedy on odcina pompkę obieg. W między czasie PC się załącza i zaczyna grzać bufor. Na wszystkich grzejnikach mam termostaty by mieć taką temp jaką chcę w danym pomieszczeniu a pompka obiegowa zmienia podawanie wg oporów instalacji - u mnie od 9 w do 14 w na wyświetlaczu pompki. Za dwa miesiące od 23 września do dziś 440 kw na podliczniku przed PC. Myślę że masz za duży bufor - zład i niepotrzebnie dwie pompki obiegowe albo jeśli mają być dwie to powinny mieć jakieś sterowanie.

Obcykaj dobrego majstra by przemyślał co z tymi pompkami obiegowymi bo one powinny mieć jakieś sterowanie a co do bufora to zobacz czy nie można by przełożyć podłączenia zasilania i powrotu wyżej by korzystać z mniejszej ilości wody bo im niżej powrót tym więcej wody do dogrzania. Bo z Twojej opowieści wynika że jak będą mrozy to może być tak że PC w ogóle nie dobije do temp. zadanej.

Kiedy to przestawiłeś?

Nie pamiętam. Początek sezonu grzewczego w tym roku ?

Różnica jest taka że przy obecnym trybie maksymalny pobór prądu to około 1,2KW. W normalnym trybie 2,4KW. Przy grzaniu wody 3KW ;)

Pompa przepłwy na minimum , moc ograniczona. Z tego co obserwowałem to grzało długo z deltą = 5 i pobierało około 600W , więc COP powinien być bardzo wysoki :)

Ja nie narzekam , ciepło i tanio ..

Załamka...☹️

Każdy co innego mówił zanim kupiłem PC...nie mam na myśli Was tu. Eh...przynajmniej nie muszę babrać się z piecem i węglem.... :)

A grzejnikach zamontować termostaty i włączyć na stałe pompę obiegową.

Bo to co masz teraz to jakiś idiotyzm , z tym załączanie samemu.

To ma być bezobsługowe i komfortowe ..

A grzejnikach zamontować termostaty i włączyć na stałe pompę obiegową.

Bo to co masz teraz to jakiś idiotyzm , z tym załączanie samemu.

To ma być bezobsługowe i komfortowe ..

Grzejniki mają termostaty i są otwarte na maksa, pompka sterowana za pomocą wtyczki na wifi. Tam gdzie są grzejniki nie przebywamy tylko śpimy (poddasze). Ściany mogę dociepic, z podłogą nic nie zrobię. Czyli bufor mam wymienić na mniejszy?

Poza tym, zauważyłem że nie dogrzewa się bufor. Teraz PC wyłączyła się, temperatura na wyjściu i na powrocie z bufora była 36. Temperatura zadana 37...to jak jest z tym grzaniem skoro temperatura na powrocie z bufora powinna być wyższa chyba niż zadana i dopiero wyłączyć się.

Grzejniki mają termostaty i są otwarte na maksa, pompka sterowana za pomocą wtyczki na wifi. Tam gdzie są grzejniki nie przebywamy tylko śpimy (poddasze). Ściany mogę dociepic, z podłogą nic nie zrobię. Czyli bufor mam wymienić na mniejszy?

Jak mają termostaty to czemu z nich nie korzystasz ? Ustaw taką temperaturę na nich jaka CI odpowiada , włacz pompę obiegową i niech działa cały czas. Jak pomieszczenie sie nagrzeje to termostat wyłączy grzanie i włączy jak będzie potrzeba.

Masz termostaty to czemu ich nie używasz ???

Szczerze ?

Bufor to masz w podłodze.

Ale z drugiej strony nie wiem jakie są przepływy w instalacji i czy były by one wystarczające dla pompy ciepła bo pompa 12KW potrzebuje napewno wysokiego przepływu (u mnie przy LG 9KW minimum to chyba 23L/min a i tak ma około 30L/min) , wiec bufor raczej bezpieczniejszy w tym przypadku.

Ale na pewno nie większy niż 100L.

Grzanie czasowe to dobre przy ciepłym domu a nie takim jak Twój . U ciebie pompa powinna być włączona nonstop jak i pompy obiegowe i niech pompa ciepła moduluje mocą a termostaty na grzejnikach służą do tego co powinny a nie robią za nie wiadomo co ;)

Przepływ na PC jak nie pracuje ok. 0,8 M3/h, jak pracuje PC to przepływ w granicach 2m3/h. Pompka na podłogówkę jest na maksymalnym przepływie. Pompka od CO mniejszy przepływ. Pompka od CO Grundfos Alpha1 L 25-60 180, podłogówka Grundfos UPM3 Auto L Edytowane przez DanielRomian

Ciepło odbiera również wylewka, a nie tylko zład. W okresach przejściowych każda pompa jest przewymiarowana (mniej lub bardziej) i ratunkiem wystarczającym przy podłogówce jest kaganiec czasowy.

U mnie pompa taktuje nawet w najchłodniejszym okresie sezonu grzewczego. Co masz na myśli pisząc kaganiec czasowy?

Kolego Cytuję a Ty przeczytaj uważnie= Temperatura zadana 37...to jak jest z tym grzaniem skoro temperatura na powrocie z bufora powinna być wyższa chyba niż zadana i dopiero wyłączyć się. Jakim cudem chcesz mieć wyższą temp na powrocie z bufora niż na zasilaniu . Przecież bufor oddaje ciepło.

Kolego Cytuję a Ty przeczytaj uważnie= Temperatura zadana 37...to jak jest z tym grzaniem skoro temperatura na powrocie z bufora powinna być wyższa chyba niż zadana i dopiero wyłączyć się. Jakim cudem chcesz mieć wyższą temp na powrocie z bufora niż na zasilaniu . Przecież bufor oddaje ciepło.

Jeżeli na wyjściu z bufora temp jest niższa od zadanej to chyba w buforze nie ma temp zadanej tylko jest niższa... Żeby nagrzać do żądanej to trzeba większej temperatury. Jeżeli na wylocie z bufora temperatura będzie równa z zadaną to będzie bufor nagrzany. Ja nie mam w buforze czujnika temp, spójrz na schemat parę postów wcześniej...