agb 14.12.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 6. W godzinach od 2200 do 600 przedsiębiorstwo energetyczne w pierwszym roku od zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4, stosuje składnik zmienny stawki sieciowej w wysokości do 30% składnika zmiennego stawki sieciowej grupy taryfowej dla odbiorców zużywających energię elektryczną na potrzeby gospodarstw domowych z jednostrefowym rozliczeniem za usługi dystrybucji energii elektrycznej. Obniżony składnik zmienny stawki sieciowej obowiązuje w odniesieniu do ilości energii elektrycznej przewyższającej ilość energii elektrycznej zużytej w analogicznym okresie rozliczeniowym poprzedzającego roku[/i] Czerwone moje. Koszt energii elektrycznej można podnieść dowolnie. Z ostatniej faktury energia wychodzi 0,409zł/kWh zarówno dla "taniej" strefy w G12as jak i w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Wg Ciebie te estymacje trzymają się kupy? http://cena-pradu.pl/taryfy.html Zgaduj zgadula. 6 grudnia URE odrzuciło wnioski taryfowe Enea, Tauron i Energa. https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna/4194,Taryfy-opublikowane-w-2022-r.html Wygląda na to, że zgodnie z zapowiedzią prezesa PGE nie składało wniosku o zmianę taryfy. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezes-PGE-nie-zlozymy-w-tym-roku-wnioskow-o-podwyzke-cen-energii-8383468.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.12.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Kaizen, już złożyło PGE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.12.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Te odrzucone wnioski dotyczyły zmiany taryf jeszcze w 2022r. Na 2023 chyba wszystkie firmy złożyły wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.12.2022 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Te odrzucone wnioski dotyczyły zmiany taryf jeszcze w 2022r. Na 2023 chyba wszystkie firmy złożyły wnioski. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/trzy-wielkie-spolki-bez-zgody-na-podwyzki-sa-jednak-nowe-wnioski-6408236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2022 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Te odrzucone wnioski dotyczyły zmiany taryf jeszcze w 2022r. Na 2023 chyba wszystkie firmy złożyły wnioski. Niestety, decyzje nie zawierają informacji, jakiego wniosku dotyczą (nawet daty jego złożenia) Jakby decyzja z 6 grudnia 2022 była nawet pozytywna, to weszłaby w życie na kilka dni tylko, bo URE ma 7 dni na publikację a w życie wchodzi nie wcześniej, niż po 14 dniach od opublikowania (ostatni akapit art. 47 Prawa Energetycznego zawiera terminy). Skąd masz informację, że te grudniowe decyzje odmowne dotyczyły taryf na 2022 r.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2022 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Skąd masz informację, że te grudniowe decyzje odmowne dotyczyły taryf na 2022 r.? Ten gość chyba bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2022 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 A tu chyba realne ceny.http://www.cena-pradu.pl/tabela.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.12.2022 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Co może być realnego w zmyślonych cenach? Bo innych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2022 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 A tu chyba realne ceny. http://www.cena-pradu.pl/tabela.html to jakaś abstrakcja pamiętam rok temu dokładnie o tej porze jakie były zapowiedzi - chyba nawet na tym samym portalu odnośnie cen - rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Teraz pewnie będzie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.12.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Wystarczyło poczekać, zamiast zaśmiecać wątek - https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ure-zatwierdzil-taryfy-na-energie-elektryczna-i-gaz-na-2023-,nId,6476760 Przez ostatnie 10 dni piździawki moja PC wciągnęła 152kWh na CO i CWU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 17.12.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 60% wzrost łącznej ceny (po przekroczeniu limitu 2MW) to jeszcze nie tragedia. Większy problem może wyjść z ceny rynkowej (chyba wzrost 5-6x) na ostatnie 10% zużycia (w 2023r, bo w 2024 to już będzie 20% - zapisy ustawy "motywują nas" by co rok ograniczać zużycie o 10%, jeśli tego nie zrobimy to te ostatnie 10% będzie w cenach rynkowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.12.2022 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Wystarczyło poczekać, zamiast zaśmiecać wątek - Nie wyładowuj swojej frustracji na mnie. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Czy ja dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji (z taryfy PGE): każda kWh po przekroczeniu limitu niezależnie od godziny i taryfy będzie rozliczana po 0,6930 zł/kWh (bo każda w tabelce przekracza cenę maksymalną) + VAT za energię czynną (plus opłaty dystrybucyjne i akcyzę)? Ewentualnie -10% zniżki jak się zmniejszy o 10% zużycie energii? No to jestem zdziwiony takim strzałem w stopę - jak nie ma motywacji do odciążenia sieci w godzinach szczytu, to będą regularne blackouty. Czy coś źle interpretuję? Tak czy inaczej czas na montaż PV nadchodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 U mnie póki co 208kWh na CO i 58kWh na CWU w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.12.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Ostatnie 5 dni to 83 kWh (16,6 kWh/dzień).Grudzień do chwili obecnej 248 kWh. Na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 17.12.2022 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) każda kWh po przekroczeniu limitu niezależnie od godziny i taryfy będzie rozliczana po 0,6930 zł/kWh (bo każda w tabelce przekracza cenę maksymalną) + VAT za energię czynną (plus opłaty dystrybucyjne i akcyzę)? Ewentualnie -10% zniżki jak się zmniejszy o 10% zużycie energii? No to jestem zdziwiony takim strzałem w stopę - jak nie ma motywacji do odciążenia sieci w godzinach szczytu, to będą regularne blackouty. Czy coś źle interpretuję? Tak czy inaczej czas na montaż PV nadchodzi Też tak zinterpretowałem. Z tego co się orientuję to sprzedawcy będą mieli rekompensaty w wysokości różnicy pomiędzy ceną z cennika a 0.6930zł więc dawanie ceny niższej w jakiejkolwiek taryfie to byłaby dla nich strata kasy: Podmiotom uprawnionym stosującym cenę maksymalną w rozliczeniach z odbiorcami uprawnionymi, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1, rekompensata przysługuje w kwocie stanowiącej iloczyn ilości energii elektrycznej zużytej w danym miesiącu i różnicy między ceną odniesienia, o której mowa w ust. 3, a ceną maksymalną, dla każdego punktu poboru energii. W każdym razie wszelkie spory o opłacalności PV i grzaniu w taniej strefie należy uznać za zakończone. Co ciekawe cena gazu na 2023 wychodzi poniżej 1/3 ceny prądu w "taniej" strefie. Przejście z gazu na prąd przy obecnych cenach pomp chyba nie było najlepszą inwestycja w tym momencie. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez marvinetal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.12.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 No proszę główny piewca świetności kabli i krytyk PV nagle myśli o założeniu fotowoltaiki:D przyjdzie mu teraz zakładać na tych złodziejskich nowych zasadach. Jak pisałem 2 lata temu że kończą się czasy taniej energii to były śmiechy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.12.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 No proszę główny piewca świetności kabli i krytyk PV nagle myśli o założeniu fotowoltaiki:D przyjdzie mu teraz zakładać na tych złodziejskich nowych zasadach. Jak pisałem 2 lata temu że kończą się czasy taniej energii to były śmiechy. Pytanie nasuwa się takie ze NIE WIADOMO CZY GO PODŁĄCZĄ do OSD--bo zaczynają odmawiać ( stan linii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts